Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Κινηματογραφικό Εργαστήριο: «Παραμύθι, Προφορική Αφήγηση και Ντοκιμαντέρ»

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, δέντρο, φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες

«Παραμύθι, Προφορική Αφήγηση και Ντοκιμαντέρ»

Ένα Κινηματογραφικό εργαστήριο για το Παραμύθι,
ΑΘΗΝΑ, Κυριακή 3 Μαρτίου, ώρες 11:00-18:00
.
- Πώς κινηματογραφούμε αφήγηση παραμυθιών με τρόπο ζωντανό και ελκυστικό; Υπάρχει άραγε διαφορά από την κινηματογράφηση μιας προσωπικής μας ιστορίας;
- Είναι αλήθεια ότι η αφήγηση ενός παραμυθιού είναι κάτι «ουδέτερο» και «αντικειμενικό», που δεν επηρεάζεται από την προσωπική μας ματιά;
- Πόσο είναι αλήθεια ότι η παρουσία της κάμερας δυσκολεύει κάποιον να αφηγηθεί μια προσωπική ιστορία ή ένα παραμύθι; Μήπως, αντίθετα, μπορεί να γίνει αφορμή για την απελευθέρωση του αφηγητή;
- Τι έχει να προσφέρει το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ στο παραμύθι και στην προφορική παράδοση πέρα από την καταγραφή και τη διάσωση της μνήμης; Πώς μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στην ίδια την αφήγηση;
.
Τα παραπάνω ερωτήματα είναι απλώς η αφετηρία για ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χώρο της προφορικής ιστορίας, της αφήγησης παραμυθιών και της κινηματογράφησής τους! Γενικότερα είναι ένα ταξίδι στον κόσμο του ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ, του πιο ανερχόμενου είδους κινηματογράφου, που δίνει τον λόγο στους απλούς ανθρώπους, στους αφανείς ήρωες της ζωής. Μέσα από τις δικές τους βιωματικές αφηγήσεις φτιάχνονται ταινίες με αλήθεια, συναίσθημα και χιούμορ που συγκινούν, διασκεδάζουν, επιμορφώνουν ενώ παράλληλα ανιχνεύουν την καθημερινότητα, την παράδοση και την Ιστορία.
.
ΔΟΜΗ - ΜΕΘΟΔΟΣ
Πρόκειται για ένα αυτοτελές Κυριακάτικο επτάωρο εργαστήριο, με προβολές ταινιών και βιωματικές ασκήσεις που αγγίζουν όλα αυτά τα θέματα με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό. Το ντοκιμαντέρ ΠΕΡΑΣΑ ΚΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΙ ΕΙΧΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ, με τις αφηγήσεις λαϊκών παραμυθάδων, θα είναι ένα από τα εργαλεία με τα οποία θα δουλέψουμε.
Οι συμμετέχοντες θα πάρουν μέρος (μεταξύ άλλων) και σε μια άσκηση κατά την οποία κάποιο από τα μέλη της ομάδας θα αφηγηθεί, εθελοντικά, ένα παραμύθι (ή μια προσωπική ιστορία «σαν» παραμύθι) ενώ η κάμερα θα καταγράφει τη διαδικασία. Θα δοθεί, έτσι, η δυνατότητα να μελετήσουμε τις δυσκολίες και τα απρόοπτα που επιφυλάσσει η ζωντανή μαρτυρία, να δούμε την ετοιμότητα του αφηγητή αλλά και τους τρόπους που μπορούμε να κάνουμε την αφήγηση πιο ζωντανή και ενδιαφέρουσα!
.
ΣΤΟΧΟΙ
Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι να δώσει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να «δουν» και να «ακούσουν» με έναν καινούργιο τρόπο τις ιστορίες των άλλων ανθρώπων, και έτσι να βελτιώσουν την ποιότητα της δουλειάς τους μέσα στη σχολική τάξη, στη δική τους ταινία, στα δικά τους πρότζεκτ καταγραφής ιστοριών και παραμυθιών.
Παράλληλα, θα δουλέψουν πάνω σε κάποιες πρακτικές ασκήσεις, τις οποίες στη συνέχεια θα μπορούν να τις υλοποιήσουν και οι ίδιοι στους δικούς τους χώρους (σχολείο, ομάδες ενηλίκων κλπ).
.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, σε παραμυθάδες και αφηγητές, σε ερευνητές/μελετητές της προφορικής ιστορίας, σε σπουδαστές και επαγγελματίες του κινηματογράφου και του θεάτρου (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, τεχνικούς), σε κοινωνικούς ανθρωπολόγους, εθνογράφους, ψυχολόγους και σε όσους ενδιαφέρονται για τον κινηματογράφο, το παραμύθι και την προφορική αφήγηση.
Μπορούν να το παρακολουθήσουν και όσοι έχουν ήδη συμμετάσχει σε οποιοδήποτε από τα προηγούμενα Εργαστήρια του εισηγητή Βασίλη Λουλέ.
.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου
Μέχρι την ημερομηνία αυτή, πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν στα παρακάτω στοιχεία και να καταβάλουν τα δίδακτρα στον Τραπεζικό λογαριασμό.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στα τηλέφωνα: 2105774599, 6973319971
«Παραμυθοπλάστης – χώρος έκφρασης και φαντασίας»
Παναγή Τσαλδάρη 17, Περιστέρι

ΔΙΔΑΚΤΡΑ: 40 ευρώ (30 ευρώ για κατόχους κάρτας ανεργίας)

Αριθμός Λογαριασμού Εθνικής Τραπέζης
IBAN: GR 9601107330000073360623422
Δικαιούχος: Παναγιώτα Κολοκυθά

Για ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ μπορείτε να γράψετε και εδώ:
Βασίλης Λουλές vassilisloules@gmail.com
.
Το εργαστήριο θα αξιοποιήσει την εμπειρία του σκηνοθέτη όχι μόνον από τη διδασκαλία στα προηγούμενα Κινηματογραφικά Εργαστήρια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων ή στα καλοκαιρινά σχολεία (Βωβούσα, Μονοδένδρι, Πήλιο) αλλά και αυτή που απέκτησε περιοδεύοντας σε περίπου 40 γνωστά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά προβάλλοντας τις ταινίες του και συζητώντας με τους θεατές.

* * *
Η φωτογραφία είναι από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ ΠΕΡΑΣΑ ΚΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΙ ΕΙΧΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ
* * *

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΛΕΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Είναι σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.
Συνεργάστηκε για χρόνια με την ΕΡΤ στο πρόγραμμα παραγωγής ταινιών μικρού μήκους καθώς και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στα παλιά κινηματογραφικά επίκαιρα.
Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλήφθηκαν σε διεθνή αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε Πανεπιστήμια.
Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων.
.
Με το έργο του «Φιλιά εις τα παιδιά», αλλά και με τα «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / Θηλειά / Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / Ένας λαμπερός ήλιος» κάνει συχνά περιοδείες με προβολές και συζητήσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του ΚΑΝΑΔΑ.
Ανάμεσά τους και τα: HARVARD, COLUMBIA, YALE, STANFORD, MICHIGAN, PRINCETON, UCLA, Mc GILL, SIMON FRASER, YORK, PENN, UNIVERSITY OF NEW MEXICO, STONY BROOK, INDIANA UNIVERSITY, UNIVERSITY OF CALIFORNIA SAN DIEGO, DUKE, LOYOLA MARYMOUNT (LOS ANGELES), UNIVERSITY OF MISSOURI-ST. LOUIS, CALIFORNIA STATE UNIVERSITY SACRAMENTO, DARTMOUTH COLLEGE, κ.ά.
.
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (επιλογή)
2016 Ανήκω εδώ (Η παλιά μουσουλμανική Κοινότητα Ρόδου) / ντοκ. 47’
2014 Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / ντοκ. 91’
2014 Θηλειά / ντοκιμαντέρ 12’
2012 Φιλιά εις τα παιδιά / ντοκ. 115’
2012 Στα ορεινά βοσκοτόπια / ντοκ. 60’
2005 Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / ντοκ. 29’
2000 Ένας λαμπερός ήλιος / μυθοπλασία 36’
1999 Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών / ντοκ. 30’
1996 Μετέωρα-Πίνδος, οδοιπορικό / ντοκ. 93’
1993 Ο Αμερικάνος / μυθοπλασία 39’
1990 Απών / μυθοπλασία 15’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου