Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Περίπατοι Ιστορικοί, συναρπαστικοί και ...μυστηριώδεις τον Ιανουάριο στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης



-Σάββατο 4 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί: Εκκλησίες της παλιάς Αθήνας

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης οργανώνει τον πρώτο περίπατο της χρονιάς στις εκκλησίες της παλιάς Αθήνας... Από τον Άγιο Νικόλαο τον Ραγκαβά και την Αγία Αικατερίνη, μέχρι τον Άγιο Ελευθέριο και την Καπνικαρέα, θα ανακαλύψουμε μοναδικές ιστορίες που συνδέονται με τις εκκλησίες της παλιάς Αθήνας.







-Κυριακή 19 Ιανουαρίου 12 το μεσημέρι: Mystery Walk/ Έγκλημα στην Πλάκα

Ακολουθώντας μια σειρά από ίχνη ανακαλύπτουμε στοιχεία για ένα μυθιστορηματικό έγκλημα που διαπράχθηκε στην Αθήνα της Κατοχής. Στη συνέχεια με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει φτιάχνουμε τη δική μας εκδοχή αυτής της αστυνομικής ιστορίας.










-Κυριακή 26 Ιανουαρίου στις 11.30 το πρωί: Εκδήλωση, περίπατος και ξενάγηση στο Εβραϊκό Μουσείο στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης για το Ολοκαύτωμα.  

Αποτέλεσμα εικόνας για εβραικο μουσειο αθηνα"

Τρεις συγγραφείς, η Εύα Κασιάρου, ο Γιώργος Μπουγελέκας και ο Κώστας Στοφόρος συζητούν με δυο εκπαιδευτικούς, τη Γιούλη Χρονοπούλου και τον Κώστα Θεριανό για τον τρόπο που μπορεί να αξιοποιηθεί η μυθοπλασία στην εκπαιδευτική διαδικασία ώστε να μείνει ζωντανή η μνήμη. Μαζί μας η Κατερίνα Καμπανέλλη, υπεύθυνη του Αρχείου Iάκωβου Καμπανέλλη και της ιστοσελίδας Kambanellis.gr, κόρη του συγγραφέα του εμβληματικού «Μαουτχάουζεν».
Θα ακολουθήσει περίπατος στην Πλάκα με αναφορά στα όσα έγιναν στην Αθήνα της Κατοχής, οδηγώντας στη σωτηρία εκατοντάδων Ελλήνων Εβραίων.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη με ξενάγηση στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος



Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: info@ekedisy.gr
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23 -Πλάκα, Στάση Μετρό Ακρόπολη. Τηλ. 2103250341


Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Περίπατος στις εκκλησίες της Παλιάς Αθήνας


Αποτέλεσμα εικόνας για εκκλησίες στην πλάκα"

Περίπατος στις εκκλησίες της Παλιάς Αθήνας

Το Σάββατο 4 Ιανουαρίου στις 11, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης οργανώνει τον πρώτο περίπατο της χρονιάς στις εκκλησίες της παλιάς Αθήνας...

Από τον Άγιο Νικόλαο τον Ραγκαβά και την Αγία Αικατερίνη, μέχρι τον Άγιο Ελευθέριο και την Καπνικαρέα, θα ανακαλύψουμε μοναδικές ιστορίες που συνδέονται με τις εκκλησίες της παλιάς Αθήνας.

Θα βρούμε την καμπάνα της ελευθερίας, θα μάθουμε για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τον Φώτη Κόντογλου, θα δούμε ποια εκκλησία έγινε ένα πρωτότυπο μουσείο, τι συνέβαινε στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου, αλλά και που γυρίστηκε μια από τις πιο διάσημες ελληνικές ταινίες.

Οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι στην Ιστορία θα είναι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος.

Η συμμετοχή κοστίζει 10 ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από τον περίπατο ξενάγηση στο Μουσείο

Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: info@ekedisy.gr
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23 -Πλάκα, Στάση Μετρό Ακρόπολη. Τηλ. 2103250341

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Ένα νέο περιοδικό για τα Μουσεία και την Εκπαίδευση

Picture
Ολοκληρώνεται η έκδοση του 1ου τεύχους του Περιοδικού μας. Ευχαριστούμε την Επιστημονική και Συντακτική Επιτροπή, τους συγγραφείς και τις εκδόσεις Μένανδρος που ανέλαβαν την έκδοση με φροντίδα και αισθητική ποιότητα.
Όσοι επιθυμούν να αποστείλουν άρθρα ή βιβλιοκρισίες για τα επόμενα τεύχη δείτε πληροφορίες

https://museum-education.weebly.com/

Το ηλεκτρονικό περιοδικό «Μουσείο και Εκπαίδευση» έχει στόχο να ενισχύσει τον δημόσιο επιστημονικό διάλογο και να προβάλει την επιστημονική έρευνα στα γνωστικά πεδία της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού

Το Περιοδικό έρχεται να συμπληρώσει το καθιερωμένο πλέον ετήσιο Συνέδριο που οργανώνει το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) στο οποίο συμμετέχουν πλήθος επιστημόνων και μάχιμων εκπαιδευτικών.


Αλλά το περιοδικό ως εκδοτικό σχήμα είναι:


α. πολύ πιο ευέλικτο χρονικά (τετραμηνιαία έκδοση) -συνεπώς μπορεί να καλύψει  άμεσα θέματα εκπαιδευτικής επικαιρότητας
β. πιο στοχευμένο θεματικά (λχ. ειδικά τεύχη, τεύχη όπου ανακοινώσεις σε μια ενδιαφέρουσα παιδαγωγικά ημερίδα μπορούν να δουν το φως της δημοσιότητας κτλ.).
Συχνότητα τευχών
Επιδίωξή μας είναι η έκδοση ετησίως τριών κανονικών τευχών, καθώς και η έκδοση ενός θεματικού τεύχους. 

Θεματικές Ενότητες

  • Πολιτισμός και Τέχνες στην Εκπαίδευση
  • Μουσειοπαιδαγωγική
  • Εκπαιδευτικά Προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων
  • Εκπαιδευτικά Προγράμματα Πολιτιστικών Φορέων και Μουσείων
  • Εκπαίδευση και Λογοτεχνία
  • Καινοτομία στην Εκπαίδευση
  • Αναλυτικά προγράμματα και σχολικά εγχειρίδια
  • Εκπαιδευτική Έρευνα
  • Ιστορία Εκπαίδευσης
  • Εκπαίδευση Ενηλίκων & Δια Βίου Μάθηση
  • Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά (STEM)
  • Διδακτική της Εκπαίδευσης
  • Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων
  • Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση 
  • Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση
  • Ειδική Αγωγή
  • Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
  • Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Επιμέλεια Έκδοσης

Γιώτα Παπαδημητρίου, Διευθύντρια 15ου Γυμνασίου Περιστερίου
Μαρία Κατσά,  Εκπαιδευτικός, MSc, Med
Χριστόφορος Κωσταρής,  Εκπαιδευτικός, MSc, Med

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Ιταλικές ταινίες μικρού μήκους

21 Δεκεμβρίου στις 19:00 – Short Film Day 2019 – Αφιέρωμα στο ιταλικό κινηματογράφο στην παγκόσμια μέρα ταινιών μ. μ.
Με την ευκαιρία του χειμερινού ηλιοστασίου (η βραχύτερη μέρα του χρόνου, 21 Δεκεμβρίου για το βόρειο ημισφαίριο), από το 2010 σε περισσότερες από πενήντα χώρες γιορτάζεται, με διάφορες εκδηλώσεις, η Διεθνής Ημέρα Κινηματογράφου Μικρού Μήκους.
Το ιταλικό  Εθνικό Κέντρο Ταινιών Μικρού Μήκους  για το γεγονός θέτει στη διάθεση των ιταλικών φορέων του κόσμου ένα σύντομο φεστιβάλ (διάρκεια: 88’) με έξι ταινίες των πιο πρόσφατων ιταλικών παραγωγών, με μια επιλογή από διαφορά είδη: αφηγηματικά, επιστημονικής φαντασίας, κινουμένων σχεδίων.
Στο πλαίσιο της προώθησης του ιταλικού σινεμά στην Ελλάδα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος AIAL φρόντισε τους υπότιτλους στα ελληνικά και το προτείνει μέσω του  Δικτύου Ελληνο-Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών σε 11 πόλεις. Στην Αθήνα φιλοξενείται από το Ίδρυμα Κακογιάννης στις 19:00, με την επιμέλεια της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας.
Η εκδήλωση ενσωματώνεται στην πρωτοβουλία  Tempo Forte Italia-Ελλάδα 2019 της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Ένα φυλλάδιο με την περίληψη των ταινιών στα ελληνικά είναι διαθέσιμο για τους θεατές.
Gagarin mi mancherai, Domenico De Orsi – 2018, 20′
Σε έναν κόσμο όπου η φύση παρουσιάζεται δύσβατη και εχθρική, ένας άνδρας και μια γυναίκα ζουν σαν επιζώντες στην εξαφάνιση του είδους. Εργάζονται σαν γεωργοί, αντιμετωπίζουν ήρεμα τη κούραση, τη σιωπή, την ύπαρξη. Σπρωγμένος από την επιθυμία για αλλού, ο άνδρας καταφεύγει στη φαντασία του. Επισκέπτεται εγκαταλελειμμένα χωριά, μαζεύει άχρηστα μέταλλα και σχεδιάζει απίθανα ιπτάμενα μηχανήματα. Η γυναίκα τον παρατηρεί από μακριά, αλλά παραμένει κοντά του, με την αυταπάρνηση και τη φροντίδα που αρμόζει σε κάποιον που φαίνεται σαν τρελός. Τουλάχιστον μέχρις ότου, από τον ουρανό κάτι πέφτει στο έδαφος και εισβάλλει στη ζωή τους. Ένας αναπάντεχος επισκέπτης, που τους αναγκάζει να αναρωτηθούν για τη ταυτότητα, πραγματικότητα και επιθυμία, και την ίδια τη φαντασία.
Parru pi tìa [Parlo al posto tuo], Giuseppe Carleo – 2018, 15′

H Annachiara που μένει στα περίχωρα του Παλέρμο με την οικογένειά της, περιμένει τον πρώην αρραβωνιαστικό της για να τον ξαναδεί για τελευταία φορά. Προσπαθεί μάταια να τον ανακτήσει, αλλά η γιαγιά προτείνει μια αρχαία ιεροτελεστία που μπορεί να σώσει τη τύχη αυτής της αγάπης που κατέρρευσε.
Un segno nello spazio, Nicholas Bertini – 2018, 5′

Έκθεση: Ένα σημάδι στο διάστημα. Έτσι αναγγέλλει η είδηση στην εφημερίδα και τραβάει τη προσοχή του κυρίου Qfwfq που κάθεται στο τραπεζάκι ενός καφενείου. Η ανάκτηση του αρχέγονου συμβόλου προκαλεί μια καταιγίδα αναμνήσεων, ένα flashback που εξετάζει την ιστορία του σύμπαντος. Ο κύριος Qfwfq δεν ταράζεται, αλλά για ασφάλεια θέλει να ελέγξει ότι αυτό το σημάδι είναι ακριβώς εκείνο που χάθηκε εκατομμύρια χρόνια πριν. Αλλά η ανακάλυψη μπορεί να έχει σαν μοναδικό επακόλουθο, να ξαναφέρει την κατάσταση όπως ήταν αρχικά. Πριν το σημάδι του κυρίου Qfwfq το διάστημα δεν υπήρχε και πιθανόν δεν είχε υπάρξει ποτέ.
Nessun Dorma, Paolo Stippoli – 2018, 19′

Η χώρα είναι βουβή, μόνο οι αναπνοές και κάποιο σκυλί που γαβγίζει αντιστέκονται στη σιωπή. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά έπεσαν σε έναν ξαφνικό ύπνο. Και οι δυο νεαροί πρόσκοποι που κατέφυγαν σε μια εκκλησία είναι οι μόνοι ακόμη ξύπνιοι σε έναν κόσμο που κοιμάται.
Black, Sara Taigher – 2018, 14′

Κατά τη διάρκεια ενός blackout, ένας νεαρός συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής δε καταφέρνει να αποδεχτεί την ιδέα ότι δε μπορεί να παίξει μουσική στον υπολογιστή. Βοηθούμενος απόμια νεαρή γειτόνισσα να ξαναβρεί σταδιακά τα πλεονεκτήματα να ζει χωρίς ηλεκτρισμό, ερωτεύεται επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητες της ζωής του.
Mon clochard, Gian Marco Pezzoli – 2018, 15′

O Davide είναι ένας καθηγητής απογοητευμένος και πλάσμα συνήθειας που ζει με την γυναίκα και τον γιό του σε μια ήσυχη πολυκατοικία στα προάστια, και του οποίου η καθημερινότητα είναι πάντα ίδια. Όταν ένας μυστηριώδης closhard μαζεύεται στην αυλή της πολυκατοικίας από έναν γείτονα του Davide, η ρουτίνα του διαταράσσεται.
21 Dicembre 2019:  Solstizio d’inverno, Giornata Mondiale del Cortometraggio.
Atene (Fondazione Cacoyannis), Salonicco, Kalamata, Rethimno, Limnos, Corfù, Chaidari, Xanthi, Rodi, Chanià, Leros.
In occasione del solstizio d’inverno (il giorno più corto dell’anno, 21 dicembre per l’emisfero boreale) dal 2010 si celebra con varie manifestazioni la Giornata Internazionale del Cortometraggio in più di cinquanta Paesi. Il Centro Nazionale del Cortometraggio mette a disposizione per l’evento sei pellicole in una breve rassegna della più recente produzione italiana, con una selezione di vari generi: narrativa, fantascienza, animazione. L’associazione culturale AIAL, nell'ambito della sua promozione del cinema italiano in Grecia, ne ha curato la sottotitolatura in greco e la propone con il patrocinio dell’Istituto Italiano di Cultura di Atene attraverso la Rete di Cooperazione Culturale Italo-Ellenica. Un pieghevole con un breve riassunto in greco della trama dei cortometraggi proiettati viene messo a disposizione degli organizzatori locali dall’AIAL per essere distribuito agli spettatori. L’evento è inserito nell’iniziativa Tempo Forte Italia-Ελλαδα 2019 dell’Ambasciata d’Italia ad Atene.
INFORMAZIONI
DATA
Da Gio 19 Dic 2019 a Lun 23 Dic 2019
ORGANIZZATO DA:
Associazione Culturale AIAL, Centro Nazionale del Cortometraggio
IN COLLABORAZIONE CON:
Istituto Italiano di Cultura di Atene, Ambasciata d’Italia in Grecia, OKLE
INGRESSO: Libero

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Τα κτίρια μιλούν. Εμείς τα ακούμε;



Κι αν τα κτίρια μιλούσαν...

Στις αδειανές τις πολιτείες που βαδίζω
Τα παλιά τα κτίρια μου μιλάν κι έχουν φωνή.
Βλέπω πολύχρωμες προσόψεις μες στο γκρίζο
Και το καθένα μια ιστορία θα μας πει
Σοφία Κολοτούρου, Οι φωνές των τοίχων

Πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησε ένας συλλογικός τόμος με κείμενα μεταπτυχιακών φοιτητών του του κοινού διαπανεπιστημιακού προγράμματος «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Ο τίτλος του είναι «Κι αν τα κτίρια μιλούσαν…» και περιλαμβάνει 256 κείμενα όπου κτίρια απ’ όλη την Ελλάδα αφηγούνται τη δική τους ιστορία.

Την έκδοση επιμελήθηκε η Γιώτα Κοτσαύτη και πραγματικά είναι ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει με τον δικό του τρόπο …

Θα σταθώ στο γεγονός ότι τέσσερα από τα κείμενα αφορούν το Σπίτι του Παλαμά στην οδό Περιάνδρου 5, όπου συχνά μας οδηγούν τα βήματά μας στους περιπάτους στην Πλάκα, που αφήνουν πάντα ένα μεγάλο «Γιατί;» για την εγκατάλειψη.

Αποτέλεσμα εικόνας για Στοφόρος σπίτι παλαμα"


Το πρώτο κείμενο είναι της Αγγελικής Βασιλαδιώτη κι έχει τίτλο «Οικία Κωστή Παλαμά - Περιάνδρου 5, Πλάκα»

Από εκεί διαβάζουμε:


«Τι να τα κάνεις τα λόγια; Δεν έχουν τέλος όσα έχουμε στην καρδιά μας, σκέφτομαι βαθιά ριζωμένο σε τούτον τον τόπο, τον καμωμένο για ανθρώπους… Λένε πως οι άνθρωποι παίρνουν τα γνωρίσματα του τόπου τους. Κι όμως αυτός με πήγε σε ταξίδια μακρινά, μετατρέποντας τις σιδεριές στα μπαλκόνια και την ταράτσα με τα γιασεμιά σε ένα καράβι της ψυχής με μολυβένια κατάρτια και χάρτινα πανιά…»



Το δεύτερο κείμενο είναι της Ελένης Γιαννακάκη κι έχει τον τίτλο «Οικία Κωστή Παλαμά- Πλάκα»
Από εκεί διαβάζουμε:

«…Μετρώ σχεδόν έναν αιώνα, καθώς χτίστηκα λίγο μετά το 1920. Το 1935 φιλοξένησα έναν σπουδαίο ποιητή, τον Κωστή Παλαμά, με την οικογένειά του… Το πάτωμά μου είναι ξύλινο και τρίζει, αλλά δεν με πειράζει, δεν το πατάει κανείς. Μακάρι να το πατούσε, σκέφτομαι κι ας έτριζε. Αναμνήσεις πολλές, ευχάριστες, δυσάρεστες, με κρατούν ζωντανό, να στέκομαι εδώ, σε μια όμορφη γειτονιά, άδειο και παγωμένο, περιμένοντας να ακουστούν από μέσα μου φωνές…»  



Το τρίτο κείμενο είναι της Μαριάννας Γιαννακοπούλου κι έχει τον τίτλο «Τελευταίο σπίτι Κωστή Παλαμά- Οδός Περιάνδρου 5, Πλάκα»



«… (Ο Παλαμάς) είχε σ’ εμένα βρει το καταφύγιό του, αποτραβηγμένος από τη ζωή της πόλης, ίσως για να μη βλέπει τους ανθρώπους με τα παγωμένα μάτια και να μην ακούει τη γλώσσα τους, κοφτή και απότομη σαν τη κλαγγή των πολυβόλων που κουβαλούσαν… Από την επιβλητική ξύλινη πόρτα μου, που τώρα στέκει σάπια κι ετοιμόρροπη, πέρασε «το φέρετρο που κάποτε ακούμπησε η ψυχή της Ελλάδας…»



Το τέταρτο κείμενο είναι του Βαγγέλη Κατσιφού κι έχει τίτλο «Οικία Κωστή Παλαμά -Πλάκα»
Από εκεί διαβάζουμε:

«… Τώρα πια μόνο η επιγραφή «Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στις 27 Φεβρουαρίου 1943» με κρατάει ζωντανό και με κάνει να ελπίζω ότι κάποια μέρα κάποιος θα ασχοληθεί μαζί μου και θα μου δώσει τη ζωή και την αίγλη που μου αξίζει»



Θα κλείσω εδώ με αυτή την αισιόδοξη σκέψη, ελπίζοντας ότι παρά την αδιαφορία της Πολιτείας, όλοι εμείς που ενδιαφερόμαστε κάτι θα καταφέρουμε.

Μακάρι αυτή η θαυμάσια έκδοση να κινήσει το ενδιαφέρον για όλα τα ιστορικά κτίρια της χώρας που μαραζώνουν.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της έκδοσης.

ΥΓ. Δεν θα μπορούσα να αφήσω έξω την ομάδα του «Κέδρου» που δούλεψε γι’ αυτό το βιβλίο
Η επιμέλεια και η διόρθωση έγινε από την Αναστασία Παπασταθοπούλου, η ηλεκτρονική σελιδοποίηση και διόρθωση από τη Νικολέττα Δουλάμη, ενώ όλα γίνονται υπό την εποπτεία του Τμήματος Επιμέλειας -Διόρθωσης και της Μαρίας Σπανάκη.
Τέλος το εμπνευσμένο, εξαιρετικό εξώφυλλο σχεδίασε η Ξένια Τρύφων

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Αφιέρωμα: Ασπρόμαυρος Καθολικά προσβάσιμος κινηματογράφος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, κείμενο

Πριν από μερικές εβδομάδες είχα τη χαρά να κάνω έναν ιστορικό περίπατο με παιδιά από σχολείο κωφών στην Πλάκα στο πλαίσιο του προγράμματος "Περπατάω με την τάξη μου στη Πλάκα" του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.
Ήταν η πρώτη φορά που παιδιά από σχολείο -οποιασδήποτε βαθμίδας- στη μεγάλη τους πλειονότητα δεν είχαν επαφή με τον Ελληνικό Κινηματογράφο.
Οι δάσκαλοι των παιδιών μου εξήγησαν ότι αυτό συμβαίνει γιατί σχεδόν κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί μέχρι σήμερα να κάνει προσβάσιμες τις Ελληνικές ταινίες για τους κωφούς.
Ομολογώ πως δεν το είχα σκεφτεί.
Νομίζω το κόστος δεν είναι τέτοιο που να δυσκολεύει ένα εγχείρημα σαν κι αυτό.
Απλώς είναι μια ακόμη απόδειξη της αδιαφορίας της χώρας μας για τα άτομα με οποιαδήποτε αναπηρία...

Η χαρά μου ήταν μεγάλη λοιπόν όταν μου ήρθε η ενημέρωση πως την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου από τις 5 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβάλλει τέσσερις Ελληνικές ταινίες καθολικά προσβάσιμες.

Είναι η 4η χρονιά που συμβαίνει αυτό, αλλά προφανώς δεν αρκεί. Αναρωτιέμαι γιατί κανείς δεν υποχρεώνει τα κανάλια να παρέχουν αυτή τη δυνατότητα ...
Αντιγράφω από τη σχετική ανακοίνωση:



Αφιέρωμα: Ασπρόμαυρος Καθολικά προσβάσιμος κινηματογράφος

Για 4η συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζουμε ένα αφιέρωμα με καθολικά προσβάσιμες Ελληνικές ταινίες.
Φέτος το αφιέρωμα περιλαμβάνει 4 κλασικές ασπρόμαυρες Ελληνικές ταινίες, των οποίων την προσβασιμότητα έχει επιμεληθεί η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια της μακράς συνεργασίας μας με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου και είχαν παρουσιαστεί προσβάσιμες για πρώτη φορά.
Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν με Ακουστική Περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με Ενδογλωσσικούς Υπότιτλους για Κ/κωφές/ούς και βαρήκοες/ους [SDH: Subtitles for the Deaf or hard of hearing] με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Διαβάστε τα πρακτικά του 4ου Πανελλήνιου Συνέδριου: Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Τα Πρακτικά του 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο: Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Σχολείο και Πολιτισμός έχουν αναρτηθεί!
5 τόμοι, 2500 σελίδες. Ένα δύσκολο έργο που ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα με τη βοήθεια των επιμελητών της έκδοσης Γιώτα Παπαδημητρίου και Χριστόφορο Κωσταρή


Θερμές ευχαριστίες για το δύσκολο έργο τους. Ευχαριστίες στον Θάνο Φουργκατσιώτη για τον συντονισμό.
Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής Κωνσταντίνο Μαλαφάντη και τα μέλη της για τη βοήθεια, και όλους τους συμμετέχοντες με την εξαιρετική ποιότητα των άρθρων τους. Δείτε τα εδώ:
https://wp.me/p4fkZN-2OW









Παράλληλα αξίζει να ενημερώσουμε ότι  το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος και τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία συνδιοργανώνουν στις 15-17 Μαΐου 2020 στην Αθήνα το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας».  ​


Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Χριστουγεννιάτικη Συνωμοσία της Χιονάτης


Αποτέλεσμα εικόνας για snow white frida kalo"
Χριστουγεννιάτικη  Συνωμοσία της Χιονάτης
στο Πόρτο Κάγιο

Η Χιονάτη δεν μπορεί να σταθεί ούτε στιγμή ήσυχη. Κι έτσι στήνει μια νέα Συνωμοσία, πριν φύγει ο χρόνος και με αισιοδοξία γιατί αρχίζουν να μεγαλώνουν οι μέρες!

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στις 3.00 το μεσημέρι, δύο αφηγητές, δυο μουσικοί και ένας συγγραφέας επί σκηνής σε μια ξεχωριστή παράσταση αφήγησης με ζωντανή μουσική στο Πόρτο Κάγιο (Γαρυττού 112, Αγία Παρασκευή)

 Όπου οι ήρωες των παραμυθιών εμφανίζονται κυριολεκτικά αγνώριστοι, σε μικρές ιστορίες που έρχονται να ανατρέψουν κάθε είδους στερεότυπα.

Μια ξενάγηση από την ρηχή πραγματικότητα του καιρού μας στο βυθό των παραμυθιών και αντίστροφα.

Η αφήγηση μπλέκει με τη μουσική από jazz standarts , με μελωδίες γνωστές που αγαπήσαμε και την παρουσία του ίδιου του συγγραφέα.

Οι παραστάσεις του «Παραμυθανθού», εκτός των άλλων, χαρακτηρίζονται από τη χρήση μουσικής που σηματοδοτεί αφηγηματικά, συμπληρώνει και αλληλεπιδρά με την αφήγηση. Ήχοι, μουσικές και τραγούδια, που γράφονται ειδικά για τα παραμύθια, παρουσιάζονται ζωντανά από τους μουσικούς και τους αφηγητές επί σκηνής.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Παράσταση αφήγησης με ζωντανή μουσική, Βασισμένη στο βιβλίο του Κώστα Στοφόρου «Η Συνομωσία της Χιονάτης» (Εκδόσεις Βακχικόν)

Ομάδα αφήγησης Παραμυθανθός

Αφήγηση: Δημήτρης Μάλλης – Καλλιρρόη Μουλά και ο συγγραφέας Κώστας Στοφόρος
Μουσική: Σωτήρης Σαραντάκος -Δημήτρης Μάλλης

Κόστος: 12 ευρώ -στην τιμή περιλαμβάνεται κρασί και μεζές

Πληροφορίες:

Πόρτο Κάγιο, Γαρυττού 112 Αγία Παρασκευή -κοντά στο Μετρό Χαλάνδρι- τηλ.  21 0600 3352 /6974586419


Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Ευτυχία: Μια Αόρατη Πόλη

Αποτέλεσμα εικόνας για calvino città invisibili"
Olivia (autore Leighton Connor)


H Νένα Τριανταφύλλου είναι φιλόλογος και μαθήτριά μου στα Σεμινάρια δημιουργίας παραμυθιού που ολοκληρώνονται την προσεχή εβδομάδα στο Βιβλιοπωλείο "Εν Πλω".
Στο πλαίσιο μιας άσκησης με έμπνευση από τις "Αόρατες Πόλεις" του Ίταλο Καλβίνο, ονειρεύτηκε μια δική της πόλη και την ονόμασε "Ευτυχία"
Απολαύστε το κείμενό της και ονειρευτείτε κι εσείς τη δική σας Αόρατη Πόλη, μήπως γίνει ορατή...


ΕΥΤΥΧΙΑ

Καθώς μπαίνεις στην Ευτυχία μαγεύεσαι, ξυπνούν όλες οι αισθήσεις. Χρώματα αρώματα. ήχοι και μυρωδιές κάνουν τον ταξιδιώτη να σταθεί,  να αφουγκραστεί το ρυθμό της πόλης
Είναι εκεί που η χαρά συναντά την ευτυχία, η ισορροπία και η ηρεμία την πρόκληση και τον πόθο και όλα μαζί καταλήγουν στην αρμονία.
Και ενώ ο ταξιδιώτης αρχικά διστακτικός κοντοστέκεται στην άκρη, προσπαθώντας να ακούσει, να νιώσει και να μάθει η πόλη τον παρασύρει σιγά-σιγά στον καθημερινό χορό της.
Καθώς προχωρά σιγά-σιγά στα πλακόστρωτα δρομάκια κοιτά τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά σπίτια και περιμένει να του πουν τις ιστορίες τους, χιλιάδων χρόνων, για ανθρώπους μοναχικούς, για ανθρώπους συντροφικούς, για οικογένειες και φίλους, για γέλια και για κλάματα, για λύπες και χαρές.
Να λίγο πιο κάτω ένα πάρκο με δέντρα και λογιών λογιών λουλούδια, ανθισμένα, μυρωδάτα και απαιτητικά σε καλούν να  τα μυρίσεις και να τα θαυμάσεις.
Ακούγονται τα γέλια των παιδιών, υπόσχεση πώς το αύριο θα ναι πιο φωτεινό.
Νομίζεις πως λιγοστεύουν οι εκπλήξεις. Κι όμως! Μόλις διασχίσεις το γεφυράκι βρίσκεσαι στην άλλη όχθη του ποταμού . Αιώνες τώρα χωρίζει την πόλη στα δύο αλλά και την ενώνει. Μεταφέρει σιωπηρά σκέψεις, πόθους μυστικά απ’ τη μια μεριά στην άλλη παρασύροντας τα στην ήρεμη ροή του .
Ο ταξιδιώτης κοντοστέκεται και βλέπει ανθρώπους με ολοφώτεινα χαμόγελα να χαλαρώνουν στο γρασίδι , να τρώνε και να μιλούν. Λίγο πιο πέρα ο ζωγράφος βάζει , με τα πινέλα του , τη μαγεία της εικόνας στο χαρτί , άνθρωποι διαβάζουν στο παγκάκι και ταξιδεύουν σ’ άλλους κόσμους. Μια γάτα ξαπλωμένη νωχελικά στην όχθη παραμονεύει τις πάπιες . «Μα δε μπορεί» σκέφτεται «Να, τώρα, σε λίγο θα την πιάσω» και όμως η πάπια δεινός κολυμβητής κάνει ένα τσουπ πέφτει στο νερό κι απομακρύνεται με χάρη. 
Οι διαβάτες σταματούν, παίρνουν ανάσα, κοιτούν γύρω κι αναρωτιούνται αν κάπως έτσι μοιάζει η ευτυχία. Και συνεχίζουν, μαζί τους κι ο ταξιδιώτης.
Μπαίνει σε πιο στενά μικρά δρομάκια με κάθε είδους μαγαζιά και μαγεύεται απ΄τα χρώματα , μα πιο πολύ απ΄τις μυρωδιές . Αχνιστά μπισκότα και τσουρέκια , ζεστή σοκολάτα , μπαχαρικά αναδίδουν το άρωμά τους σ’ ολόκληρη την πόλη .
Δαιδαλώδη τα στενά , τι να χει άραγε στην άκρη της η πόλη; Ο ταξιδιώτης δε το ξέρει , το μόνο που ξέρει είναι πως σιγά σιγά κατηφορίζει και ήδη νιώθει γεμάτος με όλα αυτά που ζει και βλέπει στην Ευτυχία.
Αρχίζει στο βάθος να ξεπροβάλλει το γαλάζιο . Το γαλάζιο τ’ ουρανού; Όχι, όχι μόνο, και αυτό της θάλασσας.
Απλώνεται μπροστά στα μάτια του ταξιδευτή και του υπόσχεται νέα ταξίδια και νέες πόλεις. Κι αυτή είναι η Ευτυχία!
Τριανταφύλλου Νένα
11-12-2019


Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

25η CHEAPART: το άγιο και το βέβηλο.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Η 25η CHEAPART θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, 20:00 στο ιστορικό κτίριο της Πλατείας Εξαρχείων, εκεί όπου για πρώτη φορά το 1995 άνοιξε τις πόρτες της. Από τις 13 - 23 Δεκεμβρίου, περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν την προσωπική τους δουλειά, ενώ θα βρίσκονται στην έκθεση για να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με το φιλότεχνο κοινό.

25η CHEAPART
το άγιο και το βέβηλο.


Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου, 1995. Μια μικρή ομάδα νέων καλλιτεχνών πραγματοποιεί την πρώτη έκθεση CHEAPART. Στα δελτία τύπου αρθρώνεται μια νέα εικαστική γλώσσα με σλόγκαν και προτάσεις που εκφράζουν με ζωντάνια τις θέσεις και τις απόψεις της. Ο θεσμός και μετέπειτα οργανισμός CHEAPART, αξιώνει το έργο τέχνης ως πολιτιστικό αγαθό για όλους και όχι ως ακριβό προϊόν για λίγους. Παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την μετέπειτα 25ετή πορεία στην έρευνα του πειραματικού έργου τέχνης και την ανοιχτή σχέση και εμπλοκή τόσο με την εικαστική κοινότητα, όσο και με το κοινό σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Χαρακτήρισε το δεύτερο μισό της εικαστικής δεκαετίας του '90 στην Ελλάδα δημιουργώντας τις βάσεις για την μετέπειτα πορεία της στον 21ο αιώνα.

Στο διάστημα αυτό μέχρι σήμερα δημιούργησε καινοτόμα συστήματα και θεσμούς όπως την ARTmART, το TAF και το CAMP Contemporary Art Meeting Point ενώ παράλληλα σχεδίασε και υλοποίησε φεστιβάλ και προγράμματα όπως το Back to Athens και το Athens Intersection που αποτελούν case study για τους νεότερους. Είναι γεγονός ότι πλήθος νέων διοργανώσεων που στηρίζονται στις ιδέες και το δυναμικό της CHEAPART εμπλουτίζουν σήμερα την εικαστική σκηνή της Αθήνας. Αλλά το σημαντικότερο έργο που επιτέλεσε η CHEAPART από το 1995 μέχρι τώρα, είναι η επί της ουσίας υποστήριξη και ένταξη στον καλλιτεχνικό στίβο πολύ νέων καλλιτεχνών σε διαφορετικούς τομείς ανάλογα με τις δυνατότητες και τις επιλογές του κάθε ενός ξεχωριστά.

Στην CHEAPART Athens 2019 θα παρουσιαστεί μια εικαστική αναδρομή από το 1995 έως σήμερα, με έργα καλλιτεχνών που συμμετείχαν από την πρώτη κιόλας έκθεση, παρουσιάζεται στο πλαίσιο της CHEAPART Athens 2019. The Wall of Fame, ποιοι άραγε ήταν οι πρωτοπόροι της εικαστικής κίνησης του 90 και της τότε νέο-εμφανιζόμενης CHEAPART;

Συμμετέχουν: Αγαπητός Αγαπητάκης, Μπέττυ Αγγελοπούλου, Χρήστος Αλατσάκης, Στέφανος Αλαφούζος, Δωροθέα Αμέντα, Μαρία Αντωνάτου, Σωτήριος Αντωνιάδης, Γιώτα Αποστολοπούλου, Σωκράτης Αργείτης, Μάρω Βαγιάτη, Ανδρέας Βάης, Θάνος Βόβολης, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Ανδρέας Βούσουρας, Anthia Mega Chavre, Gasper pop age, Νίκος Γιαβρόπουλος, Δημήτρης Γκέλμπουρας, Βάλια Γκούζια, Ειρήνη Δαπουλάκη, Χαράλαμπος Δερμάτης, Ειρήνη Διάδου, Μιχάλης Δουκουμετζάκης, Άντρεα Ευαγγέλου, Μαρία Ηλία, Σουλτάνα Ηλωρίδου, Βέρα Καλλιανίδη, Βασίλης Καμπάς, Λεωνίδας Καμπούρογλου, Άννα Κανέλη, Φωτεινή Καπίρη, Εύη Καπλάνη, Νίκη Καποκάκη, Νικόλας Καραθανάσης, Άντζυ Καρατζά, Γιάννης Καρδάσης, Ελένη Καστρινογιάννη, Στυλιάνα Κατσιάρη, Anne Kern, Στέλλα Κεχαγιόγλου, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Μαρία Κοκκίνη, Φάνια Κολαΐτη, Αικατερίνη Κουτρούλη, Χριστιάνα Κρασιά, Βανέσσα Κρετσίμου, Νίκος Κρυωνίδης, Ευδοκία Κύρκου, Όλγα Κωστάκη, Ιουλία Λαδογιάννη, Κώστας Λαλές, Έλλη Λαμπαδαρίδου, Χρύσα Λαμπρακοπούλου, Τάσος Λιακόπουλος, Γιώργος Λυμπερόπουλος, Γιώργος Λυντζέρης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Αντιγόνη Maclellan, Ιουλία Μακρή, Ντία Μάνεση, Άννα Μανέτα, Κυριακή Μαυρογεώργη, Δημήτρης Μεράντζας, Χρίστος Μίχλης, Φιόνα Μουζακίτη, Αλίκη Μουτούση, Νικόλας Μπλιάτκας, Ισμήνη Μπονάτσου, Τάσος Μυλωνάς, Νίκος Ντόριζας, Γιώργος Παναγιωτάκης, Σταύρος Παναγιωτάκης, Δέσποινα Πανταζή, Παντελής Παντελόπουλος, Χριστίνα Παρακεντέ, Μυρτώ Πατραμάνη, Γιάννης Πετρής, Λευθέρης Πλακίδας, Νατάσσα Πουλαντζά, Ροδάνθη Κόλλια Ρίζου, Άρης Ρουπίνας, Geeta Roopnarine, Μαρία Ρουσιώτη, Alexandra Sarah, Ηλιάνα Σιάργκα, Στέφανος Σιμιτσής, Φανή Σκουλικίδη, Αντρέας Σκουφάρης, Αννέττα Σπανουδάκη, Κωνσταντίνος Σπυρέλλης, Αλεξάνδρα Σταύρου, Αμαλία Σταυρουλάκη, Γιώργος Στριφτάρης, Giuseppe Tiberini, Μαρία Τσαγκάρη, Ξανθή Τσαλούπη, Παρασκευή Τσαρδακλή, Γιώργος Τσεριώνης, Μαρία Τσιμπουρλά, Μάρθα Τσιάρα, Βούλα Φερεντίνου, Μάκης Φιόρος, Αθηνά Χαντζηγιαννάκη, Χρήστος Χασαπόπουλος.

*artists talks. Στη φετινή διοργάνωση βλέπουμε αλλά και ακούμε τους συμμετέχοντες εικαστικούς. Μέσα από σύντομες παρουσιάσεις, καλλιτέχνες θα μιλήσουν στο κοινό για το σκεπτικό, την προσέγγιση και πρακτική τους δουλειάς τους.

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, έρχεται το φετινό CHEAParty για να γιορτάσουμε την 25η CHEAPART. Στο Διπλό Café, στην πλατεία Εξαρχείων στήνεται ένα πρωτότυπο μουσικο-εικαστικό event, με επιστροφή στα 90s. Οι καλλιτέχνες Gasper pop age, Κώστας Λαλές, Γιώργος Λυμπερόπουλος, Ηλίας Μαυρόβας, Μυρτώ Πατραμάνη, Στέφανος Σιμιτσής, Κωνσταντίνος Σπυρέλλης και Giuseppe Tiberini, δημιουργούν ένα installation χώρου εμπνευσμένο από την εποχή, και οι Dj F & Top Hat και Spearhead, μας ταξιδεύουν με τις μουσικές τους από το τότε στο σήμερα.

Website: https://cheapart.gr/content/458/cheapart-athens-2019-

#25YearsCHEAPART
#CHEAPARTAthens2019

CHEAPART 2019
Γιώργος Γεωργακόπουλος
Φωτεινή Καπίρη

Υπεύθυνη επικοινωνίας καλλιτεχνών: Άννα Ανδρουλάκη
Συντονισμός καλλιτεχνών: Κωνσταντίνος Σπυρέλλης
Χρυσοβαλάντω Γεωργίου, CHEAPART Κύπρος

CHEAPART ATHENS 2019
CHEAPART A. Μεταξά 25. 106 81 Αθήνα

Εγκαίνια: Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, 20:00 Διάρκεια έκθεσης: 13 – 23 Δεκεμβρίου, 2019
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή, 14:00 – 21:00
* Artists Talks Τετάρτη 19, Πέμπτη 20, Παρασκευή 21/12
19:30 – 21:00
* CHEAParty Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, 23:00

CHEAPART
Α. Μεταξά 25, 106 81 Αθήνα
http://www.cheapart.gr
office@cheapart.gr

facebook: cheapartofficial
instagram: @cheapartsocial
linkedin.com/in/cheapart
twitter: @cheapartnetwork

Mystery Walk: Έγκλημα στην Πλάκα

Best Detective and Mystery Free Spins Slots



Mystery Walk: Έγκλημα στην Πλάκα

Ένα κλειδί

Ένα αρχαίο νόμισμα

Μια σκοτεινή ιστορία

Ένα έγκλημα

Ακολουθώντας μηνύματα, σημειώματα και ίχνη, ξετυλίγουμε σιγά – σιγά το νήμα της υπόθεσης. 

Ερευνώντας στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, στο διαδίκτυο, στους δρόμους και στα κτίρια της Πλάκας βρίσκουμε διάφορα ίχνη που μπορούν να οδηγήσουν στη λύση του μυστηρίου.
Μετά από τον μυστηριώδη περίπατο, επιστρέφουμε στο Μουσείο έχοντας τα στοιχεία στα χέρια μας, χωριζόμαστε σε ομάδες και σχεδιάζουμε τη δική μας εκδοχή της υπόθεσης.

Κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; 

Ο συγγραφέας Κώστας Στοφόρος μας βοηθά να το ανακαλύψουμε, παρουσιάζοντάς μας τελικά την αστυνομική ιστορία με τίτλο «Έγκλημα στην Πλάκα»

Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μυστηρίου που μας βοηθά να ανακαλύψουμε την ιστορία της περιοχής, αλλά και τον ντετέκτιβ που κρύβουμε μέσα μας.



Μια νέα πρόταση του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Για το σχολείο, την παρέα ή το πάρτι 


Για περισσότερες πληροφορίες: info@ekedisy.gr
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23 -Πλάκα, Στάση Μετρό Ακρόπολη. Τηλ. 2103250341


Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο: «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας»


Picture

Tο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος και τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία συνδιοργανώνουν στις 15-17 Μαΐου 2020 στην Αθήνα το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας». 

Η σύγχρονη ελληνική εκπαίδευση έχει να επιδείξει, παρά την αστάθεια που προκαλούν οι αλλεπάλληλες αλλαγές στα δομικά της στοιχεία, πολυάριθμα δείγματα καινοτομίας και δημιουργικότητας. Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, η διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας για τη διαχείριση κρίσεων και την επίλυση συγκρούσεων, η ανάπτυξη της ευελιξίας στη λήψη αποφάσεων αποτελούν απαραίτητα εφόδια για κάθε σύγχρονο μαθητή και μελλοντικό πολίτη σε όλους τους τομείς κοινωνικής και πολιτισμικής δράσης. Μόνο μέσα από καινοτόμες και δημιουργικές διδακτικές προτάσεις επιτυγχάνεται, ταυτόχρονα, η ανάπτυξη αντίστοιχων δεξιοτήτων ζωής και η επίτευξη γνωστικών στόχων χάρη στον μετασχηματισμό και την ανανέωση  της μαθησιακής διαδικασίας και τη διασύνδεση της μαθητικής με την πραγματική ζωή. Το φετινό Συνέδριο θα εστιαστεί σε αυτήν την προβληματική της πολύπλευρης ανάπτυξης του μαθητή όλων των βαθμίδων στο σύγχρονο σχολείο ελπίζοντας να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια με νέες ιδέες και διδακτικό υλικό.
Το Συνέδριο απευθύνεται σε στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, φοιτητές, σπουδαστές, ερευνητές,  εμψυχωτές ομάδων άτυπης εκπαίδευσης και σε όποιον ενδιαφέρεται για τις θεματικές του.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει:
α. Προφορικές ανακοινώσεις
β. Θεματικά Συμπόσια
γ. Εργαστήρια
δ. Αναρτημένες ανακοινώσεις, Posters (και εξ αποστάσεως)

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι οι εξής:
Πολιτισμός και Τέχνες στην Εκπαίδευση
Μουσειοπαιδαγωγική
Εκπαιδευτικά Προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων
Εκπαιδευτικά Προγράμματα Πολιτιστικών Φορέων και Μουσείων
Εκπαίδευση και Λογοτεχνία
Καινοτόμες διδακτικές πρακτικές
Αναλυτικά προγράμματα και σχολικά εγχειρίδια
Διαπολιτισμική Προσέγγιση
Ειδική αγωγή
Εκπαίδευση Ενηλίκων
Εκπαιδευτική Πολιτική
Εκπαιδευτική Έρευνα
Ιστορία της Παιδαγωγικής και της Εκπαίδευσης
Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης
Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Οι εισηγητές μπορούν να προτείνουν και άλλες θεματικές που εμπίπτουν στο πεδίο των βασικών επιστημονικών αξόνων του Συνεδρίου.


ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ
Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος με προφορική ή αναρτημένη ανακοίνωση ή με εργαστήριο θα πρέπει να στείλουν τον τίτλο και την περίληψη της ανακοίνωσής τους (έως 300 λέξεις) μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας που βρίσκεται εδώ


ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
Υποβολή περιλήψεων: 31 Ιανουαρίου 2020
Ημερομηνία έγκρισης προτάσεων: 28 Φεβρουαρίου 2020
Διεξαγωγή συνεδρίου: 15-17 Μαΐου 2020

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
15-17 Μαΐου: Aρσάκειο Ψυχικού (Aρσάκη 1, Ψυχικό)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ‒ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Γραμματεία συνεδρίου:  Mαρία Αποστολοπούλου, Θάνος Φουργκατσιώτης
Ηλεκτρονική διεύθυνση: ekedisyconference@gmail.com

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Κινηματογραφικός και Λογοτεχνικός Περίπατος στη Πλάκα


Αποτέλεσμα εικόνας για Κινηματογραφικός και Λογοτεχνικός Περίπατος στη Πλάκα"

Κινηματογραφικός και Λογοτεχνικός Περίπατος στη Πλάκα

«…Ήκουες μειλιχίους ψιθυρισμούς, ν' αναμιγνύωνται με την νυκτερινήν, και όλα αυτά, η μελωδία των ασμάτων, της κιθάρας οι φθόγγοι, το φύσημα της αύρας, οι ψιθυρισμοί εις το σκότος, και των ανθέων το άρωμα, απετέλουν κράμα τι ηδυπαθές, απερίγραπτον, άρρητον, το οποίον μόνον η τουρκική λέξις γκιουζέλ θα ηδύνατο κατά προσέγγισιν να εκφράση….»

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Τη Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης οργανώνει έναν λογοτεχνικό και κινηματογραφικό περίπατο στην Πλάκα αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, αλλά και σε μεγάλους λογοτέχνες, σκηνοθέτες και ηθοποιούς που αγάπησαν την Παλιά Αθήνα και έσωσαν την εικόνα της στον χρόνο.
Στενά που τραγουδήθηκαν, έρωτες που άνθισαν, στέκια που μάζεψαν τους πιο αγαπημένους συγγραφείς, σπίτια και εκκλησίες που αποτυπώθηκαν σε μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες….
Οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι στη λογοτεχνία και στον κινηματογράφο θα είναι ο δημοσιογράφος  και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος.

Η συμμετοχή κοστίζει 10 ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από τον περίπατο ξενάγηση στο Μουσείο


Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%


Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: info@ekedisy.gr

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23 -Πλάκα, Στάση Μετρό Ακρόπολη. Τηλ. 2103250341