Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Ταξιδεύοντας σε Λέσβο και Χίο με πέντε εκδηλώσεις

 

Ηλιοβασίλεμα φτάνοντας στη Χίο από τη Λέσβο 

Καταιγισμός εικόνων, γνωριμίες με ανθρώπους κάθε ηλικίας, τόποι μαγικοί, όπως είναι η Λέσβος και Η Χίος, βουνά και θάλασσες, αρώματα και γεύσεις, χωριά και δάση, το γαλάζιο της θάλασσας, πανταχού παρούσα ιστορία…

Πέντε εκδηλώσεις μέσα σε πέντε μέρες, δεν το λες και λίγο…

Η αρχή με το αγαπημένο βιβλιοπωλείο Φωτίου και τις δυο δυναμικές γυναίκες που το διευθύνουν. Μητέρα και κόρη. Μαίρη και Μυρένα.

Βραδάκι Τετάρτης και ο χώρος γεμίζει με εκπαιδευτικούς, που κυριαρχούν στο κοινό. Ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Παναγιώτης Χαχάλης συντονίζει και επισημαίνει καίρια σημεία του βιβλίου. Ακολουθεί η κεντρική εισήγηση από τη κυρία Ταξιαρχούλα Κουκούλη, Διευθύντρια του 6ου Δημοτικού, με συνοπτική αλλά πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση της «Πηνελόπης».



Την παράσταση πάντως κλέβουν οι δυο μαθήτριες -η Ευανθία και η Ζήνα- που διαβάζουν με υπέροχο τρόπο αποσπάσματα του βιβλίου, που διάλεξαν οι ίδιες. Δυο κορίτσια με γνώση και άποψη.

Περιττό να πω ότι ακολούθησε παραθαλάσσια ουζοποσία!

Το άλλο πρωί πάντως πήγαμε στη Γέρα, επισκεφθήκαμε τον Μύλο όπου γινόταν και έκθεση βιβλίου από το βιβλιοπωλείο Φωτίου και συνεχίσαμε στο Νήσος καφέ μπαρ στην Ευρειακή, όπου δεκάδες παιδιά ήρθαν και φτιάξαμε μαζί ένα τρελό -τρελό παραμύθι. Μέχρι χιόνι φέραμε το κατακαλόκαιρο!





Μαζί μας και ο μουσικός Ιωάννης Παπλωματάς με τη κιθάρα του. Και τι δεν τραγουδήσαμε. Από τη «Νεραντζούλα» μέχρι το «Τρίγωνα -κάλαντα»…

Μετά-στη Λέσβο είμαστε- πήγαμε στο διπλανό «Λιμανάκι της Ευρειακής», όπου γευτήκαμε τα παραδοσιακά πιάτα του νησιού, με τη συνοδεία ούζου φυσικά. Απίθανες γεύσεις…



…Όμως έπρεπε να πάρω το καράβι για Χίο το απόγευμα κι έτσι σταματήσαμε στο πρώτο καραφάκι  (ή μήπως ήταν το δεύτερο; )

Έτσι λοιπόν βρέθηκα στη Χίο και το επόμενο βράδυ στην αυλή της περίφημης Βιβλιοθήκης Κοραής, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου στον φυσικό του χώρο.

Μια απουσία ωστόσο μας έθλιβε: Του Προέδρου της Βιβλιοθήκης Κώστα Μερούση, που έφυγε πριν λίγες μέρες πολύ πρόωρα από τη ζωή, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό.

Η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Άννα Χαζίρη, μας διάβασε ένα δικό του κείμενο για την Πηνελόπη Δέλτα και τη σχέση της με τη Χίο.



Η Αγγελική Μαστρομιχαλάκη -Δρ Παιδαγωγικής, εκπαιδευτικός -συγγραφέας, έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του βιβλίου, όπως και η συγγραφέας Βίκυ Σγουρέλλη, με πολλές εύστοχες και ιδιαίτερες παρατηρήσεις που μας μετέφερε το άρωμα της ιστορίας.



Η εκπαιδευτικός Κυριακή Βαγιάνου μαζί με τις μαθήτριες Σεβαστιανή  Βασιλάκη, Μελίτα Πλέσσα και Αλεξάνδρα Χιονά μας παρουσίασαν μια θεατρική ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου, ζωντανεύοντας τις σελίδες του.


Το επόμενο βράδυ, ολόκληρη παράσταση στήθηκε μπροστά στο mastiha shop στο λιμάνι της Χίου. Η κυρία Δήμητρα Καυκάλα μαζί με τις υπαλλήλους του καταστήματος ανέλαβαν τη ζεστή φιλοξενία των παιδιών που γέμισαν τον χώρο μαζί με τους γονείς τους.

Η έκπληξη ήρθε από τη κυρία Βάσω Κριτάκη και τον κύριο Κυριάκο Μπαλλή που ήρθαν με τη …Μηχανή του χρόνου από την εποχή της Πηνελόπης Δέλτα, ντυμένοι αναλόγως.



Η εξαίρετη ηθοποιός και φίλη Καλλιρόη Μυριαγκού, μας  έβαλε στο κλίμα του βιβλίου, διαβάζοντάς με τον δικό της μοναδικό τρόπο το αγαπημένο της απόσπασμα.



Και μετά …χαμός! Ένα ακόμη παραμύθι γεμάτο ανατροπές, φτιαγμένο και παιγμένο από τα ίδια τα παιδιά. Ακόμη και οι περαστικοί συμμετείχαν.



Το ίδιο βράδυ ανηφόρισα στο Πιτυός, για τη 3η Γιορτή Κτηνοτροφίας. Εκεί είχε πανηγύρι, όπου θαύμασα πραγματικά τους τοπικούς χορούς κι ακόμη περισσότερο το κατσικάκι στον φούρνο στον περίφημο «Μάκελο», από τους κορυφαίους γευστικούς προορισμούς της Χίου.



Το επόμενο βράδυ στην πλατεία Αγίου Γεωργίου του υπέροχου μεσαιωνικού χωριού μίλησα για τον Όμηρο, το Πιτυός και τη κτηνοτροφία στην Οδύσσεια. Αφορμή το βιβλίο «Στα ίχνη του Ομήρου- περιπέτεια στη Χίο». Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς και ΚοινΣΕπ «Πιτυός Προορισμός»




Στη συνέχεια ήταν η ώρα των παιδιών. Πρώτη φορά φτιάξαμε παραμύθι που ο ήρωας δεν έκανε τίποτα. Μεγάλος απατεώνας. Αλλά είχε αδερφό δήμαρχο κι έτσι μέχρι και άγαλμα του φτιάξανε. Ευτυχώς όμως η αλήθεια αποκαταστάθηκε!



Κάπου εκεί ολοκληρώθηκε και ο κύκλος των εκδηλώσεων, όμως πολλά ακόμη συνέβησαν στο ταξίδι αυτό. Πήγα και εγώ σε άλλες εκδηλώσεις, είδα εκθέσεις, γνώρισα ανθρώπους.

Οπότε το οδοιπορικό θα συνεχιστεί…

Να πω μόνο ότι αυτό το ταξίδι δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τη στήριξη των mastiha shop και της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Διευθύνοντα Σύμβουλο Γιάννη Μανδάλα.




Πολλές ευχαριστίες στον Νίκο Γεωργούλη για τη φιλοξενία στο Πιτυός και την παράταση του ταξιδιού αυτού

..και φυσικά στις εκδόσεις Κέδρος και στην Αγγελική Πορτοκάλογλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου