Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Mystery Walk: Ένας περίπατος στην ιστορία και στα ...μυστήρια του Χολαργού



Χθες, το Σάββατο 8 Ιουνίου, οι εκδόσεις Κέδρος και το Βιβλιοπωλείο Monogram, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας οργάνωσαν έναν περίπατο γεμάτο μυστήριο.
Όπως έγραφε η πρόσκληση:

"Η παρέα των παιδιών που ανακάλυψε τον Κώδικα της Λέρου, την πέμπτη πόλη των Δωριέων και ακολούθησε τα ίχνη του Ομήρου στη Χίο, αφού πέρασε «δια πυρός και σιδήρου» από τη σπηλιά του Δράκου στην Καστοριά, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σκοτεινή υπόθεση που τα ίχνη της φθάνουν στην εποχή της Κατοχής στον Χολαργό.
Ποιο είναι το μυστικό που συνδέει τον Χολαργό με τα νησιά της Δωδεκανήσου και την Ιταλοκρατία;
Μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις τον συγγραφέα Κώστα Στοφόρο που αναζητά τη λύση του μυστηρίου στον Χολαργό, βρίσκοντας τα στοιχεία σε ένα Mystery Walk που οδηγεί σε μια βίλα γεμάτη μυστικά!"

Την ώρα της συνάντησης το βιβλιοπωλείο γέμισε παιδιά που άρχισαν να ακολουθούν τα ίχνη. 

Να το πρώτο σημείωμα:

"Κάποιος ξέχασε να σβήσει το μήνυμα σε μια  μικρή άσπρη συσκευή ηχογράφησης. Αν τη βρεις και το ακούσεις ίσως μπορέσεις να βρεις και τα υπόλοιπα στοιχεία"

Αν και στην είσοδο του βιβλιοπωλείου κανείς δεν το είχε προσέξει, μέχρι που δόθηκε το σύνθημα. Βρήκαμε το μικρό κασετόφωνο και με τη μουσική από τις "Επικίνδυνες Αποστολές", ακούσαμε αυτό:

"Αν ακούς αυτό το μήνυμα βρίσκεσαι σε καλό δρόμο. Δεν μπόρεσαν αυτοί που με κυνηγούν να εξαφανίσουν τα στοιχεία. Μπες στο προφίλ του Iason Daimonios στο facebook κι εκεί σε περιμένει η συνέχεια…"



Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες, νερό και φύση
"Ξέρετε ποιο είναι αυτό το νησί που έχω βάλει στη φωτογραφία εξωφύλλου; Βρείτε το βιβλίο που αναφέρεται σ’ αυτό το νησί της Δωδεκανήσου. Στον υπότιτλο θα βρείτε μια Θεά. Υπάρχει κάπου στα ράφια του Βιβλιοπωλείου
Μέσα στο βιβλίο θα βρείτε κρυμμένο ένα σημείωμα"


Κοντέψαμε να διαλύσουμε το βιβλιοπωλείο, αλλά στο τέλος μια μικρή μας φίλη ανακάλυψε το σημείωμα μέσα σε ένα αντίτυπο του «Κώδικα της Λέρου»:

"Καιρός να αναζητήσεις τη Θεά Άρτεμη και σ’ ένα δρόμο εδώ κοντά.
Στη γωνία με την οδό Υμηττού θα ανακαλύψεις κάτι πολύ ενδιαφέρον"

Βγήκαμε στο δρόμο και ανηφορίζοντας την οδό Υμηττού να τι βρήκαμε:



Σημείωμα στην ταμπέλα «Οδός Αρτέμιδος»:


"Την 1 Μαρτίου του 1926 ιδρύεται ο συνεταιρισμός "εταιρεία Αγροπόλεων" με σκοπό την αναζήτηση έκτασης προς δόμηση. Ιδρυτής αυτής ήταν ο Παναγιώτης Βουτσινάς και μέλη της οι Γεώργιος Βεντούρης, Ιωάννης Κατσιμπίρης, Νικόλαος Σαλίγκαρος, Πασιθέα Ζουρούδη-Σαλιγκάρου (σύζυγος του προηγούμενου), Ιωάννης Καρύδης και Γεώργιος Μάνσολας.
Μπορείς να βρεις τον δρόμο ενός από τους ιδρυτές του Χολαργού;"


Σημείωμα στην ταμπέλα «Οδός Κατσιμπίρη» 

"Στην ελληνική μυθολογία ήταν η Μούσα της Ιστορίας. Ήταν κόρη του Δία και της Μνημοσύνης. Το όνομα της προέρχεται από τη ρίζα κλέω/κλείω που σημαίνει αφηγούμαι ή κάνω γνωστό.
Την ζωγράφιζαν δαφνοστεφανωμένη και με πορφυρό ένδυμα. Στο δεξί της χέρι κρατούσε μία σάλπιγγα (για να διαλαλεί τις αξιομνημόνευτες παραδειγματικές πράξεις) και στο αριστερό ένα βιβλίο. Στα πόδια της υπήρχε το: "Κιβώτιο της Ιστορίας". Επίσης και μια κλεψύδρα που συμβολίζει τη ροή και τη χρονική τάξη των γεγονότων.
Είχε ένα γιο από τον Πίερο, τον Υάκινθο. Είχε ερωτευθεί τρελά τον Πιέρο μαγεμένη από την θεά Αφροδίτη, επειδή τόλμησε να την ειρωνευτεί για τον δεσμό της με τον Άδωνη.
Ακολούθησε τον δικό της δρόμο για να φτάσεις στο 1ο Γυμνάσιο"

Ήταν βεβαίως η Κλείω, κάτι που γνώριζαν μερικά από τα παιδιά κι έτσι ακολουθήσαμε την οδό Κλειούς και βρήκαμε το σημείωμα στο 1ο Γυμνάσιο:


"Ο δρόμος που βρισκόμαστε, η οδός Αετιδέων έχει τη δική του ιστορία. Το Σωματείο Αντιγόνη Ζουρούδη έχει καθιερώσει να απονείμει σε τιμητική εκδήλωση κάθε χρόνο τον τίτλο «ΑΕΤΙΔΕΥΣ» με σκοπό να τιμήσει άτομα ή ομάδα που έχουν διακριθεί για την εθελοντική τους προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Ο θεσμός καθιερώθηκε σε ανάμνηση των νεαρών εθελοντών τους οποίους είχε ενεργοποιήσει η αείμνηστη γιατρός Πασιθέα Σαλιγκάρου–Ζουρούδη και με την επωνυμία ΑΕΤΙΔΕΙΣ υπό την καθοδήγηση της προσέφεραν κοινωνικό έργο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η οδός Αετιδέων είναι αφιερωμένη σε αυτούς.
Στα χρόνια του πολέμου του ΄40, μονάδα του ιταλικού στρατού καταλαμβάνει το Χολαργό και εγκαθιστά το αρχηγείο της στην έπαυλη του ζεύγους Σαλίγκαρου, τους οποίους και διώχνει. Σήμερα το σπίτι φιλοξενεί ιστορικό αρχείο και φωτογραφίες. Μπορείς να το βρεις;"





Έτσι φθάσαμε στη Βίλλα Σαλίγκαρου και βρήκαμε αυτό:


 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για ζουρούδη ραδιοφωνικό δελτίο
"Στις 13 Οκτωβρίου 1944 η Πασιθέα Σαλίγγαρου έβγαινε από το ιατρείο της, στην οδό Ευριπίδου 11, κρατώντας στα χέρια της ένα από τα τελευταία φύλλα της εφημερίδας που συντρόφευε τους Αθηναίους τον τελευταίο χρόνο της γερμανικής Κατοχής. Της μόνης ίσως από τις παράνομες εφημερίδες που εκδιδόταν καθημερινά από τις αρχές 1944 μέχρι και την απελευθέρωση.
Υπήρχαν Έλληνες, οι οποίοι κάθε βράδυ έπαιζαν το κεφάλι τους «κορόνα γράμματα» προκειμένου να τυπωθεί το «Ραδιοφωνικόν Δελτίον», με τα νέα του BBC που ακουγόταν στα ερτζιανά στις 9 το βράδυ. Μέχρι τα ξημερώματα η εφημερίδα ήταν έτοιμη για διανομή. Πίσω από τις φτωχικές, κακότεχνες και παράνομες κατοχικές εκδόσεις δρούσε το δίκτυο εκείνων που είχαν ιδρύσει από το 1941 την αντιστασιακή οργάνωση «Εθνική Δράσις».
Άλλο σημαντικό στέκι της «Εθνικής Δράσεως», ήταν το ιατρείο της μικροβιολόγου Πασιθέας Ζουρούδη Σαλίγγαρου, η οποία και ανέλαβε το γυναικείο τμήμα, έχοντας δίπλα της τη φαρμακοποιό Στέλλα Παπαδάκη και τη γιατρό Καλλιόπη Κουμεντάκου. Ήταν παντρεμένη με τον Νίκο Σαλίγγαρο, εκ των πρώτων οικιστών του Χολαργού και δραστήριο αντιστασιακό. Σημειωτέον ότι ηρωίδα της Αντίστασης, με μεγάλη προσφορά, ήταν και η αδελφή της Πασιθέας, η καθηγήτρια μπαλέτου Έλλη Ζουρούδη. Βεβαίως, το δίκτυο της «Εθνικής Δράσεως» ήταν εκτεταμένο και είχε πυρήνες σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο, με πανίσχυρες ομάδες στον Πειραιά.
Εσύ μπορείς βρεις τα μυστικά της εποχής;

Πήγαινε στον Πύργο και αναζήτησε τα 3 στοιχεία που κρύβονται εκεί"



Μέσα στη Βίλλα, μικροί και μεγάλοι μαγευτήκαμε από την μόνιμη έκθεση φωτογραφίας με τον παλιό Χολαργό. Όμως τα στοιχεία δεν ήταν εκεί, αλλά στη βάση του "πύργου" που υπάρχει στο σπίτι  


Στοιχεία στον πύργο:
-Δημοσίευμα για βύθιση πλοίου Φιούμε
-Δημοσίευμα για «Πρίγκιπα της Ρόδου»
-Ένα μικρό αρχαίο αγαλματάκι ζώου


Σημείωμα:

"Αφού τα βρήκες όλα βοήθησε να φτιαχτεί η ιστορία"

Γυρίσαμε στο βιβλιοπωλείο, δόθηκαν μερικές εξηγήσεις, τα παιδιά χωρίστηκαν σε  τρεις ομάδες και τους δώσαμε 20’ να φτιάξουν από μια αστυνομική ιστορία με τα στοιχεία που βρήκαμε στον περίπατο.


Πράγματι η φαντασία δούλεψε με ταχύτητα, τα παιδιά παρουσίασαν τη δουλειά τους και φυσικά καταχειροκροτήθηκαν.

Μικροί -μεγάλοι ανακάλυψαν την ιστορία της πόλης του διασκεδάζοντας

Μαζί μας και η κυρία Μελίνα Σελάλμα, η οποία είναι μέλος της οικογένειας Ζουρούδη και μας είπε λίγα λόγια για τη "Μητέρα της Δωδεκανήσου" 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου