Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Περιπέτεια στο Άγιο Γάλας



Περιπέτεια στο Άγιο Γάλας

"...«Μια φορά, πάνε χρόνια και ζαμάνια από τότε, κατοικούσαν στ’ αψηλά της Αμανής -κάπου εδώ κοντά μας- ένα σόι δράκοντες, μικροί και μεγάλοι, που ποτέ τους δεν είχανε πειράξει άνθρωπο. Μουγκρίζανε πότε -πότε, βαριεστημένα και δίχως κακία, έτσι για να μη ξεμαθαίνουν. Τρομάζανε κανέναν τσοπάνη ή αγωγιάτη στην ερημιά, μα ποτέ δεν απλώνανε χέρι σε ζωντανό ή σε μποστάνι. Είχανε ένα δικό τους μεγάλο μαντρί και τρώγανε τα ψητά τους και τα τυράκια τους, πίνανε και το γαλατάκι τους, κάνανε και τους τραχανάδες τους και περνούσαν ζωή χαρισάμενη, κάνοντας τους ανθρώπους να απορούνε…»


Μικροί και μεγάλοι κρέμονταν από το στόμα της παραμυθούς και τον «Δράκο Ρουφήχτρα», που είχε σώσει τους χωριανούς από τους Μπερμπερίνους πειρατές του Αχμέτ Αλή μαζί με τους άλλους δράκους. Ένα παραμύθι του Χιώτη Νίκου Γιαλούρη από το «Συναξάρι των καλών δράκων». Αυτό το ζωγράφο και συγγραφέα τιμούσαν στη σημερινή βραδιά στο Άγιο Γάλας, το μικρό χωριουδάκι, σκαρφαλωμένο σε ένα βράχο στις εσχατιές της Βορειοδυτικής Χίου.

Ακολουθώντας ένα δρόμο με πολλές στροφές, αλλά απίθανη θέα είχαν φθάσει εκεί νωρίς το απόγευμα. Κάτω από το χωριό κυλούσε ένα ποταμάκι και μέσα στη ρεματιά ήταν φτιαγμένος ένας «Πολυχώρος» όπως ονομαζόταν. Τα παιδιά γκρίνιαζαν σε όλη τη διαδρομή για τις στροφές αλλά και γιατί θα έχαναν το απογευματινό τους μπάνιο. Μόλις όμως έπιασαν να κατηφορίζουν τη ρεματιά όπου το μόνο που ακουγόταν ήταν ο ήχος του νερού και τα κελαηδίσματα των πουλιών, έμοιαζαν σα να μπήκαν σε κάποιο μαγεμένο δάσος. Οι κουβέντες σταμάτησαν και προχωρούσαν σιωπηλά, ο ένας πίσω από τον άλλο, κάτω από τα πυκνά φυλλώματα των δέντρων.

Ευτυχώς που πήγαν εκείνοι γιατί δεν υπήρχε και πολύς κόσμος να ακούσει την όμορφη παραμυθού και τις μελωδίες του μουσικού που την συνόδευε παίζοντας φλάουτο, αυλό του Πάνα, αλλά διάφορα παράξενα κρουστά...."

(Από το μυθιστόρημα "Στα ίχνη του Ομήρου -περιπέτεια στη Χίο"


Την Πέμπτη, 13 Αυγούστου στις 7.30 μμ, σας περιμένουμε στον Πολυχώρο Άγιο Γάλας (τηλ. 22740-22004) στην περιοχή της Αμανής, όπου με αφορμή το βιβλίο του «Στα ίχνη του Ομήρου -Περιπέτεια στη Χίο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, ο συγγραφέας Κώστας Στοφόρος θα είναι μαζί μας για μια διαφορετική παρουσίαση βιβλίου, όπου οι παρευρισκόμενοι -μικροί και μεγάλοι, θα δημιουργήσουν τη δική τους περιπέτεια στο Άγιο Γάλας.

Να σημειώσουμε ότι μεγάλο μέρος του μυθιστορήματος διαδραματίζεται στη Βολισσό και στο Άγιο Γάλας.

Παράλληλα ο συγγραφέας θα μιλήσει για το νέο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Το ελάφι της Ρόδου -περιπέτεια στα Δωδεκάνησα»


Για τα «Ίχνη του Ομήρου»

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ. Περιπέτεια στη Χίο - Βιβλία για παιδιά και ...Τι κρύβεται πίσω από τον μυστηριώδη θάνατο του ανθρώπου που αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική Β;

Μια παράξενη ιστορία ξετυλίγεται από το Βουκουρέστι στη Χίο και από εκεί στο βροχερό Λονδίνο.
Η παρέα των παιδιών που ανακάλυψε τον Κώδικα της Λέρου και την Πέμπτη πόλη των Δωριέων ταξιδεύει στη Βολισσό της Χίου, αποφασισμένη να αποφύγει τα  …μπλεξίματα, όμως δύσκολα θα τα καταφέρει, ειδικά όταν στο νησί εμφανίζεται ο αστυνόμος Παπαγεωργίου με την οικογένειά του.
Ποιος πιστεύει στις συμπτώσεις;

Πάντως όχι ο Ιάσονας, ο νεότερος Έλληνας ντετέκτιβ, που ακονίζει τη σκέψη του μασώντας μαστίχα Χίου. Ούτε η Αντιγόνη που λατρεύει την ιστορία και τα μυστήρια.

Το ανέμελο καλοκαίρι στο πανέμορφο νησί του Αιγαίου, θα κινδυνέψει να μετατραπεί σε εφιάλτη, ωστόσο στο βάθος κρύβεται μια πολύ σημαντική ανακάλυψη.

Θα τα καταφέρουν αυτή τη φορά τα παιδιά;

Μέσα από την περιπέτεια και το μυστήριο ανακαλύπτουμε την ξεχωριστή ιστορία και τις παραδόσεις της Χίου.

Από τον Όμηρο στην Αγια-Μαρκέλλα, από το Άγιο Γάλας στον Εμπορειό, από τα Μαστιχοχώρια ως τον  Ανάβατο, με συζητήσεις και ανατροπές, με γλέντια και βουτιές στη θάλασσα, με γεύσεις και αρώματα, με έρωτες και με καυγάδες, ταξιδεύουμε κι εμείς στο λαμπρό καλοκαίρι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου