Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

Μαθαίνουμε αιγυπτιακά ιερογλυφικά;Μαθαίνουμε αιγυπτιακά ιερογλυφικά στο Μουσείο Μπενάκη!

Μου μοιάζει μαγικό. Ο αιγυπτιολόγος Βασίλης Χρυσικόπουλος θα μας αποκαλύψει από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου σε οκτώ συναντήσεις τα μυστικά των ιερογλυφικών!

Διαβάζω:

Οκτώ συναντήσεις που ρίχνουν φως στα μυστικά της αρχαίας γραφής των Αιγυπτίων.
Οι υπέροχες τοιχογραφίες στους τάφους των φαραώ και των αξιωματούχων στην Κοιλάδα των Βασιλέων και αλλού, είναι στην πραγματικότητα εικόνες συνοδευόμενες από τις επεξηγηματικές λεζάντες τους. Οι Αιγύπτιοι μπροστά στο φόβο του κενού κάλυπταν με εικόνες-γραφές τις επιφάνειες κι έτσι διατύπωναν τις ιστορίες τους. Στη διάρκεια των μαθημάτων θα προσεγγίσουμε θεωρητικά και έμπρακτα τα ιερογράμματα, τη γοητευτική γλώσσα ενός αρχαίου πολιτισμού που προετοίμαζε με αγάπη, με πίστη και κυρίως χωρίς φόβο το ''ταξίδι'' στην αιωνιότητα


1ο σεμινάριο: Ο πιο περίεργος τρόπος για να αποκαλύψεις μια γλώσσα: η αληθινή ιστορία της αποκρυπτογράφησης των ιερογλυφικών από τον J.-Fr. Champollion. Η σημασία της Στήλης της Ροζέττας.
2ο σεμινάριο: Μα είναι γλώσσα αυτή; Ήχος και εικόνα με σύνταξη και γραμματική. 3ο σεμινάριο: Σχεδιάζοντας ιερογλυφικά. Σχεδιάζοντας εικόνες γράφω γλώσσα.
4ο σεμινάριο: Ανάλυση μιας προσευχής-προσφοράς.
5ο σεμινάριο: Το βασιλικό πρωτόκολλο. Πώς προσφωνείται ο φαραώ. Ο χρόνος και η σημασία του.
6ο σεμινάριο: Μικρές λέξεις που κάνουν την διαφορά. Διακρίνοντας τον πλούτο της ιερογλυφικής γραφής.
7ο σεμινάριο: Πώς δομεί ο αρχαίος Αιγύπτιος τον γραπτό λόγο του;
8ο σεμινάριο: Πλέον γνωρίζω να διαβάζω.


Πληροφορίες στην Ιστοσελίδα του Μουσείου Μπενάκη 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου