Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Καλό μήνα με ένα παραμύθι




Αύγουστος

Έγραψε το παραμύθι της ένα αυγουστιάτικο βράδυ με πανσέληνο στην άμμο. 
Ήθελε να το καταπιούν τα ασημένια κύματα ή να χαθεί «πλέων επί οίνοπα πόντον, επ’ αλλοθρόους ανθρώπους»… 
Άνθρωποι να θροϊζουν σαν τα φύλλα ακούγοντας τις ιστορίες της που ψιθυρίζει η θάλασσα του Αυγούστου. 
Όμως όλα έμεναν ακίνητα εκείνη τη βραδιά. 
Το παραμύθι έμεινε στην άμμο όλη νύχτα και κρύωσε. 
Το πρωί το βρήκε ένα κορίτσι και κόλλησε. 
Μια βδομάδα έλεγε συνέχεια συναχωμένα παραμύθια. 
Μέχρι που της έδωσαν αντιβιοτικό και όλα τελείωσαν. 
Όταν μεγάλωσε παντρεύτηκε τελωνειακό.

Από το "Ημερολόγιο για να θυμάσαι ή να ξεχνάς" που κυκλοφόρησε από το περιοδικό Εξώστης της Θεσσαλονίκης με ζωγραφιές της Στεφανίας Βελδεμίρη και τα δικά μου παραμυθακια.

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

1ος Ποδηλατικός γύρος Καστελλίων "Τάκης Ζεΐνης"


Την Κυριακή 2 Αυγούστου στις 11 πμ διοργανώνεται ο 1ος Ποδηλατικός γύρος Καστελλίων «Τάκης Ζεΐνης» στη μνήμη του αγαπημένου συγχωριανού που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Ο Τάκης ήταν λάτρης του ποδηλάτου.

Όπως ανακοινώθηκε, ο γύρος θα ξεκινήσει στις 11 πμ από το σταυροδρόμι στα Λυκόρραχα, μπροστά στα δυο καφέ, θα προχωρήσει προς τον Άγιο Αθανάσιο, θα ακολουθήσει την κάτω στροφή δεξιά προς Άγιο Νικόλαο, στροφή Δημοτικού Σχολείου και κατάβαση προς Πιπεριώτες, μετά Ιατρείο, Μερμυγκιάρης -προς Άγιο Γεώργιο, στροφή Μπακέϊκα- Τσικνή προς ταβέρνα Μιράντα, στροφή δεξιά κι αριστερά προς Λυκόρραχα, τερματισμός στο σταυροδρόμι στα καταστήματα.

Προσοχή:

-Δεν θα είναι αγώνας δρόμου. Όλοι μαζί θα ξεκινήσουμε και όλοι μαζί θα τερματίσουμε.
-Επιτρέπονται και ηλεκτρικά ποδήλατα
-Εξοπλισμός - ένα μπουκάλι νερό
-Συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι
-Μπορούν να λάβουν μέρος και ποδηλάτες από άλλα χωριά

Ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Κοινότητας Γιώργο Χαλατσά ότι η  Εταιρεία Ποδηλάτων του Καστελλιώτη Κωνσταντίνου Κεφαλά (25ης Μαρτίου 71, Πειραιάς, τηλ. 210-4204171, κάνει δώρο ένα καταπληκτικό ποδήλατο το οποίο θα κληρωθεί ανάμεσα στους συμμετέχοντες.
Όπως γράφει σε ανάρτησήτ ου ο Γ. Χαλατσάς που είχε και την πρωτοβουλάι για τη διοργάνωση του ποδηλατικού γύρου "Ξεσκονίστε τα ποδήλατά σας μικροί -μεγάλοι. Ευπρόσδεκτοι και φίλοι από άλλα χωριά. Τιμούμε τον φίλο μας τον Τάκη και ευελπιστούμε κάθε χρόνο να γίνεται αυτό"




Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Μια βραδιά στη Λέρο




Μια βραδιά στη Λέρο

Μετά από δυο χρόνια βρέθηκα πάλι στη Λέρο.

Μόλις κατέβηκα από το αεροπλάνο στο Παρθένι, παρά τη μάσκα που φορούσα, με τύλιξε αυτό το μοναδικό άρωμα του νησιού. Θυμάρι, φασκόμηλο…

Κι ύστερα ήρθε η ώρα των αγαπημένων φίλων, παλιών και νέων.

Η Μαρία Μαρή, ο Δημήτρης Σταματέλος, η Φανή Ιωαννίδου, ο Σάββας και η Πόπη Φιλακούρη…
Γνώρισα τα δυο καταπληκτικά κορίτσια που το βράδυ θα διάβαζαν αποσπάσματα από το «Ελάφι της Ρόδου» στη βραδινή εκδήλωση: Την Πετριάννα και την Αναστασία.

Βρέθηκα στο LEDU της «Άρσις» όπου γνώρισα -σε ένα σεμινάριο που κάναμε- τους ανθρώπους που φροντίζουν για την μόρφωση των παιδιών / προσφύγων. Νέα φίλη λοιπόν η Άννα – Μαρία Παλυβού…


Το βραδάκι βρέθηκα στον «Παράδεισο». Καφέ και εστιατόριο σε μια από τις πιο αγαπημένες μου παραλίες, στον Βρομόλιθο. Υπέροχο μέρος/ μοναδικοί άνθρωποι. Η οικογένεια Μακρή δεν λειτουργεί απλώς άψογα μια επιχείρηση, φροντίζει για τον τόπο της και βοηθά όπου μπορεί (την άλλη μέρα δοκίμασα πάλι τη θαυμάσια κουζίνα τους).


Οι Ιταλοί φίλοι από τον «Ιταλικό Σύλλογο Φίλων Λέρου» /«Associazione Italiana Amici di Leros» (AIAL) με τον Έντσο Μπονάνο φρόντισαν να έχουμε και μικροφωνική εγκατάσταση, ενώ για όλα φρόντισε ο Μάρκος Σπανός -πανταχού παρών!


Ήρθε τόσος κόσμος που δεν το πίστευα!



Πήρα κι ένα υπέροχο δώρο από τον κήπο της Ευαγγελίας Λιβανού. Ένα φούλι/ τη γαρδένια της Λέρου που -όπως έμαθα- διατηρείται αν βάλεις το λουλούδι σε μια …ντομάτα!



Κι η εκδήλωση άρχισε με τον υπεύθυνο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης να συντονίζει, τη νηπιαγωγό Φανή Ιωαννίδου να κάνει μια υπέροχη ομιλία και τα δυο κορίτσια -οι μαθήτριες Αναστασία Γαντζία και Πετριάννα Καραμπάτη- να ζωντανεύουν το βιβλίο διαβάζοντας αποσπάσματα.



Ακούσαμε το Sole Mio και το Bella Ciao

Μαζί μας όπως πάντα και ο Πέτρος Κωνσταντάρας από το βιβλιοπωλείο «Στέκι» στο Λακκί…



Ο ήλιος έδυε σε μια ακύμαντη θάλασσα.

Το βλέμμα μου έπεφτε κάθε τόσο στο νησάκι της Αγίας Κυριακής…



Πραγματικά Παράδεισος!



Να και η ομιλία:

Το Ελάφι της Ρόδου

Φανή Ιωαννίδου -Νηπιαγωγός



Κυρίες και κύριοι, αγαπημένα μας παιδιά, καλησπέρα σας !

   Με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε σήμερα σε ένα απ’ τα πιο όμορφα σημεία της Λέρου, στον Βρομόλιθο και για άλλη μια φορά καλωσορίζουμε τον συγγραφέα της καρδιάς μας, τον λάτρη της Λέρου και φίλο πολλών από εμάς, τον Κώστα Στοφόρο.

   Να πω δυο λόγια για το βιβλίο του «τo ελάφι της Ρόδου – περιπέτεια στα Δωδεκάνησα», το νέο του «παιδί» που «μυρίζει τυπογραφείο» μιας και εκδόθηκε μόλις πριν μία εβδομάδα. «Δυο λόγια μόνο» … αυτό μου είπε …την αίσθηση που μου άφησε σαν απλή αναγνώστρια. Γρήγορα να φτάσει λοιπόν το ολοκαίνουριο βιβλίο στο βιβλιοπωλείο μας, για να το διαβάσω…  και η ευθύνη που με βάρυνε μεγάλη μιας και είναι η πρώτη φορά που καλούμαι να κάνω κάτι τέτοιο! Αναθεώρησα όμως όταν σκέφτηκα τα λόγια της αλεπούς προς τον «μικρό πρίγκιπα»,  πως «την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια αλλά μόνο η καρδιά»,  έβαλα, λοιπόν, το χέρι στο σημείο της καρδιάς  και να’ μαστε όλοι εδώ να μιλήσουμε για το βιβλίο!

Τιμή μας και χαρά μας η πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου στην καλοκαιρινή Λέρο. Τιμή μας που είσαι σήμερα εδώ μαζί με τα παιδιά της Λέρου.

«Το ελάφι της Ρόδου»

Ξανά στα Δωδεκάνησα ο Κώστας Στοφόρος αυτή τη φορά κάνει βόλτα με την πένα του στην Αστυπάλαια του σήμερα,  τη Ρόδο και τη Σύμη του χθες!

   Στα γαλάζια νερά του Αιγαίου, συνεχίζει  τα λογοτεχνικά του ταξίδια μετά το Πόρτο Ράφτη, την Καστοριά, τη Γκιώνα, τη Σάμο, τη Χίο, τη Λέσβο  και φυσικά τη Λέρο. Λες κι έχει βάλει σκοπό να τη γυρίσει όλη την Ελλάδα, να μη μείνει καμιά πόλη , κανένα χωριό και νησάκι παραπονεμένο. Τους αγαπά τους τόπους τούτους , φαίνεται στα γραπτά του, τους έχει περπατήσει, έχει κάνει έρευνα και μέσα απ’ τα βιβλία του τους γνωρίζει και στους αναγνώστες προκαλώντας τους να τους επισκεφτούν  ή να τους φανταστούν.

Βόλτες ατέλειωτες και εξερευνήσεις   των ηρώων, κάνουν τους νεαρούς αναγνώστες και όχι μόνο,  να ανακαλύπτουν τις γειτονιές , την ιστορία του τόπου, τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και έτσι ονόματα και μνημεία του παρελθόντος, ξεπηδούν απ’ τις σελίδες του βιβλίου φωνάζοντας δυνατά πως δεν πρέπει να ξεχάσουμε!  Ιστορικές αναφορές και γεγονότα έρχονται στη επιφάνεια και  αβίαστα έρχονται να γίνουν γνώση για τους εφήβους που διαβάζουν το βιβλίο, όπως και όλα τα άλλα βιβλία του συγγραφέα. Οι ήρωες του ψάχνουν στην ιστορία, στα μνημεία, στα γραμμένα του παρελθόντος, διαβάζουν χάρτες και λύνουν μυστήρια. Και ο Κώστας πετυχαίνει τον στόχο του, καθώς διασκεδάζοντας, αγωνιώντας για τη συνέχεια της ιστορίας, περιμένοντας τη λύση του μυστηρίου,  οι νεαροί αναγνώστες μαθαίνουν.

   Δεξιοτέχνης πλέον ο συγγραφέας μιλάει απευθείας στα παιδιά της πρώτης εφηβείας σα να είναι ένας από αυτούς , ακούει τη φωνή τους , διαβάζει τις σκέψεις τους , βλέπει μέσα από τα δικά τους μάτια και αισθάνεται τη ψυχοσύνθεση των παιδιών αυτής της ηλικίας . Νιώθεις πως έχει ψάξει, έχει μιλήσει με πολλούς εφήβους και έχει πιάσει τον παλμό όσο κανείς άλλος. Και ένα αίσθημα νοσταλγίας ξεπροβάλλει …για εμάς τους λίγο μεγαλύτερους…  για όλες τις ανακαλύψεις που κάναμε μικροί , τότε που δεν ακολουθούσαμε δουλικά την τεχνολογία  και η φύση ήταν εκεί να την εξερευνήσουμε , να γίνουμε ένα με αυτήν. Πιστεύω πως ένας από τους μεγάλους στόχους του Κ. Στοφόρου είναι και αυτός: «Nα φωνάξει στους νέους μας να ρουφήξουν τη ζωή, ν ’αφήσουν καθετί αναλώσιμο και να δουν την ουσία των πραγμάτων , τη φύση,  την ομορφιά, την ιστορία» 

Η γνωστή παρέα του «Κώδικα της Λέρου»,λοιπόν, συγκεκριμένα η Κατερίνα, η Ζηνοβία, η Αντιγόνη, ο Ιάσονας και ο Σάββας γνωρίζουν στην Αστυπάλαια τους Ιταλούς Ρένο και Φρατζέσκα και η νέα ιστορία ξεκινά. Μια νοητή γραμμή ενώνει το παρελθόν με το παρόν – την Αστυπάλαια του τώρα με τη Σύμη και τη Ρόδο του 1935 και του 1943. Ιστορικά γεγονότα, ιστορίες του πολέμου, μνήμες του παρελθόντος και γεγονότα εκείνης της εποχής παρουσιάζονται με ευρηματικό τρόπο και ενώνονται τα κομμάτια του παζλ.

Ο συγγραφέας με μαεστρία συνδέει πραγματικά γεγονότα με τη μυθοπλασία, έτσι που ν’αναρωτιέται ο αναγνώστης για το πού σταματάει η ιστορία και πού ξεκινά ο μύθος.

Το βιβλίο κινείται σε πολλούς άξονες:

  Η Αστυπάλαια, στην οποία περνούν τις διακοπές τους τα παιδιά και είναι ο βασικός χώρος δράσης. Μέσα από τις βόλτες των παιδιών μαθαίνουμε για τις ομορφιές του τόπου, για ιστορικά μνημεία και χώρους. Βλέπουμε το κάστρο, επισκεπτόμαστε τη Χώρα και το νεκροταφείο βρεφών,  γευόμαστε παραδοσιακά εδέσματα του τόπου, κολυμπάμε κι εμείς στις ακρογιαλιές και μαθαίνουμε το νησί.
Η ιστορία του “πρίγκιπα της Ρόδου”, της αληθινής αγάπης του Τάσου με την πριγκίπισσα Αζζά, έρχεται να συνδεθεί με μια από τις πιο μελανές ιστορίες του β’ παγκοσμίου πολέμου, τη βύθιση του «Φιούμε», ενός πλοίου που εκτελούσε δρομολόγια ανάμεσα στα Δωδεκάνησα. Και εκεί που συνδέεται το παρελθόν με το παρόν, η Αστυπάλαια, η Ρόδος και η Σύμη …  ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για να βρεθεί το ¨ελάφι της Ρόδου”. Τα παιδιά θα εμπλακούν για άλλη μια φορά σε μια επικίνδυνη ιστορία! Θα καταφέρουν άραγε να ξεφύγουν από τους κακοποιούς που είναι ικανοί για όλα προκριμένου να πετύχουν τον στόχο τους;

   Ένα ακόμη σημείο στο οποίο στέκεται ο συγγραφέας είναι τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Τα παιδιά νιώθουν την αγάπη να κατακλύζει την καρδιά τους, ζηλεύουν, θαυμάζουν και διαβάζοντας το βιβλίο νιώθουμε αυτό το πρώτο ερωτικό χτύπημα της καρδιάς, αυτή την αθωότητα με την οποία όλοι μας αρχίσαμε ν’ αγαπάμε και ν’ αγαπιόμαστε, χωρίς υπερβολές, χωρίς λόγια πολλά.  Πλατωνικοί  έρωτες που μπορεί να μην καταλήξουν πουθενά, αλλά πάντα θα είναι σημείο αναφοράς γιατί θα είναι οι πιο γλυκοί, οι πιο αυθεντικοί και ελεύθεροι .

   Ένα τρίτο σημείο που  μας εντυπωσιάζει είναι ότι το βιβλίο έχει έντονο  το μουσικό στοιχείο. Είναι τόσο δυνατό που σε ταξιδεύει! Μουσικές της Ελλάδας και της Ιταλίας “στήνουν χορό στην Αστυπάλαια”. Νοσταλγικές μελωδίες και ολόκληρες ιστορίες τραγουδιών αναλύονται με δεξιοτεχνία. Εδώ θα τοποθετήσω  και  μια άλλη μεγάλη αγάπη του συγγραφέα την Ιταλία..πώς θα μπορούσε να μην είναι, αφού εκεί γεννήθηκε κι ας μην έζησε πολύ. Έντονο το ιταλικό στοιχείο, οι μουσικές, οι μυρωδιές και οι ιστορίες. Μεγάλες φιλίες Ελλήνων και Ιταλών δημιουργούνται εκείνο το καλοκαίρι στην Αστυπάλαια, φιλίες εφήβων , αλλά και φιλίες ενηλίκων. Ένα υπέροχο «πάντρεμα» γλωσσών και τραγουδιών ! Κάπως έτσι μαθαίνουμε δυο πραγματάκια …σιγοτραγουδώντας το “bella ciao”

   Και μέσα σε όλα αυτά … στους περιπάτους στην Αστυπάλαια, στη Ρόδο, τη Σύμη, στα τραγούδια, στους πρώτους έρωτες, στα μυστήρια και τις εξερευνήσεις … η Λέρος μας …

Γράφει ο Κώστας :          
                                                                     
«Αφού είπαμε το τραγούδι των κοριτσιών, καιρός να πούμε και το τραγούδι της αγαπημένης μου», είπε γυρνώντας προς τη γιαγιά Ζωή.

Φυσικά, εννοούσε το «Λέρικο». Αυτό δεν το γνώριζαν οι Ιταλοί, το γνώριζε όμως ο συγγραφέας”.

Πότε θ' ανοίξουμε πανιά
να κάτσω στο τιμόνι;
Να δω της Λέρος τα βουνά,
να μου διαβούν οι πόνοι.
Α, μπρατσέρα μου, έλα γιαλό,
που ‘χω δυο λόγια να σου πω.
Πάψε βοριά μου να φυσάς,
τα κύματα ν’ αφρίζεις.
Και την μπρατσέρα που 'ρχεται
να μην τη φοβερίζεις.

Ο Κώστας δε μας ξεχνάει ποτέ ! Όχι μόνο  στα λόγια, αλλά στα γραπτά του ! Η Λέρος είναι πάντα στην καρδιά του γι’ αυτό κι εγώ τον αποκαλώ συγγραφέα της δικής μας καρδιάς.

    Ο «Κώδικας της Λέρου διαβάζεται από τόσα παιδιά σε όλη την Ελλάδα , τόσοι άνθρωποι γνωρίζουν το νησί μας μέσα από την ιστορία αυτή . Και είναι τιμή μας να έχουμε εδώ τον Κώστα Στοφόρο, είναι τιμή μας να μας αγαπά τόσο , να θέλει να έρχεται στη Λέρο να μιλάει γι’ αυτήν με τόσο καλά λόγια.

 Τελειώνοντας,          
                                                                                  
Θα πω και μια σκέψη ακόμη …   Τυχερά τα Ελληνόπουλα που το 2020, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε,  έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν τα βιβλία του Κώστα Στοφόρου, που καμιά δυσκολία, καμιά πανδημία, κανένας εξωγενής παράγοντας δεν τον σταματά απ’ τον σκοπό του.

Καλοτάξιδο το «ελάφι της Ρόδου»

 Γράφεις …:” Ίσως αυτό το βιβλίο να είναι το τελευταίο της σειράς. Έτσι έλεγα πριν το ολοκληρώσω. Μόλις έγραψα όμως την τελευταία λέξη, με έπιασε μια μελαγχολία. Πραγματικά, δεν ξέρω τι θα κάνω.

Το μέλλον θα δείξει”.

Εγώ πιστεύω πως η παρέα έχει κι άλλα να πει, κι άλλους τόπους να ταξιδέψει …

 Καλοτάξιδες όλες οι συγγραφικές σου απόπειρες!

Ανυπομονούμε για τα επόμενα,  όποια κι αν είναι αυτά!!!!

Ευχαριστούμε !

Λέρος, 20 Ιουλίου 2020
Φανή Ιωαννίδου
Νηπιαγωγός

Οι φωτογραφίες είναι της Δανάης Σταματέλου και του Πέτρου Κωνσταντάρα

Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Λεριακή Οδύσσεια: Σώζοντας τις μνήμες και την παράδοση




Το κείμενό μου δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς  , αλλά καθώς -αφού το έγραψα- επισκέφθηκα και την έκθεση, ήθελα να πω ακόμη δυο λόγια και να προσθέσω τις ανάλογες φωτογραφίες που δεν μπήκαν στην εφημερίδα.
Το στήσιμο της έκθεσης είναι εξαιρετικό και πέρα από τις φωτογραφίες -που αλλάζουν από μέρα σε μέρα - και βρίσκονται στους τοίχους ή σε διάφορες κατασκευές, μπορεί κανείς να απολαύσει πολύ περισσότερες σε ένα βίντεο που παίζει.

Ο Σάββας Φυλακούρης είναι εκεί για να σας πει και την ιστορία κάθε φωτογραφίας!

Μακάρι να μπορούσαμε να δούμε αυτή την έκθεση και στην Αθήνα...


Λεριακή Οδύσσεια: Σώζοντας τις μνήμες και την παράδοση

Θα προτιμούσα να γράψω γι’ αυτή την έκθεση αφού θα την έχω δει στη Λέρο, αλλά καθώς το φύλλο που κρατάτε στα χέρια σας είναι το τελευταίο για το καλοκαίρι, δεν θα προλάβαινα και είναι κρίμα…
Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Λεριακή Οδύσσεια -Ταξίδια ζωής που κύλησαν στη Λέρο» και πραγματοποιείται στο Φωτογραφείο "Φυλακούρη" στον Πλάτανο Λέρου.

Διαβάζω:

«Πώς θα μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς ,όταν έχουμε μπροστά μας θησαυρούς αναμνήσεων! Σα να άνοιξε ένα κουτί και βγήκαν μνήμες και ζωές! Το μοίρασμα με τους συμπατριώτες μας ήταν η πρώτη σκέψη. Ό,τι δε μοιράζεται χάνει την αξία του!

1960 …1970…1980 
Μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Φώτη και του Σάββα Φυλακούρη.

Πορτρέτα Λεριών, οικογενειακές φωτογραφίες , φωτογραφίες γάμων και στιγμές, περιλαμβάνονται στην έκθεση που με συγκίνηση σας παρουσιάζουμε  στο φωτογραφείο «Φυλακούρη» στον Πλάτανο. 
Φωτογραφίες που χρόνια πολλά βρίσκονταν «κρυμμένες» και ήρθε η ώρα να ξαναζωντανέψουν. Κι εμείς οι ίδιοι ψάχνουμε να βρούμε πρόσωπα και οικογένειες! Σας περιμένουμε στο φωτογραφείο μας καθημερινά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες να ταξιδέψετε κι εσείς στη Λεριακή Οδύσσεια!

Η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ για όλο τον κόσμο!»

Έχω τη μεγάλη τύχη και χαρά να γνωρίζω τον σημαντικό φωτογράφο Σάββα Φυλακούρη από τη δεκαετία του ’80 που επισκέφθηκα για πρώτη φορά το νησί. Πολλές φορές έχω χαθεί μέσα σε φωτογραφίες που έβλεπα στο κατάστημά του στην πλατεία του Πλατάνου. Οι κόρες του συνεχίζουν το έργο του…

Ένα έργο που ξεκινά το 1955 από τα αδέρφια Σάββα και Φώτη Φυλακούρη, όταν άνοιξαν το φωτογραφείο αυτό.

Ο Σάββας Φυλακούρης δεν διασώζει μόνο τις μνήμες μέσα από τις φωτογραφίες του.
Μοναδικός δεξιοτέχνης στο σαντούρι, έχει φροντίσει εδώ και δεκαετίες να διδάσκει στα παιδιά την τέχνη του, με αποτέλεσμα το νησί να διαπρέπει στη μουσική παράδοση.

Το φωτογραφείο μετατρέπεται συχνά σε μουσικό εργαστήρι!

Ο Λεριός φωτογράφος και παραδοσιακός οργανοπαίκτης  ήταν για μένα πηγή έμπνευσης και για τα βιβλία μου, όπου πρωταγωνιστεί ως ήρωας στον «Κώδικα της Λέρου».

Πριν από δυο καλοκαίρια οργανώσαμε κι ένα «κυνήγι θησαυρού» στη Λέρο, όπου για αν προχωρήσουν τα παιδιά, έπρεπε να τον συνοδεύσουν με τις φωνές τους σε παραδοσιακά τραγούδια που έπαιζε στο σαντούρι. Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη που παιδιά όλων των ηλικιών γνώριζαν τα τραγούδια αυτά…





Χάρηκα πολύ μαθαίνοντας τη νέα πρωτοβουλία της οικογένειας Φυλακούρη. Έχοντας μάλιστα πρόσφατα ασχοληθεί με τη δημοσιογραφική έρευνα στη σειρά του σκηνοθέτη Τάκη Παπαγιαννίδη «Οι κυνηγοί της αιωνιότητας» -που αφορούσε σε σημαντικούς Έλληνες φωτογράφους που διέσωσαν και διασώζουν τη μνήμη σε πολλές γωνιές της Ελλάδας και του κόσμου- είδα αυτή την έκθεση σαν ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ.


Δυστυχώς ό,τι διασώζεται είναι από ατομικές και διάσπαρτες πρωτοβουλίες.

Είδαμε για παράδειγμα την εκπληκτική συλλογή του Άλκη Ξανθάκη με φωτογραφικές μηχανές κι ενώ είναι πρόθυμος να τις παραχωρήσει για τη δημιουργία Μουσείου δεν βρίσκεται κανένας φορές να αποδεχτεί αυτή τη δωρεά.

Και φυσικά δεν είναι η μόνη περίπτωση… Ευτυχώς, όπως η οικογένεια Φυλακούρη, υπάρχει η οικογένεια Τλούπα στη Λάρισα, Ζημέρη στον Βόλο και προφανώς σε διάφορους τόπους που μένει να ανακαλύψουμε.

Οι φωτογραφίες είναι ιστορικά ντοκουμέντα και συχνά η ανακάλυψη κάποιας εικόνας από το παρελθόν μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες.

Πολλές σίγουρα χάνονται, όταν δεν υπάρχουν συνεχιστές…

Οι παλιότεροι θα θυμούνται ίσως τον «Φωτογράφο του χωριού» μια από τις καλύτερες σειρές που έχουν παιχτεί στην τηλεόραση και μιλούσε γι’ αυτό το βλέμμα στον κόσμο που χάνεται σιγά -σιγά.
Ευτυχώς υπάρχουν οι άνθρωποι που διασώζουν, αλλά και μοιράζονται την πολύτιμη κληρονομιά τους…






Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Περίπατος: Στο Ζάππειο μια μέρα

 Η Παλιά Αθήνα: Στο Ζάππειο μια μέρα περιπατούσα … « Legemou

Την Παρασκευή 24 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα θα περπατήσουμε με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Αθήνας: Στο Ζάππειο

Στο Ζάππειο μια μέρα…

-Θα ανακαλύψουμε την ιστορία των αγαλμάτων που κοσμούν το Ζάππειο

-Θα ταξιδέψουμε στην εποχή που γινόταν η …μάχη των κήπων!

-Θα μάθουμε ποιος εμπνεύσθηκε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες

-Θα ανακαλύψουμε πότε και που προβλήθηκε για πρώτη φορά κινηματογραφική ταινία με υπόθεση στην Ελλάδα, αλλά και που λειτουργούσε το ραδιόφωνο

-Θα διασκεδάσουμε με τη σάτιρα του Στρατή Μυριβήλη για ένα διάσημο άγαλμα

-Θα μάθουμε σε ποιο καφέ άρμεγαν αγελάδες παρουσία του πελάτη!


…Κι άλλες πολλές ιστορίες, αστείες, ρομαντικές ή και …εξοργιστικές!

Οδηγός μας σε αυτόν τον περίπατο ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος


Η συμμετοχή κοστίζει συνολικά 12€

Για την εξασφάλιση της θέσης σας απαραίτητη είναι η προπληρωμή
Πληροφορίες / Κρατήσεις: 210 3250341 / info@ekedisy.gr
Σημείο Συνάντησης: Μου­σείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα

Κανόνες συμμετοχής στην δράση, προς περιορισμό της διασποράς του COVID-19:
  Ο ξεναγός χρησιμοποιεί μάσκα καθ’ όλη την διάρκεια του περιπάτου.
 Μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να συμμετέχουν στην ομάδα 20 άτομα
 Συνιστάται η χρήση προστατευτικών μασκών και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος με περιεκτικότητα 70% σε αιθυλική αλκοόλη κατ’ ελάχιστον.
 Οι συμμετέχοντες οφείλουν να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας, όπως ορίζονται από τις αρμόδιες αρχές

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Βραδιές Παραμυθιού στα Καστέλλια Με τον «Παραμυθανθό»



Βραδιές Παραμυθιού στα Καστέλλια
Με τον «Παραμυθανθό»

Ο Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια» και η εφημερίδα «Καστελλιώτικα Νέα» σας καλούν σε δυο βραδιές παραμυθιού με την Ομάδα αφήγησης  Παραμυθανθός στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Καστελλίων την  Παρασκευή 7 και το  Σάββατο 8 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ.

Την Παρασκευή 8 Αυγούστου θα παρουσιαστούν παραμύθια από το βιβλίο «Η συνωμοσία της Χιονάτης» και το Σάββατο 8 Αυγούστου λαϊκά παραμύθια για μικρούς και μεγάλους.

Εννοείται πως όλοι θα τηρήσουμε τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ώστε να γιορτάζουμε πολλά καλοκαίρια ακόμα με όμορφα παραμύθια.

Ομάδα αφήγησης Παραμυθανθός

Αφήγηση: Δημήτρης Μάλλης – Καλλιρρόη Μουλά
Μουσική: Δημήτρης Μάλλης

Οι παραστάσεις του «Παραμυθανθού», εκτός των άλλων, χαρακτηρίζονται από τη χρήση μουσικής που σηματοδοτεί αφηγηματικά, συμπληρώνει και αλληλεπιδρά με την αφήγηση. Ήχοι, μουσικές και τραγούδια, που γράφονται ειδικά για τα παραμύθια, παρουσιάζονται ζωντανά από τους μουσικούς και τους αφηγητές επί σκηνής.



Συντονίζει ο συγγραφέας Κώστας Στοφόρος

Είσοδος Ελεύθερη



Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Λεριακή Οδύσσεια

ριακή Οδύσσεια»

Ταξίδια ζωής που κύλησαν στη Λέρο
στο Φωτογραφείο "Φυλακούρη" στον Πλάτανο Λέρου
Πώς θα μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς ,όταν έχουμε μπροστά μας θησαυρούς αναμνήσεων! Σα να άνοιξε ένα κουτί και βγήκαν μνήμες και ζωές!
Το μοίρασμα με τους συμπατριώτες μας ήταν η πρώτη σκέψη. Ό,τι δε μοιράζεται χάνει την αξία του!
1960 …1970…1980 …
Μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Φώτη και του Σάββα Φυλακούρη.
Πορτρέτα Λεριών, οικογενειακές φωτογραφίες , φωτογραφίες γάμων και στιγμές, περιλαμβάνονται στην έκθεση που με συγκίνηση σας παρουσιάζουμε στο φωτογραφείο «Φυλακούρη» στον Πλάτανο.
Φωτογραφίες που χρόνια πολλά βρίσκονταν «κρυμμένες» και ήρθε η ώρα να ξαναζωντανέψουν. Κι εμείς οι ίδιοι ψάχνουμε να βρούμε πρόσωπα και οικογένειες! Σας περιμένουμε στο φωτογραφείο μας καθημερινά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες να ταξιδέψετε κι εσείς στη Λεριακή Οδύσσεια!
Η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ για όλο τον κόσμο!

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

"Λευκές Αναγνώσεις" στην Πάρο από 17 ως 19 Ιουλίου


Εργαστήρια ρητορικής και δράσεις ελεύθερης έκφρασης. Αφηγήσεις και αυτοσχεδιασμοί. Παιχνίδια με τον λόγο και την εικόνα. Λογοτεχνικοί περίπατοι και παραμύθια από την προφορική παράδοση της Ελλάδας και άλλων χωρών. Όλα με επίκεντρο το παιδικό και εφηβικό βιβλίο που φέτος κλείνει ένα νέο ραντεβού στις πανέμορφες Λεύκες της Πάρου.
Στις πλατείες, το θέατρο και τους άλλους ανοιχτούς χώρους που εκπλήσσουν όσους επισκέπτονται τις Λεύκες, θα γίνουν για πρώτη φορά φέτος οι «Λευκές Αναγνώσεις», το τριήμερο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Υρία. Με αγάπη για τα παιδιά και τη λογοτεχνία και με σεβασμό στην υγεία των ανθρώπων που θα βρεθούν εκεί.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται από 17-19 Ιουλίου 2020 σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου, την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου και την Κοινότητα Λευκών και με την αιγίδα του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Η διοργάνωση, που αποτέλεσε καρπός της ιδέας και του συντονισμού της Μαίρης Κανάκη, εκπαιδευτικού και συγγραφέα, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ετήσια καλοκαιρινή γιορτή των ανθρώπων του παιδικού βιβλίου, ενώ χρηματοδοτείται και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στην πρώτη χρονιά του Φεστιβάλ συμμετέχουν οι συγγραφείς: Έλενα Αρτζανίδου, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Τασούλα Επτακοίλη, Μαίρη Κανάκη και Διονύσης Λεϊμονής, οι εικαστικοί Αγγέλικα Βαξεβανίδου και Χριστίνα Δημητροπούλου, η αφηγήτρια Αγνή Στρουμπούλη και ο μουσικός Γιάννης Ψαριώτης.
Μαζί με τα εργαστήρια, τις παρουσιάσεις, τις αφηγήσεις και τις συναντήσεις με τους συγγραφείς, τους αφηγητές και τους εικονογράφους, το Φεστιβάλ θα ταξιδέψει τους συμμετέχοντες στην ιστορία του χωριού και της Πάρου και θα προσπαθήσει να μεταδώσει το πάθος των ανθρώπων του Συλλόγου, που εδώ και δεκαετίες στήνουν στις Λεύκες εστίες πολιτισμού και δημιουργίας.
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη της κοινωνικής επιχείρησης «Mosaic//Πολιτισμός και Δημιουργικότητα».


Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Διαδικτυακός περίπατος: Πως είδαν οι ξένοι την Αθήνα και την Πλάκα



Σας καλούμε στον τρίτο και τελευταίο διαδικτυακό περίαπτο στην Πλάκα την Τρίτη 14 Ιουλίου, από τις 18.30- 20.30. Μπορείτε να συμμετέχετε όπου κι αν βρίσκεστε, αρκεί να δηλώσετε συμμετοχή εγκαίρως.
 Το θέμα μας είναι "Πώς είδαν οι ξένοι την Αθήνα και την Πλάκα" και θα έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε μοναδικές αφηγήσεις να δούμε σπάνιες εικόνες και αποσπάσματα από κινηματογραφικά έργα που αποτυπώνουν με τον δικό τους τρόπο τη ζωή στην Αθήνα από τον Μεσαίωνα μέχρι την εποχή μας/

Μερικά θέματα:

-Πώς περιγράφει τη Μέρα της Επανάστασης στην Αθήνα ένας ξένος επισκέπτης;

-Ποιους έλεγε ραψωδούς ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και πώς είδε την Αθήνα του 1841;

-Ποια παράξενη σκηνή έζησε ο Γερμανός περιηγητής στο μνημείο του Λυσικράτη το 1833;

-Γιατί ενόχλησε τους Έλληνες ο Αμπού;

-Τι γοήτευσε τη Βιρτζίνια Γουλφ και τον Λόρδο Βύρωνα;

-Πώς έβλεπε τις Αθηναίες ο Σατωβριάνδος;

-Ποιες ιστορίες επινόησε ο Φίλιπ Κερρ;

-Πως μετέφερε τη ζωή στην Αθήνα ο διεθνής κινηματογράφος;

…και πολλές ακόμη ιστορίες από το χθες και το σήμερα..

Τρίτη 14 Ιουλίου 18:30, Πώς είδαν οι ξένοι την Αθήνα και την Πλάκα
Δείτε το trailer εδώ 👉https://www.youtube.com/watch?v=_CqNeue86Tc
Περισσότερες πληροφορίες 👉https://wp.me/p4fkZN-347


Επικοινωνία 📧info@ekedisy.gr ☎️2103250341


Κόστος Συμμετοχής: 8€
Για να κρατήσετε τη θέση σας συμπληρώνετε τη φόρμα συμμετοχής εδώ
Διάρκεια 2 ώρες
Πληροφορίες: 2103250341, info@ekedisy.gr
Αν κάποιος από εσάς έχει καταβάλει τη συμμετοχή και δεν μπορέσει για οποιοδήποτε λόγο να το παρακολουθήσει θα αποσταλεί η περιήγηση βιντεοσκοπημένη.
Οι διαδικτυακές περιηγήσεις γίνονται μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης.
Η πληρωμή  μπορεί να γίνει με χρεωστική κάρτα/paypal ή με τραπεζική κατάθεση (ακολουθεί ο τραπεζικός λογαριασμός).
Για να διασφαλίσετε τον σύνδεσμο που θα σας επιτρέψει να παρακολουθήσετε την περιήγηση, θα πρέπει να στείλετε το αποδεικτικό κατάθεσης/e-banking το αποδεικτικό κατάθεσης/e-banking, στο info@ekedisy.gr, τουλάχιστον 3 ώρες πριν την έναρξη της περιήγησης. (Σε περίπτωση πληρωμής μέσω ebanking τα έξοδα συναλλαγής επιβαρύνουν εσάς εξ ολοκλήρου). Κατόπιν, θα σας σταλεί με email ο σύνδεσμος συμμετοχής μια ώρα πριν την έναρξη της περιήγησης.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK
0026.0139.31.0200668374
IBAN: GR3902601390000310200668374
Δικαιούχος: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ



Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Το «Ελάφι της Ρόδου» πάει στον …Παράδεισο!



Η εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, ουρανός, σύννεφο, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό

Να παρουσιάζεις το νέο σου βιβλίο σε ένα από τα πιο αγαπημένα σου μέρη!
Δεν ξέρω πως να περιγράψω τη χαρά που νιώθω...
Για μένα ο Βρομόλιθος δεν είναι μια οποιαδήποτε παραλία...

Εκεί βρίσκονται το Εστιατόριο και το Καφέ ο Παράδεισος, που τη φιλοξενία τους έζησα και όταν είχε βγει ο "Κώδικας της Λέρου".
Υπέροχη κουζίνα και περιποίηση κι απέναντι μια από τις όμορφες θέες που υπάρχουν με το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής...
Σε αυτό το Καφέ θα πάω λοιπόν με το "Ελάφι" μου!



 


Το «Ελάφι της Ρόδου» πάει στον …Παράδεισο!

Τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ οι εκδόσεις Κέδρος και το Βιβλιοπωλείο «Το Στέκι» σας καλούν σε μια διαφορετική παρουσίαση βιβλίου, στην όμορφη παραλία του Βρομόλιθου, στο «Καφέ Παράδεισος».

Ο υπεύθυνος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λέρου Δημήτρης Σταματέλος και η Νηπιαγωγός Φανή Ιωαννίδου συζητούν με τον συγγραφέα Κώστα Στοφόρο για το νέο του βιβλίο «Το ελάφι της Ρόδου -περιπέτεια στα Δωδεκάνησα» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος.

Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι μαθήτριες Αναστασία Γαντζία και Πετριάννα Καραμπάτη

Πρόκειται για τη συνέχεια των περιπετειών της παρέας που ανακάλυψε τον «Κώδικα της Λέρου» και η παρουσίαση αυτή είναι η πρώτη που γίνεται για το νέο βιβλίο.

Καφέ Παράδεισος, Βρομόλιθος Λέρου, τηλ. 2247 024632




Για το βιβλίο

Καλοκαίρι στην Αστυπάλαια.
Μετά τα δραματικά γεγονότα που έζησε στην Καστοριά η γνωστή μας παρέα των παιδιών που ανακάλυψε  τον Κώδικα της Λέρου επιστρέφει στα Δωδεκάνησα για να περάσει τις διακοπές της χαλαρά και χωρίς απρόοπτα.
Η γνωριμία τους, όμως, με μια οικογένεια Ιταλών από τη Μεγάλη Ελλάδα και η αναπάντεχη εμφάνιση στο νησί  ενός επικίνδυνου κακοποιού, παλιού τους γνώριμου, γίνονται η αφορμή για να μπλέξουν σε άλλη μία περιπέτεια.
Tα παιδιά θα μάθουν από τους Ιταλούς για τον «πρίγκιπα της Ρόδου», μια αληθινή ιστορία αγάπης  που μοιάζει με παραμύθι βγαλμένο από τις Χίλιες και μία νύχτες, αλλά και για μία από τις πιο μελανές σελίδες  της περιόδου του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου: τη βύθιση του Φιούμε, του πλοίου που εκτελούσε τα δρομολόγια ανάμεσα στα Δωδεκάνησα.
Θα μάθουν, όμως, και για τα δραματικά γεγονότα  που συνέβησαν στη Σύμη την ίδια περίοδο αλλά και για την ύπαρξη ενός αρχαίου αγάλματος, εξαφανισμένου για χρόνια.  Όλα αυτά θα οδηγήσουν την παρέα σε σκοτεινά  και επικίνδυνα μονοπάτια.
Οι ήρωες θα ζήσουν δύσκολες αλλά και όμορφες συναισθηματικές… τρικυμίες. Αναπάντεχοι έρωτες, συγκρούσεις, αλλά και παραμυθένιες βραδιές, στο κατώφλι της εφηβείας.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ στη Λέρο, στην Γκιώνα, στη Χίο, στην Καστοριά, στα Δωδεκάνησα