Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025

Στις Συγχορδίες του Χρόνου -17 διηγήματα για τον χρόνο εμπνευσμένα από ζωγραφικά έργα του Ιωάννη Μητράκα



Μεγάλη χαρά και τιμή να συμμετέχω σε μια τόσο σημαντική έκδοση, εμπνευσμένη από το έργο του κορυφαίου ζωγράφου Ιωάννη Μητράκα μαζί με πραγματικά εκλεκτούς συγγραφείς -συνοδοιπόρους.

Ευχαριστώ τις εκδόσεις ΑΡΤΕΟΝ για την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία που μου έδωσαν... 

Στις Συγχορδίες του Χρόνου -17 διηγήματα για τον χρόνο εμπνευσμένα από ζωγραφικά έργα του



Συγγραφείς

Μερκούριος Αυτζής, Μηνάς Βιντιάδης, Γιώργος Γκουντής, Νάγια Δαλακούρα, Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου, Κατερίνα Καριζώνη, Σπύρος Κιοσσές, Διονύσης Λεϊμονής, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Έλενα Περικλέους, Λεύκη Σαραντινού, Θανάσης Σκρουμπέλος, Κώστας Στοφόρος, Κώστας Τριανταφυλλάκης, Τασούλα Τσιλιμένη, Κοσμάς Χαρπαντίδης, Χρήστος Χαρτοματσίδης

Περιέχει 36 έγχρωμους πίνακες ζωγραφικής του βραβευμένου ζωγράφου Ιωάννη Μητράκα

Προλογίζουν

Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών,  Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΥΠΠΟ για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO

Γιάννης Κολοκοτρώνης, Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Δυτικής Τέχνης Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών / Δ.Π.Θ.



Ο χρόνος είναι ο κλειδοκράτορας, οικοδεσπότης της ζωής και ρυθμιστής της καθημερινότητάς μας.

Αυτόν τον άυλο κόσμο απεικονίζει στα έργα του ο βραβευμένος ζωγράφος Ιωάννης Μητράκας, που μεταμορφώνει τον πίνακα σε οπτικό πανηγύρι με την πλούσια και αστείρευτη φαντασία του. Μια φαντασία γεμάτη σουρεαλισμό, κλειδί της διαφορετικής ματιάς του καλλιτέχνη προς την παράδοση, που αμφισβητείται από την εποχή μας.

Μια φαντασία συντονισμένη στην απλότητα του ρυθμού και των καημών της ρωμιοσύνης σαν ζωντανού παρόντος με όλα τα σημερινά προβλήματα δημιουργώντας νέους κόσμους, κάτι που είναι πάντα ο στόχος και το επίτευγμα της αληθινής τέχνης. Γιατί η τέχνη είναι ζωή!

«Η ζωγραφική του Μητράκα είναι μια ζώσα ζωγραφική. Η παράδοση και το παρόν συγχωνεύονται και η τέχνη του αποκτά έναν χαρακτήρα διαχρονικό» αναφέρει ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος και ο Ράλλης Κοψίδης συμπληρώνει: «Τα έργα του είναι πηγαία και αληθινά και θα νικήσουν με το πέρασμα του χρόνου».

Στον χρόνο, λοιπόν, αυτό το μεγάλο δώρο της ζωής μας είναι αφιερωμένη η έκδοση, όπου 17 έργα του ζωγράφου για τον χρόνο στάθηκαν αφορμή έμπνευσης για 17 καταξιωμένους συγγραφείς.

Ας «ταξιδέψουμε» μαζί τους πάνω στα φτερά του πινέλου και της πένας τους διασχίζοντας μαζί τον χρόνο, διψασμένοι για ιστορίες, περιπέτειες και μεταμορφώσεις,κι ας ζήσουμε το μεγάλο Τώρα!



Λίγα λόγια για τoν ζωγράφο

Ο Θραξ Ιωάννης Μητράκας γεννήθηκε το 1936 στον Προβατώνα του Έβρου από πρόσφυγες γονείς που ήρθαν κατατρεγμένοι από το Μεγάλο Μπογιαλίκι- Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας. Σπούδασε Κοινωνική Πρόνοια με μεγάλες δυσκολίες και δίνοντας εξετάσεις στο τότε Υπουργείο Πρόνοιας κατάφερε να περάσει πρώτος στις εξετάσεις και να διοριστεί στη ΔΕΗ Αλιβερίου σαν κοινωνικός λειτουργός. Τη δεκαετία του 1970 υποστήριξε με το ζωγραφικό έργο του τα θανατηφόρα ατυχήματα και τα εργασιακά προβλήματα των λιγνιτωρύχων του Αλιβερίου, έργο που έφερε αντιδράσεις, όχι μόνο στη διοίκηση του λιγνιτωρυχείου, αλλά και στους κόλπους της εκκλησίας, καθώς ζωγράφιζε λιγνιτωρύχους θέτοντας στην κεφαλή τους φωτοστέφανο αγίου. Τα θέματα αυτά όμως ξεπεράστηκαν, αφού διατυπώθηκε πως ο ζωγράφος δεν αγιοποίησε τον λιγνιτωρύχο, αλλά το επάγγελμά του. Έχοντας στα γονίδιά του τον βυζαντινό πολιτισμό και τον πολιτισμό της γενέθλιας Θράκης και αξιοποιώντας τα, πρόσθεσε και δικά του στοιχεία έμπνευσης που έδωσαν στο έργο του μια μοναδικότητα. Πολλοί επιστήμονες εντός και εκτός Ελλάδας ασχολήθηκαν με το έργο του ζωγράφου χαρακτηρίζοντάς το πρωτότυπο και πρωτοποριακό, μορφολογικά, θεματολογικά, χρωματολογικά και ρυθμολογικά, καθώς «ανοίγει την καστρόπορτα» της βυζαντινής τέχνης και την οδηγεί σε μια νέα δημιουργική πορεία του μέλλοντος, όπως της πρέπει.

Έχει δημιουργήσει πάνω από 3000 έργα, μερικά από τα οποία βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Χαλκίδας, Κύμης, Αλιβερίου, Σπάρτης, Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σαμοθράκης κ.ά. Στο εξωτερικό, έργα του βρίσκονται στην Πινακοθήκη La cite of les mains του Παρισιού, στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, στις Μητροπόλεις Γενεύης, Σουηδίας, Αυστραλίας και στην Κωνσταντινούπολη (Οικουμενικό Πατριαρχείο, Μεγάλη του Γένους Σχολή, Ζωγράφειο και σε πολλές εκκλησίες).

Ο ζωγράφος έχει πραγματοποιήσει 105 ατομικές και αναδρομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Σόφια, Φιλιππούπολη κ.ά.) Με αφορμή τον εορτασμό των 2000 χρόνων της Χριστιανοσύνης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκδωσε αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων ΕΛΤΑ «͵β-2000 από Χριστού» με ζωγραφικά έργα του. Έχει λάβει 26 βραβεία και τιμητικά μετάλλια για το έργο του και ξεχωρίζουν τα 3 τιμητικά οφίκια: «Άρχων Αγιογράφος» του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, «Άρχοντα Πρωτοσπαθάριου του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντος» του Οίκου των Κομνηνών της Μαδρίτης και του «Μεγάλου Άρχοντος των Ναϊτών Ιπποτών». Είναι συγγραφέας των βιβλίων: «Σαμοθράκη μυριαγαπημένη ουρανόεσσα» (Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, 2007), «Αρμονική ποίηση μορφών βυζαντινής τέχνης» (Εκδόσεις Παρισιάνου, 2016) «Το ζωγραφικό σύμπαν του Μητράκα» (Εκδόσεις Παρισιάνου, 2018).

Επίσης, έχουν εκδοθεί αρκετά βιβλία για το έργο του: «Μητράκας, 40 χρόνια δημιουργίας» (Στέλιος Λυδάκης-Μουσείο Πόλεως των Αθηνών, 2008), «Ορφικό Φως-Μητράκας» (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, 2017), «Ο βυζαντινός κόσμος του Μητράκα» (Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, 2007), «Μητράκας» (Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, 2001 & 2008) κ.ά.

ΑΡΤΕΟΝ Εκδοτική

www.e-arteon.gr

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025

6η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: 25, 26, 27 Ιουλίου 2025 στο Πιτυός

 


Έρχεται η 6η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου! 

25, 26, 27 Ιουλίου 2025

Πιτυός, Χίος



Από την Παρασκευή 25 μέχρι και την Κυριακή 27 Ιουλίου 2025, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, το πιο δροσερό σημείο του νησιού θα γεμίσει χαμόγελα και κέφι και η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου, η πολύχρωμη, κεφάτη καλοκαιρινή γιορτή στο κέντρο της Βόρειας Χίου, το γραφικό Πιτυός, θα υποδεχτεί παλιούς και νέους φίλους της. 


Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς “Ο Μάκελλος”, σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ Πιτυός-Προορισμός και το Σύλλογο Ποιμένων Χίου “Ο Άγιος Μάμμας” για έκτη χρονιά διοργάνωσαν ένα πλούσιο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους και σας καλούν με χαρά και ενθουσιασμό να απολαύσετε ένα τριήμερο γεμάτο γεύσεις, χρώματα, δημιουργίες, μελωδίες και παιχνίδιά, να τραγουδήσετε και να χορέψετε, να γνωρίσετε παραγωγούς και να πάρετε μια γεύση από την κουλτούρα του βουνού και της κτηνοτροφικής παράδοσης.  


Κύριος στόχος της Γιορτής είναι η ενίσχυση και ανάδειξη του πλούτου της κτηνοτροφικής και αγροτικής δραστηριότητας, η προβολή τοπικών προϊόντων και παραγωγών, συλλόγων, μικρών οικοτεχνιών και χειροτεχνών, Χιακών εκδόσεων, και η γνωριμία του επισκέπτη να γνωρίσει τον τόπο και τους ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Χίου, τις παραδόσεις και το φυσικό της κάλλος.  


Η 6η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου, την Παρασκευή 25/7, μετά τον Εσπερινό της Αγίας Παρασκευής στην πανέμορφη εκκλησία της μέσα πλατείας, της Απλάδας, ξεκινά με χορούς που παρουσιάζουν τα παιδιά του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πιτυούς “Ο Μάκελλος”, ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος “Λέων Αλλάτιος”, ο Σύλλογος Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς “Χίοι εν χορώ” και ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων.  Ο κύκλος θα μεγαλώσει κι όλοι θα χωρέσουν στο απόλυτο Αιγαιοπελαγίτικο γλέντι που θ΄ακολουθήσει.  Με τις μουσικές και τα τραγούδια τους θα μας ξεσηκώσουν οι βιρτουόζοι μουσικοί Παναγιώτης Βέργος, στο σαντούρι και Γιώργος Μαρινάκης, στο βιολί με τους εξαιρετικούς συνεργάτες τους. 


Το Σάββατο 26/7 στη βραδιά με Μικρασιάτικα, Πολίτικα και Αρχιπελαγίτικα τραγούδια και το σχήμα παραδοσιακής μουσικής Αστραγέρι, το χορό θα ανείξουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοτόπου Λέσβου “Ο Μεσότοπος”  και ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς “Ο Μάκελλος”.


Την Κυριακή 27/7 θα γιορτάσουμε διπλά και μελωδικά καθώς ο αγαπημένος μας τραγουδιστής και συνθέτης Παντελής Θαλασσινός έρχεται ανήμερα της γιορτής του με το σχήμα του Μαρκέλλου και Σταμάτη Πούπαλου για να μας ταξιδέοψυν με γνωστά και απρόσμενα τραγούδια.


Δράσεις για παιδιά


Και τις τρείς μέρες θα υπάρχουν δραστηριότητες και εργαστήρια για τα παιδιά και για όλη την οικογένεια όπως το εργαστήρι πηλού καi ζωγραφική στο πρόσωπο με την Αγγελική Μουζήθρα, ανακαλύψεις με το Μαστιχάκι - Το Σχολείο του Δάσους, μουσικοκινητικό ταξίδι σε παραδόσεις της Μεσογείου με την Ευφροσύνη Πάτρα, ομαδικά παιχνίδια από το  8ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Χίου, κατασκευές για παιδιά προσχολικής ηλικίας με την Ματίνα Κιουράνη, την ξεκαρδιτική παράσταση θεάτρου σκιών "Οι μεταμορφώσεις του Καραγκιόζη" με το Θίασο Μαρκαντώνη, το Σάββατο, και την ξεχωστιστή  παράσταση κουκλοθεάτρου, Circulus, την Κυριακή. 


Και μιας και θα βρίσκεστε στο γνωστό για τα μακαρόνια του Πιτυός, την Παρασκευή και το Σάββατο θα μπορείτε να πλάσετε κι εσείς τα χερίσια σας, να μάθετε τη συνταγη και να δείτε πώς γίνεται η τυροκόμηση για να φτάσει το αφράτο Πιτυανό τυράκι στο πιάτο μας.  

 

Ο Πύργος του Πιτυούς θα είναι επισκέψιμος, το ελαιοτριβείο, επίσης, τα πιο διαλεχτα πρόβατα και κατσίκια θα σας περιμένουν στολισμένα σε ένα μικρό μαντρί διπλα από την πλατεία. Αυτά κι άλλα πολλά που θα βρείτε με αναλυτικότερη περιγραφή στο πρόγραμμα που ακολουθεί.   


Όπως πάντα η κεντρική πλατεία του Πιτυούς γίνεται σημείο συνάντησης και γευσιγνωσίας, ενώ η γνωριμία με τους ίδιους τους παραγωγούς, τους χειροτέχνες και τα προϊόντα τους, άμεσα και χωρίς μεσάζοντες, κάνει την επίσκεψη στο Πιτυός και στη Γιορτή ακόμα πιο απολαυστική.


Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. 


Μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα  Γιορτή Βουνού & Κτηνοτροφίας Χίου https://www.facebook.com/profile.php?id=100093431507764 στο Facebook και τη σχετική εκδήλωση:  6η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου.

 

Ελάτε στη Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου να βρείτε ξεχωριστές γεύσεις, φρέσκες ιδέες και ζεστές καρδιές!

 

Πληροφορίες Κριτούλη Ειρήνη στο τηλέφωνο 6972463148 και Τσιριά Ελένη στο τηλέφωνο 6949910779.

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025

Στη μνήμη ενός υπέροχου δασκάλου: Στέφανος Ψαρράς...



 Υπάρχουν οι άνθρωποι που σημαδεύουν τη ζωή μας.

Για τη δική μου ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν ο καθηγητής μου για δυο χρονιές στο Κολλέγιο Αθηνών, ο φιλόλογος Στέφανος Ψαρράς, που είχε τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο να σε κάνει να αγαπήσεις τη λογοτεχνία και την ιστορία.

Τον θυμάμαι πάντα με μια στοίβα βιβλία στο χέρι κι εγώ να προσπαθώ να δω τους τίτλους για να τα δανειστώ κι εγώ από τη βιβλιοθήκη.

Έγραψα κάποια στιγμή για όλα αυτά πριν από μερικά χρόνια και τις επόμενες μέρες δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον ίδιο για να με ευχαριστήσει. Μεγάλη συγκίνηση...

Δυστυχώς αν και το είχα στο νου μου δεν προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί του ξανά. Μια γελοία αναβλητικότητα. 

Έχασα την ευκαιρία να τον δω και σε ένα συνέδριο στη Νάξο καθώς υποχρεώσεις με ανάγκασαν να ακυρώσω την προγραμματισμένη συμμετοχή μου.

Κι έτσι φτάνω στο σήμερα που ανακαλύπτω -μέσα από ένα τιμητικό τεύχος του περιοδικού που αγάπησε- πως έφυγε από τη ζωή το 2024...

Θλίψη και τύψεις.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη αυτού του φωτεινού δασκάλου αναδημοσιεύω το κείμενο από το https://naxospress.gr/ 

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και σεβασμό στην προσφορά ενός σπουδαίου Ναξιώτη, η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.) ανακοινώνει την έκδοση του 14ου τόμου της επετηρίδας “Ναξιακά”, για το έτος 2025, ο οποίος είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στη μνήμη του Στέφανου Εμμ. Ψαρρά – διδάκτορα Φιλολογίας, ιστορικού ερευνητή, ποιητή και επί χρόνια ενεργού μέλους της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού.

Ο τόμος αυτός δεν είναι απλώς μια ετήσια επιστημονική έκδοση, αλλά ένας φόρος τιμής προς έναν άνθρωπο που σημάδεψε τη ναξιακή πνευματική παραγωγή με την ευρυμάθεια, το ήθος και την αφοσίωσή του στην ιστορική αλήθεια και τον γραπτό λόγο.

Ο 14ος τόμος ξεχωρίζει για τον αναμνηστικό χαρακτήρα του και είναι διαρθρωμένος σε τρεις βασικές ενότητες:

Αφιερώματα στη μνήμη του εκλιπόντος, όπου καταχωρούνται επικήδειοι, ψηφίσματα, λογοτεχνικά και ποιητικά κείμενα που εκφράζουν τη θλίψη, τον σεβασμό και τη μνήμη των ανθρώπων που συμπορεύτηκαν με τον Στέφανο Ψαρρά στη ζωή και στα γράμματα.

Συμβολές αφιερωμένες στην προσωπικότητα και το έργο του, οι οποίες σκιαγραφούν το πορτρέτο του ως επιστήμονα, εκπαιδευτικού και ερευνητή που εργάστηκε με πάθος και συνέπεια για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Νάξου.

Η ενότητα “Τιμώντας”, που περιλαμβάνει προσωπικά κείμενα, αναμνήσεις και αφηγήσεις, τα οποία προσδίδουν στον τόμο τον χαρακτήρα μιας συλλογικής αναμνηστικής πράξης.

Διατηρώντας τον επιστημονικό της πυρήνα, η επετηρίδα φιλοξενεί και τις σταθερές της στήλες, όπως “Σχολεία εν Δράσει”, “Βιβλιοπαρουσιάσεις” και “Δράσεις της Ο.ΝΑ.Σ.”, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ πολιτισμού, παιδείας και κοινωνίας.

Ο τόμος διατίθεται:

Από την Ομοσπονδία (κατόπιν συνεννόησης με την Πρόεδρο κ. Εύη Ζιούλη: 6947008411 ή τον Αντιπρόεδρο κ. Μανώλη Καλαϊτζή: 6944591561)

Στα βιβλιοπωλεία “ZOOM” και “ΠΑΛΑΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ” στη Χώρα Νάξου

Από το κατάστημα “ΠΙΑΝΟΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ Δημητροκάλλη”, Ναυαρίνου 12, Αθήνα – τηλ. 2103641296

Ο τόμος «Ναξιακά» 2025 δεν είναι μόνο μια αναδρομή στο έργο του Στέφανου Ψαρρά. Είναι ένας καθρέφτης του πολιτιστικού αποτυπώματος που άφησε στην καρδιά της ναξιακής διανόησης – και μια πρόσκληση στους αναγνώστες να γνωρίσουν ή να ξαναθυμηθούν έναν άνθρωπο που υπηρέτησε με αφοσίωση το φως των Κυκλάδων.


TALOS live στη Λήμνο!



Από τον Κώστα Ζαφειρίου, εκλεκτό φίλο, συγγραφέα και μουσικό η πρόσκληση 

Μακάρι να βρισκόμασταν κι εμείς στη Λήμνο!

Με χαρά και συγκίνηση σας προσκαλώ στη μεγάλη συναυλία των TAΛOS στη γενέτειρά μας, τη Λήμνο, την Πέμπτη 17 Ιουλίου στις 21:00 στο Γυμνάσιο Μύρινας.

Για όσες και όσους δεν γνωρίζετε για τι πράγμα μιλάω, δύο λέξεις μόνο.
Το 2024 αποφασίσαμε μαζί με τους Costantinos Giarmadouros και Alexandros Konstantinou να καταγράψουμε τις αυθεντικές metal μουσικές μας ιδέες κάτω από ένα δυνατό moniker το οποίο να αποτίει φόρο τιμής στη Λήμνο και στον Ήφαιστο (που είναι άλλωστε ο πιο Heavy Metal θεός της μυθολογίας).
Εγένετω έτσι ο χάλκινος γίγαντας, το τιτάνιο τεχνούργημα του Ηφαίστου, ο ΤάΛως.
Μέσα σε λίγους μόνο μήνες καταφέραμε σημαντικά άλματα. Εκρηκτικές εμφανίσεις στη γειτονική Λέσβο, στα αδέρφια μας LESVOS ROCK & METAL CREW "ΛΥΓΞ" και "σφυρηλατήσαμε" στο μεταλλουργείο μας αρκετές ολοκληρωμένες συνθέσεις που θα συμπεριλαμβάνονται στον πρώτο μας δίσκο ο οποίος πρόκειται να κυκλοφορήσει -ελπίζουμε- ως το τέλος του χρόνου.
Παίζουμε στο νησί που αγαπάμε να ζούμε, τη μουσική που αγαπάμε να ακούμε. Τώρα, στην καρδιά του καλοκαιριού, μας δίνεται η ευκαιρία να παίξουμε τα τραγούδια μας αλλά και τεράστιες επιτυχίες της metal, για το ζωντανό ακροατήριο της Λήμνου! Μην το χάσετε!
Φιλική συμμετοχή ο Nick Dallas, σε ένα παντοδύναμο dj set για warm up και όχι μόνο.
Η εν λόγω συναυλία πραγματοποιείται στα πλαίσια των θερινών εκδηλώσεων του Δήμου μας ο οποίος με χαρά αγκάλιασε το εγχείρημα και για τούτο τον ευχαριστούμε θερμά. Eleonora Georga και Dimitris Boulotis!
Παρακαλώ: κοινοποιήστε και πατήστε like στη σελίδα μας.
Κι εσείς μαζί μ' εμάς κάνετε τη μπάντα αυτό που είναι και που μπορεί να γίνει.
Κρατάμε ψηλά τη σημαία του μεταλλικού ήχου στο ΒΑ Αιγαίο!

Σάββατο 12 Ιουλίου 2025

«América Latina, África y Grecia cantan por Palestina!»

 


Ο Alejandro Diaz Corvalan παρουσιάζει τα καινούργια του τραγούδια στο μουσικό πρόγραμμα: «América Latina, África y Grecia cantan por Palestina!»

Σάββατο, 12 Ιουλίου στο Θέατρο της Ρεματιάς/ Δήμος Χαλανδρίου

Μια μεγάλη συναυλία για την Παλαιστίνη με ήχους από τις Άνδεις, την Καραϊβική, την Αφρική & την Ελλάδα
Ελεύθερη είσοδος, με σειρά προτεραιότητας.

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025

CAFE 404 από την Κινηματογραφική Λέσχη Αγίας Παρασκευής



 Η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίας Παρασκευής παρουσιάζει την Τετάρτη 16.7.25 στις 9μμ σε ειδική προβολή πριν από την κυκλοφορία της στις αίθουσες, την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Τσιλιφώνη "CAFE 404". Η ταινία ήταν επίσημη συμμετοχή στο τμήμα Film Forward του πρόσφατου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο London Independent Film Festival και προβλήθηκε στα Διεθνή Ελληνικά Φεστιβάλ Los Angeles, N.York και Toronto.

Η ταινία είναι μία ανατρεπτική μαύρη κωμωδία και μας μεταφέρει σε ένα παλιό καφέ σε παράδρομο της Εθνικής Οδού, όπου ο Τζίμι παλεύει να σώσει την οικογενειακή επιχείρηση από τη χρεοκοπία. Μια αποτυχημένη ανταλλαγή ναρκωτικών που αφήνει πίσω της μια τσάντα γεμάτη μετρητά, βάζει τον Τζίμι και τους τρεις εκκεντρικούς υπαλλήλους του Café 404 σε έναν αγώνα επιβίωσης και ανατροπών διανθισμένο με χιούμορ και ειρωνεία. Καθώς η νύχτα προχωρά, οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με την αστυνομία, τοπικούς κακοποιούς και απροσδόκητους ταξιδιώτες, ενώ οι σχέσεις τους δοκιμάζονται και οι αλήθειες αποκαλύπτονται.
Μέσα από το χιούμορ και την ένταση, το CAFE 404 αναδεικνύει τον πολύπλοκο ψυχισμό των χαρακτήρων που παρά τις αδυναμίες τους, αναζητούν μια νέα αρχή.
Ηθοποιοί: Δημήτρης Γρυπάρης, Μαργκό Καραγιάννη, Ζερόμ Καλούτα, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Μαρία Ναυπλιώτου, Βασίλης Κουκαλάνι.
Παρόντες/παρούσες στην προβολή θα είναι: ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Τσιλιφώνης, η παραγωγός Κατερίνα Κασκανιώτη (Central Films) και οι ηθοποιοί Μαργκό Καραγιάννη και Ζερόμ Καλούτα, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Είσοδος ελεύθερη.
Τετάρτη 16 Ιουλίου, 9μμ
Δημοτικός Κινημ/φος «Θαν.Βέγγος»
2ο Γυμνάσιο Αγ.Παρασκευής, Νεαπόλεως 7

Πρόσωπα πολιτισμού: Συνομιλίες με 74 ξεχωριστούς ανθρώπους που όλοι θα θέλαμε να γνωρίσουμε

 


Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Πρόσωπα Πολιτισμού -Συνομιλίες με 74 ξεχωριστούς ανθρώπους που όλοι θα θέλαμε να γνωρίσουμε (εκδόσεις ΟΤΑΝ)

"Διάλεξα να παρουσιάσω συνεντεύξεις ανθρώπων που ασχολούνται ευρύτερα με τον πολιτισμό της χώρας μας. Οι περισσότεροι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στα γράμματα. Ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες: καθηγητές πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι, γλύπτες, μουσικοί, ηθοποιοί, στιχουργοί, γελοιογράφοι, τραγουδοποιοί, ποιητές, σκηνοθέτες, μουσικοί,παραγωγοί, πολιτικοί — πρόσωπα καθιερωμένα και σημαντικά στον χώρο τους.

Η τεχνολογία με βοηθά να ανταποκρίνομαι στις απαιτήσεις της επικοινωνίας με τους συνεντευξιαζόμενους. Όταν προσεγγίζω κάθε δημιουργό, επιθυμία μου είναι να του δώσω τον λόγο, να βγει στο προσκήνιο, να ξεδιπλώσει τις σκέψεις και τις ιδέες του. Αν το αποτέλεσμα είναι καλό, νιώθω ικανοποιημένος, γιατί ο αναγνώστης θα απολαύσει τη συνέντευξη.

Η συνέντευξη, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα είδος ψυχογραφήματος του κάθε δημιουργού. Μετά τη δημοσίευσή της, τα αποτελέσματα φαίνονται με αργό ρυθμό. Κάποιοι θα τη διαβάσουν, άλλοι θα τη βρουν τυχαία στον έντυπο τύπο ή στο διαδίκτυο. Από στόμα σε στόμα, όμως, η συνέντευξη θα ταξιδέψει πολύ μακριά — πιο μακριά απ’ όσο φανταζόμαστε.

Θα αφήσει το αποτύπωμά της. Και οι αναγνώστες, ίσως, θελήσουν να προσεγγίσουν τον συγγραφέα, να γνωρίσουν το έργο του, να αγοράσουν το βιβλίο του"

 

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης κατάγεται από τη Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία, ενώ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρμιγχαμ και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο.  Εργάστηκε ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση επί τρεις δεκαετίες.

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και έχει δημοσιεύσει διηγήματα, δοκίμια, ποιήματα, κριτικές βιβλίων και συνεντεύξεις με συγγραφείς, σε βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά.

Τελευταία του έργα είναι οι Σημειώσεις του φαροφύλακα και το graphic novel Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή – Ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός.

Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αλβανικά, γερμανικά και ισπανικά. Από το 2002 ζει στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας.

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025

Δημήτρης Μάλλης: Λαϊκά παραμύθια και μύθοι για την Απώλεια και το Πένθος

 Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΛΗΣ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜyΘΙΑ + ΜΥΘΟ ΓΙΑ THN ΠΕΝΘΟΣ ΠΕΝΟ. ΑΠΩΛΕ ΚΑΙ TO ΗΔΥΦΩΝΟ"

Ο αγαπημένος μας παραμυθάς, το μισό του "Παραμυθανθού" (το άλλο μισό η Ρόη Μουλά), που μας έχει μαγέψει τόσες φορές με τις αφηγήσεις και τις μουσικές του, κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο, με δύσκολο θέμα, αλλά μεγάλη αξία:

Το βιβλίο περιέχει παραµύθια και ιστορίες από διάφορα µέρη του κόσµου για την απώλεια και το πένθος. Δηλαδή παραµύθια γι’ αυτό που κανείς µας δεν µπορεί να αποφύγει.

Κι αν ίσως το θέµα δίνει την εντύπωση πως πρόκειται για ιστορίες «βαριές» να τις ακούσει ή να τις διαβάσει κανείς, στην πραγµατικότητα είναι παραµύθια που µας κρατούν το χέρι. Μας συντροφεύουν, µας παρηγορούν, ψιθυρίζοντας στο αυτί όχι ψέµατα, αλλά αλήθειες για να µας προετοιµάσουν ή να µας βοηθήσουν στη δύσκολη στιγµή.

(Εκδόσεις Ηδύφωνο)

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025

«Τόποι μυστηρίου» στο Πόρτο Κάγιο

 


«Τόποι μυστηρίου» στο Πόρτο Κάγιο

Μια βραδιά γεμάτη μυστήριο, γεύσεις και μουσικές

Η πιο …μυστηριώδης καλοκαιρινή βραδιά έρχεται στο μεζεδοπωλείο Πόρτο Κάγιο στην Αγία Παρασκευή, την Τρίτη 29 Ιουλίου στις 9 το βράδυ.

Με αφορμή τη σειρά «Τόποι μυστηρίου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κύφαντα, συγγραφείς των βιβλίων συναντιούνται με μουσικούς, μοιράζονται μαζί μας τα μυστήριά τους και …τραγουδάνε.

Από την Πλάκα στη Σαλαμίνα, από την Κομοτηνή ως τον Πειραιά κι από εκεί στη Μήλο με τραγούδια κι ιστορίες από την ομάδα αφήγησης Παραμυθανθός θα ταξιδέψουμε με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο στην Ελλάδα!

 

Παραμυθανθός

Αφήγηση: Δημήτρης Μάλλης – Καλλιρρόη Μουλά

Μουσική: Δημήτρης Μάλλης

Την εκδήλωση επιμελείται και παρουσιάζει ο Κώστας Στοφόρος

Πόρτο Κάγιο, Γαρυττού 112 Αγία Παρασκευή -κοντά στο Μετρό Χαλάνδρι- τηλ.  21 0600 3352 /6974586419

 

Τρίτη 8 Ιουλίου 2025

Το "Μερκάντο" στη Λέρο (και μια συνέντευξη)

 Το "Μερκάντο" στη Λέρο

Ένα υπέροχο βιβλίο παρουσιάζεται από αγαπημένους φίλους στη Λέρο -Τετάρτη 9/7 στις 7μμ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

 Με αυτή την ευκαιρία αναδημοσιεύω τη συνέντευξη που μου παραχώρησε η συγγραφέας για τον "Δρόμο της αριστεράς"




Μαρία Μαμαλίγκα, συγγραφέας: Μερκάντο

Συνέντευξη στον Κώστα Στοφόρο

«Θέλησα να συμπληρώσω μέσα μου και μέσω της γραφής, ένα μέρος της αφήγησης για την τύχη των Εβραίων της Ρόδου που είχε αποσιωπηθεί»

Περιδιαβαίνοντας πριν λίγες μέρες τα στενά δρομάκια της παλιάς Εβραϊκής Συνοικίας στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, τα βήματά μου με έφεραν στη Συναγωγή «Kahal Shalom». Στο ίδιο συγκρότημα κτιρίων στεγάζεται και το Εβραϊκό Μουσείο Ρόδου.

Στο μυαλό μου είχα το «Μερκάντο», τη νουβέλα της Μαρίας Μαμαλίγκα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Εστίας και διάβασα επίσης πρόσφατα.

Ένα βιβλίο συγκλονιστικό. Η ιστορία μιας Εβραιοπούλας που ερωτεύεται έναν Τούρκο -μορφωτικό ακόλουθο στο προξενείο στη Ρόδο, λίγο πριν τον οριστικό διωγμό και εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων… Παρακολουθούμε την ιστορία αυτή μέσα από το δικό της ημερολόγιο, αλλά και από την πλευρά του αφηγητή που καταγράφει τον τρόπο που βλέπουν οι άλλοι τα όσα της συμβαίνουν.

Τα μαθήματα Γαλλικών, η αγάπη για τη λογοτεχνία θα οδηγήσουν στον σφοδρό έρωτα. Θα μείνει έγκυος, αλλά θα διστάσει να φύγει μαζί του στη ουδέτερη Τουρκία.

Όταν εκείνος σκοτώνεται, ο πρόξενος που ήταν φίλος του, τις βγάζει τούρκικο διαβατήριο, αλλάζει το όνομά της και τη φυγαδεύει. Θα χάσει το παιδί, θα ζήσει μια μεγάλη περιπέτεια, θα ενταχθεί στα κινήματα της αριστεράς, αλλά μετά τον πόλεμο θα μάθει για τον αφανισμό σχεδόν ολόκληρης της οικογένειάς της.  

Η συγγραφέας με βαθιά γνώση του τόπου και των ανθρώπων ζωντανεύει πραγματικά με την εξαιρετική γραφή της τη σκληρή εκείνη εποχή…

Παράλληλα δημιουργεί μέσα από την αφήγηση έναν διαφορετικό οδηγό της πόλης. Με όσα κρύβονται πίσω από τα στενά σοκάκια και τις προσόψεις των σπιτιών. Υπάρχουν πολλές σημειώσεις που ερμηνεύουν τα παλιά τοπωνύμια κι έτσι μπορούμε να μάθουμε τα παλιά ονόματα.

Αφού έχεις διαβάσει το βιβλίο βιώνεις κυριολεκτικά μια άλλη πόλη. Νιώθεις πως θα ακούσεις τις φωνές ανθρώπων που δεν υπάρχουν πια, μιας ιστορίας αιώνων που χάθηκε μέσα στη βαρβαρότητα. Έθιμα μιας άλλης εποχής.

Και μάλιστα μέσα από τα μάτια μιας ηρωίδας που πήγε κόντρα στις παραδόσεις, που τόλμησε να ζήσει ελεύθερη από συμβάσεις -όσο ήταν δυνατόν μέσα σε εκείνες τις συνθήκες. 

Να θυσιάσει και το ίδιο το όνομά της.

Παράλληλα με την ατομική ιστορία συναντάμε πρόσωπα και καταστάσεις που άφησαν εποχή και δένουν τον μύθο με την πραγματικότητα.

Μερικοί Εβραίοι της Ρόδου σώθηκαν πράγματι λαμβάνοντας την τουρκική υπηκοότητα.

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα να γράψετε μια νουβέλα για την Εβραϊκή Κοινότητα της Ρόδου;

Με απασχολούσε το θέμα της ενηλικίωσης σε δύσκολους καιρούς. Γεννέτειρά μου είναι η Ρόδος, απ’ όπου έφυγα στα 17. Την εποχή των μαθητικών μου χρόνων, κανείς δεν μιλούσε για τους Ροντεσλίς (τους Σεφαραδίτες της Ρόδου), ούτε στο σχολείο, ούτε στο άμεσο κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον. Το Εβραϊκό Μουσείο άνοιξε στην ουσία το 2002, αλλά δεν έγινε ευρέως γνωστό στην τοπική κοινωνία. Οδηγήθηκα σ’ αυτό πολύ αργότερα, μέσω ενός ταξιδιού στην Κρακοβία, και συνειδητοποίησα, κοιτώντας τις εκλεκτές συλλογές του, το οδυνηρό τέλος μιας κοινότητας και μιας εποχής. Οι Σεφαραδίτες Εβραίοι της Ρόδου αποτέλεσαν την τελευταία αποστολή Ελλήνων Εβραίων στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, λίγο πριν το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Γοητεύτηκα από την πλούσια πολιτιστική παράδοση της χαμένης κοινότητας. Μια και το τραύμα μου συναντήθηκε με το τραύμα του τόπου, θέλησα να συμπληρώσω μέσα μου και μέσω της γραφής, ένα μέρος της αφήγησης για την τύχη των Εβραίων της Ρόδου που είχε αποσιωπηθεί και μου έλειπε, και να το μεταδώσω επαρκώς και σε άλλους.

-Υπάρχουν μαρτυρίες καταγεγραμμένες; Που βασίστηκε κυρίως η δική σας έρευνα;

Ναι, υπάρχουν καταγεγραμμένες σε βιβλία, αλλά και βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες για τον πόλεμο και τη Σοά, καθώς και απομνημονεύματα κατοίκων ή επισκεπτών της Ρόδου κατά την περίοδο της Ιταλικής και Γερμανικής Κατοχής - ορθόδοξων, καθολικών, εβραίων και  μουσουλμάνων. Ακόμη ανέτρεξα σε εφημερίδες εποχής, περιοδικά, και άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες. Διάβασα ιστορικά βιβλία καθώς και συλλογές εθίμων των Ροντεσλίς. Μελέτησα σεφαραδίτικες μπαλάντες της Ρόδου γραμμένες στα εβραιοϊσπανικά και μετάφρασα στα ελληνικά μία από αυτές. Μίλησα επίσης με τον Ροντεσλί Σάμι Μοδιάνο, που έχει επιβιώσει του Άουσβιτς, ζει στην Ιταλία και επισκέπτεται τα καλοκαίρια τη Ρόδο.

-Ο τίτλος «Μερκάντο» που διαλέξατε που παραπέμπει;

Οι Σεφαραδίτες της Ρόδου, για να σώσουν κάποιον δικό τους που είχε αρρωστήσει σοβαρά και κινδύνευε να πεθάνει, έσφαζαν στον δρόμο μια αγελάδα και μοί­ραζαν το κρέας της στους φτωχούς. Το έθιμό τους αυτό καταργήθηκε από τους Ιταλούς.

«Μερκάντο» στη γλώσσα τους, τα εβραιοϊσπανικά, σημαίνει αυτόν που εξαγοράστηκε με λύτρα από τον Άγγελο του Θανάτου. Είναι επίσης και κύριο όνομα. Παραπέμπει στην δεκαεφτάχρονη ηρωίδα και στη θεία της, που επιβίωσαν της Σοά, με διαφορετικό τρόπο η καθεμία.

-Πού τελειώνει η μυθοπλασία κι αρχίζει η πραγματικότητα;

Στη λογοτεχνία, και όχι μόνο, καμία πραγματικότητα δεν παρουσιάζεται χωρίς διαμεσολάβηση. Παρεμβαίνει πάντοτε η μυθοπλασία, συνειδητά ή ασυνείδητα, ηθελημένα ή μη. Στο Μερκάντο υπάρχουν μυθοπλαστικά πρόσωπα που βασίζονται σε υπαρκτά ιστορικά πρόσωπα και άλλα που είναι εξ ολοκλήρου επινοημένα.

-Τι έχει απομείνει σήμερα από την Εβραϊκή Κοινότητα της Ρόδου;

Οι Εβραίοι της Ρόδου σήμερα είναι λιγότεροι από 20. Εξ αυτών, μόνο μία κυρία είναι Ροντεσλί. Μικρές κοινότητες απογόνων των Ροντεσλίς υπάρχουν στην Αμερική, στην Αφρική, στο Ισραήλ, και σε διάφορα άλλα μέρη του κόσμου.

……………………..

Η Μαρία Μαμαλίγκα γεννήθηκε στη Ρόδο. Σπούδασε χημεία και σινεμά, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στην Αθήνα (ΕΚΠΑ) και στην Αγγλία (UEA). Διδάσκει κινηματογράφο στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα και κριτικά κείμενα για τα εικαστικά και τον κινηματογράφο σε εφημερίδες και περιοδικά.

Το "Μερκάντο" είναι η πρώτη της νουβέλα.

 

 

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ: Έκθεση ζωγραφικής στη Χίο

 


                                                           Έκθεση ζωγραφικής στη Χίο

                                                             Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

                                             Γιάννης Καμίνης και Δέσποινα Σταθάκη

 

Η εικαστική συνάντηση δύο καλλιτεχνών που ο κάθε ένας με την δική του εικαστική γλώσσα και υλικά, πραγματεύεται το θέμα, δημιουργώντας μια έκθεση-ωδή στο χρώμα.

Χρώμα εκρηκτικό, ζωντανό, παρμένο από τη σφαίρα του συνειδητού και του ασυνείδητου,

από τοπία υπαρκτά ή φανταστικά, από το μικρόκοσμο των λουλουδιών, χρώμα που μας καλεί σε ένα χαρούμενο ατέλειωτο χορό και δίνει στον θεατή τη δυνατότητα πολλαπλών ερμηνειών του κάθε έργου.

Στην DES ART GALLERY πλατεία Φρουρίου Χίος

ΕΓΚΑΙΝΙΑ 11/7/2025 ΩΡΑ 20:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ  ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΠΟ 11/7/25 ΕΩΣ 22/8/25

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-13:30 & 19:00-22:00





 

 

 

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025

Μια όαση Πολιτισμού στο Παλιό Λουτρό Αιτωλοακαρνανίας




Κείμενό μου που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 5 Ιουλίου στην εφημερίδα Δρόμος της αριστεράς

Στο Παλιό Λουτρό (και όχι μόνο)

Πριν από λίγες μέρες βρέθηκα στην Αιτωλοακαρνανία καλεσμένος του Πολιτιστικού Κέντρου Λουτρού.

Ένα χωριό που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 με κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο παλιό χωριό και να εγκατασταθούν εκεί.

Στο Παλιό  Λουτρό, όπως λέγεται πια έχουν μείνει μόνο ερείπια και μια πηγή με τρεχούμενο νερό. Εκεί αποφασίσαμε αν κάνουμε έναν «περίαπτο μυστηρίου για παιδιά προκειμένου να αναδείξουμε και την ιστορία του τόπου.

Όταν έφτασα εκεί μαγεύτηκα. Μόνη όρθια η εκκλησία αλλά και τοίχοι σπιτιών που είχαν να διηγηθούν πολλές ιστορίες. Στη μέση του χωριού περνάει και το ποτάμι που δίνει ζωή σε όλη τη γύρω περιοχή.

Η πιο όμορφη έκπληξη ήταν η μεγάλη και ουσιαστική συμμετοχή των παιδιών. Τα όσα έζησα μαζί τους, με γέμισαν αισιοδοξία μέσα στους ζοφερούς καιρούς.

Μια άλλη Ελλάδα, μια άλλη νεολαία, έξω από τα γνωστά στερεότυπα που αναπαράγουν διάφοροι θιασώτες της εξουσίας.

Μου έκανε εντύπωση το πάθος και η δουλειά των ανθρώπων του Πολιτιστικού Κέντρου στους οποίους σίγουρα οφείλονται πολλά.

Έχουν δημιουργήσει έναν υποδειγματικό χώρο στο παλιό σχολείο, όπου δίνονται θεατρικές παραστάσεις, λειτουργεί θερινό σινεμά και πραγματοποιούνται κάθε είδους εκδηλώσεις.

Το έχω ζήσει και αλλού. Σύλλογοι μικροί, μια χούφτα άνθρωποι, χωρίς ουσιαστική στήριξη, με ελάχιστους πόρους  και ανεκτίμητη προσωπική προσφορά κάνουν για τον πολιτισμό πολύ περισσότερα από Δήμους και φορείς που ξοδεύουν ασύστολα για «πολιτιστικές δράσεις» -πυροτεχνήματα, που δεν αφήνουν τίποτα πίσω τους.

Εδώ, στο Λουτρό, ήταν φανερό πως όλα όσα γίνονται χρόνια τώρα, έχουν αποδώσει τους καρπούς τους.

Και φυσικά να μη μιλήσω για την ευγένεια και τη φιλοξενία που θύμισε παλιές εποχές μια Ελλάδας που χάνεται με τον υπερτουρισμό και την οικονομική αποτίμηση των πραγμάτων.

Κι όμως τα πιο πολύτιμα είναι αυτά που ούτε πουλιούνται, ούτε αγοράζονται…

Είναι αυτοί οι Σύλλογοι που προσπαθούν επί της ουσίας να εξαφανίσουν από τον χάρτη. Όπως και την ίδια την Ιστορία.

Πακτωλοί χρημάτων σε Στέγες και Ιδρύματα εφοπλιστών για να ελέγχεται ο Πολιτισμός από άκρη σε άκρη της χώρας.

«Η Ελλάδα που αντιστέκεται/ η Ελλάδα που επιμένει/ κι όποιος δεν καταλαβαίνει/ δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει»

Αυτή την Ελλάδα που αντιστέκεται οφείλουμε να στηρίζουμε. Γιατί αυτή είναι η δική μας χώρα….

 

Αντιγράφω το σχετικό ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα https://e-maistros.gr/

«Παιδιά όλων των ηλικιών έφτασαν με κάθε μέσο, ποδήλατα, πατίνια ή συνοδευόμενα από τους γονείς τους στο παλιό σχολείο του Λουτρού, που σήμερα λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο Λουτρού, το Σάββατο 14 Ιουνίου 2025, το πρωί, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του συλλόγου προκειμένου να συναντηθούν με τους συγγραφείς Κώστα Στοφόρο και Έρικα Αθανασίου.

Η πρώτη δράση πραγματοποιήθηκε στο εγκαταλελειμμένο χωριό του Λουτρού, ξεκινώντας κάτω από το μεγάλο πλατάνι και ακολουθώντας τα ίχνη προκειμένου να ανακαλύψουν τα στοιχεία που οδηγούσαν στο κυνήγι του θησαυρού, που οργάνωσε ο Κώστας Στοφόρος. Πολλά παιδιά, από προνήπια έως παιδιά Λυκείου συνεργάστηκαν αρμονικά καταλήγοντας να βρουν όλα τα στοιχεία, ενώ ο Κώστας Στοφόρος σε συνεργασία με τον Γιάννη Φασιανό, γνώστη της ιστορίας του τόπου, ενημέρωναν τα παιδιά για το πού βρισκόταν το παλιό σχολείο του χωριού ή το σπίτι του Φονιά, του τσαγκάρη της περιοχής, ξετυλίγοντας την ιστορία του τόπου. Το κυνήγι ολοκληρώθηκε με το τελευταίο στοιχείο να βρίσκεται στο παλιό καφενείο του χωριού και μετά τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, δίπλα στη βρύση του παλιού Λουτρού, έφτιαξαν τις δικές τους ιστορίες με βάση τα στοιχεία που βρήκαν, τις οποίες και παρουσίασαν.

Στη συνέχεια επέστρεψαν στο παλιό σχολείο, όπου τους προσφέρθηκαν σάντουιτς και αναψυκτικά από τον σύλλογο και καθισμένα σε τραπέζια κάτω από τα πλατάνια της αυλής συναντήθηκαν με τη συγγραφέα Έρικα Αθανασίου, όπου συζήτησαν για το πώς φτιάχνονται οι ήρωες και οι ιστορίες. Μίλησαν για τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους ήρωες ενδιαφέροντες και πώς οι ιστορίες αποκτάνε αγωνία, ενώ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία σε ομάδες ή ατομικά να σχεδιάσουν τους δικούς τους ήρωες και να φτιάξουν ιστορίες κόμικ. Έδωσαν ονόματα στους ήρωές τους και τίτλους στις ιστορίες τους. Όλα μαζί μάλιστα συνέβαλαν στη δημιουργία ενός ήρωας, ο οποίος κατέληξε να διεκδικεί να γίνει δήμαρχος του χωριού.

Εντυπωσιακή ήταν η δημιουργικότητα και φαντασία που επέδειξαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια των δράσεων, ενώ ενδιαφέρθηκαν να γνωρίσουν τα βιβλία των συγγραφέων τα οποία εκτίθονταν από τον σύλλογο. Σημαντική η βοήθεια γονέων και εθελοντών του συλλόγου.

Ένας σύλλογος που τόλμησε να σκεφτεί ότι τα παιδιά αγαπάνε τις όμορφες ιστορίες και μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους, σε συνεργασία με τον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη, συγγραφέα που ζει στην περιοχή, οργάνωσε τη δράση και τα παιδιά απέδειξαν ότι άξιζε τον κόπο. Ίσως μετά από χρόνια, μερικά από αυτά τα παιδιά να έχουν να επιδείξουν τα δικά τους βιβλία και να συναντηθούν με άλλα παιδιά στο Πολιτιστικό Κέντρο του Λουτρού, που θα εξακολουθεί να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού»

Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ συναντά τη Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής»



Πάντα πρωτοπόρα η Βιβλιοθήκη "Κοραής": 

"Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ανακοινώνουμε την συνεργασία της Βιβλιοθήκης "Κοραής" με την Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την πραγματοποίηση "Θερινού Σχολείου" με τίτλο: Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ συναντά τη Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής», το διάστημα 13 έως 18 Ιουλίου 2025. Αφορά μαθητές - μαθήτριες καθώς και ενήλικες και είναι δωρεάν. Το πρόγραμμα με ομιλίες, εκδηλώσεις και διδασκαλίες θα πραγματοποιηθεί στην Βιβλιοθήκη και στις αίθουσες του 11ου Δημοτικού Σχολείου. Ομιλούν και διδάσκουν κορυφαίοι καθηγητές του ΕΚΠΑ .

Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ συναντά τη Δημόσια Ιστορική
Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής»
Χίος, Ιούλιος 2025
Η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
(ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με τη Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου
«Κοραής», διοργανώνει για πρώτη φορά Θερινό Σχολείο Ανθρωπιστικών Επιστημών
στη Χίο.
Ημερομηνίες: Κυριακή 13 Ιουλίου - Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025
Τόπος: Βιβλιοθήκη Κοραή, 11 ο Δημοτικό Σχολείου Χίου
Κόστος: Δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες
Σε ποιους απευθύνεται:
 Ευρύ κοινό (ομιλίες)
 Μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς (επιμορφωτικά σεμινάρια/workshops)
Την έναρξη του Θερινού Σχολείου θα κηρύξει ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής
Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Δημήτριος Δρόσος.
Ιδιαίτερη τιμή αποτελεί η συμμετοχή της διακεκριμένης γλωσσολόγου Καθηγήτριας
Ιάνθης-Μαρίας Τσιμπλή από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, με καταγωγή από τα
Καρδάμυλα Χίου, με ομιλία για τη «Γλώσσα και επικοινωνία και συναφείς
διαταραχές στην παιδική ηλικία».
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποικίλες θεματικές από διάφορα Τμήματα της
Φιλοσοφικής Σχολής:
 Μικρή εισαγωγή στη Βυζαντινή Λογοτεχνία (Θεοδώρα Αντωνοπούλου)
 Γλωσσολογία και διδασκαλία της γραμματικής: Ανακαλύπτοντας τη
δομή της γλώσσας (Μιχάλης Γεωργιαφέντης & Αγγελική Τσόκογλου)
 Από τα ιερογλυφικά στο messenger: Γλώσσα και γραφή στο χθες και στο
σήμερα (Θανάσης Γιάνναρης)
 Γιάννης Χρήστου και Μίκης Θεοδωράκης: Δύο συνθέτες σε πράξη και
μετα-πράξη στη Χίο (Μαγδαληνή Καλοπανά)
 Γλωσσική ανάπτυξη στην οικογένεια και στο σχολείο (Ευαγγελία Κυρίτση)
 Εισαγωγή στις επισεσυρμένες γραφές από την πρώιμη ελληνιστική εποχή
ως το Βυζάντιο (4ος αι. π.Χ. - 9ος αι. μ.Χ.) (Αμφιλόχιος Παπαθωμάς)
 Εφηβεία: Μια κοινωνιολογική και παιδαγωγική προσέγγιση (Αντιγόνη-
Άλμπα Παπακωνσταντίνου)
 Εισαγωγή στις βιβλιακές-λογοτεχνικές γραφές από την πρώιμη
ελληνιστική εποχή ως το Βυζάντιο (4ος αι. π.Χ. - 9ος αι. μ.Χ.) (Αντωνία
Σαρρή)
 Κείμενο στην ψηφιακή εποχή: Νέοι δρόμοι ανάγνωσης και ανάλυσης
(Κατερίνα Φλώρου)
 Βυζαντινή Μουσική (Αχιλλέας Χαλδαιάκης)
Επιδίωξη της διοργάνωσης είναι το Θερινό Σχολείο να καθιερωθεί ως θεσμός και να
συνεχίσει τα επόμενα χρόνια, φέρνοντας το ΕΚΠΑ κοντά σε περιοχές μακριά από την
Αθήνα, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε πανεπιστημιακές δράσεις.
Από το ΕΚΠΑ τον συντονισμό του Θερινού Σχολείου έχουν αναλάβει οι: Μιχάλης
Γεωργιαφέντης, Ευαγγελία Κυρίτση και Αντωνία Σαρρή.
Στη Χίο τον συντονισμό έχουν οι: Παύλος Καλογεράκης, Ιωάννης Ρες και Άννα
Χαζίρη.
 Δηλώσεις συμμετοχής:
 Αναλυτικό πρόγραμμα, λεπτομέρειες θεματικών και ομιλητών και
περισσότερες πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο του ΕΚΠΑ:
Η συμμετοχή στο Θερινό Σχολείο είναι δωρεάν για όλες και όλους. Μια μοναδική
ευκαιρία για τους κατοίκους της Χίου να έρθουν σε επαφή με τις σύγχρονες ερευνητικές
και εκπαιδευτικές εξελίξεις και δράσεις των Ανθρωπιστικών Επιστημών"