Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Τρίτη 28 Μαΐου: Η Ιταλία και η Μεγάλη Ελλάδα στο Πόρτο Κάγιο

 


Η Ιταλία και η Μεγάλη Ελλάδα στο Πόρτο Κάγιο

Mια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στη Μεγάλη Ελλάδα φιλοξενεί το μεζεδοπωλείο Πόρτο Κάγιο στην Αγία Παρασκευή, την Τρίτη 28 Μαΐου, στις 9 το βράδυ. Αφορμή είναι το βιβλίο της Χριστίνας Πετροπούλου «Τα εγγόνια του Ομήρου» -Μνήμη -Συγγένεια -Ταυτότητα στο Γκαλλιτσιανό της Καλαβρίας (εκδόσεις Επίκεντρο).

Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Κώστα Στοφόρο για τη μακρόχρονη έρευνά της και τα ταξίδια της στην Καλαβρία, εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Η ομάδα αφήγησης Παραμυθανθός θα διηγηθεί ιστορίες που μοιάζουν σαν παραμύθια και προέρχονται από το βιβλίο και την έρευνα της δημιουργού, αλλά και τραγούδια από την Κάτω Ιταλία.

Παράλληλα ο Κώστας Στοφόρος με αφορμή το βιβλίο του «Το γκαμπί του βασιλιά και το μυστήριο του Πολέριο» (εκδόσεις Διόπτρα), θα μας μιλήσει για έναν τόπο που συνεχίζει τη Βυζαντινή παράδοση με μια γιορτή που ονομάζεται  "A Cena Con I Bizantini" (Ένα γεύμα με τους Βυζαντινούς) και πραγματοποιείται σε ένα χωριό της Ιταλίας.



Παραμυθανθός

Αφήγηση: Δημήτρης Μάλλης – Καλλιρρόη Μουλά

Μουσική: Δημήτρης Μάλλης

Την εκδήλωση επιμελείται και παρουσιάζει ο Κώστας Στοφόρος

..και βεβαίως θα δοκιμάσουμε γεύσεις με άρωμα Ιταλίας!

Πόρτο Κάγιο, Γαρυττού 112 Αγία Παρασκευή -κοντά στο Μετρό Χαλάνδρι- τηλ.  21 0600 3352 /6974586419



Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Συνέδριο για το «υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας» στις 18-19 Μαΐου στην Αθήνα



Ένα διαφορετικό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου στην Αθήνα, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με θέμα «Το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας στην τροχιά του 21ου αιώνα».

Το συνέδριο αναμένεται να αναδειχθεί σε γεγονός με σημαντικές επιστημονικές και πολιτικές προεκτάσεις, και διοργανώνεται από μια ευρύτατη επιτροπή, η οποία αποτελείται από πανεπιστημιακούς, πολιτικούς, διανοούμενους και ακτιβιστές, που θεωρούν σημαντικό έργο την προσπάθεια ανάδειξης και τεκμηρίωσης του ζητήματος αυτού.

Ισχύει ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την ίδια την ύπαρξή της; Ποια τα βασικά στοιχεία και η διαδρομή της πολλαπλής υποβάθμισης που βιώνει ο Τόπος και η κοινωνία από το 2010 μέχρι σήμερα; Μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική πορεία, και μάλιστα μέσα σε ένα ταραγμένο και άκρως επικίνδυνο διεθνές περιβάλλον; Ποιος ο ρόλος της κοινωνίας, των ενεργών υποκειμένων και των πολιτών; Αυτά τα ερωτήματα θα προσεγγίσει το συνέδριο, που αρθρώνεται γύρω από 7 θεματικές, στις οποίες θα τοποθετηθούν 37 εισηγητές και εισηγήτριες.

Η προσέλευση και οι εγγραφές έχουν οριστεί για το Σάββατο 18/5 στις 10.00, ενώ οι διαδικασίες του συνεδρίου θα ανοίξουν στις 10.30 από τον Ρούντι Ρινάλντι και στις 10.45 θα ακολουθήσει η εναρκτήρια ομιλία από τον Λαοκράτη Βάσση με θέμα «Το πολιτιστικό αντίδοτο στο υπαρξιακό πρόβλημα του Τόπου μας».

Στη συνέχεια, το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Πρώτη Συνεδρία (Σάββατο 11:10 – 13:00) Πλευρές της χρεοκοπίας: Η ελληνική οικονομία, κερδισμένοι, χαμένοι και προοπτικές (Κώστας Μελάς, Δημήτρης Τραυλός-Τζανετάτος, Χάρης Μαντινιώτης, Παντελής Σαββίδης, Γιάννης Κουζής).

Δεύτερη Συνεδρία (Σάββατο 13:15 – 15:00) Το νέο πολιτικό καθεστώς και το ξεγύμνωμα της δημοκρατίας (Δημήτρης Καλτσώνης, Γιώργος Κοντογιώργης, Θέμης Τζήμας, Κώστας Δημητριάδης, Βασίλης Ξυδιάς).

Τρίτη Συνεδρία (Σάββατο 16:00 – 17:40) Ζητήματα συλλογικής και πολιτιστικής συνείδησης της ελληνικής κοινωνίας (Βασίλης Καραποστόλης, Πέπη Ρηγοπούλου, Αντώνης Ανδρουλιδάκης, Δήμος Αβδελιώδης, Γιάννης Πανούσης).

Τέταρτη Συνεδρία (Σάββατο 18:00 – 19:45) Το κοινωνικό δικαίωμα στην Υγεία και την Εκπαίδευση: Από τη διάλυση στη διατεταγμένη υπηρεσία (Δημήτρης Ουλής, Γιάννα Γιαννουλοπούλου, Δημήτρης Κούβελας, Βαγγέλης Χρήστου, Δημήτρης Γιαννάτος).

Πέμπτη συνεδρία (Σάββατο 18:00 – 19:45) Προς νέες μορφές αποικιοποίησης: Ενέργεια, περιβάλλον και «ψηφιακή δεκαετία» (Βάνα Σφακιανάκη, Γιάννης Σχίζας, Ιάσονας Κωστόπουλος, Καίτη Μυλωνά, Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου).

Έκτη Συνεδρία (Κυριακή 10:30 – 12:15) Οι άμεσες εθνικές απειλές και το γκριζάρισμα του ελληνισμού (Βασίλης Φούσκας, Θόδωρος Σπαθόπουλος, Γιώργος Αϋφαντής, Λουκάς Αξελός, Βύρων Κοτζαμάνης).

Έβδομη Συνεδρία (Κυριακή 12:45 – 15:00) Εθνική στρατηγική και υποκείμενο: Προϋποθέσεις για μια διαφορετική πορεία (Μαρία Καραμανώφ, Βασίλης Ασημακόπουλος, Βαγγέλης Πισσίας, Ρούντι Ρινάλντι, Βαγγέλης Χωραφάς, Γιάννης Τσούτσιας, Λαοκράτης Βάσσης).

Στοn ιστότοπο του συνεδρίου www.yparxiakoellada.gr μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα θέματα όλων των εισηγήσεων, καθώς και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το συνέδριο.

Η συμμετοχή του κοινού είναι ελεύθερη και η εγγραφή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, στο www.yparxiakoellada.gr, ή και στον χώρο του συνεδρίου πριν την έναρξή του.

Σάββατο και Κυριακή 18-19 Μαΐου | Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα | Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» και Αίθουσα Σεμιναρίων.

 

Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου
Αθήνα, 9/5/2024


Η φαντασία πάει …σχολείο για 7η φορά στον νομό Καστοριάς!

 


«Όταν η φαντασία πάει …σχολείο» για 7η φορά στα σχολεία της περιοχής μας, ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που διοργανώνουν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, οι Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς σε συνεργασία με τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τοπικούς συγγραφείς, με την υποστήριξη της Περιφ. Ενότητας Καστοριάς, των Δήμων Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υπό την αιγίδα της Περιφ. Δ/νσης Εκπ/σης Δυτ. Μακεδονίας με σκοπό την καλλιέργεια θετικής στάσης προς το βιβλίο.

Μια μεγάλη γιορτή βιβλίου για την περιοχή μας, αφού σε όλα τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και ορισμένα Γυμνάσια προετοιμάζονται και υλοποιούνται αυτό το διάστημα φιλαναγνωστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες θα κορυφωθούν με τις επισκέψεις 39 συγγραφέων και εικονογράφων στα σχολεία μας , το χρονικό διάστημα 15-17 Μαΐου.
Μια πολύ σημαντική συνέργεια των παραπάνω φορέων για την προώθηση της αξίας του βιβλίου και της παιδείας.



Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Βιβλιοπαρουσίαση στο Μέγαρο της ΕΣΗΕΑ: Κύπρος 1974-2024 – Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή

 


 

Β Ι Β Λ Ι Ο Π Α Ρ Ο Υ Σ Ι Α Σ Η

 

Οι εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

σας προσκαλούν στην παρουσίαση 

του συλλογικού τόμου

 

ΚΥΠΡΟΣ

 1974-2024

Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή

 

 

Τετάρτη 15 Μαΐου και ώρα 18.00

 

στην Αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» της ΕΣΗΕΑ

Ακαδημίας 20, 1ος όροφος, Αθήνα

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: 

Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου & συγγραφέας

Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, συγγραφέας 

 

Χαιρετισμό θα απευθύνουν:

Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σταύρος Αυγουστίδης,

 η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρία Αντωνιάδου

και ο Κυβερνήτης AHEPA HELLAS κ. Χρήστος Καραπιπέρης

 

Την εκδήλωση συντονίζει

ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαχλιμίντζος


Τριάντα συγγραφείς γράφουν με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Με οδηγούς τη μνήμη μα και τη φαντασία αποκαλύπτουν την ανθρώπινη τραγωδία που συντελέστηκε στην Κύπρο τη θαλασσοφίλητη και ζητεί σήμερα, πενήντα χρόνια μετά, δικαίωση και δικαιοσύνη...

 

Στον συλλογικό τόμο γράφουν οι συγγραφείς:
Μαρία Αβρααμίδου, Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλούμπη, Μάριος Αγαθοκλέους, Έρικα Αθανασίου, Πάμπης Αναγιωτός, Χρήστος Αργυρού,  Δημήτρης Βαρβαρήγος, Αλεξάνδρα Γαλανού, Βασίλης Γκουρογιάννης, Χρίστος Ζάνος, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Έλενα Ιωαννίδου, Κώστας Κατσώνης, Κώστας Λυμπουρής, Ανδρέας Μαλόρης, Γιώργος Μολέσκης, Κωνσταντίνος Μπούρας, Έλλη Παιονίδου, Κώστας Πατίνιος, Μαρία Πυλιώτου, Γιώργος Πύργαρης, Λιάνα Σακελλίου, Αιμίλιος Σολωμού, Κώστας Στοφόρος, Ανδρέας Συμεού, Λίτσα Τότσκα, Φίλιππος Φιλίππου, Νένα Φιλούση, Τάκης Χατζηδημητρίου, Χρίστος Χατζήπαπας

Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Χαλανδρίου: «Δυο πόλεμοι, διεθνείς συσχετισμοί και η θέση της Ελλάδας»

 Οι πόλεμοι στη γειτονιά μας καλά κρατούν... Στη Γάζα εκατόμβες αθώων θυμάτων,,,

Η νέα εκδήλωση του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Χαλανδρίου έχει συνεπώς μια μοναδική επικαιρότητα:
«Δυο πόλεμοι, διεθνείς συσχετισμοί και η θέση της Ελλάδας»  
Τη Τρίτη 14/5 στις 7 το απόγευμα στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου (Δαναΐδων και Αντιγόνης)

Εισηγητής ο Καθηγητής Σωτήρης Ρούσσος  
Συντονίζει η ομότιμη Καθηγήτρια Νάση Σιαφάκα



Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Το «Αιματοβαμμένο Έθνος» του Paul Auster

 Στη μνήμη του Paul Auster, ένα κείμενό μου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Δρόμος της αριστεράς" στις 17/2/2024



Το «Αιματοβαμμένο Έθνος» του Paul Auster

Ο Paul Auster είναι ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Πέρα από το έργο του που απλώνεται σε πολλά βιβλία και αγγίζει πλήθος εκφάνσεων της ζωής και της ψυχής μας, πάντα με εντυπωσίαζε αυτό που θα χαρακτηρίσω ως ειλικρίνειά του.

Η εντύπωση αυτή γίνεται βεβαιότητα με το «Αιματοβαμμένο Έθνος» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Ιωάννας Ηλιάδη.

Ένα βιβλίο τολμηρό. Ένα βιβλίο που αμφιβάλλω πόσοι θα είχαν το θάρρος να γράψουν, προσεγγίζοντας με τέτοιον αιχμηρό τρόπο την αλήθεια.

Ένα βιβλίο που το κλείνεις συγκλονισμένος. Δεν είναι μόνο το εξαιρετικό κείμενο του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα, αλλά και οι φωτογραφίες του Spencer Ostrander.

Όπως γράφει στον πρόλογό του ο συγγραφέας, «Επί δύο χρόνια ο Σπένσερ Οστράντερ ταξίδευε σε ολόκληρη τη χώρα για να αποτυπώσει σε φωτογραφίες τους τόπους όπου σημειώθηκαν περισσότερα από τριάντα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών τα τελευταία χρόνια. Κατά τρόπο αξιοσημείωτο οι φωτογραφίες χαρακτηρίζονται από τη  απουσία ανθρώπινων φιγούρων και από το γεγονός ότι σε καμία από αυτές δεν είναι εμφανή -ούτε καν υπονοούνται- τα όπλα. Απεικονίζονται κτίρια σε αδιάφορα, ουδέτερα αμερικανικά τοπία, ξεχασμένα οικοδομήματα όπου άντρες με τουφέκια και πιστόλια διέπραξαν φριχτές σφαγές αιχμαλωτίζοντας πρόσκαιρα την προσοχή της χώρας, προτού τελικά περάσου στη λήθη, ως τη στιγμή που ο Σπένσερ Οστράντερ τα μεταμόρφωσε με τη φωτογραφική μηχανή του σε επιτύμβιες στήλες της συλλογικής μας θλίψης»…

Να πω ότι οι φωτογραφίες συνοδεύονται από λιτές λεζάντες, όπου αναφέρεται η μέρα της σφαγής, ο αριθμός των θυμάτων και η σημερινή κατάσταση του κτιρίου.

Κι αν ο τίτλος σας ξενίζει, τα στοιχεία που παραθέτει ο συγγραφέας τα λένε όλα:

-Κάθε χρόνο, περίπου σαράντα χιλιάδες Αμερικανοί σκοτώνονται από τραύματα λόγω πυροβολισμού.

-«Οι Αμερικανοί έχουν είκοσι πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να δεχτούν πυροβολισμό απ’ ό,τι οι πολίτες άλλων πλούσιων, προηγμένων, όπως λέγεται, χωρών»

-«Από το 1968 και μετά, οι σφαίρες έχουν καταστρέψει τις ζωές ενάμισι εκατομμυρίου Αμερικανών -ευθύνονται για περισσότερους θανάτους απ’ ό,τι όλοι οι πόλεμοι στους οποίους συμμετείχε η χώρα συνολικά από τότε που έπεσε η πρώτη τουφεκιά στην Αμερικανική Επανάσταση»

-Μέσα στην πανδημία, στη Νέα Υόρκη, οι πυροβολισμοί αυξήθηκαν τον Μάιο του 2021 σε σχέση με τον Μάιο του 2020 κατά 73%

-Το ποσοστό οπλοκατοχής έχει ανέλθει από το 32% στο 39% του πληθυσμού.

Ο συγγραφέας ωστόσο ξεκινά από τη δική του σχέση με τα όπλα. Κάποια μαθήματα σκοποβολής, ο στρατός… ¨Όμως αυτό που σημαδεύει την οικογένειά του και το οποίο αγνοεί μέχρι την ενήλικη ζωή του, είναι πως η γιαγιά του είχε σκοτώσει τον παππού του πυροβολώντας τον!

Μιλά ακόμα για τον τρόπο που επέδρασε ο κινηματογράφος, τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης. Και γράφει:

«Τα αυτοκίνητα και τα όπλα είναι οι δίδυμοι πυλώνες της πιο βαθιάς εθνικής μυθολογίας μας, διότι και τα δυο αντιπροσωπεύουν μια ιδέα ελευθερίας και προσωπικής ενδυνάμωσης, τις πιο συναρπαστικές μορφές αυτοέκφρασης που διαθέτουμε»…

Ωστόσο δεν μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων, αλλά αναζητεί τις ρίζες του κακού στην ίδια την Ιστορία:

«Τούτη εδώ είναι μια χώρα που γεννήθηκε μέσα στη βία, αλλά γεννήθηκε έχοντας και παρελθόν, μια προϊστορία εκατόν ογδόντα χρόνων με συνεχείς πολέμους εναντίον των κατοίκων της γης που οικειοποιηθήκαμε και με συνεχείς πράξεις καταπίεσης σε βάρος της σκλαβωμένης μειονότητάς μας -δυο αμαρτίες που κουβαλάμε μαζί μας στην Επανάσταση και για τις οποίες δεν έχουμε εξιλεωθεί ακόμη».

Το πιο τολμηρό, όμως είναι όταν κάνει συγκρίσεις της χώρας του με τη Γερμανία και τους ναζί. Αναρωτιέμαι τι θα γινόταν εδώ αν κανείς τολμούσε να γράψει τέτοια πράγματα για την Αμερική, το αγαπημένο Έθνος των κυβερνήσεων μας.

«Στο Βερολίνο υπάρχει ένα μουσείο αφιερωμένο στα θύματα του Ολοκαυτώματος. Στην Ουάσινγκτον δεν υπάρχει μουσείο αφιερωμένο στα θύματα της δουλοκτησίας. Αν τυχόν πιστεύει κανείς ότι υπερβάλλω κάνοντας αυτόν τον παραλληλισμό, ας σημειωθεί ότι η πολιτική του Χίτλερ σχετικά με τις φυλές ήταν ευθέως εμπνευσμένη από τους αμερικανικούς νόμους περί φυλετικού διαχωρισμού και από το αμερικανικό κίνημα ευγονικής. Ο συνδυασμός των δυο είχε ως αποτέλεσμα τους Νόμους της Νυρεμβέργης και ένα αρχιπέλαγος από στρατόπεδα θανάτου…»

Παράλληλα στις ρίζες της βίας βρίσκει και τον τρόπο που αναπτύχθηκε ο Καπιταλισμός στις ΗΠΑ, με βάση περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, τον ατομισμό. «Κάτι που καλλιεργεί μια βαθύτατη, συχνά ασυνείδητη κοσμοθεωρία βάσει της οποίας το άτομο έχει προτεραιότητα έναντι της ομάδας»

Από εκεί και πέρα αναλύει με οξυδέρκεια κάποια συγκεκριμένα περιστατικά, διερευνά τις διαμάχες μεταξύ των υπερασπιστών της κατοχής των όπλων και όσων ζητούν αυστηρότερους ελέγχους, χωρίς ωστόσο να πιστεύει πως η λύση θα βρεθεί μέσω της δικαστικής οδού, αν και πιστεύει στους αυστηρότερους ελέγχους.

Το ζήτημα είναι πως θα καταπολεμηθούν οι αιτίες που γεννούν αυτή τη βία που είναι αμερικανική ιδιαιτερότητα.

Και το βιβλίο του Auster ανοίγει σίγουρα τον δρόμο. Όμως τίποτε δεν είναι βέβαιο για το μέλλον…

 


Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

«Ο κόσμος της Άλκης Ζέη»: Περίπατος στην Πλάκα

 




«Ο κόσμος της Άλκης Ζέη»: Περίπατος στην Πλάκα

Την Κυριακή 28 Απριλίου, στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού εργαστηρίου «Ο κόσμος της Άλκης Ζέη» πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικός περίπατος στην Πλάκα, ως μέρος του πρότζεκτ για το βιβλίο «Η Αλίκη στη Χώρα των Μαρμάρων».

Το ζήτημα που μας απασχολεί είναι αυτό της αρχαιοκαπηλίας αλλά και της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Ως εμβληματικές μορφές διαλέξαμε τις Καρυάτιδες και τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους ιστορίες οι οποίες θα περιληφθούν σε ειδική έκδοση από το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου.

Στον περίπατο που ξεκίνησε από το μνημείο του Λυσικράτη μιλήσαμε για την προσπάθεια του Λόρδου Έλγιν να συμπεριλάβει κι αυτό το μνημείο στις αρχαιότητες που λεηλάτησε, αλλά και στη σθεναρή άρνηση των Καπουτσίνων Μοναχών έναντι του αιτήματός του. Το μνημείο τότε αποτελούσε μέρος του μοναστηριού τους.

Επίσης αναφερθήκαμε στην έντονη αντίδραση του Λόρδου Βύρωνα -που φιλοξενήθηκε στο μοναστήρι των Καπουτσίνων- ο οποίος έγραψε το περίφημο ποίημα «Ξ κατάρα της Αθηνάς», όπου επιτίθεται στον Έλγιν, παρομοιάζοντάς τον με τον Ηρόστρατο.

Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά μιλήσαμε για ένα άλλο σημαντικό έργο της Άλκης Ζέη, τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου» με αφρομή την καμπάνα που φυλάσσεται εκεί και ήταν η πρώτη που σήμανε στις 12 Οκτωβρίου του 1944, όταν απελευρώθηκε η Αθήνα από τους Ναζί.

Τέλος επισκεφθήκαμε το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης -το οποίο ευχαριστούμε για τη φιλοξενία- όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε πως ήταν ένα σχολείο στην εποχή της Άλκης Ζέη, να κάνουμε «μάθημα» στην παλιά σχολική τάξη και να δούμε τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου.

Το εργαστήρι διδάσκουν η εικαστικός Πολυτίμη Μαχαίρα και ο συγγραφέας Κώστας Στοφόρος.