Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Οκτώβριος -Μήνας της Ιστορίας στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης


Οκτώβριος -Μήνας της Ιστορίας
στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης αποφάσισε κάθε μήνα να το αφιερώνει σε ένα διαφορετικό θέαμ το οποίο θα προσεγγίζεται μέσα από μια ποικιλία εκδηλώσεων.
Ο Οκτώβριος έγινε -σε αυτό το πλαίσιο- ο μήνας της Ιστορίας:
-Έτσι ξεκίνησε ένας κύκλος επιμορφωτικών συναντήσεων εκπαιδευτικών με θέμα την Ιστορία της Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το 4οΠεριφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Αττικής και το Ίδρυμα Γληνού.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται και υπαίθριες δραστηριότητες

-Ένα διήμερο εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πολύ  μεγάλη επιτυχία. Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης εγκαινιάζοντας τη συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα πραγματοποίησε στις 15 και 16 Οκτωβρίου δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις.
-Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου υλοποιήθηκε επιμορφωτική ημερίδα με θέμα: «Η διδασκαλία της ιστορίας μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος», σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και  την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
-Την πετυχημένη εκδήλωση της Τρίτης διαδέχτηκε η  παρουσίαση του βιβλίου "Τα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας του δημοτικού σχολείου (1917-2017)” των Ευαγγελία Κανταρτζή και Σήφη Μπουζάκη.
Για το βιβλίο μίλησαν οι κ.κ. Παναγιώτης Ξωχέλλης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Χρήστος Τζήκας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ και Σοφία Ηλιάδου -Τάχου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.Προλόγισε και συντόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Δημήτρης Χατζηδήμου, ενώ χαιρέτισε την εκδήλωση η Διευθύντρια του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Φανή Τσατσάια.
-Σε συνεργασία με την εφημερίδα τα ΝΕΑ ανατυπώθηκαν 3 παλαιά σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας το επίμετρο των οποίων επιμελήθηκε η Διευθύντρια τους Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Δρ Ευαγγελία Κανταρτζή.
Όλο τον μήνα πραγματοποιήθηκαν ιστορικοί εκπαιδευτικοί περίπατοι με θέματα :
-Περίπατος στο Ζάππειο, όπου μάθαμε για την ιστορία της δημιουργίας του κτιρίου αλλά και για τα «Ολύμπια» που υπήρξαν πρόδρομος των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (Κυριακή 6 Οκτωβρίου).
- Περίπατος στην Πλάκα με αφορμή τα μυθιστορήματα του Πάνου Αμυρά «Ο λιμός» και «Τα λύτρα» που διαδραματίζονται κατά την περίοδο της Κατοχής (Κυριακή 13 Οκτωβρίου).
-Περίπατος στα Αναφιώτικα και συναυλία στο Μουσείο από τον Πάνο Αγιακάτσικα. Μια μικρή συμβολή στην ιστορία της ροκ μουσικής στην Ελλάδα με αφορμή το ταξίδι των Beatles στη χώρα μας και τη θρυλούμενη διαμονή του Τζιμ Μόρισον (Παρασκευή 18 Οκτωβρίου).
-Δυο περίπατοι για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, όπου επισκεφθήκαμε τα σπίτια του Παλαμά και του Σεφέρη, μάθαμε για άγνωστες πτυχές της ιστορίας ενώ προβλήθηκαν σπάνια ντοκουμέντα από την περίοδο της Κατοχής (Κυριακή 20 & 27 Οκτωβρίου).

Τέλος, τον μήνα αυτό ολοκληρώθηκε και η σειρά ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων με τον τίτλο «Να μαθαίνω γράμματα», για την ιστορία της εκπαίδευσης από την Άλωση μέχρι σήμερα, η οποία προβλήθηκε από την CosmoteTV / History.
Το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Σπύρου Λαμπρόπουλου υλοποιήθηκε με την επιστημονική επιμέλεια του Μουσείου και παρουσιάστηκε από τη διευθύντριά του Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή και τον συνεργάτη του Μουσείου Κώστα Στοφόρο.

Ο Νοέμβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην ιστορία της ελληνικής γαστρονομίας, στις γεύσεις και στις ιστορικές ταβέρνες της Πλάκας.
Θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις με γενικό τίτλο:
Νοέμβριος μήνας των γεύσεων

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού




Διεύθυνση: Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα
Τηλ:+30 210 3250341

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου