Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

...ένας περίπατος στον Ταύρο...


Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ο πρώτος πολιτιστικός περίπατός μας στον Ταύρο, που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).
Ο επόμενος περίπατος θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Νοεμβρίου (ώρες17:00-19:00), με σημείο εκκίνησης το πρώην βιομηχανικό κτήριο του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ, όπως άλλωστε έγινε και χθες.
Η προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου του ΠΙΟΠ κυρία Ελένη Μπενέκη προλόγισε τον περίπατο, μιλώντας παράλληλα για την ιστορία του κτιρίου όπου στεγάζεται το Αρχείο, ένα βιομηχανικό κτίριο όπου είχε την έδρα της η βιομηχανία Κρόνος που παρήγαγε παστεριωμένους χυμούς.

Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στην έκθεση "Αστικό Ίχνος -εικαστική απεικόνιση ενός προαστίου" του Μάρκου Καμπάνη, μια εμπνευσμένη αποτύπωση κτιρίων και δρόμων του Ταύρου.   

Ο περίπατός μας ξεκίνησε από την εκκλησία του Εσταυρωμένου, μιλήσαμε για τα προσφυγικά σπίτια, για το περίφημο Καμίνι του Βασσάλου, για τον Πύργο της Αμαλίας που δεν υπάρχει πια, για τον Λουδοβίκο Ρουφ.


Διαβάσαμε αποσπάσματα από το βιβλίο του Δημήτρη Κωστόπουλου "Ο Φονέας και ο φονιάς", μιλώντας για την ιστορική ομάδα του Φωστήρα.
Μάθαμε για την ιστορία κτιρίων όπως της σαπωνοποιίας Ερμής, της κεραμοποιίας Μινωίκη, του Βυρσοδεψείου Ρουσάκη ...

Διαβάσαμε αποσπάσματα από τη "Μητρική γλώσσα" του Βασίλη Αλεξάκη μπροστά στις εγκαταστάσεις της ποτοποιίας "Λήθη" ...

Πολλά ακόμη είπαμε και μοιραστήκαμε με μια μεγάλη συντροφιά ανθρώπων που περπάτησαν για δυο ώρες μαζί μας.
Μια στάση έγινε και στην ταβέρνα του Λελούδα, όπου ο Δημήτρης Λελούδας μας ξενάγησε στον χώρο και την ιστορία του.

Ήταν ένα όμορφο απόγευμα, που διανθίστηκε και από τις αφηγήσεις κατοίκων της περιοχής που βρέθηκαν μαζί μας.

Σας περιμένουμε τον Νοέμβρη...
Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η προσυνεννόηση. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας  (τηλ. 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00)
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠΔωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος
Τ.: 210 3418051 | 
www.piop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου