Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Η συνταγή για αυθεντική Χιώτικη ροδοζάχαρη από την "Πηνελόπη στη Χίο"

 


Από το βιβλίο μου "Η Πηνελόπη στη Χίο", η παραδοσιακή συνταγή για γλυκό τριαντάφυλλο.

Εγώ δοκίμασα το γλυκό στον "Καφενέ του Γιώργη" στο Πιτυός της Χίου. Υπέροχη γεύση και άρωμα!

Ένα απόσπασμα:

«Πηνελόπη! Πάμε!!» φώναξε η Κατίνα κι εκείνη έτρεξε να βρει τους άλλους. Η παρέα καθώς προχωρούσε στα κακοτράχαλα μονοπάτια έμοιαζε να κουβαλάει μαζί της ένα σύννεφο από άρωμα τριαντάφυλλου.

Όταν έφτασαν στο σπίτι πήγαν κατευθείαν στην κουζίνα κι άρχισαν να μαδάνε προσεκτικά τα τριαντάφυλλα. Έπρεπε να είναι μόνο τα πέταλα γιατί αλλιώς το γλυκό θα πίκριζε. Το άρωμά τους βαρύ σε μεθούσε. Η Κατίνα έβαζε τα πέταλα των τριαντάφυλλων σε μεγάλες τσίγκινες λεκάνες και τα έπλενε καλά -καλά.

Τα στέγνωσαν και τα ζύγισαν. Τόσα πολλά τριαντάφυλλα κι ούτε μια οκά δεν ήταν το βάρος τους. 350 δράμια όλα κι όλα. 50 λιγότερα από τα 400 που είναι η οκά.

«Θα χρειαστούμε λοιπόν 700 δράμια ζάχαρη», είπε η Κατίνα και άνοιξε ένα παλιό τετράδιο με συνταγές.

«Είναι η συνταγές της νόνας μου της Μαργαρίτας», είπε στην Πηνελόπη. «Λοιπόν. Βάζουμε νερό να βράσει»

Η γυναίκα που βοηθούσε στις δουλειές του σπιτιού είχε ετοιμάσει τη φωτιά κι είχε φέρει τη χύτρα που θα χρησιμοποιούσαν.

«Βάζουμε τα πέταλα να σιγοβράσουν σε 1/3 της κούπας νερό και βάζουμε και μια κούπα ζάχαρη», διάβασε από το τετράδιο η Κατίνα. «Τώρα τι εννοεί ακριβώς κούπα η γιαγιά, θα το δούμε με το μάτι», είπε σκεφτική, ακολουθώντας τις οδηγίες

«Τα σιγοβράζουμε σκεπασμένα για 15 λεπτά, ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και 2/3 της κούπας νερό. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει….»

Κοίταζε κάθε τόσο τη χύτρα με ύφος ειδικού. «Δεμένο, το βλέπω», είπε ύστερα από λίγη ώρα. «Τώρα το ξαφρίζω, προσθέτω τρεις κουταλιές χυμό λεμονιού και το αφήνω να κρυώσει, πριν το βάλουμε στα βάζα»…

Ακόμα ζεστό το δοκιμάσανε. Και μόλις έφυγε η μαμά, ανέβασαν και λίγο στον Αντώνη, που αρνήθηκε να το δοκιμάσει, αφού ήταν ακόμη τιμωρία, όπως τους είπε.

Ο Αλέξανδρος ξέχασε πόσο τον πονούσε το χέρι του που είχε γρατσουνίσει στις τριανταφυλλιές, μόλις δοκίμασε το γλυκό

«Είχε δίκιο η Κατίνα. Είναι φάρμακο!» είπε μπουκωμένος και όλοι γέλασαν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου