Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Το στοίχημα της Σταχτοπούτας

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Οι εκδόσεις Εύμαρος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Εμμανουέλας Κατρινάκη Το στοίχημα της Σταχτοπούτας. Μελέτη για τον κανιβαλισμό στα λαϊκά παραμύθια, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, ώρα 18:30 στο Polis Art Café, Πεσμαζόγλου 5, αίθριο στοάς βιβλίου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Μαριάνθη Καπλάνογλου, αν. καθηγήτρια Λαογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Άννα Αγγελοπούλου, ψυχαναλύτρια, Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
Δημήτρης Β. Προύσαλης, δάσκαλος, αφηγητής, υποψήφιος δρ. ΕΚΠΑ
Θα αφηγηθεί η Λίλη Λαμπρέλλη, αφηγήτρια παραμυθιών

Θα συντονίσει ο υπεύθυνος των εκδόσεων Εύμαρος Πέτρος Κακολύρης.


Για περισσότερες πληροφορίες: 210 97 08 811 / 6984 91 16 22
Πέτρος Κακολύρης

Δυο λόγια για το βιβλίο

Στα παραμύθια συμβαίνουν παράξενα πράγματα: Οι αδερφές της Σταχτοπούτας τρώνε τη μάνα τους. Για να ολοκληρωθεί ένας γάμος η ηρωίδα πρέπει να μοιραστεί με τον σύζυγό της το κανιβαλικό του γεύμα. Παιδιά γεννιούνται από ρεβίθια και με μισό σώμα αλλά αντιμετωπίζουν με γενναιότητα δράκους και δράκισσες, κι ένα κορίτσι βλέπει μια περίεργη σκηνή ανθρωποφαγίας που πρέπει να την κρατήσει μυστική.
Το βιβλίο αυτό αναζητά το νόημα όλων τούτων των αινιγματικών, ανθρωποφαγικών επεισοδίων, που σφραγίζουν τη μοίρα των ηρώων και των ηρωίδων σε επτά παραμύθια της ελληνικής προφορικής παράδοσης.

Δυο λόγια για τη συγγραφέα

Η Εμμανουέλα Κατρινάκη γεννήθηκε το 1968 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Ελληνική Φιλολογία, και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι, όπου εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή πάνω στα ελληνικά λαϊκά παραμύθια.
Εδώ και 25 χρόνια μελετά τα λαϊκά παραμύθια και τους θρύλους και έχει εκδώσει πολλά σχετικά κείμενα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετείχε στη συντακτική ομάδα του πεντάτομου καταλόγου των ελληνικών μαγικών παραμυθιών, ο οποίος εκδόθηκε από το Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Έχει εργαστεί ως φιλόλογος, επιμελήτρια κειμένων, μεταφράστρια, διδάσκουσα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιστημονική Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας, εισηγήτρια σεμιναρίων για το λαϊκό παραμύθι. Συνεργάζεται με το Μουσείο Παραμυθιών της Λευκωσίας και διδάσκει στο πρόγραμμα δια βίου μάθησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου