Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016

Κάποτε στο Μοναστηράκι

...Όπως θα δούμε στον αυριανό περίπατό μας (Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης- Τριπόδων 23, Πλάκα), κάποτε ο Μοναστηράκι φημιζόταν για τα "Τζιερτζίδικά" του όπως σήμερα η Αδριανούπολη. Τόσοι και τόσοι σεφ που μας έχουν τρελάνει με τα "γκουρμέ" τους δεν σκέφτηκαν ότι το απλό μπορεί να είναι και το πιο νόστιμο.
Εμείς προς το παρόν ας πάμε μια βόλτα με το εξαιρετικό αφιέρωμα που αλιεύσαμε από το http://cooking-helena.blogspot.gr

Τζιέρια

… και τζιερτζίδικα υπάρχουν ολούθε στην Αδριανούπολη. Και κατά τα πευκάκια και κατά την αμμουδιά. Ολούθε. Όλη η πόλη ένα τεράστιο τηγάνι και ροδοκοκκινίζει τα περίφημα τζιέρια, που την έκαναν διάσημη σ’ όλη την Τουρκία.
Όπου κι αν γυρίσεις, σε δρόμο, γωνιά, πλατεία ή στενοσόκκακο, θα δεις τουλάχιστον δυο τρία. Από μοντέρνα και χλιδάτα, με μάστορα-σεφ με άσπρο σκούφο και περιβάλλον που θυμίζει γαλλικό restaurant, μέχρι ανήλιαγες τρύπες που με το ζόρι χωράνε το μάστορα και τον τεντζερέ του.
ΤΖΙΕΡΤΖΙΔΙΚΑ   ΚΙ ΑΛΛΟ
Η συνταγή πάντως είναι μία κι ακολουθείται ευλαβικά απ’ όλους: το συκώτι, κομμένο σε λεπτές λωρίδες, αλευρώνεται ελαφρά και τηγανίζεται, για λίγο, σε μπόλικο καυτό λάδι. Συνήθως, τηγανίζουν μαζί και καυτερές πιπεριές, μπας και δε μας κάτσει από μόνο του αρκετά βαρύ και χρειαστεί βοήθεια.
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
Κι όλοι τους ευγενέστατοι, να σε προσκαλέσουν στο μαγαζί τους, να σου δώσουν, ακόμη και το ζόρι, να δοκιμάσεις τη μαστοριά τους. Κι είναι ντροπή για σένα και προσβολή μεγάλη για κείνους να τους το αρνηθείς. Αλλά εγώ, πώς να το φάω αυτό το μπαρούτι που κρέμεται απ’ το πηρούνι με το οποίο με καταδιώκει ο μάστορας και πώς να του αρνηθώ χωρίς να παρεξηγηθεί; Τούρκικα δεν ξέρω, αγγλικά δεν ξέρει ούτε γι’ αστείο, κι όλο μου φωνάζει “γκελ, μαντάμ, γκελ, τζιέρ”. Απ’ τα λίγα περσικά που ξέρω, θυμάμαι ότι το κρέας το λένε “et” και με τη φοβερή ατάκα “μπεν ετ γιοκ”, τουτέστιν “εγώ κρέας όχι” προσπαθώ, χωρίς πολλές ελπίδες, να του δώσω να καταλάβει. “Ααα, βετζετέριαν, μαντάμ” μου λέει γελώντας και με στέλνει αδιάβαστη …

Συκωτάκια τηγανιά με μανιτάρια

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ
Υλικά: 300 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
350 γρ. μανιτάρια (προτιμούμε πλευρώτους)
ρίγανη/θυμάρι
Αλατοπιπερώνουμε τα συκωτάκια και τα περνάμε από τηγάνι με λίγο λάδι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, κομμένα σε λωρίδες και τα σωτάρουμε μαζί για 3΄-4΄.
ΤΖΙΕΡΙΑ   ΤΗΓΑΝΙΑ
Μετριάζουμε τη φωτιά, νοστιμίζουμε με τα μυρωδικά και λίγο ακόμη αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαγειρευτούν τα συκωτάκια και τα μανιτάρια, να εξατμιστούν τα υγρά τους και να γίνουν τραγανά και ροδοκόκκινα.
 ΤΡΑΓΑΝΑ    ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

Σεμινάριο: Μαθαίνοντας μέσα από το παραμύθι



Νέος Κύκλος Σεμιναρίων στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
-Περιλαμβάνονται τρεις συναντήσεις, διάρκειας 2 ½ ωρών
-Θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή (7-9.30 μμ) στις 12,  19 και  26 Φεβρουαρίου
-Απευθύνεται σε υποψήφιους παραμυθάδες, γονείς, φοιτητές και παιδαγωγούς, αλλά και σε όσους θέλουν να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών.
-Τα παραμύθια των εκπαιδευόμενων που το επιθυμούν θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Παραμυθοκουζίνας  http://paramithokouzina.blogspot.gr/ 
Σχεδιασμός/ διδασκαλία  Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος- συγγραφέας
Πληροφορίες –εγγραφές: Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα
Τηλ.:2103250341,  6937219160   info@ekedisy.gr

Περιεχόμενο
1η Συνάντηση (12 Φεβρουαρίου):  Η Μαγική Τράπουλα των Παραμυθιών
Παρουσιάζεται μια σειρά βιωματικών ασκήσεων που μπορούν να αξιοποιηθούν στην τάξη ή στην ομάδα, ανάλογα με το αν απευθύνονται σε παιδιά ή ενηλίκους.
Η παιδαγωγική αξία των παραμυθιών που δημιουργούν τα παιδιά
Παρουσίαση της Μαγικής Τράπουλας των Παραμυθιών. Πως δημιουργήθηκε και πως μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία παραμυθιών στην ομάδα ή στην τάξη.
Δημιουργούνται παραμύθια από την ομάδα με χρήση της μαγικής Τράπουλας
2η Συνάντηση (19 Φεβρουαρίου): Μαθαίνοντας την ιστορία μέσα από το παραμύθι και τη μυθοπλασία
Παρουσίαση της εμπειρίας των προγραμμάτων του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης «Κυριακάτικοι περίπατοι στην Πλάκα» και «Περπατώ με την τάξη μου στην Πλάκα»
Η διαδικασία σε απλή μορφή περιλαμβάνει έναν περίπατο –μια διαδρομή- σε σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος και ξενάγηση που δεν ακολουθεί κάποιον τυπικό και «σοβαροφανή» τρόπο, αλλά είναι παιγνιώδης και υπηρετεί τη θέση ότι η γνώση μπορεί να είναι διασκεδαστική.
Η ομάδα του Σεμιναρίου περπατά στην Πλάκα ακολουθώντας κάποιες διαδρομές και ανακαλύπτει μέσα από την προσωπική εμπειρία τον τρόπο που προσεγγίζεται η ιστορία της πόλης. Οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να συμμετέχουν και στους Κυριακάτικους περιπάτους που θα πραγματοποιηθούν τη συγκεκριμένη περίοδο (Από το Μνημείο του Λυσικράτη στα Αναφιώτικα, Μοναστηράκι κ.α.)
Πώς το παραμύθι μπορεί να βοηθήσει στη βιωματική γνώση της γενικής και της τοπικής ιστορίας.
Ο κάθε εκπαιδευόμενος προτείνει το δικό του πρότζεκτ και παραμύθι παρουσιάζοντάς μας την ιστορία της πόλης ή του τόπου που κατοικεί (ή που κατάγεται)
3η Συνάντηση : Μαθαίνοντας μέσα από το παραμύθι τις σωστές διατροφικές συνήθειες
Παρουσίαση του προγράμματος που έχει αποτυπωθεί και στο βιβλίο «Το Πράσινο Παραμύθι»
Πρόκειται για πρόγραμμα που αξιοποιώντας το παραμύθι εμπλέκει παιδιά και γονείς στη διαδικασία βοηθώντας έτσι αποτελεσματικά την οικογένεια να αποκτήσει σωστές διατροφικές συνήθειες.
Παρουσίαση του προγράμματος «Αρχαίες Μαγ(ειρ)ικές ιστορίες που αφορά στη διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων:
Ποια γεύματα περιελάμβανε μια μέρα ενός Αθηναίου; Ποιες ήταν οι δημοφιλέστερες τροφές; Ποιο ρόλο έπαιζε το κρασί; Πότε γράφτηκαν τα πρώτα βιβλία μαγειρικής; Ποιες είναι οι βασικές πηγές απ’ όπου αντλούμαι τις πληροφορίες μας;
Μέσα από διάφορες ιστορίες που έχουν σωθεί κι από ένα παραμύθι που καλούνται να συνεχίσουν οι εκπαιδευόμενοι με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας, μαθαίνουμε με βιωματικό τρόπο για τη διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων και τη συνδέουμε με «καλές καθημερινές συνήθειες» στη διατροφή μας.

Συγγραφείς στα θρανία: Οι αφίσες



Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης για τέσσερις Δευτέρες του Φεβρουαρίου (7 το απόγευμα) φέρνει τους συγγραφείς στα …θρανία!
Ένας πρωτότυπος κύκλος παρουσιάσεων που απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά, αλλά και σε όσους αγαπούν το βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά και νέους.
Κοινό στοιχείο των βιβλίων, που προσεγγίζουν με ξεχωριστό τρόπο τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, είναι το γεγονός ότι διαδραματίζονται ή έχουν ως επίκεντρο τη σχολική τάξη.
Ο σχολικός εκφοβισμός, ο ρατσισμός, το εκπαιδευτικό σύστημα, ο αυταρχισμός, ο κόσμος των μεγάλων από τη μια, η δύναμη της αλληλεγγύης, η πολυπολιτισμικότητα, η φιλία, ο έρωτας, ο κόσμος των παιδιών από την άλλη…
Αξίζει να παρακολουθήσετε όλες τις συναντήσεις.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.  

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου
Κωνσταντίνος Μπουτόπουλος, Η συμμορία των ξένων, εκδόσεις Φαίδρα


Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου
Αγγελική Λάλου, Τελευταίο θρανίο, εκδόσεις Φίλντισι



Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου
Κωνσταντίνος Πατσαρός, Το κουτί, εκδόσεις Μεταίχμιο



Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου
Αργυρώ Μουντάκη, Το κορίτσι του Πέτρου, εκδόσεις Μεταίχμιο



Πληροφορίες: Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα
Τηλ.:2103250341,  6937219160   info@ekedisy.gr


Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016

Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα: Μια ημερίδα για ένα ξεχωριστό βιβλίο



ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

H διδακτική αξιοποίηση στην τάξη
του νέου βιβλίου της βραβευμένης συγγραφέα Αγγελικής Δαρλάση

Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016, στις 7 μ.μ.,
στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
(Ιπποκράτους 118, Αθήνα)

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί το βιβλίο Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα της Αγγελικής Δαρλάση, μιας συγγραφέα με πλήθος διακρίσεων μεταξύ των οποίων και το Κρατικό Βραβείο Παιδικής-Νεανικής Λογοτεχνίας. Μια βαθιά ανθρώπινη και αντιπολεμική αφήγηση βασισμένη στην πραγματική ιστορία της απόκρυψης των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, την οποία προλογίζει η συγγραφέας-σταθμός για την παιδική και νεανική λογοτεχνία Άλκη Ζέη.
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά που φοιτούν στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου και μπορεί να αξιοποιηθεί στην τάξη στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, εφόσον αφορά μια πολύ σημαντική περίοδο της σύγχρονης Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος και η Γερμανική Κατοχή είναι ζητήματα που έχουν συζητηθεί αρκετά τόσο σε σχολικά εγχειρίδια όσο και στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία, το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση θίγει ένα άγνωστο στους περισσότερους περιστατικό που όχι μόνο έχει μεγάλη βαρύτητα ως πράξη αντίστασης, αλλά αναδεικνύει ευρύτερα τη σπουδαιότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς και του ιστορικού παρελθόντος σε στιγμές κρίσης. Ταυτόχρονα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να συζητηθούν στην τάξη τα επιμέρους αξιακά ζητήματα που διατρέχουν το σύνολο του κειμένου: αναζήτηση ταυτότητας, διαφορετικότητα, εκφοβισμός, ενηλικίωση, φιλία, συνέχιση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, συνέπειες του πολέμου. Τέλος, πρόκειται για ένα κείμενο μεγάλης λογοτεχνικής αξίας που θα συμβάλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και θα φέρει τους μαθητές σε επαφή με το έργο μιας καταξιωμένης συγγραφέα.
Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα θα συζητήσουν τον τρόπο ολοκληρωμένης διδακτικής προσέγγισης ενός έργου με πολυδιάστατη παιδαγωγική σημασία, ενώ θα εμπνευστούν ευρύτερα για το πώς μπορεί ένα λογοτεχνικό κείμενο να αξιοποιηθεί μέσα στην τάξη και να συμβάλει στη διαθεματική προσέγγιση της διδασκαλίας βασικών μαθημάτων.
Η ημερίδα απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και σε γονείς.
Πού: Στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα)
Πότε: Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016, στις 7 μ.μ.
Εισηγητές:
Καλλιόπη Κύρδη, εκπαιδευτικός-Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στην Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών,
Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας-δημοσιογράφος

Συντονίζει η Μαρίζα Ντεκάστρο, συγγραφέας-κριτικός λογοτεχνίας για παιδιά.
Παρεμβαίνει και σχολιάζει η συγγραφέας του βιβλίου Αγγελική Δαρλάση

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ημερίδα είναι η αγορά του βιβλίου Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα (λιανική τιμή: 11,00 €) από τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ Τ’ ΑΓΑΛΜΑΤΑ». Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης έως την ημερομηνία που θα τους ανακοινωθεί. Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.


Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

Αρχαίες Μαγ (ειρ)ικές Ιστορίες: Ένας περίπατος στη διατροφή και τη γεύση!

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου: Ξεκινάμε τον Κυριακάτικο περίπατό μας από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (Τριπόδων 23 Πλάκα)

Καλεσμένος στον περίπατό μας ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος- Ευάγγελος Ζουμπανέας, ιδρυτής της Επιστημονικής Ομάδας Διατροφή www.diatrofi.gr και Διευθύνων Σύμβουλος του  ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr

Καθόλου τυχαία, αφού το θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων
 
Αρχαίες Μαγ(ειρ)ικές Ιστορίες
Αυτή την Κυριακή -όπου η είσοδος στους Αρχαιολογικούς Χώρους είναι ελεύθερη για μικρούς και μεγάλους- θα ξεκινήσουμε από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης τον Κυριακάτικο περίπατό μας που θα μας φέρει στην Αρχαία Αγορά.

Μετά από κάποιον σχετικό πρόλογο που αξιοποιεί στοιχεία από το αρχαίο θέατρο που αφορούν στη διατροφή, περπατάμε στην Πλάκα καταλήγοντας στη Στοά του Αττάλου και στην Αρχαία Αγορά, όπου παρουσιάζοντας αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Αθηναίοι, ανακαλύπτουμε τις καθημερινές συνήθειες που αφορούσαν στη διατροφή.
Ποια γεύματα περιελάμβανε μια μέρα ενός Αθηναίου; Ποιες ήταν οι δημοφιλέστερες τροφές; Ποιο ρόλο έπαιζε το κρασί; Πότε γράφτηκαν τα πρώτα βιβλία μαγειρικής; Ποιες είναι οι βασικές πηγές απ’ όπου αντλούμαι τις πληροφορίες μας;

 Μέσα από διάφορες ιστορίες που έχουν σωθεί κι από ένα παραμύθι που καλούνται να συνεχίσουν τα παιδιά με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας, μαθαίνουμε με βιωματικό τρόπο για τη διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων και τη συνδέουμε με «καλές καθημερινές συνήθειες» στη διατροφή μας.
Στο τέλος μοιράζονται  συνταγές βασισμένες στην Αρχαία Ελληνική κουζίνα.


Και μια... γεύση από δειπνοσοφιστές 

Αρχαιοελληνική Σαλάτα με Πλιγούρι Φέτα και Ρόδια

(από την ιστοσελίδα  http://www.thefoodproject.gr )

Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ, με 2 φλιτζάνια νερό, να μουλιάσει για 3 ώρες τουλάχιστον και αφαιρούμε τυχόν επιπλέοντα αντικείμενα (πετραδάκια κ.α.). Στραγγίζουμε καλά.

