Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου κλείνει τα πέντε της χρόνια!


 

Η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου κλείνει τα πέντε της χρόνια!  

Κύριος στόχος της Γιορτής είναι η προβολή, η ενίσχυση και προώθηση του πλούτου της κτηνοτροφικής και αγροτικής δραστηριότητας, των τοπικών προϊόντων και παραγωγών, των μικρών οικοτεχνιών και χειροτεχνών, και η ανάδειξη του σπάνιου φυσικού οικοσυστήματος της περιοχής.  Παράλληλος στόχος είναι, μέσα από μια ποικιλία δράσεων, γευσιγνωσία και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, η γνωριμία και η δημιουργία δεσμών με τον τόπο και τους ανθρώπους της περιοχής και με την κουλτούρα του βουνού και η ανάδειξη τηε ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Χίου. 

Ημέρες: 26, 27, 28 Iουλίου 2024

Ώρες λειτουργίας ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΚΥΡΙΑΚΗ: 18.00 -23.00


H είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη

 

Μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα  Γιορτή Βουνού & Κτηνοτροφίας Χίου στο FB και τη σχετική εκδήλωση:  5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου.

 

Σας περιμένουμε στο κέντρο της Βόρειας Χίου, στην 5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου!  


Ελάτε στη Γιορτή για να βρείτε ξεχωριστές γεύσεις, φρέσκες ιδέες, δροσερό αεράκι, ζεστές καρδιές!



5Η ΓΙΟΡΤΗ ΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΧΙΟΥ

26, 27, 28 Ιουλίου 2024

Πιτυός, Χίος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Κεντρική πλατεία,  18.00-23.00

Στην κεντρική πλατεία του Πιτυούς θα συναντήσετε τα περίπτερα των εκθετών μας, θα γνωρίσετε παραγωγούς και χειροτέχνες, θα δοκιμάσετε και θα γευτείτε μοναδικά εδέσματα και ποτά, θα ανακαλύψετε τοπικά προϊόντα αλλά και βιβλία Χιώτικων εκδόσεων και θα κάνετε τις αγορές σας χωρίς μεσάζοντες. Μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση φωτογραφίας και παραδοσιακών αντικειμένων και να έρθετε πιο κοντά στην παράδοση των βουνών μας και τα βιώματα των ανθρώπων τους.


Παρασκευή 26 Ιουλίου

Μέσα Πλατεία

18.00 – 19.00 Καλωσόρισμα από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πιτυούς «ο Μάκελλος» και Βράβευση του Γηραιότερου Κτηνοτρόφου από το Σύλλογο Ποιμένων Χίου «Ο Άγιος Μάμας».

18.00-19.30 «Φτιάξε το δικό σου παιχνίδι από πηλό» Για παιδιά από 5 ετών και άνω. Εργαστήρι πηλού με τη Στέλλα Τσακίρη. Φτιάχνουμε πήλινα ζωάκια και άλλα παιχνίδια της αρχαιότητας

19.15  «Οι χοροί του Αιγαίου μας» Παραδοσιακοί χοροί από την Καλλιτεχνική Ομάδα ΦΑΣΜΑ που έχει δημιουργήσει η Εταιρεία Γονέων Ατόμων Νοητικά Υστερούντων (ΕΓΑΝΥ) Χοροδιδάσκαλος Σαράντος Κωστίδης.

19.30-20.15  «Πιτυός – Περί τσοπανικής και άλλων παραδόσεων»  Μια συνάντηση με το συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη συζήτηση περί λαογραφικής καταγραφής της κτηνοτροφικής παράδοσης και αναφορές σε μαρτυρίες τσοπάνιδων που μεγάλωσαν και ζουν στο Πιτυός και στο Όρος. Ανάγνωση αποσπασμάτων και αφήγηση του παραμυθιού «Ο Μπενέτος και η Καμπιαρούλα» όπως το κατέγραψε στο ομώνυμο βιβλίο του.  Ανάγνωση: Μαρία Μ. Μαυριάνου  Αφήγηση: Καλλιόπη Λιαδή

20.30–22.30  «Ερυθραία, της Χίου το άλλο μισό»  Μουσικοχορευτική παράσταση διανθισμένη με ανάγνωση αποσπασμάτων από το  βιβλίο Οι βάρδιες των πουλιών 

Παρουσίαση-ανάγνωση: Γιάννης Μακριδάκης Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Γιαννιώδης Συντονισμός: Σοφία Πολίτη Τραγούδι: Χρήστος Μακροκάνης 

Κλαρίνο: Αργύρης Τζήκας Βιολί: Σταμάτης Πούπαλος Μπουζούκι: Παντελής Λεβίδης Πλήκτρα: Elvis Pergjergji Κρουστά: Μιχάλης Μαλλιόρας 

 

Θα χορέψουν χορευτές από το Νέο Μελί Μεγάρων, το Πιτυός, τα Καρδάμυλα κι άλλα βορειόχωρα. Στο τραγούδι συμμετέχουν: o Χρήστος Μιχαλιός και ο Πέτρος Μαθιούδης.

 

Σάββατο 27 Ioυλίου

Μέσα Πλατεία

18.30-19.30 «Ένα άλογο που το έλεγαν Ροσινάντη» Παράσταση αφήγησης Ο Ροσινάντης είναι ένα γέρικο άλογο που το μόνο που θέλει είναι μπόλικο σανό, καθαρό νεράκι και ξεκούραση. Αντί γι΄αυτό τον αγοράζει ένας φτωχός αλλά καλός άρχοντας που μάλλον δεν στέκει στα καλά του…Μια διασκευή του Δον Κιχώτη του Μιγκέλ ντε Θερβάντες για παιδιά και για όλη την οικογένεια. 

Αφήγηση, διασκευή και επιμέλεια κειμένων: Σμαράγδα Αποστολάτου και Ανεζούλα Κατσιμπίρη Μουσική: Θεοδώρα Παπαδοπούλου

20.00-21.00 «Ο Μεγαλέξανδρος και το Καταραμένο Φίδι» παράσταση θεάτρου σκιών από το Θίασο Νίκου Σταμπέλου Μια κλασική αγαπημένη ιστορία: Σε ένα τόπο ένα Φίδι, φυλάει την πηγή και δεν αφήνει το νερό να τρέξει παρά μόνο αν του προσφέρουν ένα κορίτσι να το κατασπαράξει. Μέχρι που  ο κλήρος πέφτει στη βεζυροπούλα. Ποιος άραγε θα τη σώσει και σαν έπαθλο θα την παντρευτεί και θα πάρει και το θρόνο;

21.30 -23.30 «Με μια βαλίτσα τραγούδια»  Συναυλία με τη Σοφία Παπάζογλου Η αγαπημένη τραγουδίστρια Σοφία Παπάζογλου με τη ζεστή φωνή και το μπρίο της θα μας ταξιδέψει από το λαϊκό στο ρεμπέτικο και στο Σμυρναίικο τραγούδι, με στάσεις στο προσωπικό της ρεπερτόριο και σε απρόσμενα μουσικά μονοπάτια της ελληνικής μουσικής σκηνής. Μαζί της στο μπουζούκι και το τραγούδι είναι  ο Σπύρος Πατράς και στην κιθάρα ο Γιώργος Χρονόπουλος.

Κυριακή 28 Ιουλίου

Μέσα Πλατεία

18.00-19.30 «Φτιάξε το δικό σου παιχνίδι από πηλό» Για παιδιά από 5 ετών και άνω. Εργαστήρι πηλού με την Αγγελική Μουζήθρα. Φτιάχνουμε πήλινα ζωάκια, σβούρες, καλαθάκια και άλλα αντικείμενα.

19.00-20.00 «Παραμυθοτράγουδα» αφήγηση παραμυθιών με παιχνίδι και μουσική. Για παιδιά 5 ετών και άνω. Μέσα από παραδοσιακά παραμύθια με κάστρα, βοσκούς και βασιλιάδες, που διασκεδάζουν και μιλούν για αξίες όπως η υπομονή και η εργατικότητα, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν χρησιμοποιώντας κρουστά του σώματος και τη φωνή τους. Εμψύχωση εργαστηρίουΑνδριάννα Νεαμονίτη, μουσικοπαιδαγωγός.   

20.15-20.30  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βολισσού "Ο Όμηρος" παρουσιάζει Χορούς της Χίου. Χοροδιδάσκαλος: Άννα Μιμίδη

21.00 - 23.00 «Το Ξέφραγο Αμπέλι στη Χίο» Ξέφρενο γλέντι με την κεφάτη παρέα τεσσάρων μουσικών από την Αθήνα και τη Σίφνο που με επιρροές από τη νησιώτικη παράδοση φέρνουν κοντά μας έντεχνα, παραδοσιακά και νησιώτικα ακούσματα με μια φρέσκια προσέγγιση που παντρεύει τη γνώριμη, αυθόρμητη πλευρά του παραδοσιακού γλεντιού με το κέφι και τη ζωντάνια της σύγχρονης διασκέδασης.  Στην κιθάρα είναι η Αντιγόνη Στάππα, στο βιολί ο Σπύρος Λεμπέσης, στο λαούτο ο Γρηγόρης Λεμπέσης και στα κρουστά και πνευστά ο Εμμανουήλ Παλιάκης. Το τραγούδι αναλαμβάνουν και οι τέσσερις.

Συμμετέχουν  παιδιά και έφηβοι μέλη του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πιτυούς «Ο Μάκελλος»  Βιωματική χοροδιδάσκαλος Ειρήνη Αρνίδη

 

Παράλληλες δράσεις

 

ü  Έκθεση φωτογραφίας και παραδοσιακών αντικειμένων από την τσοπανική ζωή.  Φωτογραφίες του Νίκου Χούλη και εκθέματα από τη Συλλογή του Δημήτρη Ψωμαδάκη.  Επιμέλεια: Δημήτρης Γιαννιώδης

 

Χώρος: Στο Καφενείο της Ηρώς, Κεντρική Πλατεία Πιτυούς

 

ü  Τα βορειόχωρα στη Γιορτή! Σύλλογοι από τα βορειόχωρα συναντιούνται  στη Γιορτή με κεράσματα και χαρακτηριστικά αντικείμενα ή/και εκδόσεις τους, για να σας γνωρίσουν τον τόπο τους, τις ομορφιές, τις παραδόσεις και τους ανθρώπους του.  Συμμετέχουν οι σύλλογοι Αμάδων, Βικίου, Βολισσού, Διευχών, Καρδαμύλων, Νέας Ποταμιάς, Σπαρτούντας,  Πιτυούς.

 

Χώρος: Στη γειτονιά Παναγιάς Φανερωμένης και στα καλντερίμια δίπλα από τη Μέσα Πλατεία. 

ü  Την Παρασκευή 26 Ιουλίου θα συμμετέχει και ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Συκούση με κεράσματα, ενώ μέλη του θα παίξουν τσαμπούνα και τουμπί στα δρομάκια και στην Κεντρική Πλατεία.

ü  Φωτογραφίες από γλέντια και αντικείμενα τυροκόμησης από τη Συλλογή του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πιτυούς θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία του χωριού κατά μήκος της διαδρομής προς τη Μέσα Πλατεία και στα καλντερίμια.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου