Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Θα σωθεί το σπίτι του Παλαμά! Ένας επίκαιρος περίπατος


Τα έξι πιο διάσημα σπίτια συγγραφέων στην Αθήνα
Το σπίτι του Παλαμά,
το υπουργείο Πολιτισμού
και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

«Ζη εις το ήσυχο σπίτι της οδού Περιάνδρου μέσα εις μίαν θείαν γαλήνην που δεν την ταράζει τίποτε απ’ τη βοή της πόλεως. Η καθημερινή του ζωή περνά μεταξύ του μικρού γραφείου, παραφορτωμένου από βιβλία παληά και νέα, και της ταράτσας του σπιτιού, στολισμένης με δροσερές και περιποιημένες γλάστρες….»

(Από παλιό ρεπορτάζ του Ε. Τζαμουράνη -αναδημοσίευση «Μικρός Ρωμηός»)

Είναι πολλές φορές που νιώθεις ότι ο αγώνας που δίνεις είναι μάταιος. Σου λένε, «τι τα ψάχνεις τώρα, τίποτε δεν αλλάζει»… Είναι όμως και λίγες -ελάχιστες- στιγμές που ο αγώνας μοιάζει να δικαιώνεται κι αυτό σου δίνει κουράγιο να συνεχίζεις.

Τα τελευταία έξι χρόνια που συνεργάζομαι με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, με εμμονή έχουμε αναδείξει το ζήτημα της εγκατάλειψης και της άθλιας εικόνας που παρουσιάζει το σπίτι της οδού Περιάνδρου 5, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς…

Δεκάδες περίπατοι με μαθητές σχολείων και ενηλίκους, περνούσαν ή κατέληγαν εκεί. 

Πραγματοποιήσαμε και θεατρικό δρώμενο στο πλαίσιο της «Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του βιβλίου».


Γράψαμε άρθρα, κάναμε αναρτήσεις, επιστήσαμε την προσοχή σε αρμοδίους, δώσαμε συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης…


Κανένα αποτέλεσμα…

Και ξαφνικά, διαβάζουμε (πηγή in.gr):

«Την απαλλοτρίωση ή την απευθείας αγορά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της οικίας Παλαμά, στην Πλάκα, θα εξετάσει την Πέμπτη σε συνεδρίασή του, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, μετά από εντολή της υπουργού Πολιτισμού»
Όπως αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού, στο έγγραφό της προς τον πρόεδρο του ΚΣΜΝ και γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου, «το εν λόγω ακίνητο σήμερα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση διατήρησης, η οποία προσβάλλει όχι μόνον την μνήμη του μεγάλου μας ποιητή, αλλά και τον ελληνικό λαό, δεδομένου ότι από την οικία του Παλαμά ξεκίνησε την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας του, τον Φεβρουάριο του 1943, η αυθόρμητη αντίσταση του λαού στις δυνάμεις του Άξονα, καθώς χιλιάδες κόσμου συνόδευσαν την σορό του ποιητή στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο. Σήμερα μια πινακίδα στην είσοδο του κτηρίου δηλώνει ότι στο κτήριο αυτό έζησε για κάποια χρόνια ο ποιητής. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς από τους ιδιοκτήτες για την πώληση του κτηρίου κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν….
Με δεδομένα: 1. Την θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το κτήριο, μισοερειπωμένο λειτουργεί ως σκουπιδότοπος και ως δημόσιο ουρητήριο, και 2. Την προσβολή στη μνήμη ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, με σημαντική συνεισφορά στην ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης, παρακαλώ να ξεκινήσετε αμέσως τις κατά νόμον διαδικασίες για την απαλλοτρίωση του κτηρίου ή την απ’ ευθείας αγορά του από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να αποκατασταθεί και να μετατραπεί σε χώρο μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας»…
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δήλωσε ότι «αυτή είναι μία απόφαση που οφείλαμε στον Ποιητή αλλά και στους πολίτες που απαιτούν να του αποδοθεί η τιμή και η ευγνωμοσύνη των νεότερων γενεών. Σήμερα, κάνουμε πράξη αυτό που έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Η οικία Παλαμά θα αποκατασταθεί από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για να γίνει χώρος μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας».

Ἰδιόμελο Χῶρος Τέχνης : Ιστορικά κτίρια, χαμένα στον χρόνο

Είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη και δικαίωση για τις πολύχρονες προσπάθειες του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης το οποί είναι έτοιμο να συμβάλλει στην ανάδειξη της ιστορία του κτιρίου σε συνδυασμό με τη μορφή του Κωστή Παλαμά και τη μεγάλη συνεισφορά του και στην Ιστορία της Εκπαίδευσης.

Ο περίπατος που ήδη είχαμε αναγγείλει για τη Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στις 19:00 κάτω από το φως της Πανσελήνου, αποκτά άλλη σημασία και επικαιρότητα, αφού ένα μέρος του και βασικός σταθμός της διαδρομής μας ήταν ακριβώς το σπίτι της οδού Περιάνδρου, με αναφορά στις μούσες του μεγάλου μας ποιητή, αλλά καις τις πρωτοποριακές του ιδέες για τον κινηματογράφο και την εκπαίδευση..

Για τον περίπατο μπορείτε να ενημερωθείτε: στο https://www.ekedisy.gr/mousio-scholikis-zois-ke-ekpedefsis/ , στο τηλέφωνο  210 3250341  ή στέλνοντας μειλ στο  info@ekedisy.gr

ΥΓ. Για το σπίτι αυτό έγραψα και στο μυθιστόρημα μου «Η Πέμπτη πόλη των Δωριέων-περιπέτεια στη Γκιώνα» (εκδόσεις Κέδρος). Ένα μικρό απόσπασμα:
«….Πάμε τώρα στο σπίτι ενός άλλου ποιητή, εδώ πιο δίπλα», είπε ο παππούς.
Ένα άθλιο δρομάκι, η οδός Περιάνδρου. Στον αριθμό 5 μια επιγραφή θυμίζει πως εκεί έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κωστής Παλαμάς.

«Τον ξέρετε τον Παλαμά; Όλοι τον ξέρουν – τι ρωτάω; Το θέμα είναι αν τον διαβάζουμε σήμερα, αλλά δυστυχώς ξέρω την απάντηση. Δείτε κατάντια. Όμως ζει στη μνήμη μας. Στη δική του κηδεία ο Σικελιανός είχε πει το περίφημο “Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα” στο ποίημα που εκφώνησε ως επικήδειο λόγο »….»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου