Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις Φιλαναγνωσίας σε Ρόδο Και Καστελόριζο


                    

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις Φιλαναγνωσίας

σε Ρόδο Και Καστελόριζο

 

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού διοργάνωσε δράσεις για την ενίσχυση της Φιλαναγνωσίας σε ακριτικά νησιά μας.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες το «Ταξίδι Φιλαναγνωσίας» ξεκίνησε τον περασμένο  χρόνο από δυο νησιά που δοκιμάζονται παντοιοτρόπως: Τη Χίο και τη Λέσβο.

Μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί αυτός ο πρώτος κύκλος με μια σειρά εκδηλώσεων στη Ρόδο και στο Καστελόριζο.

Από τη Δευτέρα 4 μέχρι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν δράσεις σε σχολεία, σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και εκδηλώσεις που απευθύνονταν στο ευρύτερο κοινό.

Κεντρικός τίτλος των δράσεων ήταν:

 Για να αγαπήσουμε το διάβασμα - δράσεις φιλαναγνωσίας για μικρούς και μεγάλους!

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Επισκέψεις σε σχολεία

Εκ μέρους του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, επισκέφθηκαν σχολεία των δυο νησιών η Δρ Εύα Στάμου, ψυχολόγος και συγγραφέας και ο Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος και συγγραφέας -συνεργάτης του Μουσείου.

Οι επισκέψεις μας στα σχολεία ξεκίνησαν με μια δημιουργική συνάντηση με μαθητές του Δημοτικού του Κολλεγίου Ρόδου, που μας παρουσίασαν και τις δικές τους δράσεις Φιλαναγνωσίας. 



Η επόμενη επίσκεψη ήταν στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου, με μια ανοικτή συζήτηση με τους μαθητές στη Βιβλιοθήκη του σχολείου.





Με τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού συνεχίστηκαν οι δράσεις μας μέσα από παιχνίδια, συζήτηση και δραστηριότητες.  



Οι επισκέψεις στη Ρόδο ολοκληρώθηκαν με συναντήσεις με τους μαθητές του Δημοτικού του σχολείου «Ροδίων Παιδεία», όπου συναντήθηκαν ερωτήματα και έγινε συζήτηση σχετικά με τις φετινές δράσεις Φιλαναγνωσίας του ίδιου του σχολείου.


Στο Καστελόριζο είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με το σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου.



Ήταν μια πραγματικά διαφορετική εμπειρία, ένα μάθημα και για τους ίδιους τους εκπροσώπους του Μουσείου μας. Τα παιδιά όλων των ηλικιών έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετείχαν και στις απογευματινές εξωσχολικές μας δραστηριότητες.

ΗΜΕΡΙΔΑ στη Ρόδο

Την Τρίτη, 5 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Ρόδον», πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου − Δ.Ο.Π.Α.Ρ. , υπό την αιγίδα του Δήμου Ρόδου Ημερίδα με θέμα:

Από τη λογοτεχνία ενηλίκων στα βιβλία για παιδιά -Πώς να αγαπήσουμε το διάβασμα: Ο ρόλος της εκπαίδευσης και της οικογένειας.

Πλήθος κόσμου, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές, γονείς παρακολούθησαν την εκδήλωση που άνοιξε -όπως σημειώθηκε από το σύνολο των εισηγητών- νέους δρόμους για τη συνέχεια.

Ο  Αντιδήμαρχος Παιδείας, Προσχολικής Αγωγής και Μετανάστευσης, Στράτος Καρίκης, ο οποίος απηύθυνε έναν σύντομο, αλλά γεμάτο ουσία χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου Ρόδου, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχουν τέτοιου είδους δράσεις και εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς το Μουσείο και το υπουργείο Πολιτισμού.



Οι εισηγήσεις:

-Μαρία Κλαδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αιγαίου:

«Σεξιστικά πρότυπα στην παιδική λογοτεχνία και στα σχολικά βιβλία»

-Δρ. Εύα Στάμου, ψυχολόγος -συγγραφέας:

«Χαρακτηριστικά της καλής λογοτεχνίας και οι διαφορές από την παραλογοτεχνία/ Σύγχρονη λογοτεχνία: εμπειρία αυτογνωσίας ή καταναλωτικό προϊόν;»

-Ευαγγελία Μουλά, φιλόλογος μεταδιδακτορική ερευνήτρια:

«Από τη λογοτεχνία στα παιχνίδια εναλλακτικής πραγματικότητας»

-Σταύρος Παπαδόπουλος, διευθυντής 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού - Δρ. Ιστορίας της εκπαίδευσης:

"Δράσεις και καινοτόμα προγράμματα για την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας -το παράδειγμα του 1ου Δ.Σ. Ιαλυσού"

-Σπυρίδων Σπύρου, Διευθυντής Δημοτικού -Κολλέγιο Ρόδου, Υπ. Διδάκτωρ -Π.Τ.Δ.Ε. Παν. Αιγαίου:

"Τα παιδιά της Ε΄ Δημοτικού του Κολλεγίου Ρόδου μιλούν για τη μεγάλη τους αγάπη προς τα βιβλία, αναλύοντας τα μαθήματα του Παραμυθόκοσμου και των Βιβλιοεξερευνήσεων"

-Ελευθερία Βασιλείου, Ροδάνθη Χριστοδούλου, Ντόρα Κυπριώτη -Ροδίων Παιδεία:

«Διασκεδάζω να διαβάζω- κατακτώντας τους στόχους ζωής με όχημα τα βιβλία»

-Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας -δημοσιογράφος:

«Ένα βιβλίο δεν μένει ποτέ από βενζίνη: 9 τρόποι και πολλοί λόγοι για να γίνει το βιβλίο μέρος της καθημερινότητάς μας - Φτιάχνοντας το δικό μας παραμύθι»



ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε ανοικτή εκδήλωση για τη Φιλαναγνωσία στο Πολιτιστικό Κέντρο Καστελλόριζου, όπου συμμετείχαν δεκάδες παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια σύντομη εισήγηση από τον Κώστα Στοφόρο και ακολούθησε η δημιουργία και η δραματοποίηση παραμυθιού μαζί με τα παιδιά, την οποία παρακολούθησαν όλοι και έδειξε πως η γνώση μπορεί να είναι διασκεδαστική.

Ακολούθησε εισήγηση από τη Δρ. Εύα Στάμου και στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένας κύκλος όπου έγινε ανοικτή συζήτηση. Πολύ σημαντική για όλους η συμμετοχή του συνόλου των παιδιών του Γυμνασίου και του Λυκείου.



Ευχαριστίες

-Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:

-Τους διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές όλων των σχολείων που μας υποδέχθηκαν τόσο θερμά και αγκάλιασαν τις δράσεις μας.

-Τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Προσχολικής Αγωγής και Μετανάστευσης του Δήμου Ρόδου κύριο Στράτο Καρίκη

-Τον Πρόεδρο του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. κύριο Αλέξανδρο Κολιάδη

-Τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου κύριο Δημήτρη Κυπριώτη

-Τον αντιδήμαρχο Καστελόριζου κύριο Στράτο Αμύγδαλο

Η συμβολή όλων τους υπήρξε καθοριστική για την επιτυχία των δράσεων μας

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου