Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Απρίλης





"Μια φορά κι έναν καιρό ένα ψεύτικο φεγγάρι, που γεννήθηκε την πρώτη του Απρίλη, σκέπασε την  πόλη. Κι όλοι ήταν ευτυχισμένοι. Μέχρι που ήρθε η επόμενη μέρα. Κι αποφάσισαν να ζουν με την αλήθεια. Τη τρίτη μέρα την έδεσαν στο λαιμό τους και έπεσαν στη θάλασσα. Δεν τους ξαναείδαμε ποτέ. Γελάμε από τότε, πίνοντας κόκκινο κρασί κάτω από το ψεύτικο φεγγάρι της καρδιάς μας...."

Από τα μικρά παραμυθάκια που περιλαμβάνονται στο "Ημερολόγιο για να θυμάσαι ή να ξεχνάς" με ζωγραφιές της Στεφανίας Βελδεμίρη -κείμενα Κώστα Στοφόρου που κυκλοφόρησε το 2012 από το περιοδικό Εξώστης

Κυριακή 3 Απριλίου: Η Κούπα του Πτολεμαίου στην Αγία Παρασκευή!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) και την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου), ο Σύλλογος Γονέων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής διοργανώνει Εβδομάδα Βιβλίου από τις 2 ως τις 10 Απριλίου 2016

Την Παρασκευή 3 Απριλίου θα βρίσκομαι κι εγώ εκεί, στις 6 το απόγευμα με την "Κούπα του Πτολεμαίου" Θα μιλήσουμε για το βιβλίο, θα φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά ένα  ...Μυστήριο στην Αγία Παρασκευή και θα ζωγραφίσουμε νέες "Κούπες του Πτολεμαίου"

Η Εβδομάδα Βιβλίου περιλαμβάνει τις παρακάτω εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του σχολείου (Λυκούργου και Αρτεμώνος): 




Έκθεση Βιβλίου - Έναρξη: Σάββατο 2/4 7:00 μ.μ.
Ανοιχτή από Κυριακή 3/4 ως και Κυριακή 10/4,
κάθε απόγευμα από τις 6:00 ως τις 8:00
Για παιδιά και ενήλικες. Τα κέρδη θα διατεθούν σε βιβλία για τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας 

 Κυριακή 3/4, στις 6:00 μ.μ. 
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Κώστας Στοφόρος μιλά στα παιδιά για την Κούπα του Πτολεμαίου (το τελευταίο του βιβλίο) και τα καλεί να τη ζωγραφίσουν. 

 Σάββατο 9/4, στις 6:00 μ.μ. 
Η υπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης του Δήμου Αγίας Παρασκευής και  συγγραφέας παιδικών βιβλίων Λίλα Πατρόκλου συζητά με τα παιδιά των Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξεων. Επίσης, σας υπενθυμίζουμε τις ήδη προγραμματισμένες συζητήσεις του Συλλόγου μας: 

         Κυριακή 3/4, στις 6:00 μ.μ.
Διαχείριση των δυσλειτουργικών συμπεριφορών των παιδιών. Τρόποι συνεργασίας του σχολείου με την οικογένεια, με τον κ. Αλεξόπουλο Δημήτρη, Σχολικό Σύμβουλο και πρώην εκπαιδευτικό του σχολείου μας. 
          Κυριακή 10/4, στις 6:00 μ.μ.
Βιολογικές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, με ομιλητές τους γονείς του σχολείου μας, κ. Παπαδόπουλο Δημήτρη, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Περιβαλλοντολόγο Μηχανικό και κ. Μπαλάσκα Αθανάσιο, Φυσικό Ραδιοηλεκτρολόγο και εκπαιδευτικό στο 1ο ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής.

Οι συζητήσεις αυτές απευθύνονται στους γονείς κι έτσι μπορούμε να τις παρακολουθήσουμε όσο τα παιδιά μας θα συμμετέχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις της Εβδομάδας Βιβλίου.


7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής
Λυκούργου και Αρτέμωνος  (περιοχή Παραδείσου Αγίας Παρασκευής)
(βρείτε μας στο χάρτη εδώ) 
Τηλέφωνο: 2106012914
Ηλεκτρονική διεύθυνση: mail@7dim-ag-parask.att.sch.gr
Χάρτης με τα όρια της σχολικής μας περιφέρειας και οι οδοί που περιλαμβάνονται

ΟΡΙΑ 7ου ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης ταξιδεύει στην Κρήτη


 

Με μια σειρά σεμιναρίων, εργαστηρίων και παρουσιάσεων που θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) ταξιδεύει στην Κρήτη από τις 14 έως και τις 17 Απριλίου.

Σε ένα πρόγραμμα -που συνεχώς εμπλουτίζεται- θα συμμετέχουν, η Πρόεδρος του Μουσείου Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή –Σχολική Σύμβουλος, η Δρ Παιδαγωγικής Κατερίνα Καζέλα και ο  Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας και δημοσιογράφος –συνεργάτης του Μουσείου.


Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν, σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων  του Μουσείου του ΕΚΕΔΙΣΥ (Παιδικές Προσευχές και Παιδικά Παιχνίδια) και δράσεις για παιδιά. Θα δοθεί ακόμη η δυνατότητα για ενημέρωση των προγραμμάτων του Μουσείου και μέσα από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.





Σεμινάρια/ βιωματικά εργαστήρια (Επιμορφωτής: Κατερίνα Καζέλα, Δρ Παιδαγωγικής)


Χανιά, Πέμπτη 14 Απριλίου, 17:00- 21:00. Τα μικρά αφεντικά: Μια μαγική συνταγή για την οριοθέτηση της συμπεριφοράς των παιδιών μας (Ιστορικό Καφέ Κήπος)








Ρέθυμνο, Παρασκευή 15 Απριλίου, 17:00- 21:00.Τα μικρά αφεντικά: Μια «μαγική συνταγή» για την οριοθέτηση της συμπεριφοράς των παιδιών μας (Ξενοδοχείο Jo-An Palace, Δημητρακάκη 8)









Ηράκλειο, Σάββατο 16 Απριλίου, 10:00- 14:00. Τα μικρά αφεντικά: Μια «μαγική συνταγή» για την οριοθέτηση της συμπεριφοράς των παιδιών μας (Πολυχώρος Διατηρητέο, Χάνδακος 71)







Χανιά, Κυριακή 17 Απριλίου, 10:00- 14:00. Θυμώνω, Θυμώνεις, Θυμώνει: Η Διαχείριση του θυμού στην παιδική ηλικία Βιβλιοπωλείο Koukoubook (Πρώην Πολύεδρο, Μπονιάλη 11-19)

(Για τα Σεμινάρια αυτά το κόστος συμμετοχής είναι: 30 ευρώ –για  εκπαιδευτικούς 25 ευρώ , για φοιτητές 20 ευρώ
Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν δύο σεμινάρια: 50 ευρώ, εκπαιδευτικοί 40 ευρώ , φοιτητές 30 ευρώ. Δίνονται: Σημειώσεις, Βιβλιογραφία, Βεβαιώσεις)


Στο Ηράκλειο, το Σάββατο 16 Απριλίου, 12:00- 14:00 στο Βιβλιοπωλείο Δοκιμάκης (Καντανολέων 4) θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου «Η Κούπα του Πτολεμαίου- Περιπέτεια στο Πόρτο Ράφτη» -μαθαίνοντας μέσα από τη μυθοπλασία την τοπική ιστορία. Δράση για παιδιά και μεγάλους με τον Κώστα Στοφόρο –Είσοδος Ελεύθερη


Παράλληλα, στο πλαίσιο των δράσεων, μέσα από την εμπειρία σχετικών προγραμμάτων που έχουν υλοποιηθεί από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, θα παρουσιαστούν τρόποι που μπορεί να αξιοποιηθεί το παραμύθι και το βιβλίο ως εκπαιδευτικό υλικό και τα παιδιά να αποκτήσουν βιωματική σχέση με τη γνώση.

Θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να λειτουργήσει η επίσκεψη σε ένα μουσείο ώστε να αποτελέσει το έναυσμα για περεταίρω έρευνα στην τάξη.

Θα παρουσιαστούν βασικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, ο τρόπος που υλοποιήθηκαν και το αποτέλεσμα που είχαν, βάσει της αξιολόγησής τους από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Με ποιόν τρόπο θα μπορούσαν αυτά τα προγράμματα να προσαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο.

Θα αναλυθεί ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιούνται τα εκθέματα του Μουσείου και με ποιόν τρόπο μπορεί το κάθε σχολείο να χρησιμοποιήσει υλικά που διαθέτει και αφορούν στην ιστορία του σχολείου και της εκπαίδευσης

Διαβάζοντας ένα βιβλίο. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της «Κούπας του Πτολεμαίου» μυθιστορήματος για παιδιά και νέους, θα δούμε πώς μπορούμε με αυτή την αφορμή και δημιουργώντας παραμύθια μαζί με τα παιδιά να μάθουν με έναν εναλλακτικό τρόπο την ιστορία του τόπου τους ή να ενημερωθούν, να συζητήσουν και να ερευνήσουν θέματα της εποχής


Πληροφορίες-Εγγραφές

Email: info@ekedisy.gr (να δηλώνεται ο  τόπος, η ημερομηνία και ο τίτλος σεμιναρίου)

Tηλέφωνο 2103250341

Συνεχής ενημέρωση και για τις υπόλοιπες δράσεις:



Σεμινάριο: Φτιάχνοντας παραμύθια μαζί -και για- τα παιδιά Από την έμπνευση, στη δημιουργία, στην έκδοση και στην αξιοποίηση μια ιστορίας




  • Πώς δημιουργούμε έναν ήρωα/ χαρακτήρα;
  • Πώς αξιοποιούμε το παραμύθι στην  εκπαιδευτική διαδικασία;
  • Πώς φτιάχνουμε παραμύθια μαζί με τα παιδιά;
  • Πώς χρησιμοποιούμε τη Μαγική Τράπουλα των Παραμυθιών και της Μυθολογίας;



Ακόμη:
  • Αναλύουμε τους τρόπους που το παραμύθι συμβάλλει στην ψυχική υγεία του παιδιού
  • Τι να αποφεύγουμε όταν δημιουργούμε ένα παραμύθι μαζί με τα παιδιά
Κύκλος Σεμιναρίων στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
-Περιλαμβάνονται τρεις συναντήσεις, διάρκειας 2 ½ ωρών
-Θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή (7-9.30 μμ) στις 13,  27 Μαΐου & 3 Ιουνίου
-Απευθύνεται σε υποψήφιους παραμυθάδες, παιδαγωγούς, ψυχολόγους,  γονείς, φοιτητές και, αλλά και σε όσους θέλουν να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών.
-Τα παραμύθια των εκπαιδευόμενων που το επιθυμούν θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Παραμυθοκουζίνας  http://paramithokouzina.blogspot.gr/ 
Μαζί μας:
ψυχολόγος και συγγραφέας Εύα Στάμου

-Η συγγραφέας Ιωάννα Μπουλντούμη 

-Ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας, αφηγητής και εκδότης του Ιπτάμενου Κάστρου Νίκος Ράμος 
Σχεδιασμός/ διδασκαλία  Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος- συγγραφέας 
Πληροφορίες –εγγραφές: Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα
Τηλ.:2103250341,  6937219160   info@ekedisy.gr


Περιεχόμενο
1η Συνάντηση (13 Μαΐου):  Παραμύθι και ψυχική υγεία. Υπάρχουν «βλαβερά» παραμύθια;/ Η Μαγική τράπουλα των παραμυθιών

Με αφορμή το βιβλίο της Εύας Στάμου «Η επέλαση της ροζ λογοτεχνίας» συζητάμε τι είναι αυτά που πρέπει να αποφεύγουμε δημιουργώντας ένα παραμύθι μαζί με τα παιδιά.
Μπορεί μια ιστορία, ένα παραμύθι ή ένα βιβλίο να γίνει «βλαβερό»;
Ποιος είναι ο ρόλος του παραμυθιού για την ψυχική υγεία των παιδιών αλλά και των ενηλίκων;
Ακόμη: Παρουσίαση της Μαγικής Τράπουλας των Παραμυθιών. Πως δημιουργήθηκε και πως μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία παραμυθιών στην ομάδα ή στην τάξη.
Δημιουργούνται παραμύθια από την ομάδα με χρήση της μαγικής Τράπουλας 









 2η Συνάντηση (27 Μαΐου): Δημιουργώντας χαρακτήρες και ήρωες 

Μαζί με τη συγγραφέα  Ιωάννα Μπουλντούμη και με αφορμή τα βιβλία της –τη σειρά με ήρωα τον Ηρακλή Πουαντιγιέ, τον «Άνεργο Πρίγκιπα», τα «Γράμματα στον αδερφό μου» κ.α., συζητάμε για το πώς δημιουργείται ένας ήρωας.
Ποια είναι τα μυστικά του; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα παραμύθι με τα παιδιά ξεκινώντας από έναν ήρωα;
Πόσο μας βοηθούν τα μαθήματα δημιουργικής γραφής; Πώς χτίζεται μια ιστορία.
Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και δημιουργούν/ παρουσιάζουν τα δικά τους παραμύθια.










3η Συνάντηση (3 Ιουνίου):  Παραμύθια: Από τη δημιουργία στην έκδοση κι από εκεί στην τάξη! / Η Μαγική Τράπουλα της Μυθολογίας: Φτιάχνοντας τους δικούς μας μύθους

Με τον εκπαιδευτικό, συγγραφέα, αφηγητή αλλά και εκδότη του Ιπτάμενου Κάστρου Νίκο Ράμο συζητάμε για ένα παραμύθι από τη στιγμή που συλλαμβάνουμε την ιδέα, μέχρι την έκδοση του και στη συνέχεια για τον τρόπου που το αξιοποιούμε εκπαιδευτικά.
Ποια είναι τα μυστικά της αφήγησης. Πως μπορούμε να κεντρίσουμε τη δημιουργική φαντασία των παιδιών ώστε να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες;
Ακόμη: Παρουσίαση της εμπειρίας των προγραμμάτων του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης «Κυριακάτικοι περίπατοι στην Πλάκα» και «Περπατώ με την τάξη μου στην Πλάκα»
Η ομάδα του Σεμιναρίου περπατά στην Πλάκα ακολουθώντας κάποιες διαδρομές και ανακαλύπτει μέσα από την προσωπική εμπειρία τον τρόπο που προσεγγίζεται η ιστορία της πόλης. Οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να συμμετέχουν και στους Κυριακάτικους περιπάτους που θα πραγματοποιηθούν τη συγκεκριμένη περίοδο (Από το Μνημείο του Λυσικράτη στα Αναφιώτικα, Μοναστηράκι κ.α.)
Μαθαίνουμε πώς να αξιοποιούμε τη Μαγική τράπουλα της Μυθολογίας και φτιάχνουμε τους δικούς μας μύθους