Κυριακή 7 Φεβρουαρίου: Ξεκινάμε τον Κυριακάτικο περίπατό μας από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (Τριπόδων 23 Πλάκα)
Καλεσμένος στον περίπατό μας ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος- Ευάγγελος Ζουμπανέας, ιδρυτής της Επιστημονικής Ομάδας Διατροφή www.diatrofi.gr και Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr
Καλεσμένος στον περίπατό μας ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος- Ευάγγελος Ζουμπανέας, ιδρυτής της Επιστημονικής Ομάδας Διατροφή www.diatrofi.gr και Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr
Καθόλου τυχαία, αφού το θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων
Αρχαίες Μαγ(ειρ)ικές Ιστορίες
Αρχαίες Μαγ(ειρ)ικές Ιστορίες
Αυτή την Κυριακή -όπου η είσοδος στους Αρχαιολογικούς Χώρους
είναι ελεύθερη για μικρούς και μεγάλους- θα ξεκινήσουμε από το Μουσείο Σχολικής
Ζωής και Εκπαίδευσης τον Κυριακάτικο περίπατό μας που θα μας φέρει στην Αρχαία
Αγορά.
Μετά από κάποιον σχετικό πρόλογο που αξιοποιεί στοιχεία από
το αρχαίο θέατρο που αφορούν στη διατροφή, περπατάμε στην Πλάκα καταλήγοντας
στη Στοά του Αττάλου και στην Αρχαία Αγορά, όπου παρουσιάζοντας αντικείμενα που
χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Αθηναίοι, ανακαλύπτουμε τις καθημερινές συνήθειες
που αφορούσαν στη διατροφή.
Ποια γεύματα περιελάμβανε μια μέρα ενός Αθηναίου; Ποιες ήταν
οι δημοφιλέστερες τροφές; Ποιο ρόλο έπαιζε το κρασί; Πότε γράφτηκαν τα πρώτα
βιβλία μαγειρικής; Ποιες είναι οι βασικές πηγές απ’ όπου αντλούμαι τις
πληροφορίες μας;
Στο τέλος μοιράζονται συνταγές βασισμένες στην
Αρχαία Ελληνική κουζίνα.
Και μια... γεύση από δειπνοσοφιστές
Αρχαιοελληνική Σαλάτα με Πλιγούρι Φέτα και Ρόδια
(από την ιστοσελίδα http://www.thefoodproject.gr )
Βάζουμε
το πλιγούρι σε ένα μπολ, με 2 φλιτζάνια νερό, να μουλιάσει για 3 ώρες
τουλάχιστον και αφαιρούμε τυχόν επιπλέοντα αντικείμενα (πετραδάκια
κ.α.). Στραγγίζουμε καλά.
Κόβουμε το ρόδι στη μέση και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους από το ένα μισό ενώ παίρνουμε το χυμό από το άλλο μισό.
Καθαρίζουμε, πλένουμε το κρεμμύδι, τον άνηθο και τα ψιλοκόβουμε. Σε ένα γουδί σπάμε τα καρύδια.
Προσθέτουμε στο πλιγούρι τους σπόρους από το ρόδι, τα καρύδια, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τη φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε όσο αλάτι και πιπέρι θέλουμε.
Ταυτόχρονα φτιάχνουμε το ντρέσινγκ βάζοντας όλα τα υλικά του σε ένα μπολ και ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε στο πλιγούρι το ντρέσινκ και ανακατεύουμε. Ξαναδοκιμάζουμε τα καρυκεύματα.
Σερβίρουμε σε ίσιο πιάτο και πασπαλίζουμε με καρύδια και ρόδια για ωραία παρουσίαση.
Καλή σας όρεξη...
Κόβουμε το ρόδι στη μέση και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους από το ένα μισό ενώ παίρνουμε το χυμό από το άλλο μισό.
Καθαρίζουμε, πλένουμε το κρεμμύδι, τον άνηθο και τα ψιλοκόβουμε. Σε ένα γουδί σπάμε τα καρύδια.
Προσθέτουμε στο πλιγούρι τους σπόρους από το ρόδι, τα καρύδια, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τη φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε όσο αλάτι και πιπέρι θέλουμε.
Ταυτόχρονα φτιάχνουμε το ντρέσινγκ βάζοντας όλα τα υλικά του σε ένα μπολ και ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε στο πλιγούρι το ντρέσινκ και ανακατεύουμε. Ξαναδοκιμάζουμε τα καρυκεύματα.
Σερβίρουμε σε ίσιο πιάτο και πασπαλίζουμε με καρύδια και ρόδια για ωραία παρουσίαση.
Καλή σας όρεξη...
Συστατικά
(για 4 άτομα)- 1 φλιτζ. πλιγούρι
- 1 ρόδι ώριμο
- 1 κ. σούπας καρύδια
- 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1/8 ματσάκι άνηθο
- 70γρ. τυρί φέτα
- 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κ. σούπας πετιμέζι
- 2 κ. σούπας χυμό ροδιού
- αλάτι χοντρό
- πιπέρι φρέσκο
Credits
Κείμενο: Ρήγας ΡηγόπουλοςΦωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Food Styling: Ρήγας Ρηγόπουλος
Πληροφορίες -εγγραφές: 210 3250341- info@ekedisy.gr
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού
Διεύθυνση: Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα
Τηλ:+30 210 3250341
Email: info@ekedisy.gr , ekedi
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου