"...Παράγουμε 627 χιλιάδες τόνους γάλα και
καταναλώνουμε 1,2 εκατ. τόνους (νωπό και γαλακτοκομικά). Μένουν λοιπόν περίπου
600.000 τόνοι προϊόντων που είναι αδύνατον να είναι φτιαγμένα από ελληνικό
γάλα, γιατί αυτό απλώς… δεν φτάνει!
" (Η Καθημερινή, 24/3/2014)
Θυμάμαι χρόνια τον πατέρα μου, Καθηγητή στο Γεωπονικό
Πανεπιστήμιο να μου λέει πως μόνο ένα μικρό μέρος από το αγελαδινό γάλα που
καταναλώνουμε είναι Ελληνικό, αν και εμφανίζεται ως τέτοιο.
Κι αν το δεις είναι απλή αριθμητική. Στην Ελλάδα παράγεται
το μισό γάλα απ' όσο καταναλώνεται σε διάφορες μορφές.
Κανονικά στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Κι
όμως. Οι Ελληνικές Γαλακτοβιομηχανίες είναι εξαιρετικά θορυβημένες από την
πρόθεση της Κυβέρνησης να θεσπίσει την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας
προέλευσης στα παραγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Σήμερα κυκλοφόρησε και Δελτίο Τύπου όπου αναφέρεται:
"...Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών
Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) προειδοποίησε από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ότι τόσο η νομοθεσία για την εμπορία νωπών &
ευαλλοίωτων προϊόντων όσο και η θέσπιση υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας
προέλευσης στα παραγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα θα είναι όχι μόνο αναποτελεσματικά
αλλά και επικίνδυνα μέτρα για την εγχώρια ανάπτυξη με τον τρόπο που προτείνεται
να εφαρμοστούν..."
Αδυνατώ να κατανοήσω που βλάπτεται η ...Ανάπτυξη αν απλώς
γράφεται η αλήθεια πάνω στη συσκευασία. Το γεγονός ότι είναι τόσο θορυβημένες
οι γαλακτοβιομηχανίες με βάζει σε σκέψεις. Αφού όλες διαφημίζουν την
ελληνικότητα των προϊόντων τους κι αφού όλες χρησιμοποιούν ...100% ελληνικό
γάλα, τι ακριβώς φοβούνται;
Αν είναι έτσι η συσκευασία θα γράφει "Χώρα προέλευσης
Ελλάδα"...
Μήπως όμως δεν είναι έτσι;
Και θα διαβάζουμε ξαφνικά για γιαούρτι από τη Καρδίτσα πχ.
με γάλα από την Αργεντινή;
Για φρέσκο ελληνικό γάλα από τη Ρουμανία;
Ή για γνήσια γραβιέρα Καλαβρύτων με γάλα από την
Ολλανδία;
Όντως -σε αυτή την περίπτωση- θα βλάψει την ...ανάπτυξη των
επιχειρήσεων που αποκρύπτουν από που έρχεται το γάλα που χρησιμοποιούν.
Όμως ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει. Η απόκρυψη
πληροφοριών -και μάλιστα σε είδη διατροφής- είναι επιεικώς απαράδεκτη και θέλει
περίσσιο θράσος να επικαλείσαι την "Ανάπτυξη".
Σε πολλές σκέψεις μας βάζουν οι βιομηχανίες μας... Όταν
μάλιστα μιλάμε για το γάλα που πίνουν κυρίως τα παιδιά μας σε καθημερινή βάση.
Φτάνει που έχουν βαφτίσει "φρέσκο" -ελέω
Ευρωπαϊκής Ένωσης- γάλα που διαρκεί μια εβδομάδα.
Έλεος πια!
Διαβάστε σχετικά:
"Τέλος στις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχουν πάρει
τους τελευταίους μήνες οι εισαγωγές γάλακτος από χώρες της ΕΕ και κυρίως της
Ρουμανίας επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προωθώντας
νομοθετική ρύθμιση με την οποία καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή της χώρας
προέλευσης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Όπως αναφέρουν στο bankingnews.gr στελέχη της αγοράς πολλές
γαλακτοβιομηχανίες έχουν υποκαταστήσει το γάλα στο γιαούρτι που παράγουν με
σκονόγαλα ή συμπυκνωμένο γάλα από Βαλκανικές και Ευρωπαϊκές χώρες το οποίο
προμηθεύονται προς 22 με 23 λεπτά το κιλό, οδηγώντας την εγχώρια αγελαδοτροφία
σε μαρασμό και σε επίκίνδυνα μονοπάτια για την υγεία των καταναλωτών.
Σύμφωνα με τους αγελαδοτρόφους η καταστροφή για τον κλάδο
ήταν η επιμήκυνση του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες αρχικά και στη
συνέχεια σε πάνω από 11 μέρες , καθώς αυτό οδήγησε σε αθρόες εισαγωγές
αγελαδινού γάλακτος από την Ευρώπη και σε αφανισμό του κλάδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία πάνω από 35.000 τόνοι φρέσκου γάλακτος
εισήχθησαν στη χώρα μας το 2015, ενώ οι συνολικές εισαγωγές διαφόρων ειδών
γάλακτος ανήλθαν πέρυσι σε 113.000 τόνους.
Το φαινόμενο των αθρόων εισαγωγών γάλακτος έχει παραδεχτεί
και ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Μπόλαρης ο οποίος χαρακτήρισε
πολύ σοβαρό γεγονός για το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας το ότι τεράστιες
ποσότητες αδιάθετου γάλακτος που εισάγονται από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη,
σε πολύ χαμηλές τιμές και χωρίς έλεγχο στα τελωνεία.
«Τα καρτέλ γάλακτος υπάρχουν και όπως είπε και η γοργόνα
θεριεύουν και τον κόσμο κυριεύουν» δήλωσε ο κ. Μπόλαρης υπογραμμίζοντας ότι η
Ελλάδα επανέφερε στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή το αίτημα για να αναγραφή της
χώρας προέλευσης στις συσκευασίες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Όπως εξήγησε, το σύστημα «'Αρτεμις», μέσω του οποίου
ελέγχονται οι εισκομίσεις γάλακτος στις γαλακτοβιομηχανίες και τις
μεταποιητικές τυροκομικές μονάδες, δεν είναι συνδεδεμένο με τα τελωνεία της
χώρας, με αποτέλεσμα –όπως επισήμανε– να εισρέουν στην ελληνική αγορά «λίμνες»
γάλακτος από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες παραμένουν αδιάθετες εξαιτίας του
εμπάργκο προϊόντων προς τη Ρωσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου