Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Θόδωρος Παπαγιάννης: Μεταμορφώνοντας ένα χωριό σε Μουσείο



Έχοντας διαβάσει το βιβλίο «Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη» είχα ήδη εξαιρετικά ενδιαφέρον το έργο του μεγάλου Έλληνα γλύπτη στον τόπο καταγωγής του.

Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στα Ιωάννινα και συζητούσα πάλι γι’ αυτό. Μια φίλη που είχε την εμπειρία τις συμμετοχής σε δράσεις του χωριού -Μουσείου, ήταν πραγματικά συγκινημένη και ενθουσιασμένη. 

Η συζήτηση γινόταν δίπλα σε ένα γλυπτό του στο πλάι της λίμνης. Η φίλη δεν είναι άλλη από την Καλλιόπη Στάρα, συγγραφέα του βιβλίου "Το δέντρο του μικρού μας κόσμου"...

Είχαμε τα βιβλία μας μαζί και τα ξεφυλλίζαμε συζητώντας και μιλώντας παράλληλα για το έργο του Παπαγιάννη...

Ακούμπησα κι εγώ το βιβλίο μου στα χέρια του αγάλματος και μου φάνηκε εκεί ταιριαστό







Αποφάσισα κι εγώ να πάω στην πρώτη ευκαιρία στο χωριό όπου έχει δημιουργήσει αυτό το ζωντανό Μουσείο

Και μέχρι να το πω, το Ελληνικό Ιωαννίνων καταφθάνει στο Χαλάνδρι:

Θόδωρος Παπαγιάννης: Μεταμορφώνοντας ένα χωριό σε Μουσείο

Η Zivasart Gallery, ο Δήμος Χαλανδρίου και η Ένωση  Ηπειρωτών Χαλανδρίου διοργανώνουν το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 7 το βράδυ στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Χατζηκώνστα  (Λεωφ. Κηφισίας 374) τιμητική εκδήλωση αναφορικά με το έργο του Θεόδωρου Παπαγιάννη στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Ελληνικό Ιωαννίνων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης ποίησης και γλυπτικής με τίτλο «ΟΒΙΔΙΑΝΑ» που φιλοξενείται στην παρακείμενη Zivasart Gallery.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, αφού χαιρετήσουν εκπρόσωποι των διοργανωτών θα προλογίσει ο Καθηγητής-Ποιητής Αντώνης Μακρυδημήτρης και θα μιλήσει ο ίδιος ο Θ. Παπαγιάννης για την εμπειρία του αυτή.
Θα ακολουθήσουν δυο βίντεο-προβολές με θέμα αφ’ ενός την λειτουργία και την μορφή που έχει πάρει το Μουσείο-Σχολείο του Ελληνικού Ιωαννίνων και αφ’ ετέρου την ευρύτερη εικαστική δράση στους δημόσιους χώρους της περιοχής μέσα από τα ετήσια συμπόσια γλυπτικής που λαμβάνουν χώρα επί τόπου υπό την καθοδήγηση του Θ. Παπαγιάννη.
Την εκδήλωση θα κλείσουν τραγούδια και χοροί της περιοχής αυτής των Ιωαννίνων που θα εκτελέσει η Χορευτική ομάδα Ηπειρώτικων Χορών και η Χορωδία Παραδοσιακού και Πολυφωνικού τραγουδιού της Ένωσης Ηπειρωτών Χαλανδρίου.




Έγραφα στον Δρόμο της Αριστεράς στις 6 Δεκεμβρίου του 2016:

....Μένω στον χώρο των εικαστικών για να πω δυο λόγια για ένα εκπληκτικό βιβλιαράκι που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Η Έλσα Μυρογιάννη υπογράφει τα «Φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη», ενός γλύπτη που με το έργο του έχει παρέμβει ενεργά στα δρώμενα της χώρας. Τα «φαντάσματά» του είναι έργα που δημιουργήθηκαν αρχικά από αποκαΐδια του εμπρησμού του Πολυτεχνείου. Ένας παράξενος στρατός, μια πομπή που έκτοτε ταξίδεψε σε πολλά μουσεία και εμπλουτίστηκε. Όμως ο πάντα ανήσυχος καλλιτέχνης το 2009. στο παλιό σχολείο του χωριού του (Ελληνικό). έφτιαξε ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που είναι έκτοτε ένας ζωντανός οργανισμός. Στην αυλή του Μουσείου κάθε Αύγουστο οργανώνονται συμπόσια γλυπτικής και νέα έργα εμπλουτίζουν τη συλλογή.
Αξιέπαινη η προσπάθεια και η ανάδειξή της…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου