Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Στο Ηράκλειο: σήμερα και οκτώ χρόνια πριν



Σήμερα ταξιδεύω για Ηράκλειο, όπου την Κυριακή θα μιλήσω στην 3η Συμβουλευτική Ημερίδα που οργανώνει το Βρεφικό σχολείο- Νηπιακός σταθμός- Νηπιαγωγείο "Τα Μελισσάκια μας" Το θέμα της Ημερίδας είναι "Από την ασφάλεια της μήτρας -στην αγκαλιά της εκπαίδευσης - μια αγάπη δρόμος"

Πολλές και ενδιαφέρουσες οι εισηγήσεις, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε ανατρέχοντας σε σχετική ανάρτηση

Θα είμαι ο τελευταίος ομιλητής και το θέμα που θα κουβεντιάσουμε είναι "Έγινα και είμαι μπαμπάς -Τι σημαίνω για την ευτυχία του παιδιού μου"

Συμπτωματικά, το Ηράκλειο συνδέεται στενά με το θέμα της ομιλίας μου. Κι αυτό γιατί ένα από τα βασικά θέματα που θα θίξω αφορά την σχέση που αναπτύσσει ο κάθε γονιός χωριστά με το παιδί του...
Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τον Δεκέμβριο του 2009, όταν είχα ταξιδέψει στο Ηράκλειο με τον μεγάλο μου γιο που ήταν τότε 11 χρονών.
Η εμπειρία του ταξιδιού ήταν πολύ σημαντική για μας, τόσο που αν την προτείνω σε όλους τους γονείς.
Τέτοια ταξίδια έχω κάνει και με τα μικρότερα παιδιά μου.
Η σχέση γονιού -παιδιού περνάει σε ένα διαφορετικό επίπεδο έξω από την καθημερινότητα.

Πολλά ήταν τα ταξίδια μου πριν και μετά στο Ηράκλειο, πάντα με σημαντικές εμπειρίες:
Το 1979 με το σχολείο κι αργότερα διακοπές φθινοπώρου ως μέλλον φοιτητής, το 1993 κάνοντας ρεπορτάζ για τον ΑΝΤ1, το 1998 για το Mega...
Και τα τελευταία χρόνια πολλές φορές, με πιο πρόσφατο το ταξίδι -αστραπή την Άνοιξη του 2016 με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, όπου παρουσίασα και βιβλίο μου στο βιβλιοπωλείο "Δοκιμάκης".

Στο Ηράκλειο το 2009 είχα βρεθεί καλεσμένος από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Μαρκάκη- Μαρκουλάκη (και η επίσκεψη επαναλήφθηκε -γέννησε ακόμη και βιβλία με τον Γιάννη Φαρσάρη που επίσης γνώρισα από τη Χριστίνα Μαρκουλάκη) . 
Εκεί γνώρισα και την ψυχολόγο Αφροδίτη Πατεράκη που θα συναντηθούμε ξανά στην Ημερίδα.

Αντιγράφω από το "Ημερολόγιο ενός πατέρα":


Μαρία, Χριστίνα και ...Ηράκλειο!


Νομίζω ότι επιτρέπεται να παίξω λίγο με τον τίτλο της ταινίας του Γούντι Άλεν, για να ξεκινήσω την αφήγηση των όσων έγιναν το Σαββατοκύριακο...
Το ταξίδι στο Ηράκλειο ήταν μια μοναδική εμπειρία. Μοναδικές εικόνες, εκπληκτικοί άνθρωποι και πραγματικά απίστευτη οργάνωση της παρουσίασης των βιβλίων. Θέλω να ευχαριστήσω ακόμη μια φορά τη ψυχή αυτής της εκδήλωσης, τη Χριστίνα Μαρκουλάκη, αλλά και τη μητέρα της Μαρία Μαρκάκη. Οι δυο τους εκπαιδεύουν με άριστο τρόπο και μεγάλη επιτυχία δεκάδες μαθητές στα αγγλικά.
Από τις πιο σημαντικές γνωριμίες ήταν και ο πατέρας της οικογένειας Μιχάλης Μαρκουλάκης, που μου έδειξε τι σημαίνει να παίζει σωστά το ρόλο του ένας πατέρας και να ασχολείται με την ανατροφή των παιδιών του.
Η Αφροδίτη Πατεράκη- Καψάλη (Διπλ. Ψυχολόγος Πανεπ. Χαϊδελβέργης Γερμανίας) ήταν η παιδοψυχολόγος που με προλόγισε και έκανε εξαιρετικά εύστοχες παρεμβάσεις. Το Ηράκλειο είναι τυχερό να έχει τέτοιους ανθρώπους, δασκάλους και επιστήμονες, όπως αυτοί που γνώρισα το Σαββατοκύριακο.

Στη φωτογραφία με τη Μαρία Μαρκάκη και το Μιχάλη Μαρκουλάκη. Άνθρωποι που θα μπορούσες να συζητάς μαζί τους ατελείωτα, αλλά και άνθρωποι της πράξης. Απίστευτη φιλοξενία -για τα κρητικά λουκούλεια γεύματα θα σας πω σε επόμενη ανάρτηση...
Ως τότε, ένα μικρό δείγμα με χειροποίητα μακαρόνια, γουρουνόπουλο και ελιές, από τη Βόνη (σωστά το βλέπετε- η Βόνη με ένα "ν" βρίσκεται στη Κρήτη και μάλλον είναι ένας παράδεισος του καλού φαγητού)

Στη φωτογραφία αυτή που όπως και τις προηγούμενες τις τράβηξε η Χριστίνα Μαρκουλάκη, βρισκόμαστε στην εκπληκτική ταβέρνα "Αρεστόν" στη Χερσόνησο...

Η συνέχεια εδώ 

Κι άλλο Ηράκλειο εδώ

Κι άλλη μια ανάρτηση:

Ο Θαλασσόκοσμος, το kitesurfing και η ...Βόνη!


Δεν θα αφηγηθώ «ορθόδοξα» το ταξίδι μας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Θα αρχίσω ουσιαστικά από το τέλος… ….Κυριακή πρωί ξεκινήσαμε για τον «Θαλασσόκοσμο», το περίφημο Aquarium της Κρήτης (εξαιρετική η ιστοσελίδα του με πλήθος χρήσιμες πληροφορίες: http://www.cretaquarium.gr). Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο, στο δρόμο για Άγιο Νικόλαο, μέσα στην παλιά Αμερικάνικη Βάση στις Γούρνες…Ο καιρός όταν φτάσαμε ήταν βαρύς και συννεφιασμένος. Φυσούσε και συχνά- πυκνά οι σταγόνες της βροχής μας μαστίγωναν το πρόσωπο. Πάνω από τη θάλασσα είδα κάτι που έμοιαζε με «Παραπέντε» ή μεγάλο αετό. Μετά είδα ότι ήταν πολλά. Πλησιάσαμε στην παραλία και διαπιστώσαμε ότι ήταν κάποιοι που έκαναν kitesurfing. («Μπράβο κουράγιο»)Το θέαμα εντυπωσιακό και κινηματογραφικό, με φόντο την αγριεμένη θάλασσα και το παράξενο σκηνικό των ερειπωμένων κτιρίων της αμερικανικής βάσης…Αφήσαμε το ελκυστικό θέαμα, για ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του βυθού… Συνήθως όταν έχεις μεγάλες προσδοκίες (και ειδικά τα παιδιά) απογοητεύεσαι από αυτό που τελικά βρίσκεις. Στην περίπτωση του «Θαλασσόκοσμου» αυτό δεν συνέβη καθόλου. Το θέαμα μας μάγεψε.Από τους εντυπωσιακούς καρχαρίες μέχρι τα πολύχρωμα τροπικά ψάρια και τους μικροσκοπικούς ιππόκαμπους που κρύβονταν πίσω από τα φύκια, η αίσθηση του χρόνου χάθηκε…. Εκτός από το Aquarium στο χώρο λειτουργεί καφέ και πωλητήριο με πολλά και ενδιαφέροντα. Όλος ο χώρος είναι καλαίσθητος και «δένει» όμορφα με το εξωτερικό περιβάλλον…Όπως έλεγα και σε κάποιους φίλους, αξίζει να έρθεις στη Κρήτη και μόνο γι’ αυτό......Ίσως όμως και για το εστιατόριο "Αρεστόν"- Σπανάκης (Χερσόνησσος -λίγο πάνω από το δημαρχείο, τηλ. 28970- 234543)... Φάγαμε και τι δε φάγαμε: Χοιρομέρι καπνισμένο στο τζάκι, σαγανάκι με φύλλο και τέσσερα τυριά, στρουφηχτά (χειροποίητα μακαρόνια), τηγανητό κουνέλι, χοιρινό στο φούρνο, ντολμαδάκια... Και στο τέλος άπαιχτο γαλακτομπούρεκο. Όλα αυτά συνοδευμένα από αρωματικό σπιτικό κρασί.Όλα τα υλικά από τη Βόνη (όχι της Γερμανίας, αλλά του Ηρακλείου)απ' όπου και η οικοδέσποινά μας Μαρία Μαρκάκη. Για την περιποίηση τι να πω; Κρητική φιλοξενία 100%!Στην επόμενη συνέχεια Κνωσσός και βόλτες στο Ηράκλειο... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου