Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Φιλοσοφικά παραμύθια για μικρά και μεγάλα παιδιά

Image may contain: text 


Το "Myrtillo" φιλοξενεί την ομάδα αφήγησης λαϊκών παραμυθιών "Ήμουνα κι εγώ εκεί", η οποία θα αφηγηθεί "φιλοσοφικά παραμύθια για μικρά και μεγάλα παιδιά". Η ομάδα αποτελείται από τους: Γεωργία Δακορώνια, Αγγελική Ζαφειράκη, Θοδωρή Ίντα και Αναστασία Φλωράκη.
Είσοδος ελεύθερη
Θα υπάρχει κουτί ελεύθερης συνεισφοράς

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Ο Κωστής Μακρής στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης



Συγγραφείς στα θρανία

Βιωματικό Εργαστήριο για Εκπαιδευτικούς

Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (Τριπόδων 23, Πλάκα) και οι εκδόσεις Πατάκη σας καλούν στο Βιωματικό Εργαστήριο για Εκπαιδευτικούς με αφορμή το βιβλίο του  Κωστή Μακρή «Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια»
Την παρουσίαση θα κάνουν η μουσειοπαιδαγωγός Τίνα Χαραλάμπους -Περδίκη και ο συγγραφέας Κωστής Μακρής.

Είσοδος ελεύθερη – Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής
Για κρατήσεις θέσεων: info@ekedisy.gr
Πληροφορίες:  τηλ. 210 3250341

Για τον συγγραφέα

Ο Κωστής Μακρής γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Είναι ζωγράφος-γραφίστας και ασχολείται με το έντυπο, τη διαφήμιση και την οπτική επικοινωνία. Έχει γράψει και το βιβλίο για παιδιά Ο Πιοζ Νάμε και οι πέντε γάτες  (Εκδόσεις Πατάκη)

Για το βιβλίο (κριτική από το literature.gr)

«Τι είναι τα Αποθαρρύνια, παππού;» ρωτούσε η Εβίτα.

«Κάτι αχώνευτα καλικαντζαράκια είναι, Εβιτούλα μου, που συνέχεια μας αποθαρρύνουν! Γι’ αυτό χρειαζόμαστε όλοι οι άνθρωποι, και κυρίως τα μικρά παιδιά, κάποιον να μας ενθαρρύνει, να μας δίνει θάρρος και δύναμη να πετύχουμε αυτά που θέλουμε»

«Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια» του Κωστή Μακρή, απ’ όπου και το απόσπασμα, είναι ένα βιβλίο γραμμένο με κέφι και χαμόγελο. Κι αυτό φαίνεται σε κάθε σελίδα του. Ένα βιβλίο διασκεδαστικό που σου μεταδίδει κι εσένα που το διαβάζεις μια διάθεση να κάνεις πράγματα. Ο συγγραφέας και εικονογράφος του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, μας μεταφέρει στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού, όπου προετοιμάζονται να γιορτάσουν αυτό που λένε «Επέτιόζμας». Η μικρή Εβίτα φιλοξενείται εκεί για να βοηθήσει την άλλη μέρα στις ετοιμασίες της γιορτής…

Όμως να που της έρχεται μια τρελή ιδέα καθώς πέφτει να κοιμηθεί. Να φτιάξει αυτή τα γλυκά και να κάνει έκπληξη στη γιαγιά και στον παππού, που -καμιά φορά- όλες αυτές οι δουλειές τους κάνουν να καβγαδίζουν. Μπορεί να τα καταφέρει όμως; Ή θα τα κάνει θάλασσα. Τα μικρά κι απαίσια Αποθαρρύνια προσπαθούν να της «βάλουν μυαλό», να την αποτρέψουν από τα σχέδια της. Όμως να που εμφανίζονται τα Ενθαρρύνια, ο Πανταμπορής, τα Προσπαθόντα, ο Ακουναμαθένης κι άλλοι σύμμαχοι, που στέκονται στο πλευρό της και της δίνουν θάρρος. Με χιούμορ, τρυφερότητα και πολλά ωραία λογοπαίγνια, μέσα από μια απλή ιστορία ο συγγραφέας μας δείχνει, σε μικρούς και μεγάλους πως δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω. Να τολμούμε. Να μην ακούμε αυτή τη μικρή φωνή που όλοι έχουμε μέσα μας και μας οδηγεί συχνά στην αδράνεια…

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Ημερίδες από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης




Η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου ήταν γεμάτη με ξεχωριστές εμπειρίες και δράσεις για το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.


Συνεργάτες του Μουσείου με επικεφαλής την Πρόεδρό του και Σχολική Σύμβουλο Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή είχαν τη  ευκαιρία να παρουσιάσουν σε ημερίδες θέματα που αφορούν στη Μουσειακή Αγωγή και τη συμβολή της στην εκπαιδευτική διαδικασία και να υλοποιήσουν σχετικά εργαστήρια.








Οι ημερίδες πραγματοποιήθηκαν:

Στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας -Επιμορφωτική Συνάντηση της 65ης Περιφέρειας Π.Ε. Αττικής με Σχολικό Σύμβουλο τον Αχιλλέα Μίτιλη

Στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων της 62ης Περιφέρειας Π.Ε. Αττικής με Σχολική Σύμβουλο τη Βαρβάρα Νίκα

Στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων -Επιμορφωτική Ημερίδα της 60ης Περιφέρειας Π.Ε Δυτικής Αττικής με Σχολικό Σύμβουλο τον Βασίλη Παπαδημητρακόπουλο.

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μάνδρας -Ημερίδα της 59ης Περιφέρειας Π.Ε Δυτικής Αττικής με Σχολικό Σύμβουλο τον Γεώργιο Παπαγεωργίου





Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στις ημερίδες και στα εργαστήρια με πολλές δημιουργικές ιδέες, αποδεικνύοντας πως η διαδικασία της μάθησης και της επιμόρφωσης μπορεί να γίνει διασκεδαστική.

Εισηγητές εκ μέρους του Μουσείου ήταν:
-Δρ Ευαγγελία Κανταρτζή, Σχολική Σύμβουλος -Πρόεδρος Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
-Δρ. Κατερίνα Καζέλα, Σχολική Σύμβουλος -Δρ. Παιδαγωγικών Επιστημών
-Γιολάντα Τσορώνη -Γεωργιάδη, Συγγραφέας- Εκπαιδευτικός
-Άντα Ευαγγέλου, Εκπαιδευτικός
-Νίκη Κάντζου, Συγγραφέας -εκπαιδευτικός
-Άλκηστις Γεωργούλη, Μουσειοπαιδαγωγός
-Κώστας Στοφόρος, Συγγραφέας -Δημοσιογράφος










Ανάμεσα στα θέματα που παρουσιάστηκαν ήταν εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, όπως το «Παλιό Σχολείο», «Περπατάω με την τάξη μου στη Πλάκα», και αναδείχθηκαν θέματα  όπως οι τεχνικές εμψύχωσης (χρήση κούκλας, τεχνικές  θεάτρου) , η αξιοποίηση της επίσκεψης στο μουσείο για τη διδασκαλία της γλώσσας κ.α. 






Αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος και αναδείχθηκε η ανάγκη και η σημασία της διαρκούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών η οποία μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για την εκπαιδευτική διαδικασία και την οικοδόμηση μιας πιο δημιουργικής σχέσης με τους μαθητές.

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης θέλει να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες στους Σχολικούς Συμβούλους, στους Διευθυντές των Σχολείων που φιλοξένησαν τις ημερίδες και στους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν σε όλη τη διαδικασία.