Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Με τον Μάρκο Καμπάνη: Μυριβήλης, Μόρισον και Παπαλουκάς!

Αποτέλεσμα εικόνας για Μυριβήλης Καμπάνης

Το βράδυ της Τρίτης 15 Οκτωβρίου βρέθηκα κι εγώ στο αμφιθέατρο Cotsen Hall, της Γενναδείου Βιβλιοθήκης σε μια εκδήλωση για τον Στράτη Μυριβήλη.
Πέρα από τις ενδιαφέρουσες ομιλίες θα ήθελα να σταθώ στον εκπληκτικό τρόπο που διάβασε αποσπάσματα από τη "Δασκάλα με τα χρυσά μάτια" η Λένα Παπαληγούρα και στις εικόνες που φιλοτέχνησε ο Μάρκος Καμπάνης για τα βιβλία "Στη χώρα των αγαλμάτων" -με 12 διηγήματα από τα χρωματιστά βιβλία και τις "Μικρές φωτιές" με ποιήματα του Μυριβήλη.
Πριν από ένα χρόνο, 16 Οκτωβρίου του 2018, είχαν διασταυρωθεί οι δρόμοι μας στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, όπου η έκθεσή του "Αστικό Ίχνος" συνδυάστηκε με τον δικό μου ιστορικό περίπατο στον Ταύρο...
Συζητώντας μετά την εκδήλωση του μίλησα για τον περίπατο που θα κάνουμε στην Πλάκα για τον Τζιμ Μόρισον και θυμήθηκε κάποια παλιά έργα που είχε φτιάξει στο Λονδίνο -αν δεν κάνω λάθος.

Μου τα έστειλε σήμερα και τα μοιράζομαι μαζί σας:



Ο πάντα ανήσυχος καλλιτέχνης έχει ετοιμάσει και κάτι εντελώς διαφορετικό:
Επιμελείται μια σημαντική έκθεση με σχέδια και μελέτες του Σπύρου Παπαλουκά, που βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Τα εγκαίνια γίνονται αύριο Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης / Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου, στις 8.00 μ.μ.



Email Image

Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου 200 σχέδια και μελέτες του Σπύρου Παπαλουκά (Δεσφίνα Φωκίδας 1892– Αθήνα 1957), από εννέα ιδιωτικές συλλογές. Τα έργα καλύπτουν όλες σχεδόν τις περιόδους της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Τα σχέδια έχουν γίνει με μολύβι, με μελάνι και με χρωματιστά μολύβια. Επίσης υπάρχουν υδατογραφίες και τέμπερες σε χαρτί, καθώς και μερικές ελαιογραφίες σε χαρτί ή καμβά. Τα περισσότερα έργα απ’ όσα έχουν χρώμα είναι ανολοκλήρωτα ή αποτελούν μελέτες.

Τα πιο πολλά έργα δημοσιεύονται και παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Από εκείνα που έχουν ήδη παρουσιαστεί σε παλαιότερες εκθέσεις, επιλέχθηκαν για την έκθεση λίγα ενδεικτικά, μεταξύ των οποίων και κάποια για τα οποία προτείνεται μια διαφορετική ταυτοποίηση. Κάποια σχέδια είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, μιας και μας προσφέρουν τη δυνατότητα να δούμε με μεγαλύτερη ευκρίνεια τον τρόπο της εικαστικής σκέψης του ζωγράφου, καθώς και να γνωρίσουμε μέσα από αυτά, έστω εν μέρει, έργα που έμελλε να μείνουν ανολοκλήρωτα ή να μη γίνουν καθόλου.

Πληροφορίες: 210 3234 267, 210 5223 101 (ώρες λειτουργίας της έκθεσης)

Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 – Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 11.00 – 18.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου