Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Ο "Ξένος" στη Βιβλιοθήκη του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς


Φωτογραφία της Βιβλιοθήκη Αγροτικού Κ.Κράτησης Αγιάς.

Ο "Ξένος" μας ταξίδεψε ως τη Βιβλιοθήκη του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς, κάνοντάς μας πολύ περήφανους και χαρίζοντας μεγάλη συγκίνηση...
"Δεν άνθισαν ματαίως..." λοιπόν, όπως έγραφε κι ο ποιητής.
Αντιγράφω τη σχετική ανάρτηση

"Άλλο ένα όμορφο απόγευμα ήταν εκείνο της περασμένης Δευτέρας, όταν φιλοξενήσαμε μέλη του Δικτύου «Διαβάζω για τους Άλλους» για να διαβάσουμε μαζί και να συζητήσουμε, προσεγγίζοντας την έννοια του «ξένου» μέσα από τις ιστορίες των αναγνωσμάτων μας και το συσχετισμό τους με τις δικές μας απόψεις και εμπειρίες καθώς «Ξένος» ήταν ο Έλληνας που άφησε τη χώρα του για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, οι άνθρωποι που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας από κάθε γωνιά του πλανήτη, ο αυριανός ξένος που μπορεί να είναι ο καθένας από εμάς. 

Για το σκοπό αυτό λοιπόν, επιλέχθηκαν 3 από τα 14 βραβευμένα διηγήματα που συμμετείχαν στον Δ’ Διαγωνισμό Διηγήματος με τίτλο: «Ο Ξένος» που διοργανώθηκε από τον Προοδευτικό Σύλλογο «Τα Καστέλλια» Ν. Φωκίδας και συγκεκριμένα τα διηγήματα με τίτλο: «Η σοφίτα στο Μάλμε» του Νίκου Γκαρμπαλιά (α βραβείο), «Ιθάκης 37» του Δημήτρη Μπιζένη και «Ο Ξένος» της Στέλλας Φραντζή. 

Φωτογραφία της Βιβλιοθήκη Αγροτικού Κ.Κράτησης Αγιάς.Ακολούθησε συζήτηση και η συνάντησή μας ολοκληρώθηκε μελωδικά με μια όμορφη έκπληξη που ετοίμασαν δυο από τους εκπαιδευόμενους του Μουσικού εργαστήριου εκμάθησης κιθάρας και φωνητικής που υλοποιείται στο Κατάστημά μας σε συνεργασία με το Δίκτυο για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό στις Φυλακές Γεώργιος Ζουγανέλης, ανανεώνοντας το ραντεβού μας πολύ σύντομα!!!"





Μπορείτε κι εσείς να διαβάσετε ελεύθερα το βιβλίο μας εδώ. Ελπίζουμε σύντομα να κυκλοφορήσει και το βιβλίο με τα βραβευμένα διηγήματα του 5ου Διαγωνισμού με θέμα "Το σχολείο"

o-xenos

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Κομεντί Μπουρδουκλουά αυτή τη Κυριακή, 1η Ιουλίου στην Πεντέλη



Είχα τη χαρά να απολαύσω τον "Αρχοντοχωριάτη", σε μια παράσταση από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού και Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου «Αργώ», τον χειμώνα που μας πέρασε. 

Τώρα είδα ότι γι' αυτό το καλοκαίρι κάνει το ντεμπούτο της στο Θεατράκι Μαγγίνα του Δήμου Πεντέλης, με την παράσταση «Κομεντί Μπουρδουκλουά», βαριετέ μετά χορών και ασμάτων, σύλληψη-σκηνοθεσία Ιωάννας Μπακαλάκου, κείμενα Νικόλα Λάσκαρη και Αντώνη Δημητριάδη.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Ιουλίου 2018, ώρα 21.00, στο Θεατράκι Μαγγίνα, Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, Μελίσσια, με ελεύθερη είσοδο και γίνεται με τη στήριξη του Συνδέσμου για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και του Δήμου Πεντέλης.
Λίγα λόγια για την παράσταση και τους συντελεστές της :
Το βαριετέ  αποτέλεσε το κύριο λαϊκό θέαμα και μαζί με τα κωμειδύλλια και τα βουκολικά δράματα το φυτώριο των μεγάλων ελλήνων πρωταγωνιστών, σκηνοθετών και συγγραφέων.  Κατηγορήθηκε από τους κριτικούς θεάτρου ως «ελαφρύ» και ανούσιο, όμως αγαπήθηκε από τον λαό, μιας και ήρθε να καλύψει μετά την καταστροφή του 1922 την ανάγκη για μια αισιόδοξη και απροβλημάτιστη διασκέδαση. Βέβαια στο βαριετέ εκτός από πρόζα, χορό και τραγούδι, υπήρχαν μάγοι, ταχυδακτυλουργοί και άλλοι διαφόρων ειδών λαϊκοί καλλιτέχνες.  Εμείς μάγους και ακροβάτες δεν έχουμε! Έχουμε όμως τα τρία μονόπρακτα του Νικόλαου Λάσκαρη, ενός από τους καλύτερους έλληνες  κωμωδιογράφους, ο οποίος υπήρξε  σπουδαίος θεατράνθρωπος,θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής γαλλικών θεατρικών έργων, αρθρογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά, θεατρικός κριτικός και επιμελητής θεατρικών εκδόσεων, και κυρίως, ιστορικός του νεοελληνικού θεάτρου.  Έχουμε τα  όμορφα έμμετρα κείμενα του Αντώνη Δημητριάδη και τραγούδια που  φέρνουν χαμόγελο και κέφι.  Δημιουργήσαμε ένα  άκρως διασκεδαστικό θέαμα, πάντα με τη δύναμη της ομαδικότητας και της αγάπης για την ερασιτεχνική δημιουργία. Ελπίζουμε να το απολαύσετε όσο κι εμείς!
«Κομεντί Μπουρδουκλουά»
Βαριετέ μετά χορών κι ασμάτων
Κείμενα : Νικόλας Λάσκαρης
Έμμετρα κείμενα : Αντώνης Δημητριάδης
Σύλληψη-σκηνοθεσία : Ιωάννα Μπακαλάκου
Κοστούμια –σκηνικά : η ομάδα
Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται:
Κονφερασιέ Ιφιγένεια Γιαννέ , Ελένια Καμπά
«Η πώλησις της Αθηνάς» : Αλέξης Καϊμάκης, Γιάννης  Μουστάκας, Κλαίρη Βαλέρη, Θανάσης Υφαντόπουλος, Χαρά Κούτη
«Η παλιόγλωσσα» :  Ελένη Παυλίδου, Γιάννης Παπαδημητρίου, Ιωάννα Λεβέντη, Αλέξης Καϊμάκης
«Το κοκαλάκι της νυχτερίδας» : Χαρά Κούτη, Αλέξης Αρβανίτης,  Αντώνης Δημητριάδης, Ελένη Παυλίδου, Αλέξης Καϊμάκης
Ακούγονται τα τραγούδια : «Δεν θέλω Σοπέν και Μπαχ» σε μουσική Ηρακλή Θεοφανίδη και στίχους Γιώργου Οικονομίδη, «Θέλω μαμά έναν αντρούλη» σε μουσική Bobby Collazzo και στίχους Πωλ Μενεστρέλ, «Καλέ Πατώνεις» σε στίχους και μουσική Θεόφραστου Σακελλαρίδη,«Φινάλε» σε στίχους Αντώνη Δημητριάδη και μελωδία της Ιωάννας Μπακαλάκου

Μια βραδιά αφιερωμένη στον Μίλτο Λιδωρίκη και την Αθήνα της Μπελ Επόκ


Η ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ και οι Εκδόσεις POLARIS
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Μίλτου Λιδωρίκη

Εζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ

την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018, στις 8.30 μμ., 
στο Cafe του Κήπου του ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ,
Πανεπιστημίου 12, Αθήνα, τηλ. 2103610067
Αποσπάσματα από το βιβλίο επιλέγει και διαβάζει ο Μάνος Ελευθερίου

Ομιλητές:
Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος-συγγραφέας
Παναγιώτης Κουφάκης, δικηγόρος, μέλος του Συλλόγου Ιστορικών
Μελετών Στερεάς Ελλάδος
Γιώργος Χατζηδάκης, συγγραφέας-κριτικός θεάτρου

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων κ. Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς θα απευθύνει χαιρετισμό

την εκδήλωση υποστηρίζουν:
Ο Σύλλογος Κροκυλιωτών "Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ"
και ο Σύνδεσμος Λιδωρικιωτών Δωρίδας "Η ΓΚΙΩΝΑ"




«Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ» - Το αθηναϊκό οδοιπορικό του Μιλτιάδη Λιδωρίκη

Από το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ο Μιλτιάδης Λιδωρίκης γεννήθηκε στο Κροκύλειο Φωκίδος το 1871 και διακρίθηκε σε πολλαπλά πεδία: ήταν θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, λογοτέχνης, δημοσιογράφος, ακόμα και πολιτικός. Σπούδασε νομικά, εξελέγη δύο φορές βουλευτής (το 1906 και το 1910), διετέλεσε διευθυντής της Βουλής και προσωπάρχης του Εθνικού Θεάτρου, υπήρξε ιδρυτής του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου και εκ των ιδρυτών της Εταιρείας Ελληνικού Θεάτρου και χρημάτισε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Ο Μ. Λιδωρίκης πέθανε σε ηλικία 80 ετών και είχε δυο γιους, τον Γιώργο και τον Αλέκο, επίσης πολύ γνωστό θεατρικό συγγραφέα και δημοσιογράφο. Από τις εκδόσεις Polaris κυκλοφόρησε πρόσφατα ο τόμος «Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ», ένα ανέκδοτο αθηναϊκό χρονικό, αντλημένο από τα αρχεία της οικογένειας Λιδωρίκη, εικονογραφημένο με φωτογραφίες και σκίτσα της εποχής (σε επιλογή του ίδιου του Λιδωρίκη) και προλογισμένο από τον Γιώργο Χατζηδάκη.
Η μεγάλη πρωταγωνίστρια στις αναμνήσεις του Λιδωρίκη δεν είναι άλλη από την Αθήνα: γνωριμίες με βασιλιάδες, πρίγκιπες και αυλικούς, επαφές με πολιτικούς, επιστήμονες και καλλιτέχνες (ποιητές, συγγραφείς και ηθοποιούς), αλλά και περιήγηση στον κόσμο των απλών ανθρώπων και της καθημερινότητας. Όπως παρατηρεί στον πρόλογό του ο Γ. Χατζηδάκης, ο Μιλτιάδης υπήρξε από τα παιδικά του χρόνια ένας παθιασμένος θεατής. Από το μπαλκόνι του αρχοντικού του επί της οδού Πανεπιστημίου είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί ολοζώντανη την αθηναϊκή ζωή. Οι αναμνήσεις ξεκινούν από το 1880 και συνεχίζονται για άλλα πενήντα χρόνια, καλύπτοντας ένα τεράστιο φάσμα γεγονότων αλλά και προσώπων. Ο κρητικός ξεσηκωμός, τα πρώτα σπίτια που ηλεκτροφωτίζονται μετά τον φωτισμό των Ανακτόρων, η εγκατάσταση των πρώτων τηλεφώνων επί Τρικούπη, το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιείται τώρα και στο θέατρο, η χρεοκοπία του 1893, τα πρώτα κωμειδύλλια και δραματικά ειδύλλια και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896.
Η είσοδος στον καινούργιο αιώνα θα εγκαινιάσει μιαν εντελώς διαφορετική περίοδο. Το Βασιλικό Θέατρο αρχίζει να λειτουργεί στο νεοκλασικό του Τσίλερ, ιδρύεται η Νέα Σκηνή του Χρηστομάνου, καθιερώνονται οι ετήσιες θεατρικές επιθεωρήσεις ενώ γενικότερα γιγαντώνεται η θεατρική δραστηριότητα. Όπως υπογραμμίζει ο Γ. Χατζηδάκης, ο Λιδωρίκης δίνει δυναμικά το παρών σε όλα αυτά την ώρα που τα πολιτικά γεγονότα διαδέχονται με τρομακτική ταχύτητα το ένα το άλλο: από την αγροτική εξέγερση του 1910 και τους Βαλκανικούς Πολέμους μέχρι τον Εθνικό Διχασμό και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα χρόνια προχωρούν και συναντάμε τον Λιδωρίκη ενεργό σε όλη τη διαδρομή την οποία χαράσσει το Εθνικό Θέατρο, ενώ ο Αιμίλιος Βεάκης, με τον οποίο θα γίνουν στενοί φίλοι, θα μιλήσει με τα πιο τιμητικά λόγια γι' αυτόν όταν το 1939 γιορτάζει τα σαραντάχρονα της καλλιτεχνικής του παρουσίας.
Πέρα, όμως, από την πολιτική και το θέατρο, οι αναμνήσεις του Λιδωρίκη εξαπλώνονται και σε ένα πλήθος κοινωνικών εκφάνσεων του βίου της πρωτεύουσας. Η κηδεία του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, το σαλόνι του Τρικούπη (πώς δεχόταν τους φίλους τους η αδελφή του Σοφία), τα σχολεία, τα μέγαρα, οι συνοικίες, οι δεντροστοιχίες, τα καφενεία, τα ζαχαροπλαστεία, τα νυχτερινά κέντρα, οι μπιραρίες, τα μπαρ και οι συγκοινωνίες της πόλης, ο Σιδηρόδρομος Αθηνών-Πειραιώς (ΣΑΠ), οι μεγάλοι αποκριάτικοι χοροί, η κοσμική κίνηση (και ποια εφόδια χρειάζεται κανείς για να σταδιοδρομήσει ως κοσμικός), οι γιορτές και οι κηδείες, οι χοροί, οι εσπερίδες και τα ζουρ-φιξ, οι Αθηναίοι τοκογλύφοι, η Κηφισιά και το Φάληρο, η μορφή του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, ο εορτασμός της ενηλικίωσης του Διαδόχου στη Μητρόπολη, οι αδυναμίες του βασιλιά Γεωργίου και η βασίλισσα Όλγα, η καλλιτεχνική και η χορευτική κίνηση στο Παλάτι και, τέλος, το χρηματιστήριο, ο τζόγος και ο αθλητισμός. Και μαζί με όλα αυτά, το σύνολο των στοιχείων που συνθέτουν την προσωπικότητα του συγγραφέα: οι πρόγονοί του, που ήταν αγωνιστές του 1821, η γαλούχησή του στη Μεγάλη Ιδέα και η εθελοντική συμμετοχή του στους πολέμους του 1897 και του 1912.

Μια διαφορετική παρουσίαση βιβλίου: Βροχή, Χίος και ουζάκι...



Παρά την καταρρακτώδη βροχή και τους πλημμυρισμένους δρόμους, το ουζερί Πόρτο Κάγιο (Γαρυττού 112) γέμισε χθες με κόσμο για την παρουσίαση του βιβλίου "Στα ίχνη του Ομήρου -περιπέτεια στη Χίο" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.




Ξεκινήσαμε από την αυλή με κέρασμα από τον Χρήστο Λογκαράκη με βανίλια/ υποβρύχιο με χιώτικη μαστίχα, ενώ ο βιβλιοπώλης Γιώργος Πάντος από το Πολύεδρο (Χίου 58 Αγία Παρασκευή) είχε πάρει θέση με τα βιβλία...





Πολλοί φίλοι και γείτονες άρχισαν να έρχονται μέσα στη βροχή...

Αναγκαστήκαμε να μπούμε μέσα στο μαγαζί και μετά για το βιβλίο μίλησαν η Κατερίνα Αλεξιάδη -εκπαιδευτικός και υπεύθυνη πολιτιστικών Β/θμιας Εκπάιδευσης Ανατολικής Αττικής (η ομιλία παρατίθεται πιο κάτω) και η εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός και αφηγήτρια Αφροδίτη Χαραλαμπάκη








Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό και μίλησε για το βιβλίο αλλά και για τη Χίο.


Από τις πιο όμορφες στιγμές η ανάγνωση/ αφήγηση αποσπασμάτων από το βιβλίο αλλά και η από στήθους απαγγελία ποιημάτων του Φώτη Αγγουλέ από φίλο Χιώτη που βρέθηκε μαζί μας.




Ακολούθησε η υπογραφή βιβλίων και φυσικά ...ουζοποσία με χιώτικο ούζο και μεζέδες φτιαγμένους για τη βραδιά αυτή! Φυσικά έπεσε και το σχετικό τραγούδι, από Μητροπάνο μέχρι ...Βουγιουκλάκη.






Στα ίχνη του Ομήρου του Κώστα Στοφόρου
Παρουσίαση

από την Κατερίνα Αλεξιάδη

Το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου Στα ίχνη του Ομήρου είναι συναρπαστικό για μικρούς και μεγάλους. Ομολογώ ότι είχα πολλά χρόνια να διαβάσω παιδικό ή εφηβικό βιβλίο… Και το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου μου θύμισε τότε που διάβαζα τα βιβλία πριν τα διαβάσει η κόρη μου και πραγματικά το απολάμβανα. Αυθόρμητα το πρώτο βιβλίο που μου ήρθε στον νου ήταν Ο θησαυρός της Βαγίας της Ζωρζ Σαρή.
Ο Κώστας όμως, θα τολμήσω να πω, ότι πάει πολύ πιο πέρα από αυτό. Έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να ανακατεύει τις ιστορίες και τα βιβλία μεταξύ τους, να δίνει πραγματικά στοιχεία για τον τόπο, να μας ταξιδεύει σε διάφορους τόπους, να πλάθει αστυνομικό μυθιστόρημα.
Μια παρέα παιδιών, κυρίως Γυμνασίου, αλλά και κάποιοι φοιτητές, που έχουμε γνωρίσει και σε κάποια από τα προηγούμενα βιβλία του, όπως Η κούπα του Πτολεμαίου, Ο κώδικας της Λέρου, Η πέμπτη πόλη των Δωριέων, βρίσκεται αυτή τη φορά στη Βολισσό της Χίου. Κι εκεί μπλέκεται σε μια περιπέτεια ανακάλυψης κάποιων πινακίδων Γραμμικής Γραφής Β΄, στις οποίες αναγράφονται οι πρώτοι στίχοι της Ιλιάδας. Από εκεί βγαίνει και ο τίτλος του βιβλίου, Στα ίχνη του Ομήρου, αλλά όχι μόνο. Ο Όμηρος είναι παρών σε όλο το βιβλίο, είτε γιατί η Χίος είναι ένα από τα μέρη που διεκδικούν την καταγωγή του Ομήρου, είτε γιατί αυτό όνομα έχει το χορευτικό συγκρότημα της Βολισσού, είτε γιατί είναι το όνομα ενός δευτερεύοντος χαρακτήρα του βιβλίου, νεοναζί και γι αυτό η προτίμηση στα αρχαιοελληνικά ονόματα. Θα τολμήσω να πω ότι και για έναν ακόμη λόγο είναι παρών ο Όμηρος: γιατί ο Κώστας Στοφόρος χρησιμοποιεί την τεχνική του εγκιβωτισμού, την οποία πρώτος μας δίδαξε ο Όμηρος.
Στο βιβλίο πλέκεται το παρόν με το παρελθόν με συνεχείς αναδρομές και παράλληλες ιστορίες που σιγά σιγά υφαίνονται κομμάτι κομμάτι, περνάνε μέσα από τοπικές ιστορίες, μύθους, παραμύθια, προσωπικές ιστορίες και κοινωνική ιστορία. Όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν μικρές ψηφίδες ενός παζλ, που όταν συναρμολογηθούν και δείξουν τελικά την εικόνα αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα.
Με αυτόν τον τρόπο συνδέονται η Χίος του 201… , με το Χάτφιλντ του 1956, με το Μπέρλινγκτον Χάουζ στο Λονδίνο του 1936, με το Λονδίνο του 1952, με τη Χίο του 1944-1954, με το Χάμπστεντ του 1956, με το Βουκουρέστι του 1724.
Υπάρχουν αναφορές σε διάφορα βιβλία, τα οποία μας αναφέρει και ο συγγραφέας στο τέλος του βιβλίου, που αποτελούν και τις πηγές του: Το Ελληνικό Βουκουρέστι, της Τζορτζέτα Φιλίτι, Ο πόλεμος του Μπάιρον, του Ρόντρικ Μπίτον, Γιατί ο Όμηρος, του Άνταμ Νίκολσον, Οι Αρχαίοι Έλληνες της Ίντιθ Χολ, Το συναξάρι των Καλών Δράκων του Νίκου Γιαλούρη, Ο Φώτης Αγγουλές σε επιμέλεια της Έλλης Παπαδημητρίου και βέβαια Ο άνθρωπος που αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική Β΄ - Η ιστορία του Μάικλ Βέντρις, του Άντριου Ρόμπινσον.
Έτσι εκτός από την παρέα των παιδιών και τους γονείς τους μέσα στο βιβλίο εμφανίζονται ως χαρακτήρες ο Μάικλ Βέντρις και η γυναίκα του Λόις, η Μέρι Σέλεϊ, σύζυγος του Άγγλου ποιητή Πέρσι Σέλεϊ, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Φώτης Αγγουλές. Όλα αυτά τα πρόσωπα συνδέονται άμεσα με την περιπέτεια των παιδιών, όπως και ο σύγχρονος αστυνόμος Μπέκας, (από τα αστυνομικά του Γιάννη Μαρή), ο αστυνόμος Παπαγεωργίου.
Παράλληλα ο συγγραφέας μας κάνει μια περιήγηση στη Χίο, όπως μόνο αυτός ξέρει να περιηγείται. Μας γνωρίζει τα τοπικά πανηγύρια του νησιού, τα τοπικά έθιμα, την τοπική ιστορία, την τοπική κουζίνα, τα μνημεία και τους ανθρώπους του.
Η επιτυχία αυτού του βιβλίου έγκειται κατά τη γνώμη μας στο γεγονός ότι ο Κώστας Στοφόρος συμπεριλαμβάνει στην αφήγησή του ό,τι αυτός αγαπάει. Παρούσα είναι και η μουσική μέσα στο βιβλίο μέσα από πολύ γνωστούς σε όλους μας στίχους, τους οποίους και παραθέτει. Sound of Silence των Simon και Garfunkel, την Μπαλάντα του Αντρίκου του Κώστα Βάρναλη (Κατερίνα, Αντιγόνη, Ζηνοβία, Ζωή είναι τα ονόματα 4 κοριτσιών της παρέας), Άλλος για Χίο τράβηξε, Η σούστα πήγαινε μπροστά του Μάνου Ελευθερίου, με αναφορές στον Δημήτρη Μητροπάνο, στίχους του Φώτη Αγγουλέ, του Γιάννη Ρίτσου για τον Αγγουλέ.
Όλος αυτός ο πλούτος είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο πλέκεται η σύγχρονη περιπέτεια, στην οποία πρωταγωνιστούν τα παιδιά και η οποία εξελίσσεται μέσα από ιστορία αρχαιοκάπηλων σε αστυνομικό μυθιστόρημα. Οι προσωπικές ιστορίες μπλέκονται με την κοινωνική ιστορία και όλα αυτά τα στοιχεία φαντάζουν στα μάτια μας σαν να ενώνονται μεταξύ τους από πάντα. Αυτή είναι και η μεγάλη μαεστρία του συγγραφέα…
Στην εξέλιξη της περιπέτειας αναπτύσσονται φλερτ και εφηβικοί έρωτες ανάμεσα στους νέους και τις νέες της παρέας, ενώ παράλληλα γίνονται σχόλια για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, όπως το προσφυγικό και η άνοδος του νεοναζιστικού κόμματος.
Με άλλα λόγια αυτό το βιβλίο τα εμπεριέχει όλα. Κι αν είναι τόσο συναρπαστικό για έναν ενήλικα αναγνώστη, φανταστείτε πόσο συναρπαστικό θα είναι για εφήβους που βρίσκονται σε παρόμοιες ηλικίες με τις ηλικίες της παρέας των παιδιών.
Το βιβλίο συστήνεται ανεπιφύλακτα ως εφηβικό ανάγνωσμα, ακόμα και στα σχολικά πλαίσια, γιατί διαπαιδαγωγεί, χωρίς να έχει ίχνος διδακτισμού. Τα παιδιά θα γοητευτούν από τον εξερευνητικό του χαρακτήρα, που οδηγεί σε ανακαλύψεις, ενώ παράλληλα θα γνωρίσουν κομμάτια ιστορίας, τοπικής ιστορίας, έθιμα, παραδόσεις και τόπους της Χίου.
Προσφέρεται ακόμα για δραματοποιήσεις, μουσικά ταξίδια και γιατί όχι σαν έναυσμα για τη δημιουργία άλλων περιπετειών με τοπικό χαρακτήρα σε άλλους τόπους.
Κατερίνα Αλεξιάδη

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Ένα Φεστιβάλ γεμάτο βιβλία και χαμόγελα


Ήμουν κι εγώ εκεί! Μετά από πρόσκληση του αγαπημένου φίλου, δημοσιογράφου και συγγραφέα Παύλου Ανδριά, που ήταν η "ψυχή" της διοργάνωσης, βρέθηκα μια βροχερή Κυριακή στο 1ο Δημοτικό Ηρακλείου Αττικής, που η παρουσία των παιδιών τη γέμισε χαμόγελα. Μιλήσαμε για τον Κώδικα της Λέρου και φτιάξαμε δυο διασκεδαστικές ιστορίες.



Εκεί και η επίσης αγαπημένη συγγραφέας Καλλιόπη Γραμμένου, που μαζί με τον Παύλο μας ταξιδεύουν καθημερινά με τον Αυλόγυρό τους



Η έκθεση βιβλίου, εξαιρετικά ενημερωμένη, έφερε σε επαφή όλες τις μέρες του Φεστιβάλ τα παιδιά και τους γονείς με την καλή παιδική λογοτεχνία.





Είχα επίσης τη χαρά να γνωρίσω την αντιδήμαρχο Δέσποινα Αϊβατζίδου – Ποριώτου, με την οποία μοιραστήκαμε πολλές ιδέες για μελλοντικές δράσεις.


Αντιγράφω από το σχετικό Δελτίο Τύπου:
"Το Ηράκλειο… διαβάζει και το απέδειξε για ακόμα μια φορά. Δεκάδες Ηρακλειώτες, κυρίως παιδιά της πόλης, επισκέφτηκαν το 2ο Ηράκλειο Φεστιβάλ Βιβλίου που διοργάνωσε και φέτος ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής στον χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Παρέα με τους 64 συγγραφείς, από 20 εκδοτικούς οίκους, που φιλοξενήθηκαν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, μικροί και μεγάλοι ταξίδεψαν στο μαγικό κόσμο που μόνο οι σελίδες ενός καλού βιβλίου μπορούν να περιγράψουν.
Μέσα από events ανάγνωσης, θεάτρου, μουσικής και παιχνιδιού τα παιδιά έμαθαν τα οφέλη του διαβάσματος, τα μηνύματα που μπορεί να περάσει ο γραπτός λόγος – για την ισότητα, την φιλία, την ειρήνη, την ευγένεια, την άμιλλα, την προσπάθεια - παίρνοντας στις καλοκαιρινές διακοπές την καλύτερη παρέα, τα βιβλία.
«Και φέτος είμαστε ικανοποιημένοι από τον αριθμό των επισκεπτών που πέρασαν από την Έκθεση και τις δράσεις του Φεστιβάλ. Όχι τυχαία διαλέξαμε αυτή την χρονιά να το οργανώσουμε στον χώρο ενός σχολείου, στο 1ο Δημοτικό Ηρακλείου Αττικής, θέλοντας να επικεντρώσουμε στα παιδιά, προκειμένου να κρατήσουμε και τις νέες γενιές Ηρακλειωτών κοντά στο βιβλίο», το μήνυμα της αντιδημάρχου, Δέσποινας Αϊβατζίδου – Ποριώτου, η οποία συνεχάρη και βράβευσε όλους τους συγγραφείς που μετείχαν στο φετινό Φεστιβάλ.
«Για πολλούς οι καλοκαιρινές διακοπές είναι συνδεδεμένες με τις σελίδες ενός βιβλίου στην παραλία, στο εξοχικό σπίτι, στο χωριό. Ελπίζουμε, μέσα από το 2ο Ηράκλειο Φεστιβάλ, τα παιδιά να μαγεύτηκαν περισσότερο από τον κόσμο του βιβλίου, βρίσκοντας στην έκθεση και τα εργαστήριά του το υλικό για ανάγνωση μέσα στις ημέρες της καλοκαιρινής ξεγνοιασιάς», σχολιάζει ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος."

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Πλήθος κόσμου στης "Πόλης μου τα παραμύθια"





Πλήθος κόσμου παρακολούθησε
την περιπατητική παράσταση στην Πλάκα

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης  του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, που έχει αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων, κατόπιν σχετικής διάκρισης από την UNESCO, διοργάνωσε σειρά δράσεων οι οποίες κορυφώθηκαν με  μια περιπατητική παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τίτλο «ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ».



Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, απ’ όπου έγινε και η εκκίνηση της περιπατητικής παράστασης με αφηγητή τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Κώστα Στοφόρο.


Περπατώντας στην οδό Τριπόδων, οι θεατές κατέληξαν στο μνημείο του Λυσικράτη, όπου οι μαθητές του Θεατρικού Αναλόγιου από το Μουσικό Σχολείο της Παλλήνης, παρουσίασαν ένα δρώμενο βασισμένο σε κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, του Ε.Χ.Γονατά, του Διονύσιου Σολωμού, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη και του Άγγελου Καλογερόπουλου. Ο ηθοποιός Χάρης Αγγέλου απήγγειλε το κύκνειο άσμα του Λόρδου Βύρωνα, θυμίζοντας τη διαμονή του ποιητή στον χώρο όπου κάποτε υπήρχε η Μονή των Καπουτσίνων. Σε ιστορικά στοιχεία αναφέρθηκε ο αφηγητής…


Η επόμενη στάση της περιπατητικής παράστασης ήταν στην οδό Αφροδίτης, όπου οι μαθητές του Θεατρικού Αναλογίου απήγγειλαν απόσπασμα από τη Μενεξεδένια Πολιτεία του Άγγελου Τερζάκη που διαδραματίζεται σε αυτό το μικρό δρομάκι της Πλάκας.

Τα βήματα του πλήθους των θεατών με την καθοδήγηση του αφηγητή τους έφεραν στην οδό Περιάνδρου, στο σπίτι όπου έζησε τα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής του ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς.


Οι μαθητές παρουσίασαν με ξεχωριστό τρόπο αποσπάσματα από τα «Σκόρπια Φύλλα» της ζωή μου του Γεωργίου Δροσίνη και την «Ασάλευτη Ζωή» του Κωστή Παλαμά. Ο ηθοποιός Βαγγέλης Ρόκκος, με τα «Χαλάσματα» από την Ασάλευτη Ζωή, αλλά και τον «Τάφο» του Κωστή Παλαμά μετέδωσε τη μελαγχολία του ποιητή…

Τα παιδιά απήγγειλαν ακόμη στίχους από την «Πολιτεία και τη μοναξιά»  ενώ έφυγαν  σιγά -σιγά στο βάθος του δρόμου τραγουδώντας το Καλοκαίρι…

Το συγκεκριμένο δρώμενο είχε ως στόχο πέραν της προσέγγισης της ζωής του ποιητή, την ευαισθητοποίηση των θεατών ώστε να ληφθούν μέτρα για την προστασία του σπιτιού στο οποίο έζησε και πέθανε ο Κωστής Παλαμάς. 

Η περιπλάνηση στην πόλη συνεχίστηκε και η επόμενη στάση στην οδό Σχολείου επεφύλασσε μια μουσική έκπληξη από την Σύλβια Κουτρούλη και ένα χορευτικό δρώμενο, σε συνδυασμό με την απαγγελία κειμένων από την αυτοβιογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη και τη «Φανταστική Γεωμετρία» του Δημήτρη Γαβαλά.



Τελευταίος σταθμός, μια πλατεία πάνω από τη Ρωμαϊκή Αγορά και τους Αέρηδες, όπου το Θεατρικό Αναλόγιο παρουσίασε το κείμενο «Τα χνάρια, Είμαστε ποτέ στ’ αλήθεια μόνοι» της Λίλης Λαμπρέλλη ενώ η Δήμητρα Τσίγκα με τη συνοδεία της Σύλβιας Κουτρούλη στο νέυ, τραγούδησε τα «Βλέφαρά μου» του Νίκου Κυπουργού, ενώ παράλληλα άρχισε ο στροβιλισμός -Δερβίσικος χορός από την ομάδα «Περιδίνησις» που συνοδεύτηκε από την απαγγελία του ποιήματος του Τζελαλεντίν Ρουμί, «Αδέρφια Μουσουλμάνοι».


Η περιπατητική παράσταση έκλεισε μέσα σε θερμά χειροκροτήματα των θεατών που γνώρισαν με έναν διαφορετικό τρόπο την πόλη.

Η δράση αυτή είχε ως αρχικό στόχο τη γνωριμία με την πόλη, τη δημιουργική αφομοίωση της ιστορίας και την αξιοποίηση λογοτεχνικών θησαυρών. Δουλεύοντας για αρκετούς μήνες, η ομάδα των ηθοποιών, των μαθητών του Μουσικού Σχολείου της Παλλήνης, των συνεργατών του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης κατάφερε να συνεργαστεί και να παρουσιάσει αυτή την τελική παράσταση σε μια διαδρομή που αναμένεται να συνεχιστεί και με άλλες αντίστοιχες δράσεις. 

Συντελεστές

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Ίρις Χατζηαντωνίου
Σύλληψη-Επιλογή-Σύνθεση Κειμένων: Δήμητρα Τσίγκα με τη σύμπραξη όλης της ομάδας των παιδιών του Θεατρικού Αναλόγιου του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης
Στο αναλόγιο συμμετείχαν τα παιδιά: Αλιγιάννη Μαρία, Βαλάκη Σήλια, Δανίτσα Βασιλική, Δημακογιάννη Άννα, Δημητρακοπούλου Κατερίνα,  Θαλασσινού Μυρτώ, Καραϊσκάκη Μελίνα, Κεχαγιόγλου Μαντώ, Κοκαβέση Μαριάννα, Σίνος Βασίλης (γ΄ γυμνασίου),
Λίνας Χρήστος, Μόσχος Αχιλλεύς, Μπακατσιά Έλλη (Β΄λυκείου).
Επιμέλεια Κίνησης Μαθητών : Ευγενία Τσίγκα
Συμμετέχουν οι Ηθοποιοί: Χάρης Αγγέλου, Βαγγέλης Ρόκκος, Ίρις Χατζηαντωνίου
Στροβιλίζεται η ομάδα «Περιδίνησις»
Μουσική (νέι): Σύλβια Κουτρούλη
Αφηγητής – Οδηγός του Περιπάτου: Κώστας Στοφόρος΄

Αποτέλεσμα εικόνας για παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).