Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Εξ ολοκλήρου διαδικτυακά το 5ο Πανελλήνιο συνέδριο για την Εκπαίδευση

 



5ο   ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ: 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ 

ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ


Tο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος και τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία συνδιοργανώνουν το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας»  το οποίο θα διεξαχθεί 25-27 Σεπτεμβρίου εξ ολοκλήρου διαδικτυακά​, λόγω των έκτακτων μέτρων και τη συνεχιζόμενη απαγόρευση εκδηλώσεων άνω των 50 ατόμων στον νομό Αττικής
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα δημοσιευθεί εντός λίγων ημερών

​Oδηγίες για εξ αποστάσεως σύγχρονες ανακοινώσεις 
Oδηγίες για εξ αποστάσεως ασύγχρονες ανακοινώσεις 
Oδηγίες για ψηφιακές αναρτημένες ανακοινώσεις 
Oδηγίες μορφοποίησης τελικών εργασιών για τα πρακτικά


​ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
Υποβολή powerpoint αρχείων για τις ασύγχρονες εξ αποστάσεως ανακοινώσεις: 14 Σεπτεμβρίου 2020
Διεξαγωγή συνεδρίου: 25-27 Σεπτεμβρίου 2020
Αποστολή εργασιών για τα πρακτικά: 31 Οκτωβρίου 2020



Η σύγχρονη ελληνική εκπαίδευση έχει να επιδείξει, παρά την αστάθεια που προκαλούν οι αλλεπάλληλες αλλαγές στα δομικά της στοιχεία, πολυάριθμα δείγματα καινοτομίας και δημιουργικότητας. Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, η διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας για τη διαχείριση κρίσεων και την επίλυση συγκρούσεων, η ανάπτυξη της ευελιξίας στη λήψη αποφάσεων αποτελούν απαραίτητα εφόδια για κάθε σύγχρονο μαθητή και μελλοντικό πολίτη σε όλους τους τομείς κοινωνικής και πολιτισμικής δράσης. Μόνο μέσα από καινοτόμες και δημιουργικές διδακτικές προτάσεις επιτυγχάνεται, ταυτόχρονα, η ανάπτυξη αντίστοιχων δεξιοτήτων ζωής και η επίτευξη γνωστικών στόχων χάρη στον μετασχηματισμό και την ανανέωση  της μαθησιακής διαδικασίας και τη διασύνδεση της μαθητικής με την πραγματική ζωή. Το φετινό Συνέδριο θα εστιαστεί σε αυτήν την προβληματική της πολύπλευρης ανάπτυξης του μαθητή όλων των βαθμίδων στο σύγχρονο σχολείο ελπίζοντας να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια με νέες ιδέες και διδακτικό υλικό.
Το Συνέδριο απευθύνεται σε στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, φοιτητές, σπουδαστές, ερευνητές,  εμψυχωτές ομάδων άτυπης εκπαίδευσης και σε όποιον ενδιαφέρεται για τις θεματικές του.
 
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει: 
α. Προφορικές ανακοινώσεις (και εξ αποστάσεως)
β. Θεματικά Συμπόσια
γ. Εργαστήρια
δ. Αναρτημένες ανακοινώσεις, Posters (και εξ αποστάσεως)

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι οι εξής:
  1. Πολιτισμός και Τέχνες στην Εκπαίδευση
  2. Μουσειοπαιδαγωγική
  3. Εκπαιδευτικά Προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων
  4. Εκπαιδευτικά Προγράμματα Πολιτιστικών Φορέων και Μουσείων
  5. Εκπαίδευση και Λογοτεχνία
  6. Καινοτόμες διδακτικές πρακτικές
  7. Αναλυτικά προγράμματα και σχολικά εγχειρίδια
  8. Διαπολιτισμική Προσέγγιση
  9. Ειδική αγωγή
  10. Εκπαίδευση Ενηλίκων
  11. Εκπαιδευτική Πολιτική
  12. Εκπαιδευτική Έρευνα
  13. Ιστορία της Παιδαγωγικής και της Εκπαίδευσης
  14. Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης
  15. Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
  16. Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης
  17. Ψηφιακή Τάξη
Οι εισηγητές μπορούν να προτείνουν και άλλες θεματικές που εμπίπτουν στο πεδίο των βασικών επιστημονικών αξόνων του Συνεδρίου.
Τα Πρακτικά του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου θα δημοσιευτούν κανονικά όπως κάθε έτος με (ηλεκτρονική έκδοση με ISBN)


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ‒ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Γραμματεία συνεδρίου:  Έλλη Λαμπαδαρίδου, Θάνος Φουργκατσιώτης
Ηλεκτρονική διεύθυνση: ekedisyconference@gmail.com

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Μαθαίνοντας να αγαπάμε τον εαυτό μας: 16 έως 18 Οκτωβρίου στη Γραβιά

 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Retreat στη Γραβιά

Μαθαίνοντας να αγαπάμε τον εαυτό μας

To Greek Cultural Institute  σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης διοργανώνει ένα χαλαρωτικό τριήμερο στη Γραβιά, που θα μας δώσει δυνάμεις  για τον Χειμώνα που έρχεται.

Χαλάρωση και ευεξία στο Κτήμα Κλέτσα, περίπατοι στη φύση και αναζωογόνηση με γιόγκα και τεχνικές χαλάρωσης, αλλά και δημιουργικό εργαστήρι - γνωριμίας με τον τόπο και την ιστορία του.

Ενδεικτικό Πρόγραμμα

Παρασκευή 16-10-2020

18.00: Άφιξη στο Κτήμα Κλέτσα.  Περίπατος στη Γραβιά, επίσκεψη και ξενάγηση στο Χάνι της Γραβιάς

20.00: Δείπνο ελεύθερο στη Γραβιά

Διανυκτέρευση

Σάββατο 17-10-2020

8.00 – 9.00: Πρωινό

9.30 -11. 00:Φτιάχνοντας τις δικές μας ιστορίες. Μικρές ιδέες για δημιουργία-Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος - συγγραφέας

11:00-11:30 Διάλειμμα

11:30- 13:30: Love Story versus Life Story: μικρές συμβουλές για μεγάλες αλλαγές - Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή

Το φεγγάρι και πώς επηρεάζει τη ζωή μας! - Δρ Γιώτα Παπαδημητρίου

Ελεύθερος χρόνος, για κολύμπι, γεύμα ή περιπάτους

17.00:  Επίσκεψη και βόλτα στο χωριό Καστέλλια με ξενάγηση από τον Κώστα Στοφόρο, με αφορμή το βιβλίο του «Η πέμπτη πόλη των Δωριέων -περιπέτεια στη Γκιώνα»

19:00  Δείπνο ελεύθερο σε ταβέρνα των Καστελλίων

Κυριακή 18-10-2020

9:00-10:00: Πρωινό

10:00-12:00: Χαλαρωτική γιόγκα

12:00-12:30  Διάλειμμα

12:30-13:30  Ενισχύοντας τον οργανισμό μας: ενδυνάμωση και ευεξία

Χώρος διεξαγωγής: Κτήμα Κλέτσα https://ktimakletsa.gr/

Το Κτήμα Κλέτσα βρίσκεται στον Παρνασσό σε έναν κήπο έκτασης 25.000μ² και είναι ένα πέτρινο συγκρότημα από σουίτες με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων με τζάκι, δωρεάν Wi-Fi και επιπλωμένη βεράντα με θέα στα βουνά. Παρέχεται πισίνα.

Οι κλιματιζόμενες σουίτες στο Kletsa διαθέτουν κρεβάτια από σφυρήλατο σίδερο, χαλιά και καθιστικό με καναπέ και δορυφορική τηλεόραση LCD. Περιλαμβάνουν επίσης μικρή κουζίνα με ψυγείο, εστίες μαγειρέματος και τραπεζαρία. Ένας πλούσιος μπουφές πρωινού σερβίρεται στην τραπεζαρία με το τζάκι ή στη βεράντα. Ποτά και τοπικά οινοπνευματώδη προσφέρονται στο σνακ μπαρ ή δίπλα στην πισίνα.

Στις εγκαταστάσεις διατίθεται επίσης ένα μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου. Για τους νεότερους επισκέπτες υπάρχει ένας μικρός ζωολογικός κήπος με ελάφια και χήνες. Το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού απέχει 30χλμ. από το συγκρότημα. Το Χάνι της Γραβιάς βρίσκεται 1,5χλμ. μακριά και διαθέτει εστιατόρια και καταστήματα. Στις εγκαταστάσεις υπάρχει δωρεάν ιδιωτικός χώρος στάθμευσης.

Διάρκεια: Παρασκευή – Κυριακή (Η συμμετοχή στο πρόγραμμα της Παρασκευής είναι προαιρετική)

Κράτηση θέσεων συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής εδώ, απαραίτητη η προπληρωμή μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου (δεν γίνονται επιστροφές χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης της κράτησής σας)

Επικοινωνία: 2103250341 info@ekedisy.gr

Κόστος Συμμετοχής: 120€ (περιλαμβάνει τη διαμονή με πρωινό σε δίκλινο δωμάτιο στο Κτήμα Κλέτσα με πρωινό τη συμμετοχή στα σεμινάρια, φάκελο σεμιναρίου, βεβαίωση συμμετοχής - δεν υπάρχουν μονόκλινα δωμάτια)

Μεμονωμένοι: Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν μόνο το Σεμινάριο το κόστος είναι 60 ευρώ.

Μεταφορά: Μπορείτε να μεταβείτε στο Κτήμα Κλέτσα με το προσωπικό σας αυτοκίνητο ή με το ΚΤΕΛ Φωκίδας. Δείτε τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ εδώ

 Οδηγίες συμμετοχής στην δράση, προς περιορισμό της διασποράς του COVID-19:

  • Το ξενοδοχείο τηρεί όλα τα πρωτόκολλα καθαριότητας και απολύμανσης.
  • Στην είσοδο των σεμιναρίων θα υπάρχει πάντοτε αντισηπτικό.
  • Θα δοθούν προσωπικοί φάκελοι με το υλικό του σεμιναρίου και με γραφική ύλη, οι οποίοι θα έχουν απολυμανθεί. Χρησιμοποιούμε μόνο προσωπικά αντικείμενα.
  • Όλες οι δράσεις του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν τηρώντας του κανόνες των αποστάσεων

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

1o Πανελλήνιο Συνέδριο – Το εκπαιδευτικό παιχνίδι στην τυπική και μη τυπική μάθηση

 

Tο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, το Εργαστήριο Ψυχοπαιδαγωγικών Ερευνών στην Προσχολική Αγωγή, Laboratory for Research on Early Childhood Psychopedagogy  του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το Greek Cultural Institute και  το Μητροπολιτικό Κολλέγιο  συνδιοργανώνουν στις 14-15 Νοεμβρίου 2020 στην Αθήνα το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Το εκπαιδευτικό παιχνίδι στην τυπική και μη τυπική μάθηση».

Ο ρόλος του παιχνιδιού στο σύγχρονο περιβάλλον μάθησης είναι αναμφισβήτητα σημαντικός. Στην τυπική εκπαίδευση, αν και αναγνωρίζεται η σπουδαιότητά του, καθώς προχωράμε από την προσχολική, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση η αποδοχή του μειώνεται.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει το εκπαιδευτικό παιχνίδι τόσο στην τυπική εκπαίδευση όσο και στη μη τυπική. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα περιλαμβάνει κεντρικές ομιλίες από ειδικούς επιστήμονες, εισηγήσεις και εργαστήρια.

Το Συνέδριο απευθύνεται σε στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, μουσειολόγους, μουσειοπαιδαγωγούς, βιβλιοθηκονόμους, φοιτητές, σπουδαστές, ερευνητές,  εμψυχωτές ομάδων άτυπης εκπαίδευσης καθώς και σε όποιον ενδιαφέρεται για τις θεματικές του.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει:

α. Προφορικές ανακοινώσεις

β. Θεματικά Συμπόσια

γ. Εργαστήρια

δ. Αναρτημένες ανακοινώσεις (Posters)

ε. Εξ αποστάσεως ανακοινώσεις (με σύγχρονο ή ασύγχρονο τρόπο)

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι οι εξής:

  • Το παιχνίδι στο αναλυτικό πρόγραμμα
  • Το παιχνίδι στην προσχολική εκπαίδευση
  • Το παιχνίδι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
  • Το παιχνίδι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
  • Εκπαιδευτικό παιχνίδι και εκπαιδευτικά πολιτιστικά προγράμματα
  • Παιγνιώδης μορφή διδασκαλίας
  • Τα έμφυλα στερεότυπα στο παιχνίδι
  • Το παιχνίδι ως μέσο συμπερίληψης
  • Ψηφιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια
  • Το παιχνίδι στη μη τυπική μάθηση
  • Τέχνη και Παιχνίδι

Οι εισηγητές μπορούν να προτείνουν και άλλες θεματικές που εμπίπτουν στο πεδίο των βασικών επιστημονικών αξόνων του Συνεδρίου.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος με προφορική ή αναρτημένη ανακοίνωση ή με εργαστήριο θα πρέπει να στείλουν τον τίτλο και την περίληψη της ανακοίνωσής τους (έως 300 λέξεις) μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας που μπορείτε να βρείτε εδώ έως τις 5 Οκτωβρίου 2020

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το συνέδριο συμπληρώνουν τη φόρμα που βρίσκεται εδώ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Υποβολή περιλήψεων: 15 Οκτωβρίου 2020

Ημερομηνία έγκρισης προτάσεων: 20 Οκτωβρίου 2020

Διεξαγωγή συνεδρίου: 14-15 Νοεμβρίου 2020

ΚΟΣΤΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

  • Συμμετοχή με ανακοίνωση: 50 ευρώ (περιλαμβάνει φάκελο Συνεδρίου, ελαφρύ γεύμα και καφέ κατά τα διαλείμματα, δυνατότητα συμμετοχής σε βιωματικά εργαστήρια, πρακτικά σε ηλεκτρονική μορφή, βεβαίωση παρακολούθησης και βεβαίωση συμμετοχής σε εργαστήριο). Σε περίπτωση συμμετοχής άνω του ενός συνέδρου ανά ανακοίνωση, ο κάθε σύνεδρος εγγράφεται ξεχωριστά.
  • Παρακολούθηση συνεδρίου: 30 ευρώ (περιλαμβάνει φάκελο Συνεδρίου, ελαφρύ γεύμα και καφέ κατά τα διαλείμματα, δυνατότητα συμμετοχής σε βιωματικά εργαστήρια, πρακτικά σε ηλεκτρονική μορφή, βεβαίωση παρακολούθησης και βεβαίωση συμμετοχής σε εργαστήριο).
  • Προπτυχιακοί / μεταπτυχιακοί φοιτητές: 20 ευρώ (περιλαμβάνει  ελαφρύ γεύμα και καφέ κατά τα διαλείμματα, δυνατότητα συμμετοχής σε βιωματικά εργαστήρια, πρακτικά σε ηλεκτρονική μορφή, βεβαίωση παρακολούθησης και βεβαίωση συμμετοχής σε εργαστήριο).
  • Εγγραφή σε εργαστήρια (δίνεται χωριστή βεβαίωση παρακολούθησης): Δωρεάν

Η καταβολή του χρηματικού ποσού από όλους τους εισηγητές κάθε ανακοίνωσης για την εγγραφή τους στο Συνέδριο είναι απαραίτητη προκειμένου τα ονόματά τους να καταχωρηθούν στο πρόγραμμα και στον τόμο των περιλήψεων. Μετά την εγγραφή στην ιστοσελίδα θα δίνονται οδηγίες για την καταβολή του ποσού.

Σε περίπτωση έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του covid-19 το Συνέδριο θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως ψηφιακά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Αθήνα, Πλάκα, Ιωνικό Κέντρο και Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ‒ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Γραμματεία συνεδρίου:  Έλλη Λαμπαδαρίδου, Θάνος Φουργκατσιώτης

Iστοσελίδα συνεδρίου: www.ekedisy.gr

Ηλεκτρονική διεύθυνση: info@ekedisy.gr


Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Επτανησιακή Βραδιά στο Πόρτο Κάγιο



Επτανησιακή Βραδιά στο Πόρτο Κάγιο

Τη Τετάρτη 23 Σεπτεμβίου, στις 8.30 το βράδυ σας περιμένουμε στο μεζεδοπωλείο Πόρτο Κάγιο στην Αγία Παρασκευή, όπου θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας στην Ιστορία, στις γεύσεις και στις παραδόσεις με ένα αφιέρωμα στα Επτάνησα.

Καντάδες, παραδοσιακά και νεότερα τραγούδια αλλά και παραμύθια, από την Ομάδα αφήγησης Παραμυθανθός,  αλλά και μοναδικές γεύσεις τις ιδιαίτερης κουζίνας αυτής της περιοχής της Ελλάδας θα μας βοηθήσουν να ταξιδέψουμε με έναν διαφορετικό τρόπο, φέρνοντας τα Επτάνησα στην Αγία Παρασκευή.

Απόψε τη κιθάρα μου
Λαλούν τ’ αηδόνια
Να ‘ταν η θάλασσα κρασί
Σ’ ένα παπόρο μέσα
Κερκυραϊκός
Μια Κεφαλονίτισα

Είναι μερικά από τα τραγούδια που θα συνοδέψουν τη βραδιά μας…

Το σχετικό αφιέρωμα, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος, θα έχει ακόμη αναφορές στην πλούσια λογοτεχνική παράδοση και την ιστορία των νησιών.

Παράλληλα θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τυπικά πιάτα της κουζίνας των Επτανήσων.

Ομάδα αφήγησης Παραμυθανθός
Αφήγηση: Δημήτρης Μάλλης – Καλλιρρόη Μουλά
Μουσική: Δημήτρης Μάλλης

Κόστος: 12 ευρώ -στην τιμή περιλαμβάνεται κρασί και παραδοσιακοί μεζέδες από τα Επτάνησα

Πληροφορίες:
Πόρτο Κάγιο, Γαρυττού 112 Αγία Παρασκευή -κοντά στο Μετρό Χαλάνδρι- τηλ.  21 0600 3352 /6974586419

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

«1000 ΓΟΜΑΡΙΑ»: Ευχή τρυγητού για το σαμιώτικο Μοσχάτο



Έλαβα σήμερα απ'ο την εκλεκτή συνάδελφο Μαργαρίτα Ικαρίου ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για τον τρύγο στη Σάμο και τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό της Σάμου 

Καθώς γράφω αυτή την εποχή ένα κείμενο για τον Λυκούργο Λογοθέτη και βγαίνει σε δεύτερη έκδοση το βιβλίο μου Ο χαμένος μύθος του Αισώπου από τις εκδόσεις Μίνωας, όπου κάνω πολλές αναφορές στο περίφημο Σαμιώτικο κρασί σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας το ωραίο κείμενο (οι εικόνες έχουν επίσης σταλεί από τον ΕΟΣ Σάμου)



«1000 ΓΟΜΑΡΙΑ»: Ευχή τρυγητού για το σαμιώτικο Μοσχάτο

«Χίλια γομάρια», ήταν η κυρίαρχη ευχή του τρυγητού, από τα πολύ παλιά χρόνια στη Σάμο. Τότε, που το γομάρι ήταν ένα φορτίο 133 κιλών περίπου από λαχταριστό μοσχάτο σταφύλι, κομμένο με το «κατσούνι» (μαχαιράκι με ξύλινη λαβή και κυρτή λεπίδα) από όλο το χωριό που ξεχυνόταν «πουρνό-πουρνό» με γέλια και χαρές στις ορεινές πεζούλες ξερολιθιάς. Άλλες ευχές ήταν «τα μ’ σά θ’ κά σ» ή… «χίλιες ευχές να σ’ ακ’λουθάνι».

Φωτεινά πρόσωπα και χαμογελαστά, με ψάθες στο κεφάλι οι άντρες και μαντηλοδεμένες οι γυναίκες. Όλοι έκοβαν σκυμμένοι και μόνο οι κουβαλητάδες, τρέχοντας ανάμεσα στα κλήματα, άδειαζαν τα κοφίνια. Ο πιο έμπειρος ήταν αυτός που πήγαινε μπροστά απ’ όλους, διάλεγε τα πιο ώριμα σταφύλια και τα έβαζε κάτω-κάτω στα σακιά «για να βγει ο βαθμός καλός». Όταν το «γομάρι» ήταν έτοιμο, ξεκινούσε το γαιδούρι για την πρώτη στράτα και φώναζε το αφεντικό στον αγωγιάτη «τα μάτια σ’ τέσσιρα, μη χάσουμι το γράδο»...

Από τότε μέχρι σήμερα, πολλά άλλαξαν: Η «Ένωση» που ιδρύθηκε το 1934, το 2016 έγινε «Ενιαίος Συνεταιρισμός». Το γαϊδουράκι αντικαταστάθηκε από αγροτικά οχήματα, μα ο κόπος, το «κατσούνι», η γιορτινή διάθεση των τρυγητάδων, η αυθεντική ποικιλία του σαμιώτικου μοσχάτου, ο δημιουργικός ξεσηκωμός όλου του χωριού για τον τρύγο, έμειναν ίδια!

Φέτος στη Σάμο, οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές και η ωρίμανση των μοσχάτων σταφυλιών εξελίσσεται ομαλά. Ο τρύγος εμφανίζεται αυξημένος κατά περίπου 15% σε σχέση με την περυσινή χρονιά, ενώ εκτιμάται ότι είναι και ποιοτικά υψηλή (καλή σοδειά)! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και λόγω του γεωφυσικού ανάγλυφου του νησιού της Σάμου, ο τρύγος του άσπρου μοσχάτου σταφυλιού που αποτελεί το 98% του σαμιακού αμπελώνα, θα διαρκέσει έως τέλη Σεπτεμβρίου.
Χρυσαφένια ρόγα,  πολυβραβευμένο Μοσχάτο Σάμου

Παιχνιδίσματα φωτός στη στιλπνή επιφάνεια της χρυσαφένιας ρόγας του «Μοσχάτου Σάμου». Το αιγαιοπελαγίτικο αγέρι που μεταφέρει την αψάδα της θάλασσας και την ευωδιά της ανθισμένης φύσης. Χώμα πατρογονικό και ιδρώτας ανθρώπινος. Πεζούλες ξερολιθιάς, ως πάνω στο βουνό.
Ο Σαμιακός αμπελώνας, με την εξαιρετική ποικιλία του Άσπρου Μοσχάτου Σάμου αποκαλύπτει διαχρονικά τη δυναμική του. Οι ορεινές και ημιορεινές αναβαθμίδες, η έκθεση στον ήλιο, η ποικιλία, το έδαφος, το υψόμετρο, τα ιδιαίτερα μικροκλίματα, ο ανθρώπινος παράγοντας, η συνεταιριστική δράση, η οινοποίηση, η παλαίωση, οριοθετούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα terroir παγκοσμίως.

Το κρασί -και ειδικότερα το σαμιώτικο κρασί- κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη ζωή των ανθρώπων. Συνδέεται με την ευφορία ψυχής μα και πνεύματος, με τις πιο όμορφες ανάσες της καθημερινότητας αλλά και τις ξεχωριστές εκείνες στιγμές που προκύπτουν απρόβλεπτα και φέρνουν μαζί τους χαμόγελα. Στις φιλικές μαζώξεις, στα επαγγελματικά δείπνα, τις επετείους και τις γιορτές, στο καλωσόρισμα των αγαπημένων προσώπων, στον ενθουσιασμό και τη χαρά, στο καταστάλαγμα των σκέψεων, στο γεύμα και το δείπνο, στα χαλαρωτικά μεσοδιαστήματα. Στη μελαγχολία του φθινοπώρου, στη μοναξιά και την περίσκεψη του χειμώνα, τα όμορφα ανοιξιάτικα βράδια μα και τις καυτές μέρες του καλοκαιριού.

Αμπελοτόπια και πεζούλες

Τα  αμπελοτόπια της Σάμου, ειδικά τα ορεινά, είναι δύσβατα, άγονα και άνυδρα, αλλά ταυτόχρονα θησαυρός για την αμπελοκαλλιέργεια.  Οι αμπελουργοί, με την εφευρετικότητα και την εργατικότητά τους, κατάφεραν να τα μετατρέψουν σε αξιοποιήσιμα, δημιουργώντας στις πλαγιές των βουνών αναβαθμίδες, τις γνωστές «πεζούλες». Η αμπελοκαλλιέργεια στις πεζούλες αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη παραδοσιακή αμπελουργική πρακτική, που δίνει πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις αλλά σταφύλι εξαιρετικής ποιότητας, συνεισφέροντας έτσι στη δημιουργία των μοναδικών, σύγχρονων κρασιών της Σάμου.

Σήμερα, το τρίπτυχο που προσδιορίζει την επιτυχημένη πορεία του «Σαμιώτικου Μοσχάτου» είναι το μικροκλίμα που δημιουργείται χάρη στο γεωφυσικό ανάγλυφο και τη βλάστηση του νησιού, το εξαιρετικό δυναμικό της ποικιλίας και η αγάπη, το «μεράκι» των ανθρώπων που εμπλέκονται με αυτό.

Οι αμπελουργοί της Σάμου καλλιεργούν χειρωνακτικά σε ορεινές πεζούλες ξερολιθιάς, με μικρή στρεμματική απόδοση που δεν ξεπερνά τα 1.000 κιλά σταφυλιού ανά στρέμμα.
Οι διαμορφωμένοι αμφιθεατρικά πατρογονικοί αμπελώνες -στο μεταίχμιο Δύσης και Ανατολής- και σε υψόμετρο έως και 900 μέτρων, καταδεικνύουν τη μακρά οινοπαραγωγική παράδοση του νησιού. Εξασφαλίζουν στο Μοσχάτο σταφύλι, αργή και σταθερή ωρίμανση, μέχρι να αποκτήσει πολύ υψηλούς βαθμούς σακχάρων και να εμπλουτιστεί με τα αρώματα της σαμιώτικης γης. Για όλους αυτούς τους λόγους, το σαμιώτικο κρασί διαθέτει μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης (ΠΟΠ).

Από τις Αμαζόνες, στην ιστορία

Η μακρά οινοποιητική παράδοση του νησιού πηγαίνει πίσω χιλιάδες χρόνια, με τη μυθολογική καταγραφή της διαμάχης των Αμαζόνων με το Διόνυσο, το θεό της ευφορίας, του αμπελιού και του κρασιού. Οι περήφανες Αμαζόνες έκαναν το λάθος να περιφρονήσουν τη λατρεία του. Για να αποφύγουν την οργή του, κατέφυγαν  στην πυκνόφυτη Σάμο. Ο Διόνυσος ζήτησε τη βοήθεια των Σαμίων για να τις κατατροπώσει κι αφού τα κατάφερε, χάρισε στους κατοίκους του νησιού το κλήμα που βγάζει το «Άσπρο Μοσχάτο», το ολόγευστο, χρυσαφένιο σταφύλι με τις μικρές ρώγες. Τους έμαθε πώς να το καλλιεργούν σε πεζούλες ξερολιθιάς και να φτιάχνουν το περίφημο γλυκόπιοτο σαμιώτικο κρασί.

Κατά άλλους θρύλους, ο μυθικός Αγκαίος και βασιλιάς της Σάμου, υπήρξε ο πρώτος αμπελοκαλλιεργητής.  Γύρω στο 500 π.Χ. η Σάμος κυριαρχούσε στο εμπόριο και ίδρυε αποικίες σε όλη τη Μεσογειακή λεκάνη. Οι σαμιακές διήρεις «Σάμαινες» αποδεδειγμένα μετέφεραν κρασί σε διάφορα λιμάνια του τότε υπαρκτού κόσμου με οξυπύθμενους αμφορείς.
Η μακραίωνη διαδρομή του σαμιώτικου κρασιού, αποτυπώνεται στα ομηρικά έπη, σε ιστορικές πηγές του Ηρόδοτου, του Πλίνιου και του Πολυδεύκη, του Ιπποκράτη, του Γαληνού και του Θεόφραστου.

Στα μεταχριστιανικά χρόνια η πρώτη καταγραφή εμφανίζεται το 1557 και αποδίδεται στον Ιταλό περιηγητή Pellegrino Poccardi ο οποίος κάνει λόγο για «φημισμένα κρασιά της Σάμου».
Στις αρχές του 17ου αιώνα ο Γάλλος περιηγητής Τουρνεφόρ καταγράφει στη Σάμο μια παραγωγή «μοσχάτου» κρασιού που φτάνει τα 3.000 βαρέλια. Κατά τον 19ο αιώνα, το νησί τροφοδοτεί με επώνυμα κρασιά τις αγορές της Δύσης και της Ανατολής. Από τότε, η Καθολική Εκκλησία παραχωρεί στη Σάμο το προνόμιο παρασκευής οίνου με πιστοποιητικό Καθολικής Αποστολής. Ο «εκκλησιαστικός οίνος» χρησιμοποιείται και από την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία για την παρασκευή της θείας ευχαριστίας.
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές η πρωτεύουσα του νησιού, η Σάμος, οφείλει την ανάπτυξή της στην οικονομική και εργασιακή δραστηριότητα που αναπτύχθηκε εξαιτίας της εμπορίας και διακίνησης του κρασιού από τον 17ο αιώνα, ενώ η  αμπελουργία με τη μορφή που μέχρι και σήμερα την γνωρίζουμε (μοναδική ποικιλία, μικρός κλήρος, δύσκολο ανάγλυφο, κατακερματισμένες ιδιοκτησίες) αποτελεί παράδοση αιώνων. Αυτό έχει συντελέσει στην δημιουργία ενός μοναδικού αμπελοοινικού πολιτισμού με ζώσες προεκτάσεις στην τοπική κοινωνία αλλά και διασυνδέσεις με τον Ευρωπαικό.

Όλη η ποίηση σε ένα μπουκάλι…

«Το κρασί είναι εμφιαλωμένη ποίηση» έγραφε ο Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον. Και αυτού του είδους η ποίηση από το ακριτικό νησί, έχει το δικό της όνομα: Κρασιά γλυκά, ημίξηρα μα και ξηρά από τον Ενιαίο Συνεταιρισμό της Σάμου και την ποικιλία του «Άσπρου Μοσχάτου Σάμου»,  με ξεχωριστά αρώματα, πολυποίκιλες γεύσεις, φρουτένιες πινελιές και μια καλοκρυμμένη αλλά έντονα απολαυστική επίγευση.

Αναφορές στο σαμιώτικο κρασί συναντάμε στο ποιητικό έργο του Λόρδου Βύρωνα, του Σικελιανού, του Ελύτη, του Βάρναλη, του Καρυωτάκη και του Καβάφη αλλά και σε βιβλία νεοευρωπαίων λογοτεχνών, όπως η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ.

Όπως αναφέρει στα «Παιχνίδια τ’ ουρανού και του νερού» ο ποιητής της Ρωμιοσύνης Γιάννης Ρίτσος, ο οποίος πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του -υπό περιορισμόν- στη Σάμο,
«…ρώγα τη ρώγα σφίγγει το σταφύλι,
φιλί φιλί ανεβαίνει ο έρωτας.
Δυο τσαμπιά κάθονται στη φούχτα μου...»









Ο Συνεταιρισμός (ΕΟΣ Σάμου, έτος ίδρυσης 1934)

Το Συνεταιριστικό σχήμα της Σάμου, αποτελεί ένα από τα πιο παλιά της Ελλάδας, καθώς ιδρύθηκε το 1934 και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας. Σήμερα, ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο της παραγωγής των 2.200 αμπελοκαλλιεργητών-μελών του, εφαρμόζοντας τόσο το Σύστημα Ποιότητας κατά ISO όσο και το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων ΗACCP.
Τα κρασιά της Σάμου έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη διάκριση χρονολογείται από το 1936, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται ολοένα και περισσότερες στη μακρά σειρά των διεθνών βραβεύσεων.
Το σαμιώτικο κρασί αποτελεί τον κυριότερο οινικό πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Η μέση ετήσια παραγωγή είναι κατά μέσο όρο 5.500-6.000 εκατομμύρια λίτρα και οι εξαγωγές ανέρχονται στο 70% της παραγωγής.
Η οινική παραγωγή του ΕΟΣ Σάμου, περιλαμβάνει γλυκείς, ξηρούς και ημίξηρους οίνους. Με το κρυστάλλινο χρώμα τους και τα έντονα φρουτώδη τους αρώματα, μας ταξιδεύουν στον κόσμο της ποιοτικής γεύσης που μπορεί ωστόσο να είναι μια προσιτή πολυτέλεια!

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Νέο βιβλίο με βραβευμένες ιστορίες παιδιών από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι η νέα έκδοση του
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
με τα βραβευμένα διηγήματα του Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού: Περιπέτεια στο Μουσείο έχει αναρτηθεί.
Οι συμμετοχές ήταν από όλη την Ελλάδα και περιείχαν περιπέτεια, μυστήριο και βέβαια πολλά Μουσεία! Θα θέλαμε να δώσουμε 🏆συγχαρητήρια σε όλους και όλες για την εξαιρετική ποιότητα των διηγημάτων, την πρωτοτυπία και τις όμορφες ιδέες.
👉 Κατεβάστε δωρεάν το βιβλίο εδώ: https://wp.me/p4fkZN-39b

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Περίπατος στις εκκλησίες της Πλάκας




Περίπατος στις εκκλησίες της Πλάκας

Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, στις 6 μμ το Greek Cultural Institute και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης σας καλούν σε έναν περίπατο -γνωριμία με τις εκκλησίες της Πλάκας.

Το 326 μΧ η Αγία Ελένη ανακάλυψε τον λεγόμενο Τίμιο Σταυρό και τον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ.

Με αφορμή τη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, περπατάμε στην Πλάκα και ανακαλύπτουμε την ιστορία των εκκλησιών της.

Στο επίκεντρο βρίσκεται φυσικά το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, αλλά στον περίπατό μας θα μάθουμε για πολλά ακόμη σημαντικά γεγονότα που σχετίζονται με τον Άγιο Ελευθέριο, τον Άγιο Νικόλαο τον Ραγκαβά, την Μεταμόρφωση του Σωτήρος κ.α.

Θα ανακαλύψουμε όπως και την εκκλησία που είναι ταυτόχρονα ένα μουσείο αρχαίας γλυπτικής, θα μάθουμε με ποιόν τρόπο συνδέεται μια εκκλησία με τη δολοφονία του Οδυσσέα Ανδρούτσου, ποια εκκλησία συνδέεται με τον Αθανάσιο Διάκο, που βρίσκεται η «καμπάνα της ελευθερίας» αλλά και που γυρίστηκαν σημαντικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος:

Περισσότερες Πληροφορίες & Τρόποι Πληρωμής:
Η συμμετοχή κοστίζει συνολικά 12€ (8€ για φοιτητές, κατόχους κάρτας ανεργίας, 6€ για παιδιά έως 15 ετών)
Για την εξασφάλιση της θέσης σας απαραίτητη είναι η προπληρωμή
Για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμπληρώστε τη φόρμα εδώ
Πλη­ρο­φο­ρίες / Κρατήσεις: 210 3250341 / info@ekedisy.gr
Σημείο Συνάντησης: Μου­σείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα
Κανόνες συμμετοχής στην δράση, προς περιορισμό της διασποράς του COVID-19:
Ο ξεναγός χρησιμοποιεί υποχρεωτικά μάσκα καθ’ όλη την διάρκεια του περιπάτου.
Μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να συμμετέχουν στην ομάδα 20 άτομα
Συνιστάται η χρήση προστατευτικών μασκών και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος με περιεκτικότητα 70% σε αιθυλική αλκοόλη κατ’ ελάχιστον.
Οι συμμετέχοντες οφείλουν να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας, όπως ορίζονται από τις αρμόδιες αρχές