Κόβουμε το ρόδι στη μέση και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους από το ένα μισό ενώ παίρνουμε το χυμό από το άλλο μισό.

Καθαρίζουμε, πλένουμε το κρεμμύδι, τον άνηθο και τα ψιλοκόβουμε. Σε ένα γουδί σπάμε τα καρύδια.

Προσθέτουμε στο πλιγούρι τους σπόρους από το ρόδι, τα καρύδια, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τη φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε όσο αλάτι και πιπέρι θέλουμε.

Ταυτόχρονα φτιάχνουμε το ντρέσινγκ βάζοντας όλα τα υλικά του σε ένα μπολ και ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός.

Προσθέτουμε στο πλιγούρι το ντρέσινκ και ανακατεύουμε. Ξαναδοκιμάζουμε τα καρυκεύματα.

Σερβίρουμε σε ίσιο πιάτο και πασπαλίζουμε με καρύδια και ρόδια για ωραία παρουσίαση.

Καλή σας όρεξη...

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 1 φλιτζ. πλιγούρι
  • 1 ρόδι ώριμο
  • 1 κ. σούπας καρύδια
  • 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1/8 ματσάκι άνηθο
  • 70γρ. τυρί φέτα
για το ντρέσινγκ:
  • 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ. σούπας πετιμέζι
  • 2 κ. σούπας χυμό ροδιού
  • αλάτι χοντρό
  • πιπέρι φρέσκο

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Food Styling: Ρήγας Ρηγόπουλος

Πληροφορίες -εγγραφές: 210 3250341- info@ekedisy.gr
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού


Διεύθυνση: Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα

Φεβρουάριος στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης



«Φτερά και πούπουλα»
Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-5 ετών


Στου μουσείου την αυλή φώλιασαν πουλάκια, που με τα μελωδικά τους τιτιβίσματα μας κρατάνε συντροφιά. Γι’ αυτό, όλα τα Σάββατα του Φλεβάρη τα αφιερώνουμε στους φτερωτούς μας φίλους και καλούμε όλα τα παιδιά να έρθουν να τους γνωρίσουν από κοντά.
 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει :
 • Αφήγηση παραμυθιών με θέμα τη φιλιά, τη διαφορετικότητα, τη δύναμη της θέλησης.
• Δημιουργικά εργαστήρια με κατασκευές, εκπαιδευτικά παιχνίδια, μουσική και χορό που στόχο έχουν την ανάπτυξη των γνωστικών, γλωσσικών, κινητικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών.
1. Σάββατο 6/2/2016 12:00 Ο μαύρος Κότσυφας και ο άσπρος Γλάρος
2. Σάββατο 13/2/2016 12:00 Ένας πιγκουίνος όχι και τόσο τέλειος!
3. Σάββατο 20/2/2016 12:00  Χάθηκα
4. Σάββατο 27/2/2016 12:00 Το αετόπουλο που φοβόταν να πετάξει
Κόστος Συμμετοχής:
40€ ολόκληρος ο κύκλος (4 εργαστήρια)
12€ μεμονωμένα εργαστήρια
Έκπτωση 10% για αδέρφια
Οι θέσεις είναι περιορισμένες (10 παιδιά)
Προτεραιότητα κρατήσεων για συμμετοχή σε ολόκληρο κύκλο
Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας σε όλον τον κύκλο θα πρέπει να έχει γίνει προπληρωμή
Πληροφορίες – Κρατήσεις: info@ekedisy.gr 210 3250341
Στην τιμή των εργαστηρίων συμπεριλαμβάνονται τα υλικά και η είσοδος στο Μουσείο

