Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

«Ο κόσμος της Άλκης Ζέη»: Περίπατος στην Πλάκα

 




«Ο κόσμος της Άλκης Ζέη»: Περίπατος στην Πλάκα

Την Κυριακή 28 Απριλίου, στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού εργαστηρίου «Ο κόσμος της Άλκης Ζέη» πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικός περίπατος στην Πλάκα, ως μέρος του πρότζεκτ για το βιβλίο «Η Αλίκη στη Χώρα των Μαρμάρων».

Το ζήτημα που μας απασχολεί είναι αυτό της αρχαιοκαπηλίας αλλά και της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Ως εμβληματικές μορφές διαλέξαμε τις Καρυάτιδες και τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους ιστορίες οι οποίες θα περιληφθούν σε ειδική έκδοση από το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου.

Στον περίπατο που ξεκίνησε από το μνημείο του Λυσικράτη μιλήσαμε για την προσπάθεια του Λόρδου Έλγιν να συμπεριλάβει κι αυτό το μνημείο στις αρχαιότητες που λεηλάτησε, αλλά και στη σθεναρή άρνηση των Καπουτσίνων Μοναχών έναντι του αιτήματός του. Το μνημείο τότε αποτελούσε μέρος του μοναστηριού τους.

Επίσης αναφερθήκαμε στην έντονη αντίδραση του Λόρδου Βύρωνα -που φιλοξενήθηκε στο μοναστήρι των Καπουτσίνων- ο οποίος έγραψε το περίφημο ποίημα «Ξ κατάρα της Αθηνάς», όπου επιτίθεται στον Έλγιν, παρομοιάζοντάς τον με τον Ηρόστρατο.

Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά μιλήσαμε για ένα άλλο σημαντικό έργο της Άλκης Ζέη, τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου» με αφρομή την καμπάνα που φυλάσσεται εκεί και ήταν η πρώτη που σήμανε στις 12 Οκτωβρίου του 1944, όταν απελευρώθηκε η Αθήνα από τους Ναζί.

Τέλος επισκεφθήκαμε το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης -το οποίο ευχαριστούμε για τη φιλοξενία- όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε πως ήταν ένα σχολείο στην εποχή της Άλκης Ζέη, να κάνουμε «μάθημα» στην παλιά σχολική τάξη και να δούμε τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου.

Το εργαστήρι διδάσκουν η εικαστικός Πολυτίμη Μαχαίρα και ο συγγραφέας Κώστας Στοφόρος.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου