Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Περίπατος με Παλαμά, Μερσεντές, Φίλιπ Κερρ, καφέ και μεζεδάκια!


 

Τη Κυριακή 13 Ιανουαρίου, στις 11.30 πμ το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης οργανώνει τον πρώτο λογοτεχνικό -κινηματογραφικό περίπατο της χρονιάς στην Πλάκα. Με τυχερό το …13 μπαίνουμε στη νέα χρονιά με πολλές καινούργιες ιδέες!

Στη συντροφιά μας αυτή τη φορά και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου. Ο δημιουργός του «Ψύλλου», ο άνθρωπος που εμπνεύσθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, του οποίου είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής. Το Φεστιβάλ γιόρτασε φέτος τα 21 του χρόνια!

Φέτος, ανάμεσα στις πολλές και σημαντικές δράσεις ξεχώρισε η έκδοση ενός βιβλίου με κείμενα του Παλαμά για τον κινηματογράφο που μας άφησαν πραγματικά …άφωνους.

Αποτέλεσμα εικόνας για Παλαμάς κινηματογράφος

Όσο για τον περίπατο μας, θα περιλαμβάνει εκτός από την αναφορά στον Παλαμά πολλές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές αναφορές.

Θα ανακαλύψουμε ποιος δρόμος πρωταγωνιστεί σε νέα δημοφιλή σειρά του BBC, ενώ ήταν και πηγή έμπνευσης για το τελευταίο μυθιστόρημα του Φίλιπ Κερρ.

Φυσικά θα δούμε που γυρίστηκαν γνωστές ελληνικές ταινίες και που γράφτηκαν αριστουργήματα της λογοτεχνίας.

 Σε αυτόν τον πολύχρωμο κόσμο θα ταξιδέψουμε κι εμείς στον πρώτο περίπατο του Ιανουαρίου.   
Οδηγός μας στον περίπατο ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Στοφόρος.  

Στο τέλος του περιπάτου μας, όσοι το επιθυμούν μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί με καφέ ή μεζεδάκι στο Συνεργατικό Καφενείο «Κυδαθηναίων» -όπου θα υπάρχει και έκπτωση 10% για την συντροφιά μας (Πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας 2, Πλάκα, τηλ. 210 3232340)



Η συμμετοχή κοστίζει 10 ευρώ (για τα παιδιά 5 ευρώ) και περιλαμβάνει εκτός από τον περίπατο ξενάγηση στο Μουσείο.

Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: info@ekedisy.gr

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23 -Πλάκα, Στάση Μετρό Ακρόπολη. Τηλ. 2103250341

Η κόκκινη Mercedes και ο περίπατος στην Πλάκα



Άρχισε ήδη να προβάλλεται στο BBC η σειρά The Little Drummer Girl  σε σκηνοθεσία Park Chan-Wook, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του John Le Carre με πρωταγωνιστές τον Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ («Big Little Lies») και την Φλόρενς Πιου («Λαίδη Μάκβεθ»). Τοποθετημένο χρονικά στη δεκαετία του 1970, παρακολουθούμε τις περιπέτειες της Τσάρλι, μιας νεαρής ηθοποιού, η οποία κάνει διακοπές στην Ελλάδα και γνωρίζει τον Μπέκερ, έναν μυστικό πράκτορα από το Ισραήλ, ο οποίος θα την μπλέξει σε μια σκοτεινή και επικίνδυνη ιστορία. 

Αντικείμενο -κλειδί με σημαντικό ρόλο στην υπόθεση μια κόκκινη Mercedes.



Εμείς βρεθήκαμε στην προετοιμασία των γυρισμάτων στην Πλάκα την περασμένη Άνοιξη, περιεργαστήκαμε την ... εκρηκτική Mercedes, είδαμε τον σκηνοθέτη εν δράσει και ...





...Όλα αυτά, μαζί με πολλά ακόμη θα τα πούμε την Κυριακή 13 Ιανουαρίου, στις 11.30 πμ στον πρώτο λογοτεχνικό -κινηματογραφικό περίπατο της χρονιάς στην Πλάκα με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης 

Οδηγός μας στον περίπατο ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Στοφόρος.  

Η συμμετοχή κοστίζει 10 ευρώ (για τα παιδιά 5 ευρώ) και περιλαμβάνει εκτός από τον περίπατο ξενάγηση στο Μουσείο.

Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: info@ekedisy.gr

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23 -Πλάκα, Στάση Μετρό Ακρόπολη. Τηλ. 2103250341



Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Ημερίδα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) οργανώνει σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης επιστημονική ημερίδα με θέμα:   
«Προγράμματα Σπουδών - Σχολικά Εγχειρίδια: Από το παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον»
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση της διαχρονικής εξέλιξης των Προγραμμάτων Σπουδών και των σχολικών εγχειριδίων  καθώς  και προτάσεις για το «βιβλίο του μέλλοντος».
Η ημερίδα απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση της διαχρονικής εξέλιξης των Προγραμμάτων Σπουδών και των σχολικών εγχειριδιών, καθώς και χαρακτηριστικών παραδειγμάτων και εκπαιδευτικών υλικών από μαθήματα του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Μουσείου της Ακρόπολης το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 09:00-15:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη κατόπιν δήλωσης ενδιαφέροντος (έως 24 Ιανουαρίου 2019) στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://iep.edu.gr/services/mitroo/
Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής ΠολιτικήςΑποτέλεσμα εικόνας για Μουσείο σχολικης ζωης και εκπαίδευσης

Το Θαύμα του Μολύβου: Με αισιοδοξία από την Λέσβο


 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου έκλεισε φέτος τέσσερα χρόνια ζωής και με σταθερά βήματα συνεχίζει το σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό του έργο βάζοντας την Λέσβο και το Βορειοανατολικό Αιγαίο στον χάρτη με τα ποιοτικότερα καλοκαιρινά φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Ευρώπης.

Στον κέντρο των δραστηριοτήτων του θεσμού οι εκδηλώσεις του Αυγούστου. Στο 4ο Φεστιβάλ με τίτλο “Γένεσις” συμμετείχαν 27 πολυβραβευμένοι σολίστ από όλο τον κόσμο. Κατά το διάστημα αυτό ο οικισμός του Μολύβου, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού, έζησαν στους ρυθμούς του Φεστιβάλ στα καλντερίμια, στους αρχαιολογικούς χώρους, στις παραλίες με κορύφωση τις συναυλίες του Κάστρου, οι οποίες και μεταδόθηκαν ζωντανά από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και την ΕΡΑ Αιγαίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι ανάμεσα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ήταν και δημοσιογράφοι του BBC και της Γερμανικής Κρατικής Ραδιοφωνίας αλλά και ότι το έγκριτο βρετανικό περιοδικό για την κλασική μουσική Pianist, σε άρθρο του συγκαταλέγει την μεταφορά των πιάνων στο κάστρο του Μολύβου ανάμεσα στις πιο δύσκολες και εντυπωσιακές του κόσμου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, εξίσου σημαντικό κομμάτι του Φεστιβάλ, συνεχίστηκαν και φέτος με μεγαλύτερη δυναμική. Για δεύτερη χρονιά μαθητές τριών σχολείων της Λέσβου σε διάστημα έξι εβδομάδων, διδάχθηκαν τις βασικές αρχές της πολιτιστικής διαχείρισης τις οποίες έβαλαν άμεσα σε πράξη διοργανώνοντας συναυλίες μουσικής δωματίου και παρουσιάζοντας στο κοινό του νησιού τους ταλαντούχους νέους ερμηνευτές κλασικής μουσικής Ράφαελ Παρατόρε –τσέλο, Άννε Μαρία Βερμάγιερ –βιολί και Φίλιπ Βόλχαϊμ -βιολί που ήδη διαγράφουν διεθνή πορεία.
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του MO-TO key, μίας πλατφόρμας δράσης του Φεστιβάλ σε συνεργασία με τον γερμανικό πολιτιστικό θεσμό Tonali  που εξοικειώνει τα παιδιά με την κλασική μουσική και τους δίνει τα εφόδια, ώστε με αυτενέργεια, φαντασία και δημιουργικότητα να διοργανώσουν ένα πολιτιστικό γεγονός, μία συναυλία!
Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ “Μουσικό Κλειδί”. 625 παιδιά & νέοι είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στο μαγικό κόσμο της μουσικής με οδηγούς δύο ανερχόμενα αστέρια του κλασικού ρεπερτορίου.  Τον Γερμανό σολίστ Μπένεντικτ Κλέκνερ στο βιολοντσέλο και την Γαλλίδα βιρτουόζο του βιολιού Κλεμάνς ντε Φορσβίλ. Το Μουσικό Κλειδί έδωσε ερεθίσματα στους μαθητές για να ανακαλύψουν τον προσωπικό τους δρόμο έκφρασης αλλά και την σημασία της δημιουργικής συνεργασίας.  Ο αυθορμητισμός των καλλιτεχνών που το υλοποίησαν, η αφήγηση των προσωπικών τους βιωμάτων από την ενασχόλησή τους με την μουσική και η άμεση επαφή τους με τους μαθητές συνέβαλαν στην επιτυχία.

Για το 2019 η ομάδα του Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει την διοργάνωση του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου που θα έχει τον τίτλο “Διάλογος” και θα πραγματοποιηθεί 16-19 Αυγούστου. Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις θα γίνουν σε διάφορα μέρη του νησιού λίγες μέρες νωρίτερα.



Καραβάκια των ευχών: Μια μαγική δράση από τα σχολεία της Χίου


«ΚΑΡΑΒΑΚΙΑ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα «Καραβάκια των Ευχών»,
-από σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου-
θα φορτώσουν στα ταπεινά σκαριά τους
το μυρωμένο αέρα των ευχών για το νέο έτος ,
σαλπάροντας από το 1ο Γυμνάσιο Χίου,
ταξιδεύοντας μέσα από την Απλωταριά
και ρίχνοντας, στο τέλος, την άγκυρά τους
στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Όλα τους μαζί, θα μας θυμίσουν ότι έθιμα σαν κι αυτά
είναι ισάξια με τα πιο πολύτιμα ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών
ή ακόμη και με τα πιο ονομαστά μνημεία του κόσμου,
όχι μόνο γιατί αριθμούν τις ίδιες χιλιετηρίδες ζωής ,
αλλά, κυρίως, επειδή εξακολουθούν να παραμένουν «ζωντανά»,
και να μας διδάσκουν με τον τρόπο τους τι σημαίνει αντοχή και ελπίδα.

                Φέτος, συμμετέχουν τα εξής σχολεία:
·         Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο
·         1ο Γυμνάσιο Χίου
·         2ο Γυμνάσιο
·         3ο Γυμνάσιο
·         4ο Γυμνάσιο
·         Γυμνάσιο Κάμπου
·         Γυμνάσιο Βροντάδου
·         Μουσικό Σχολείο Χίου
·         2ο Γενικό Λύκειο
·         Γενικό Λύκειο Καλαμωτής
·         Γενικό Λύκειο Βροντάδου
·         Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο Καρδαμύλων
·         Επαγγελματικό Λύκειο Βροντάδου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Δευτέρα, 31-12-2018
10. 30, το πρωί: Συγκέντρωση των σχολικών ομίλων στο 1ο Γυμνάσιο Χίου*
11.00: Πέρασμα όλων των ομίλων σε πομπή από την Απλωταριά,
με τα κάλαντα της ημέρας από ορχήστρα και ομάδα του Μουσικού Σχολείου Χίου
11.30: Κάλαντα, ευχετικά και σατιρικά δίστιχα,
τραγουδισμένα από τους μαθητικούς ομίλους στην κεντρική πλατεία της πόλης
*Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών, η όλη εθιμική εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στην κεντρική αίθουσα του 1ουΓυμνασίου Χίου

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Τομέας Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Χίου,
σε συνεργασία με τα συμμετέχοντα σχολεία
και την αρωγή του Δήμου Χίου

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Ο πρώτος περίπατος της χρονιάς στην Πλάκα!


Αποτέλεσμα εικόνας για Κινηματογραφικός λογοτεχνικός περιπατος στη Πλάκα
Ο μήνας έχει δεκατρείς:
Λογοτεχνικός -Κινηματογραφικός Περίπατος
στην Πλάκα

Τη Κυριακή 13 Ιανουαρίου, στις 11.30 πμ το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης οργανώνει τον πρώτο λογοτεχνικό -κινηματογραφικό περίπατο της χρονιάς στην Πλάκα. Με τυχερό το …13 μπαίνουμε στη νέα χρονιά με πολλές καινούργιες ιδέες!

Στις σελίδες των μυθιστορημάτων, στα ημερολόγια των ποιητών, στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη, η Πλάκα είναι το σκηνικό κάθε είδους ιστορίας και περιπέτειας.

Στιγμές ρομαντικές και κωμικές, δράματα και αστυνομικά μυστήρια, βρήκαν τον φυσικό τους χώρο σε αυτό το πραγματικό σκηνικό κάτω από την Ακρόπολη.

Από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Κωστή Παλαμά, τον Άγγελο Τερζάκη, τον Κώστα Βάρναλη, τον Γεώργιο Δροσίνη και τον Γιώργο Σεφέρη, μέχρι τον Λόρδο Βύρωνα, τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και τον Φίλιπ Κερρ, κάθε είδους λογοτέχνες και λογοτεχνικά είδη διασταυρώνονται στα στενά της Πλάκας.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον κινηματογράφο. Δημοφιλείς πρωταγωνιστές και σκηνές που «έγραψαν ιστορία» διαδραματίζονται σε σπίτια, δρομάκια, αυλές, ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης.
Σε αυτόν τον πολύχρωμο κόσμο θα ταξιδέψουμε κι εμείς στον πρώτο περίπατο του Δεκεμβρίου.  

Οδηγός μας στον περίπατο ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Στοφόρος.  

Η συμμετοχή κοστίζει 10 ευρώ (για τα παιδιά 5 ευρώ) και περιλαμβάνει εκτός από τον περίπατο ξενάγηση στο Μουσείο.

Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: info@ekedisy.gr

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23 -Πλάκα, Στάση Μετρό Ακρόπολη. Τηλ. 2103250341

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Δωρεάν επισκευή ηλεκτρικών -ηλεκτρονικών συσκευών!

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

Ραντεβού στη Φωκίωνος 42 -στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

Την Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2018, από τις 10:00 έως τις 16:00, O Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) και οι υπόλοιποι εταίροι του έργου LIFE ReWeee, στο πλαίσιο του Χριστουγεννιάτικου Παζαριού της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης του IMPACT HUB, σας προσκαλεί στο εργαστήριο επισκευών Repair Café!

Ειδικοί τεχνικοί θα είναι διαθέσιμοι να επιδιορθώσουν δωρεάν όλες τις επισκευάσιμες ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές. Φέρτε από το σπίτι ότι χαλασμένο έχετε! Τοστιέρες, καφετιέρες, ηλεκτρικές σκούπες, ηλεκτρικά σίδερα, τάμπλετ, κινητά για να τις επισκευάσουμε δωρεάν! Οι τεχνικοί του Εργαστηρίου «Μαθαίνω να επισκευάΖΩ!» έχουν την τεχνογνωσία και θα κάνουν τα πάντα για να σας βοηθήσουν και να σας εκπαιδεύσουν στην επιδιόρθωση. Γιατί; Δεν πετάμε τίποτα που να μπορεί να φτιαχτεί! Έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον και δεν δημιουργούμε απόβλητα!

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Ένας νέος πολυχώρος στη Γλυφάδα με ξεχωριστές δημιουργίες

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

Το Art Alive (Πανώπης 5), είναι ένας νέος πολυχώρος που εγκαινιάζεται στην Γλυφάδα αυτό το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου με πολλές εκπλήξεις. 

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και η αγαπημένη φίλη Αναστασία Νικολάου, που παράγει ...μαγεία:

Η εικόνα ίσως περιέχει: καπέλο




Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.Η εικαστικός ψηφιδογραφίας Αναστασία Νικολάου γεννήθηκε το 1974 και ζει στη Γλυφάδα και δημιουργεί έργα σύγχρονου ψηφιδωτού τα τελευταία 16 χρόνια.
Η αγάπη της για το περιβάλλον και τη φύση και το υλικό που εφάρμοσε στην τέχνη της είναι sea glass με μεικτή τεχνική.
Στην πορεία μάρμαρο, βότσαλα,σμάλτο σε ξύλο , μέταλλο κ.α. Από το 2011 έχει συμμετάσχει σε 20 ομαδικές εκθέσεις και το 2014 πραγματοποίησε την πρώτη της Ατομική έκθεση.
Έχει διδάξει σε παιδιά και ενήλικες.
Μαθήτευσε ζωγραφική με την ζωγράφο Αφροδίτη Κροντήρη και ψηφιδογραφία με τον Άγγελο Γαλάνη και την Όλγα Γουλανδρή.




Για το Art Alive
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δημιουργικής Τέχνης και Απασχόλησης -ART ALIVE-ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Γλυφάδα, αρχές Νοεμβρίου και ήδη απαριθμεί αρκετά μέλη και φίλους τόσο στο Δήμο όσο και σ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Σύλλογος -ART ALIVE- εστιάζει τις δράσεις του στην προστασία του Περιβάλλοντος.
Προωθεί την επαναχρησιμοποίηση όλων των υλικών που αβίαστα πετάμε στα σκουπίδια όταν νιώθουμε πως δεν αποτελούν πια αγαθό για εμάς.
Οι προσπάθειες του Συλλόγου είναι να ευαισθητοποιήσει τα μέλη, σε διαρκή δημιουργική αναζήτηση τρόπων επαναχρησιμοποίησης των αντικειμένων και υλικών που διαθέτει.
Ένας ζωντανός πυρήνας ανθρώπων με αγάπη για την ζωή και την τέχνη ενώνουν τις ιδέες και τις δυνάμεις τους. Σε συλλογικό επίπεδο με μοναδική επιδίωξη την καλυτέρευση της ποιότητας της καθημερινότητας με σεβασμό στο περιβάλλον που μας φιλοξενεί όλους και οφείλουμε να το συντηρούμε για τους απογόνους μας.
Στον πολυχώρο που στεγάζετε ο Σύλλογος -ART ALIVE- , καθημερινές συναντήσεις και δραστηριότητες έχουν δημιουργήσει μια όαση δημιουργικότητας με άμεσα ανταποδοτικά οφέλη για τους φίλους και τα μέλη του.
Στο ηλιόλουστο σπίτι του Συλλόγου -ART ALIVE- πραγματοποιούνται μαθήματα κατασκευών από όλη την γκάμα των πρώτων υλών που μας προσφέρουν τα ανακυκλώσιμα.
Ακόμα εκθέσεις, παρουσιάσεις και ομιλίες αλλά και ψυχαγωγικά διασκεδαστικά δρώμενα

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες





Μια εικαστική συνομιλία με τον Αλμπέρ Καμύ

ALBERT CAMUS: ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Μια εικαστική συνομιλία με τον Albert Camus 


Οικία Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού
Αμαλίας 4, Σύνταγμα, 5ος όροφος
Εγκαίνια: Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018, 12.00-15.00
Διάρκεια: 22 Δεκεμβρίου 2018 - 28 Φεβρουαρίου 2019
Οργάνωση: Ίδρυμα Α.& Λ. Κατακουζηνού & Μικρή Άρκτος
Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού 



«Εθνικό μουσείο. Ο πανύψηλος, λεπτός κούρος που θα ξαναδώ»
30 Απριλίου, 1955

 

«Ένας καλλιτέχνης μπορεί να ευστοχήσει ή να αστοχήσει στο έργο του, δηλαδή να κερδίσει ή να χάσει τη ζωή του. Ωστόσο, αν μπορεί να πει στο τέλος της προσπάθειάς του ότι κατάφερε να απαλύνει ή να μειώσει όλες τις δουλείες που βαραίνουν τους ανθρώπους, τότε είναι, σε ένα μεγάλο βαθμό, δικαιωμένος, και μπορεί, ως ένα ορισμένο σημείο, να συγχωρήσει τον εαυτό του».
Απόσπασμα από την Ομιλία του Καμύ στη Σουηδική Ακαδημία κατά την απονομή του Νόμπελ λογοτεχνίας, το 1957.

Η έκθεση «Albert Camus: Κρίση και Δημιουργία» αποτελεί μια εξομολογητική συνάντηση φίλων εικαστικών στο σαλόνι του Άγγελου και της Λητώς τον Δεκέμβριο του 2018, με αφορμή το ταξίδι του Καμύ στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1955 και την ομιλία του για την Ευρώπη και τον Πολιτισμό της.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Α.& Λ. Κατακουζηνού και τη Μικρή Άρκτο. Την επιμέλεια έχει η Ίρις Κρητικού, ενώ το συντονισμό της έκθεσης από πλευρά του Ιδρύματος η Σοφία Πελοποννησίου - Βασιλάκου.

Στις 28 Απριλίου του 1955, ο Αλμπέρ Καμύ, προσκεκλημένος στην Αθήνα από τον Άγγελο Κατακουζηνό από τη θέση του Προέδρου της Ελληνογαλλικής Πνευματικής Ένωσης, ήταν το κεντρικό πρόσωπο μιας στρογγυλής τράπεζας με γόνιμη ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων και επίκεντρο το μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων οι: Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ευάγγελος Παπανούτσος, Φαίδων Βεγλερής, Γιώργος Θεοτοκάς, Νικόλαος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ενώ προέδρευε ο Άγγελος Κατακουζηνός. Η συζήτηση αυτή, καταγραμμένη από το μαγνητόφωνο του Ανδρέα Εμπειρίκου, αποτελεί πλέον με τη φροντίδα της Σοφίας Πελοποννησίου-Βασιλάκου μια αυτοτελή έκδοση με περιεχόμενο εξαιρετικά επίκαιρο.
Η βαθιά προσήλωση του Αλμπέρ Καμύ στις αξίες του ανθρωπισμού, η άσβεστη επιθυμία του για αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ελευθερία και ευτυχία των ταπεινών και αδύναμων, συνδέεται με αυτό που ο ίδιος θεωρεί πεμπτουσία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Για να πετύχει ο τελευταίος, σύμφωνα με τον Καμύ «χρειάζεται να εκλείψει η μισαλλοδοξία και η «ελευθερία του ενός» να τελειώνει «εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου».

Πέντε μόλις χρόνια από τον θάνατό του, ο συναρπαστικός συγγραφέας του «Ξένου», της «Πανούκλας», του «Μύθου του Σίσυφου», της «Πτώσης», της «Κατάστασης Πολιορκίας», του «Επαναστατημένου ανθρώπου» και τόσων ακόμη σπουδαίων έργων που ανασκάπτουν τον εσώτατο πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, της ανθρώπινης κουκίδας τον μεγάλο χάρτη του άγνωστου σύμπαντος, έφτασε στην Ελλάδα για να κουβεντιάσει με έναν κύκλο διανοουμένων συντεταγμένων με πρωτοβουλία του Άγγελου Κατακουζηνού το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής του, την «ενδεχόμενη αυτοκτονία της Ευρώπης, θέτοντας το ερώτημα για το αν η μοναδική επιτυχία του δυτικού πολιτισμού, ως προς την επιστημονική του όψη, δεν είναι εν μέρει υπεύθυνη και για τη μοναδική ηθική αποτυχία αυτού του πολιτισμού. Παρατηρώντας ακόμη ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η προσαρμογή του ανθρώπινου μυαλού στις νέες και ραγδαίες πραγματικότητες καθώς και η διάσταση ανάμεσα στο βίωμα και την κατανόηση και αφομοίωσή του. Περιγράφοντας τη Δύση και την Ανατολή με βάση τις κυρίαρχες έννοιες που τις διέπουν: ελευθερία και δικαίωμα από τη μια, δικαιοσύνη και υποχρέωση από την άλλη. Θέτοντας έτσι την Ευρώπη, την ενωμένη Ευρώπη που προοιωνίζεται και ο Γ. Θεοτοκάς, υπεράνω αυτών των διχασμών.

Στον διάλογο με τον Αλμπέρ Καμύ, το έργο και τις σκέψεις του συμμετέχουν οι εικαστικοί: Γιάννης Αδαμάκης, Γιώργος Ανδρούτσος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Μάριος Βουτσινάς, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Φραγκίσκος Δουκάκης, Νίκος Κρανάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Τάσος Μαντζαβίνος, Γεύσω Παπαδάκη, Αριάδνη Περράκη, Στέλιος Πετρουλάκης, Γιώργος Σαλταφέρος, Ελεονώρα Σταθοπούλου, Στέφανος Σουβατζόγλου, Αντώνης Στάβερης, Μαρίνα Στελλάτου, Κατερίνα Τσεμπελή, Βιργινία Φιλιππούση, Γιώργος Φλωράκης, Γιώργος Χαδούλης, Γιώργος Χουλιαράς.

Διάρκεια έκθεσης: έως 28 Φεβρουαρίου 2019
Οικία Κατακουζηνού: Αμαλίας 4, Σύνταγμα
Πληροφορίες: Μικρή Άρκτος, 210-7610170
Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη, 697 4767890, mtsolaki@gmail.com

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Μια μουσικο -θεατρική Συνωμοσία εν ονόματι της …Χιονάτης!



Μια μουσικο -θεατρική Συνωμοσία εν ονόματι της …Χιονάτης!

Η Χιονάτη, ο Εγωιστής Γίγαντας, η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Κυανοπώγων και η υπόλοιπη παρέα τους, μας δίνουν ραντεβού την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης για να συνωμοτήσουμε!

Αφορμή το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου «Η Συνωμοσία της Χιονάτης -30 μικρές ιστορίες για μεγάλους» που κυκλοφόρησε πρόσφατα με εικονογράφηση της Έλλης Λαμπαδαρίδου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Με αλυσοδεμένους εικονογράφο και συγγραφέα, δυο νέοι μουσικοί  η τσελίστα Φαίδρα Κωνσταντινίδη και ο κιθαρίστας Βασίλης Λουκόπουλος θα ντύσουν μουσικά τις μικρές ιστορίες που θα παρουσιάσει με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο η ηθοποιός και σκηνοθέτης Ίρις Χατζηαντωνίου.

Τι όμως συμβαίνει σε αυτές τις τριάντα μικρές ιστορίες που θα αναβιώσουν στους χώρους του Μουσείου;

Να τι γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

"Η Χιονάτη συνωμοτεί με τον κυνηγό του παλατιού, η μικρή Γοργόνα ζει με τον πρίγκιπά της στον βυθό, ο Μολυβένιος Στρατιώτης τριγυρνά σε κακόφημα στέκια, ο Εγωιστής Γίγαντας ασχολείται με το real estate, ο Ψεύτης Βοσκός γίνεται μεγιστάνας του πλούτου και ο Παπουτσωμένος Γάτος ο ιδρυτής του “Black Friday”…
Οι ήρωες των παραμυθιών εμφανίζονται κυριολεκτικά αγνώριστοι, σε αυτές τις τριάντα μικρές ιστορίες που έρχονται να ανατρέψουν κάθε είδους στερεότυπα"
Θα είναι μια βραδιά με πολλές ακόμη εκπλήξεις (σιγά μη τις αποκαλύψουμε!)

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Πληροφορίες: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Πλάκα -στάση Μετρό Ακρόπολη, τηλ. 210-3250341

Μια βραδιά στον Ευριπίδη κι ένα κείμενο του Μάνου Κοντολέων


Για άλλη μια φορά ζήσαμε -με αφορμή την παρουσίαση ενός βιβλίου μια ζεστή βραδιά στον Ευριπίδη. (οι φωτογραφίες είναι της Ελεάννας Κουνούπα)

Πολλοί και καλοί φίλοι μαζευτήκαμε και ακούσαμε τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις -αν και το φτωχαίνω όταν τις χαρακτηρίζω έτσι- του Σέργιου Γκάκα, προέδρου της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, συγγραφέως και αστυνομικού.



Ο Σέργιος με χιούμορ, αλλά και πολλά εύστοχα σχόλια προσέγγισε την αστυνομική αλλά και παιδαγωγική διάσταση του βιβλίου, ενώ η Φωτεινή μοιράστηκε μαζί μας συναισθήματα και σκέψεις που τις γέννησε...




Αποσπάσματα διάβασε, με τον δικό της μοναδικό τρόπο η Αφροδίτη Χαραλαμπάκη, εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός, αφηγήτρια.



Παρών, με ένα κείμενό του που με συγκίνησε πολύ, ο ξεχωριστός συγγραφέας Μάνος Κοντολέων. Από δική μου -απίθανη- γκάφα δεν μπόρεσε να παραστεί, όμως ήταν σα να ακούγαμε τη φωνή του:



Κώστας Στοφόρος – η περιπέτεια, η ανακάλυψη, τα ταξίδια


Αποτέλεσμα εικόνας για μανος κοντολέωνΑν καλά θυμάμαι  πρέπει να ήταν μέσα στη δεκαετία του ’80 που  ξεκίνησε η συγγραφή μυθιστορημάτων για παιδιά όπου γινότανε προσπάθεια να συνδυαστεί η αστυνομική πλοκή με την παροχή συγκεκριμένων γνώσεων,  κυρίως ιστορικών.

Η ιδέα ήταν να προσφερθεί η ευκαιρία στους νεαρούς αναγνώστες από τη μια να ξεκινήσουν τη μύησή τους στα ταξίδια της λογοτεχνίας και  από την άλλη να ανακαλύψουν πηγές όπου η γνώση θα προσφερότανε όχι με την ακαμψία μιας σχολικής έκφρασης, αλλά με τρόπους ευρηματικούς και απρόσμενης εξέλιξης.

Αρκετοί ήταν εκείνοι οι συγγραφείς που μας δώσανε μυθιστορήματα αυτού του είδους, αλλά νομίζω πως δε θα αδικήσω κανένα από αυτούς αν θυμηθώ μόνο την Κίρα Σίνου. Τα δικά της βιβλία είχαν στο μέγιστο βαθμό καταφέρει να συνδυάζουν την πλοκή που κρατούσε την ανάσα μαζί με αρχαιολογικές και άλλες πληροφορίες.

Είναι ένα δύσκολο είδος αυτή η κατηγορία μυθιστορημάτων. Ο συγγραφέας κινδυνεύει να γύρει προς τη μεριά της παροχής πληροφοριών και να αφήσει έκθετους τους ανήλικους  ήρωές του. Να τους περιγράψει κάπως  προγραμματισμένα –όχι ως πρόσωπα που πράττουν αυτοβούλως, αλλά ως φορείς μιας πληροφορίας που για να την φέρουν στο φως της δημοσιότητας χάνουν τον αυθορμητισμό τους και μετατρέπονται σε ερευνητές  ανδρείκελα, πρόχειρες απομιμήσεις ενήλικων ντεντέκτιβ.

Η Κίρα  Σίνου είχε αποφύγει τέτοιους σκοπέλους. Τότε  στα ’80 και στα ’90.

Μετά η λογοτεχνία για παιδιά στράφηκε περισσότερο σε θέματα περισσότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος και ήταν  λίγοι πια εκείνοι οι συγγραφείς που επέλεγαν να γράψουν τέτοιου είδους μυθιστορήματα. Ήταν λίγοι και ίσως ακόμα λίγοι να παραμένουν.

Όμως καθώς οι νέες άγριες κοινωνικές κυρίως συνθήκες έχουν επικρατήσει στη χώρα μας, τόσο οι ενήλικες αναγνώστες, όσο και τα παιδιά αναζητούν να βρούνε ένα στήριγμα ελπίδας για το αύριο μέσα στην καλύτερη προσέγγιση του ιστορικού μας παρελθόντος, μέσα από τα επιτεύγματα των  παππούδων και προπαππούδων τους.

Έτσι, λοιπόν, τέτοια μυθιστορήματα άρχισαν και πάλι να γράφονται και να έχουν μάλιστα μεγάλη επιτυχία.

Από τους συγγραφείς που ασχολούνται με αυτό το είδος, νομίζω πως την πρώτη θέση κατέχει ο Κώστας Στοφόρος.

Και δεν είναι τυχαίο  που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Τα μυθιστορήματα που συνδυάζουν έντονη πλοκή, χιούμορ, ρεαλιστικές περιγραφές και αρχαιολογικές ή παρόμοιες γνώσεις πρέπει να γράφονται από  συγγραφείς που:

-ξέρουν να αφηγούνται με απλότητα και ζωντάνια (όπως ο Στοφόρος)
-ξέρουν να βλέπουν την κεφάτη πλευρά της ζωής (όπως ο Στοφόρος)
-ξέρουν να χρησιμοποιούν όπου απαιτείται τη γραφή ενός  δημοσιογράφου (όπως ο Στοφόρος)
- ξέρουν να μεταδίδουν γνώσεις με τον αυθορμητισμό ενός παιδιού και τη συγκρότηση ενός ενήλικα (όπως ο Στοφόρος)

Μετά από όλα αυτά δεν με ξαφνιάζει καθόλου η επιτυχία των βιβλίων που μας ταξιδεύουν στις θάλασσες μας, που μας έχουν κάνει να αγαπήσουμε τα παιδιά που πρωταγωνιστούν, που μας κάνουν να ανατρέχουμε στη Wikipedia να μάθουμε περισσότερα για χαμένους πολιτισμούς και άγριους κατακτητές.

Με άλλα λόγια να το πω –δε με ξαφνιάζει καθόλου η επιτυχία των μυθιστορημάτων του Κώστα Στοφόρου.

Εμένα δε με ξαφνιάζει κι αυτός τη δικαιούται.

Πάντα επιτυχίες Κώστα.

Μάνος Κοντολέων






Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Διαφορετικά και διασκεδαστικά Χριστούγεννα στο Κοντόπευκο

Στη γειτονιά μου στην Αγία Παρασκευή, στο Κοντόπευκο, εδώ και μερικούς μήνες ένα νέο στέκι έχει δώσει άλλη έννοια στον ελεύθερο χρόνο μας με πλούσιες δραστηριότητες.
Αυτή τη Κυριακή είναι ευκαιρία να γνωρίσετε τον χώρο και τους ανθρώπους και κυρίως να περάσετε όμορφα από το πρωί ως το βράδυ!  
Κυριακή 16/12, λοιπόν, από τις 12.00, στην Αναξαγόρα 21, με παζάρι, συλλογική κουζίνα, χριστουγεννιάτικες δημιουργίες, μουσική και ...άλλες εκπλήξεις!!!!!!!

Η εικόνα ίσως περιέχει: παπούτσια

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου: Περίπατος στην Πλάκα του Παπαδιαμάντη



Η Πλάκα του Παπαδιαμάντη
Λογοτεχνικός Περίπατος

«…Εκεί όπισθεν είναι τα Τσαρουχάδικα, ο στενός μικρός δρομίσκος, με τα μαγαζάκια ένθεν και ένθεν, όπου μυρίζει τελατίνι, και βλέπει τας λευκάς ποδιάς και μπόλιες, και ακούει κε του ίστε και μαράζ μως βερ. Κάτω, προς δυσμάς, είναι τα Γύφτικα.
   Ελέχθη προ καιρού, ότι είχαν αποφασίσει να μετατοπίσουν όλον το ισνάφιον τούτο εις τα Πετράλωνα ή δεν ηξεύρω πού. Τώρα δεν έμαθα αν το σχέδιον εγκατελείφθη. Ποτέ δεν μανθάνω τι εγκαίρως. Θα ήτο λυπηρόν να έλειπεν από κει όλος ο ευάρεστος εκείνος θόρυβος της ζωής και της εργασίας, όπου στομώνει τα ώτα και δυναμώνει τα νεύρα….»


Τη Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, στις 11.30 πμ το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης οργανώνει λογοτεχνικό περίπατο στην Πλάκα αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
Με ξεναγό τον μεγάλο Σκιαθίτη θα περπατήσουμε στο Μοναστηράκι, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στο Ριζόκαστρο, στα Αναφιώτικα και στα στενά της Πλάκας ανακαλύπτοντας μια διαφορετική παλιά Αθήνα.

Ιστορίες συγκινητικές κι αστείες που αγγίζουν μικρούς και μεγάλους, κάνοντας μας να νιώσουμε ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο δώρα και φαγοπότι…


Θα ακολουθήσει αφήγηση κειμένων του Παπαδιαμάντη και προβολή αποσπασμάτων από τηλεοπτικές και κινηματογραφικές μεταφορές των έργων του. 

Μαζί μας και η σκηνοθέτης της εξαιρετικής «Νοσταλγού» Ελένη Αλεξανδράκη


Οδηγός μας στον περίπατο ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Στοφόρος.  

Η συμμετοχή κοστίζει 10 ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από τον περίπατο ξενάγηση στο Μουσείο.
Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: info@ekedisy.gr

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23 -Πλάκα, Στάση Μετρό Ακρόπολη. Τηλ. 2103250341