Εμείς θα βρούμε την αλήθεια που ‘χουνε τα παραμύθια!
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 4-7 ετών
Ένα βιωματικό εργαστήριο με δράκους και θεριά, πριγκίπισσες και μάγισσες, γενναία παιδιά και έξυπνα ζώα. Ένα εργαστήριο με μεταμορφώσεις και τρελές περιπέτειες που αξιοποιεί τα εικαστικά, τη μουσική, το θέατρο και το κουκλοθέατρο, με την εκπαιδευτικό Σπυριδούλα Χρόνη.
Με αφετηρία επιλεγμένα βιβλία, τα παιδιά θα παίξουν, θα χαρούν, θα υποδυθούν ρόλους, θα ζωγραφίσουν, θα κατασκευάσουν, θα γίνουν συγγραφείς και εικονογράφοι. Η δημιουργική επαφή με το βιβλίο, το συνδέει με μία απολαυστική εμπειρία που θα βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν τη μαγεία του και τις πολλαπλές αναγνώσεις που κάθε βιβλίο μπορεί να έχει. Τα βιβλία δίνουν χαρά που τη μοιραζόμαστε.
Σε κάθε συνάντηση, τα παιδιά θα δημιουργούν με αφορμή ένα βιβλίο κάτι διαφορετικό, που θα βρίσκει τη θέση του στην προσωπική τους βιβλιοθήκη.
Η τελευταία συνάντηση Κυριακή 6 Μαρτίου θα έχει αποκριάτικη θεματική, κατασκευή μάσκας και face painting
Κυριακή 14,21,28 Φεβρουαρίου και 6 Μαρτίου στις 12:00
Κόστος Συμμετοχής:
40€ ολόκληρος ο κύκλος (4 εργαστήρια)
12€ μεμονωμένα εργαστήρια
Έκπτωση 10% για αδέρφια
Οι θέσεις είναι περιορισμένες (10 παιδιά)
Προτεραιότητα κρατήσεων για συμμετοχή σε ολόκληρο κύκλο
Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας σε όλον τον κύκλο θα πρέπει να έχει γίνει προπληρωμή
Πληροφορίες – Κρατήσεις: info@ekedisy.gr 210 3250341
Στην τιμή των εργαστηρίων συμπεριλαμβάνονται τα υλικά και η είσοδος στο Μουσείο

 Ελάτε να γνωρίσουμε την Πλάκα μέσα από το παραμύθι
Για παιδιά από 6 ετών μαζί με τους γονείς
Κάθε Κυριακή 12:30-14:00
 Τα παιδιά με τους γονείς τους περπατούν στην πόλη, γνωρίζουν τα μνημεία και την ιστορία τους και στη συνέχεια, στον χώρο του Μουσείου, με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας των Παραμυθιών δημιουργούν τη δική τους ιστορία για όσα γνώρισαν.
Κάθε Κυριακή ένας διαφορετικός περίπατος μέχρι να συμπληρώσουμε όλο τον «χάρτη» της πόλης.
Η δράση θα περιλαμβάνει μια σύντομη ξενάγηση, αλλά και γνωριμία με τη σύγχρονη ζωή της πόλης. Πέρα από την ιστορία θα κινηθούμε με χάρτη, έτσι που μικρά και μεγαλύτερα παιδιά να μάθουν να τον χρησιμοποιούν.
Κυριακή 7 Φεβρουαρίου Αρχαίες Μαγ(ειρ)ικές Ιστορίες
Κυριακή 14 Φεβρουαρίου Ένας περίπατος γεμάτος Ιστορίες αγάπης
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου Από το Μνημείο του Λυσικράτη στα Αναφιώτικα
Κυριακή 28 Φεβρουαρίου Μοναστηράκι

Κόστος Συμμετοχής:
50€ ολόκληρος ο κύκλος (4 εργαστήρια)
15€ μεμονωμένα εργαστήρια
Έκπτωση 10% για αδέρφια και για συμμετοχή και σοτυς 2 κύκλους
Οι θέσεις είναι περιορισμένες (15 παιδιά)
Προτεραιότητα κρατήσεων για συμμετοχή σε ολόκληρο κύκλο
Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να έχει γίνει προπληρωμή
Πληροφορίες – Κρατήσεις: info@ekedisy.gr 210 3250341
Σχεδιασμός- εφαρμογή: Κώστας Στοφόρος, Συγγραφέας, δημοσιογράφος. Σε συνεργασία με την  «Παραμυθοκουζίνα».