Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Χαμένος μύθος του Αισώπου στο Ζάππειο


Αυτή την Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα θα βρίσκομαι στο περίπτερο των Εκδόσεων Μίνωας στην 47η Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο, όπου μπορούμε να μιλήσουμε για τον "Χαμένο μύθο του Αισώπου", να υπογράψω αντίτυπα και να σας πω για το μυστικό που αφορά στο πανέμορφο νησί της Λέσβου.
Με την ευκαιρία να και ένα κείμενο του Δημήτρη Αργασταρά από το diavasame.gr για τον Χαμένο μύθο του Αισώπου
Ο Κώστας Στοφόρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας, γράφει κυρίως ιστορίες για παιδιά και νέους και διευθύνει το blog Paramithokouzina.blogspot.gr. «Ο χαμένος μύθος του Αισώπου» περιλαμβάνεται στη σειρά Ταξίδια στην Ελλάδα –μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά, όπου κάθε φορά κι άλλος συγγραφέας καλείται να γράψει μια ιστορία που να διαδραματίζεται σε έναν συγκεκριμένο τόπο της ελληνικής επικράτειας– με το συγκεκριμένο βιβλίο να αφορά στη Σάμο.

Ο Λυκούργος και η Ρόδη είναι δύο αδέρφια σε μια συνηθισμένη μεσοαστική οικογένεια, που αυτό το καλοκαίρι έχει αποφασίσει να το περάσει στο νησί της μαμάς, στη Σάμο. Τα δύο παιδιά δεν βρίσκουν τίποτα το εντυπωσιακό σε αυτό και πιστεύουν πως θα πρόκειται για τις πιο βαρετές διακοπές τους, παρότι η μαμά είναι ενθουσιασμένη και τους τραβολογά σε όλα τα αξιοθέατα και τα μουσεία, «λες και η ίδια είχε φτιάξει ό,τι βρισκόταν πάνω στο νησί». Έτσι μαθαίνουμε κι εμείς για το Πυθαγόρειο της Σάμου, για το τι είδους πλάσματα ήταν τα «καπλάνια» που πέρασαν στο νησί από τα παράλια της Μικράς Ασίας, για τον Πολυκράτη τον τύραννο, για τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες του ποιητή Ρίτσου στο νησί. Μέχρι που φτάνουμε στο σπίτι... όχι του παππού και της γιαγιάς αλλά δύο ηλικιωμένων θείων της μητέρας, του θείου Πυθαγόρα και της θείας Διαμαντούλας. Στο παλιό σπίτι, με τα ακόμη πιο παλαιά έπιπλα, χωρίς τηλεόραση και internet, τα δυο παιδιά θα μάθουν την ιστορία του μεγάλου τους προγόνου, του επαναστάτη του '21 Λυκούργου Λογοθέτη, και θα γνωρίσουν τις καταπληκτικές ομορφιές της φύσης.

Θα κάνουν μπάνιο στη θάλασσα, στο ποτάμι, στους καταρράκτες, και ο θείος Πυθαγόρας θα τους διηγηθεί την πιο περίεργη ιστορία του ονομαστού προγόνου τους. Κάποτε ένας βοσκός του έφερε ένα αρχαίο χειρόγραφο που βρήκε να μασουλά μία από τις κατσίκες του, το χειρόγραφο αυτό λέγεται πως ήταν κάποιος χαμένος μύθος του Αισώπου αλλά μέσα στην αναμπουμπούλα του Αγώνα ο Λογοθέτης προτίμησε να το κρύψει σε ένα ασφαλές μέρος και υποσχέθηκε να επιστρέψει για να τον πάρει. Όμως, από τότε ο χαμένος μύθος του Αισώπου έμεινε για πάντα... χαμένος. Μερικές μέρες αργότερα, ένας περίεργος δημοσιογράφος θα επισκεφτεί το σπίτι της οικογένειας, θα τους δείξει έναν κωδικοποιημένο χάρτη και θα τους ζητήσει να τον βοηθήσουν στην αναζήτηση του «θησαυρού». Έτσι, ο θείος Πυθαγόρας, ο Λυκούργος και η Ρόδη θα μπλέξουν σε μια μεγάλη καλοκαιρινή περιπέτεια, με αίσιο όμως τέλος.

«Ο χαμένος μύθος του Αισώπου» είναι ένα όμορφο βιβλίο γραμμένο για νεαρούς αναγνώστες, ταυτόχρονα διασκεδαστικό και ενδιαφέρον, με τις ιστορικές πληροφορίες και τις παρένθετες αφηγήσεις κάποιων γνωστών μύθων να συνταιριάζονται αρμονικά με το ξεδίπλωμα της συγκεκριμένης ιστορίας και την παρουσίαση των προσώπων. Το ανάλαφρο ύφος του συγγραφέα μάς κέρδισε γρήγορα, καθώς καταφέρνει να μεταδώσει επιτυχημένα το κλίμα της εφηβικής ηλικίας και του ελληνικού καλοκαιριού. Επίσης, η διαδικασία για τη λύση του γρίφου σχετικά με τον χάρτη του κρυμμένου «θησαυρού» και τελικά η αποκάλυψη μιας χαμένης εκδοχής σε έναν μύθο του Αισώπου ικανοποιούν την αυξανόμενη περιέργεια και την τέρψη του αναγνώστη.

Καλοκαίρι, διακοπές, τοπική ιστορία και ένα αστυνομικό μυστήριο σε έναν όμορφο συνδυασμό, που μας προδιαθέτει θετικά ώστε να αναζητήσουμε και τα άλλα βιβλία της σειράς Ταξίδια στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου