Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Αγκάθια και Αμάραντα από τη Γιάννα Ανδρεάδη στην Άνδρο


Αγκάθια και αμάραντα
Γιάννα Ανδρεάδη

KΑΪΡΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Χώρα Άνδρου, 6 Ιουλίου – 31 Αυγούστου

Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη παρουσιάζει την έκθεση της Γιάννας Ανδρεάδη με έργα ζωγραφικής και σχέδια εμπνευσμένα από τα τοπία και τα φρύγανα της Άνδρου.
Η εικαστική απόδοση της ενέργειας της φύσης αποτελεί ένα θέμα που η Γιάννα Ανδρεάδη εξερευνά στη δουλειά της, στη διάρκεια της καλλιτεχνικής πορείας της, σε σχέση πάντα με τις ταξιδιωτικές εμπειρίες της. Η αφρικανική σαβάνα, η έρημος της Ναμίμπιας, το μυθικό για τη ζωγραφική βουνό Sainte Victoire στη Γαλλία, η θάλασσα στον Ατλαντικό Ωκεανό, τον Ειρηνικό ή το Αιγαίο είναι μερικοί από τους ζωγραφικούς σταθμούς της.
Επισκέπτεται την Άνδρο συχνά εδώ και δεκαπέντε χρόνια με βάση το Κόρθι, και το καλοκαιρινό ξερό τοπίο της είναι αυτό που την εμπνέει. Οι αποχρώσεις της κίτρινης ώχρας, οι ιδιαίτερες ξερολιθιές, ο πλούτος του γυμνού τοπίου.
Οι αφάνες, οι γαλαστοιβίδες, οι ασφάκες, οι άρτηκες, τα γαϊδουράγκαθα, οι σκυλοκρεμμύδες, το σμύρνιο και ιδιαίτερα το μαγικό ελίχρυσο, «της γης το χρυσάφι», γίνονται τα μαυρόασπρα σχέδια που συνθέτουν το βιβλίο Αγκάθια και αμάραντα, με εισαγωγικό κείμενο του Μανώλη Χάρου, από τις Εκδόσεις Άγρα.
Το βιβλίο μαζί με τη δημιουργία βοτανικού κήπου από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη στα Απατούρια, το κτήμα του αρχοντικού πύργου Αγαδάκη, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Life Andros Park, αποτέλεσαν τον σύνδεσμο και την αφορμή για την έκθεση.
Το βιβλίο συνιστά ένα από τα προτιμώμενα μέσα δημιουργίας και έκφρασης της Γιάννας Ανδρεάδη. Μέχρι τώρα έχει εκδώσει δεκαπέντε βιβλία, φωτογραφικά λευκώματα ή βιβλία με σχέδια, στη Γαλλία, το Μεξικό, την Ινδία και την Ελλάδα, στις Εκδόσεις Άγρα, καθώς και πολλές λιθογραφικές αριθμημένες εκδόσεις στο Atelier Franck Bordas.
Η έκθεση στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη θα δώσει επίσης την ευκαιρία να εκτεθεί στις βιτρίνες της μια επιλογή βιβλίων από το αρχείο της Βιβλιοθήκης που αφορούν το ανδριώτικο τοπίο ή τα τοπικά φυτά.
Η Γιάννα Ανδρεάδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε ζωγραφική στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts του Παρισιού. Zει στη Γαλλία από το 1978. Εκφράζεται με τη ζωγραφική, το σχέδιο, τη φωτογραφία, τα βιβλία και τα συμμετοχικά έργα. Η δουλειά της εμπνέεται από τις εμπειρίες της, τη φύση, αλλά και το αστικό τοπίο και την πολιτιστική πολυμορφία της πόλης. Εκθέτει τακτικά ζωγραφικά ή φωτογραφικά της έργα στη Γαλλία. Το 2015 πραγματοποιήθηκε αναδρομική έκθεση της δουλειάς της στη Λοριάν της Βρετάνης και παράλληλα εκδόθηκε κατάλογος με τον τίτλο Géographies. Στην Ελλάδα, μετά την παρουσίαση του συμμετοχικού έργου Ο κόσμος γύρω από μια φλόγα στο πλαίσιο του ATHINA by ART 2004 (επιμέλεια Βάσια Καρκαγιάννη-Καραμπελιά) στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, εξέθεσε την εκδοτική της δουλειά των τελευταίων δεκαεννέα χρόνων τον Oκτώβριο του 2012 στην οικία Κατακουζηνού, στο πλαίσιο του Athens Printfest. Τον Δεκέμβριο του 2016 εξέθεσε το συμμετοχικό φωτογραφικό έργο «ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ» στο Μουσείο Μπενάκη και παράλληλα κυκλοφόρησε το βιβλίο ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ – Παράθυρα στην πόλη από τις Εκδόσεις Άγρα.


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

25 Ιουλίου 1974: Οι εξόριστοι της Γυάρου φθάνουν στο Πόρτο Ράφτη...

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, πλήθος, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

"...Το Λιμάνι του Πόρτο Ράφτη… Ίσως ποτέ δεν είχε αντικρίσει τόπο με τόση λαχτάρα, όσο αυτό το λιμάνι, εκείνο το καλοκαίρι του 1974, όταν με το «Σκίρων» γύρισε από τη Γυάρο μαζί με τους άλλους εξόριστους.
Η Γυάρος… σαράντα χρόνια τώρα δεν έλεγε να φύγει από τους εφιάλτες του. Και μόνο σαν την έβλεπες, ανατρίχιαζες. Ένας απέραντος βράχος. Μια ανεμοδαρμένη φυλακή. Όπως είπε κάποιος συγκρατούμενός του με μαύρο χιούμορ, στη Γυάρο υπήρχαν δυο μελτέμια: Ένα που ξεκινούσε τον Μάιο και τέλειωνε τον Οκτώβριο κι ένα που ξεκινούσε τον Οκτώβριο και τέλειωνε τον Μάιο.

Τόπος εξορίας από την εποχή των Ρωμαίων. Όταν δικτάτορας της Ρώμης ήταν ο Σύλλας είχε στείλει εκεί χιλιάδες πολιτικούς του αντιπάλους. Ελάχιστοι επέζησαν.
ουθενά χώμα. Πουθενά νερό… Λίγες μέρες μετά το Πολυτεχνείο, ένα περιπολικό σταμάτησε έξω από το σπίτι τους στο Πόρτο Ράφτη. Η Ζωή ήταν στις μέρες της, έγκυος στον Οδυσσέα… Έφυγε ήρεμα από το σπίτι. Πρόλαβε να δει μόνο τα δακρυσμένα μάτια της. Ο Μιχαλάκης τους, δυο χρονών αγόρι κοιτούσε φοβισμένος να παίρνουν οι αστυνομικοί τον πατέρα του.

Ο παππούς Λευτέρης προσπαθεί να σβήσει από το μυαλό του εκείνους τους μήνες πάνω στο βράχο. Να φτάσει σε εκείνη τη μέρα που είδε τον γιο του τον Οδυσσέα για πρώτη φορά, αγκαλιά στα χέρια της Ζωής του. Και τον Μιχαλάκη δίπλα να κρατιέται σφιχτά από τη φούστα της. Έγιναν όλοι μια αγκαλιά. Τα δάκρυα έτρεχαν ποτάμι.


Πατέρας γιός πρώτη φορά φιλήθηκαν
γνώρισ' ο κόσμος τ' άσπρα μαλλιά θυμήθηκαν
Σπαθίζει τις πίκρες
ήλιος λαμπρός
στους δρόμους γιορτή
τραγούδι ανεμίζει
πλήθος λαός
κι ένα πουλάκι λαλεί:
-Είμαστ' οι πρώτοι κι ακολουθάνε
αναστημένοι χίλιοι νεκροί
ίδιοι καιροί ξημερώνουνε πάλι
να η φωτιά να η ζωή.

Το τραγούδι του Σαββόπουλου που μιλούσε για κάποιους άλλους εξόριστους, ερχόταν πάντα στο μυαλό του, όταν θυμόταν εκείνες τις στιγμές… Και τα δικά του τα μαλλιά είχαν ασπρίσει στη Γυάρο… 40 χρόνια. Κι ο κόσμος φαίνεται να ξεχνάει. Κι ακόμη χειρότερα να μη θέλει να μάθει..." 
Από το βιβλίο μου Η κούπα του Πτολεμαίου -Περιπέτεια στο Πόρτο Ράφτη Για να μαθαίνουν τα παιδιά και να μη γίνονται ανιστόρητοι ενήλικες. Τη φωτογραφία ανάρτησε ο Κώστας Ζαχαριάδης

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από διάφορα αρχεία 
Αποτέλεσμα εικόνας για Σκίρων Πόρτο Ράφτη εξόριστοι γυαρουΑποτέλεσμα εικόνας για Σκίρων Πόρτο Ράφτη εξόριστοι γυαρουΑποτέλεσμα εικόνας για Σκίρων Πόρτο Ράφτη εξόριστοι γυαρουΑποτέλεσμα εικόνας για Σκίρων Πόρτο Ράφτη εξόριστοι γυαρου

Αυτό που δεν γνώριζα είναι ότι και ο θείος μου Σεραφείμ Στοφόρος, ήταν από τους πρώτους που εξορίστηκαν στη Γυάρο το 1948.
Απόσπασμα από το βιβλίο "Απαγορεύεται" του Ανδρεά Νενεδάκη "25/9/1948... Ο Στόφορος Σεραφείμ έχει γίνει ανάπηρος, τον χτύπησαν τζιμάνια με τον φύλακα Ιωαννίδη, του 'σπασαν το πόδι γιατί δεν τους έφτιασε μαγκούρες να χτυπούν τους κρατούμενους...."  

Βραδιά Παραμυθιού στη Νέα Πέραμο

Αυτό θα είναι το σκηνικό των παραμυθιών μας (ηλιοβασίλεμα στη Νέα Πέραμο)


Βραδιά Παραμυθιού στη Νέα Πέραμο

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Περάμου Αττικής σας καλεί τη Τρίτη 30 Ιουλίου στις 8 το βράδυ στο Θεατράκι της παραλίας σε μια βραδιά γεμάτη παραμύθια, με αφορμή το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου «Ένα κουτί θάλασσα»

Τα παιδιά θα δημιουργήσουν μαζί με τον συγγραφέα και θα παίξουν -αυτοσχεδιάζοντας- ένα παραμύθι που θα διαδραματίζεται στη Νέα Πέραμο.

Θα ακολουθήσει ένας πρωτότυπος διαγωνισμός τραγουδιού πλάι στη θάλασσα.




Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Μια μαγική βραδιά στη Γέρα: Περιπέτεια στον Ανεμόμυλο



Μια μαγική βραδιά στη Γέρα

Από τη Λέρο και τη Χίο στο Πέραμα: Περιπέτεια στον Ανεμόμυλο

Οι εκδόσεις Κέδρος και τα Βιβλιοπωλεία «Μυρένα Φωτίου» σας καλούν στον «Κάβο» στη Γέρα την Κυριακή 11 Αγούστου στις 7 το απόγευμα για μια βραδιά γεμάτη παραμύθια, μουσικές και τραγούδια για μικρούς και μεγάλους με αφορμή τα βιβλία του Κώστα Στοφόρου «Ο Κώδικας της Λέρου -Περιπέτεια στο νησί της Άρτεμης» και «Στα ίχνη του Ομήρου -περιπέτεια στη Χίο».

Η Αγία Μαρίνα της Λέρου, ο Βροντάδος της Χίου και το Πέραμα της Λέσβου χαρακτηρίζονται από τους ανεμόμυλους που βρίσκονται στη θάλασσα.

Με αυτό το κοινό σύμβολο ως έμπνευση θα δημιουργήσουμε μαζί με τα παιδιά μια καινούργια ιστορία.

Η βραδιά θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα με παρουσίαση των δυο βιβλίων.

Μαθητές από τα χωριά της Γέρας θα διαβάσουν χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

Στη συνέχεια τα παιδιά μαζί με τον συγγραφέα θα δημιουργήσουν και θα παίξουν την ιστορία «Περιπέτεια στον Ανεμόμυλο».

Θα ακολουθήσει ένας πρωτότυπος διαγωνισμός τραγουδιού πλάι στη θάλασσα.

Ο Παναγιώτης Αγιακάτσικας (φιλική συμμετοχή) που θα μας συνοδεύσει και θα μας ταξιδέψει μουσικά με την κιθάρα του.

Όμως θα υπάρχουν και γευστικές εκπλήξεις από το Αρτοποιείο Αποστόλη Βατζάκα που θα μας δώσει τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε μοναδικές γεύσεις.

Για τους μεγάλους θα προσφέρει ούζο η ποτοποιία Μυτιλήνης «Αιγαίο»

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 40  χρόνων των Βιβλιοπωλείων Φωτίου σε Παπάδο και Μυτιλήνη

Η είσοδος είναι ελεύθερη


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Μια παράξενη νύχτα στα Αναφιώτικα


Αποτέλεσμα εικόνας για παράξενη νυχτα αναφιώτικα
Μια παράξενη νύχτα στα Αναφιώτικα

Περίπατος στην Πλάκα

Τη Τετάρτη 31 Ιουλίου στις 19.30 θα ξεκινήσουμε από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης για έναν διαφορετικό περίπατο στα Αναφιώτικα, γεμάτο μυστήριο.

Ιστορίες πραγματικές και φανταστικές, ιστορίες που πέρασαν στον κινηματογράφο και στη λογοτεχνία, άλλες που τις τυλίγει ένα άρωμα μυστηρίου. Ποιήματα, μυθιστορήματα, σενάρια…

Έζησε πράγματι στα Αναφιώτικα και σε ποιο σπίτι ο Τζιμ Μόρισον;

Ποιες παράξενες οπτασίες αντίκρισε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στην ίδια γειτονιά;

Ποιο όνειρο αποκάλυψε στη Σοφία Λασκαρίδου τον θάνατο του Περικλή Γιαννόπουλου;

Τι κρύβει το σπίτι με την πράσινη πόρτα λίγο κάτω από τα Αναφιώτικα;

Ποιοι οδήγησαν στον θάνατο τον Οδυσσέα Ανδρούτσο;

Τι γύρευε μια κόκκινη Μερσεντές κάτω από τα Αναφιώτικα και ποιο ήταν το επικίνδυνο φορτίο της;

Που πλανιέται το τέρας του Φρανκενστάιν;

Μετά τον περίπατό μας πίνοντας ένα ποτήρι κρασί θα απολαύσουμε και σκηνές από βίντεο και κινηματογραφικές ταινίες στην αυλή του Μουσείου.

Οδηγός μας σε αυτό το μυστηριώδες ταξίδι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος.

Η συμμετοχή κοστίζει 10 ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από τον περίπατο και ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο
Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: info@ekedisy.gr
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23 -Πλάκα, Στάση Μετρό Ακρόπολη. Τηλ. 2103250341


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Σεμινάρια με τη Μαρία Ρουσάκη και την Ιωάννα Μπαμπέτα



«Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΝ»
H Metropolitan Seminars διοργανώνει τριήμερο σεμινάριο δημιουργικής γραφής παιδικού βιβλίου στο Λουτράκι, με τις συγγραφείς Μαρία Ρουσάκη και Ιωάννα Μπαμπέτα.
Τρεις μέρες πρωινών και απογευματινών εργαστηρίων.
Τρεις μέρες δημιουργίας και απόλαυσης δίπλα στην ακτή.
Βουτιές στη θάλασσα, φαγητό σε ταβερνάκια και πολλή συζήτηση για το πώς γράφουμε ιστορίες για παιδιά. 27, 28, 29 Αυγούστου 2019 Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε στο email: metropolitan.seminars@gmail.com Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 26 Ιουλίου (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Στη Σαντορίνη: Ταξιδεύουμε στη θάλασσα και στη φαντασία με τα ψηφιδωτά της Αναστασίας Νικολάου



Έκθεση της ψηφιδογράφου Αναστασίας Νικολάου στην Εστία Πύργου Καλλίστης

Μέχρι την προσεχή Δευτέρα 15 Ιουλίου, όσοι βρεθείτε στη Σαντορίνη θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια ξεχωριστή έκθεση με τα βραβευμένα έργα της ψηφιδογράφου Αναστασίας Νικολάου, στον εκθεσιακό χώρο της πλατείας Πύργου.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο. Η πάντα ανήσυχη καλλιτέχνης, δεν μένει στην απλή έκθεση των έργων της, αλλά πραγματοποιεί και παράλληλες δράσεις:  παρουσιάσεις θεωρίας  και πρακτικής της εικαστικής ψηφιοποίησης και  εκδηλώσεις ψηφιδοτοποθέτησης από το κοινό.

Είχα την ευκαιρία ζήσω κι εγώ μοναδικές στιγμές στη Γλυφάδα, στην προηγούμενη έκθεσή της και αν δω τη χαρά παιδιών και ενηλίκων που έφτιαξαν με την καθοδήγηση της πολύ όμορφα ψηφιδωτά.

Μερικά από αυτά εμπνευσμένα από το "Ένα κουτί θάλασσα"...


Στη Σαντορίνη,  η θεματολογία των δράσεων είναι εμπνευσμένη από την θάλασσα και φιλοδοξεί να γαληνεύει τους συμμετέχοντες δίνοντάς τους παλέτες και ψηφίδες να δημιουργήσουν τα μοναδικά τους μοτίβα και χρώματα.

Μέσα από την τέχνη της ψηφιδογραφίας, χρησιμοποιώντας υλικά όπως μάρμαρο, γυαλί, σίδερο,  ξύλο, ξεπηδούν δημιουργικές τέχνες και τεχνικές, που προωθούν την  διατήρηση και διάδοση του πολιτισμού.

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ψηφιδοτοποθέτησης μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας έως Δευτέρα 8 Ιουλίου, στο τηλέφωνο 6945875289 (κα Αναστασία Νικολάου).

Το ωράριο λειτουργίας 10:00-14:00 & 17:00-20:00 και η είσοδος των επισκεπτών στην έκθεση και σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.

Εδώ μπορείτε ναι δείτε έργα της Αναστασίας Νικολάου https://www.youtube.com/watch?v=5y-XWtfcINg

Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Γέρα η μαγική



Με την ευκαιρία του 3ου Lesvos Food Fest είχα τη χαρά να τριγυρίσω πάλι σε ένα από τα ωραιότερα τοπία της Ελλάδας, τον Κόλπο της Γέρας.

Παρουσιάζοντας το βιβλίο μου "Ένα κουτί θάλασσα" (εκδόσεις Μίνωας) στα παιδιά στον Παπάδο και στη Μυτιλήνη, τους διάβασα και αυτό το απόσπασμα:

"....Σταματήσαμε στον παλιό ανεμόμυλο στο Πέραμα, που μου θύμισε έναν μύλο που μου είχε δείξει ο μπαμπάς από την Αγία Μαρίνα της Λέρου. Ένας μύλος κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα, στο πιο στενό κομμάτι του κόλπου, που μοιάζει με λιμνοθάλασσα. Και δίπλα στο νερό απέραντες εκτάσεις με ελαιόδεντρα. Μια πράσινη θάλασσα δίπλα στη γαλάζια!






Θυμήθηκα τον Ελύτη, τον αγαπημένο ποιητή της δασκάλας μου, της κυρίας Κωνσταντίας, στην έκτη. Ο μύλος βρίσκεται δίπλα στο χωριό Παπάδος, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα του. Λένε πως πιο πολύ ένιωθε πατρίδα του το χωριό της μητέρας του.

«Ό,τι λεπτότερο έχει στην ποίησή του ο Ποιητής, το χρωστά στη μάνα του, την πανεύγενη αυτή ηρωίδα της αγάπης, που έκλεισε τα μάτια της στα 1960, τη χρονιά που ο γιος της τιμήθηκε με το πρώτο κρατικό βραβείο της ποίησης, με την ικανοποίηση ότι χάρισε στο νησί της, στην πατρίδα της, έναν έξοχο ποιητή».

Μαρία Βρανά την έλεγαν…

Για τα χωριά του κόλπου της Γέρας, ο Ελύτης γράφει ακόμα και στο Άξιον Εστί. Το έψαξα μετά την εκδρομή μας στο Google και, αν και δεν κατάλαβα πολύ καλά τι λέει, το αντιγράφω για σας, τους μορφωμένους αναγνώστες μου:

Και πολύ πιο βαθιά πίσω απ’ τα κύματα
στο Νησί με τους κόλπους των ελαιώνων
μια στιγμή μου εφάνηκε θωρούσα Εκείνον
που το αίμα του έδωσε να σαρκωθώ
τον τραχύ του Αγίου δρόμου ν’ ανεβαίνει
Μια φοράν ακόμη
στα νερά της Γέρας ν’ ακουμπά τα δάχτυλα
και τα πέντε ν’ ανάβουνε χωριά,
ο Παπάδος, ο Πλακάδος, ο Παλαιόκηπος,
ο Σκόπελος και ο Μεσαγρός,
εξουσία και κλήρος της γενιάς μου.
Το Άξιον Εστί, «Η Γένεσις»

Η μαμά, κολλημένη με τον Βενέζη, μας είπε πως εκεί, στον κόλπο της Γέρας, έγραφε ότι «κοιμούνται ξαπλωμένες οι αρχαίες θεότητες του Αιγαίου». 
Να έβλεπε από μια μεριά η κυρία Κωνσταντία τις προόδους που έχω κάνει...
Όταν σουρούπωσε, καθίσαμε να φάμε στο Λιμανάκι της Ευριακής. Προσπαθούσα να καταλάβω πως ήταν δυνατόν ένα τόσο όμορφο μέρος να σου φέρνει αυτή τη μελαγχολία. Σκεφτόμουν τον κύριο Γιάννη στην εντατική και δυσκολευόμουν να καταλάβω πως μπορεί να υπάρχει τόση κακία. Ποιος μισούσε τόσο αυτόν τον άνθρωπο;"




Έμεινα σε ένα πραγματικά παραδεισένιο μέρος, τον Αύλωνα . Ελιές, πράσινο, νερά, μυρωδικά.

Ιδού και η θέα από το δωμάτιό μου.



Για να μη μιλήσουμε για τη φιλοξενία από τον Κώστα Αρτακιανό και τις υπέροχες κόρες του.




...και φυσικά μη ξεχνάμε την αγάπη για το βιβλίο.
Πέρα από το εξαιρετικό βιβλιοπωλείο της Μυτιλήνης Book an Art και τη Βάλια Μπαρμπατιώτη που με φιλοξένησαν και στήριξαν τις δυο παρουσιάσεις,  να πούμε πως το χωριό Παπάδος, δείχνοντας την αγάπη για τα γράμματα, έχει ένα θαυμάσιο βιβλιοπωλείο, της οικογένειας Φωτίου το οποίο έδωσε το παρόν και στο Φεστιβάλ

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει

Ένα κουτί θάλασσα με νοστιμιές από τη Λέσβο: Χάχλες, σουγάνια και καυτοί γκιουζλεμέδες!


Μετά τους μεζέδες ένα δροσιστικό κοκτέιλ με βάση -φυσικά- το ούζο!


Βρέθηκα στο 3o Lesvos Food Fest και είχα την τύχη να είμαι στην έναρξη του Φεστιβάλ στον Παπάδο όπου εκτός από τις ιστορίες του Γεραγώτικου Ελαιώνα δοκιμάσαμε αναρίθμητους και εκλεκτούς μεζέδες.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη η κουζίνα της Λέσβου είναι απλά...κορυφαία.

Την άποψή μου αυτή μοιράζομαι και με τους ήρωες του βιβλίου μου "Ένα κουτί θάλασσα" (εκδόσεις Μίνωας) που απολαμβάνουν τα φαγητά του νησιού.

Δυο μικρά αποσπάσματα:

 1.
"Ο μπαμπάς και ο κύριος Γιάννης είχαν καθίσει κάτω από τη «μουριά του Μυριβήλη», στην ομώνυμη ταβέρνα. Τεράστιο δέντρο!

Δε θα το πιστέψετε... Πάλι έτρωγαν μεζεδάκια. Ευτυχώς όχι αστακομακαρονάδες που έβλεπα να τρώνε οι ξένοι δίπλα για βραδινό. Μου έδειξαν ένα πιάτο που ο ταβερνιάρης τούς είχε φτιάξει για να δοκιμάσει ο μπαμπάς τις νοστιμιές του τόπου: παστουρμάς μαγιάτικου, λακέρδα, σκορδάτες γαρίδες, τηγανητή σουπιά με ξίδι και πιπέρι και, φυσικά, παστή σαρδέλα, και «ούζο 100% εξ αποστάξεως, που φτιάχνει για το μαγαζί η ποτοποιία Σμυρνιώ», όπως περήφανα το παρουσίασε ο κύριος Γιάννης, λες και το έφτιαχνε ο ίδιος.

Όμως, το καλύτερο ήταν το χταπόδι. Έτσι που μιλούσε γι’ αυτό, με έκανε να το δοκιμάσω. Καλά... Δεν υπάρχει... Δεν έχω ξαναφάει τέτοιο πράγμα. Νοστιμιά φοβερή! Και να λιώνει στο στόμα σου"

"Καναπεδάκια" με χταπόδι και φάβα, από το Καφέ Μεζεδοπωλείο "Ένωση Καλοφαγάδων" μαζί με εκλεκτά προϊόντα από την περιοχή της Γέρας, όπως το ελαιόλαδο από τη "Μοδούσα"



2.

"...Μόνο να έβλεπες το τραπέζι, ξεχνούσες και έρωτες και τα πάντα! Σύμφωνα με τις σημειώσεις μου, έφαγα κατά σειρά τα εξής:


κολοκυθολούλουδα γεμιστά με τυρί, αυγά και κρεμμύδι
ντολμαδάκια γιαλαντζί
τυροπιτάκια τηγανητά (γκιουζλεμέδες τα είπε η κυρία Σαπφώ)
κεφτεδάκια με ούζο και κύμινο
μπιφτέκια ψημένα στα νεραντζόφυλλα

Και όλα αυτά γιατί δεν είχε βρει καλό κομμάτι αρνί για να μας φτιάξει γιαουρτλού!"



Βρέθηκα λοιπόν στο Φεστιβάλ για να παρουσιάσω το βιβλίο και να φτιάξουμε παραμύθια με τα παιδιά, αλλά από πρωίας άρχισαν οι μεζέδες.

Με αφορμή γύρισμα της ΕΡΤ3 στο Πέραμα, με φόντο τον περίφημο μύλο, δοκιμάσαμε καναπεδάκια με χταπόδι και μελιτζάνες τυλιχτές από το Καφέ Μεζεδοπωλείο "Ένωση Καλοφαγάδων" στον Μεσαγρό και Βασιλόπιτα από το Αρτοζαχαροπλαστείο Σουσαμλή σην Αγιάσο. Αυτή η μερακλίδικη βασιλόπιτα με τα πολλά φύλλα είναι μοναδική. Κάποια ψυχή από το νησί την αγοράζει τη χωρίζει σε κομμάτια και τη φυλά στην ...κατάψυξη για να τη γεύεται όλο το χρόνο στην Αθήνα!





Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι στη Μοδούσα κι εκεί που νομίζαμε πως τα έχουμε δει όλα, να οι χταποδοκεφτέδες και τα τηγανητέλια από το εστιατόριο Μπαλουχανάς και άλλοι μεζέδες από τον Δεσπότη" στο Πέραμα της Γέρας...




Φυσικά υπήρχαν διαφόρα παστά και τα εκπληκτικά σουγάνια -γεμιστά φύλλα κρεμμυδιού και οι γκιουζλεμέδες από τον Κώστα Αρτακιανό και το εστιατόριο -ξενώνα Αύλωνα.


Σουγάνια από την οικογένεια Αρτακιανού στον Αύλωνα


Εκεί φιλοξενήθηκα και με ...αποτέλειωσαν με μια ακόμη δέσμη μεζέδων, όπως οι "παντρεμένες σαρδέλες" - ο πιο επιτυχημένος γάμος, με δυο σαρδέλες ανοικτές και στη μέση μυρωδικά... Αλλά και τα γεμιστά κολοκυθολούλουδα με διάφορα τυριά και μυρωδικά.






Σημειώνω ότι οι απίθανες αυτές γεύσεις εστίαζαν που εστίαζαν στο ελαιόλαδο, το ούζο και την τοπική παράδοση!

Το βράδυ στο Φεστιβάλ, ο Σύλλογος Μίλτος Κουντουράς ήρθε με πολλούς μεζέδες. Δοκιμάσαμε και "χάχλες" ξερό τραχανά σε σχήμα βαρκούλας που μπορείς να το γεμίσεις με σαλάτα ή κάτι άλλο, ή -όπως εγώ- να το φας σκέτο! 


ενώ παρασκευάστηκε φρέσκος τραχανάς από πρόβειο γάλα. Τι να σας λέω τώρα.Ζεστό το φάγαμε!

Φρέσκος, μοσχοβολιστός τραχανάς


Τσιμπολογώντας στον Αύλωνα. Σουγάνια, ψάρι και φαβα



...και μιa συνταγή για σουγάνια, από το Lesvos Insider

Σουγάνια // Η τέχνη είναι στο τύλιγμα

Οι κρεμυδοντολμάδες είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Λέσβου. Την μαγειρεύουν οι νοικοκυρές της Φίλιας την ημέρα των Χριστουγέννων και συμβολίζει τον Χριστό στα σπάργανα. Η γέμιση δεν διαφέρει πολύ από εκείνη των ντολμάδων και η τέχνη είναι στο τύλιγμα.

1 κιλό μεγάλα κρεμμύδια
500γρ κιμά μοσχαρίσιο
250γρ ντομάτα στον τρίφτη
100γρ ρύζι γλασέ
1 πρέζα κύμινο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
ελαιόλαδο

Τσιγαρίζουμε τον κιμά με ελάχιστο ελαιόλαδο και σβήνουμε με την ντομάτα.
Αλατίζουμε και προσθέτουμε το κύμινο.
Προσθέτουμε ελάχιστο νερό και το ρύζι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 15 λεπτά περίπου.
Στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό και αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα καθαρισμένα κρεμμύδια ολόκληρα για 20-25 λεπτά.
Τα αφαιρούμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χαράζουμε από τη ρίζα ως το κοτσάνι ώστε να βγαίνει ολόκληρο το φύλλο τους όταν το τραβήξουμε.
Γεμίζουμε με μια κουταλιά από το μείγμα, τα ρολάρουμε σε μια επιφάνεια να κλείσουν καλά και τα βάζουμε όλα σε ένα πλακερό/βαθύ μεγάλο σκεύος με 1 ποτήρι νερό και ελάχιστο ελαιόλαδο.
Σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μαγειρεύουμε για 30 λεπτά περίπου.
Συνδυάζονται με αυγολέμονο ή γιαούρτι πρόβειο.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Στη Λέσβο των ανθρώπων και των γεύσεων

 Î— εικόνα ίσως περιέχει: τον Kostas Stoforos, χαμογελάει, κάθεται, ωκεανός, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες, νερό, φαγητό και φύση





Επιστροφή από τη Λέσβο και το 3ο Lesvos Food Fest.

Είχα τη χαρά να συμμετέχω στην έναρξη την Τρίτη 2 Ιουλίου στις "Ιστορίες του γεραγώτικου ελαιώνα". Τη λύπη να γυρίσω χωρίς να το απολαύσω ολόκληρο...


Η φιλοξενία, τα τοπία, οι πεντανόστιμοι μεζέδες, το κορυφαίο ούζο του νησιού...
Άντε να φύγεις από εκεί.
Πέρασα δυο καταπληκτικά βράδια:
Το ένα στις εγκαταστάσεις -το παλιό ελαιοτριβείο- της Μοδούσας και το δεύτερο στο βιβλιοπωλείο Book and Art στην πόλη της Μυτιλήνης.
Παρουσίασα το βιβλίο "Ένα κουτί θάλασσα" που διαδραματίζεται στη Λέσβο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.
Όμως οι εικόνες θα τα πουν καλύτερα

Υποδοχή με πρωινό στο Μουσικό Καφενείο από τη Μαρία Καπλανέλλη -"ψυχή του Φεστιβάλ:




Επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο και ανάγνωση της εφημερίδας /περιοδικού "Πλατεία"



Γυρίσματα στο Πέραμα για την ΕΡΤ3





Στρογγυλό τραπέζι και μεζέδες στη Μοδούσα 





Ο Παράδεισος επί της γης: Αύλωνας στον Κόλπο της Γέρας. Φοβερή φιλοξενία από τον Κώστα Αρτακιανό






Βράδυ στη Μοδούσα. δεκάδες παιδιά δημιουργούν το δικό τους παραμύθι


Μοναδικές αφηγήσεις παραμυθιών με την ελιά από την Ελεάνα Χατζάκη



Βράδυ μαγικό στη Καρίνη με την Ερμολία Σέντα




Περίπατος στη Μυτιλήνη το άλλο απόγευμα και καφές στον Ερμή



Στο βιβλιοπωλείο Book and Art της Βάλιας Μπαρμπατιώτη. Διάβασαν αποσπάσματα τα παιδιά από το 9 ο Δημοτικό και φτιάξαμε παραμύθια...




Το άλλο μεσημέρι πριν φύγω τα τελευταία μας ουζάκι με τον εκλεκτό συνάδελφο Στρατή Μπαλάσκα.

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται:

6 Ιουλίου – “Street Food στον Μόλυβο”

19:30 Οδός “Μιχαήλ Γούτου”, Μόλυβος
Μεταμορφώνουμε τοπικές συνταγές σε φαγητό δρόμου και κάνουμε γευσιγνωσία ντόπιων προϊόντων στον κεντρικό δρόμο του Μολύβου μετά μουσικής και χορού. Μια γιορτή του δρόμου που πλαισιώνεται  από εκπλήξεις, κεράσματα, παρουσιάσεις, εργαστήρια και μαγειρέματα, προσαρμοσμένα σε σύγχρονες τάσεις γαστρονομίας. Πρωταγωνίστριες της δράσης και φέτος οι Μολυβιάτισες νοικοκυρές οι οποίες  μαγειρεύουν για μας στο δρόμο τοπικές γλυκές και αλμυρές συνταγές. Λέσβιοι παραγωγοί ελαιολάδου, ούζου, μελιού, τυροκομικών προϊόντων, πατάτας, βράσματος κ.α. θα δώσουν το παρόν για γευσιγνωσίες και παρουσιάσεις προϊόντων. 
Προμηθευτείτε το οικολογικό σετ σερβιρίσματος από το περίπτερο του Φορέα Τουρισμού Μολύβου και δοκιμάστε τις λιχουδιές που ετοιμάσαμε για σας, δωρεάν.
Τη δράση οργανώνει ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου σε συνεργασία με το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου.
Μαζί μας στo… δρόμο  θα είναι ο chef Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο Παναγιώτης Μπελτζινίτης food stylist και food photographer, που θα δοκιμάσουν τα προιόντα, θα παρουσιάσουν τους παραγωγούς και θα προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους παρουσίασης των εδεσμάτων.
21:30 Live νησιώτικη μουσική με  “Χρώματα Αιγαίου” απο τη Βασιλική Παπαγεωργίου με ούτι, κανονάκι και άλλα παραδοσιακά μουσικά όργανα, μας προσκαλούν να χορέψουμε στον δρόμο.

7 Ιουλίου – “Γλυκιά σαν καραμέλα”

Ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού θα προβάλει την παρασκευή της “καραμέλας” με την παραδοσιακή τεχνική, καθώς και την ανάδειξή της μέσα από νέες δημιουργικές συνταγές. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό, Εξωραϊστικό Σύλλογο Ερεσίων «Φανίας» θα αναβιώσει τις “καντρίλιες” με μαθήματα χορού. Το 3ο Lesvos Food Fest θα κλείσει στην αμμουδιά της Σκάλας Ερεσού με τραγούδι και γλέντι.
Οι Ερέσιοι πάντα αγαπούσαν τη διασκέδαση, το χορό, το τραγούδι και το καλό φαγητό. Ταξίδεψαν ή μετανάστευσαν στο εξωτερικό, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες, και επιστρέφοντας έφεραν νέες ιδέες, που αφομοιώθηκαν από την τοπική παράδοση τόσο στη γαστρονομία όσο και στη διασκέδαση. Κάπως έτσι, το “Dulce de leche” της Αργεντινής έγινε η παραδοσιακή “καραμέλα”, χρησιμοποιώντας το εκλεκτό πρόβειο γάλα της περιοχής,  και “οι καντρίλιες” της Δυτικής Ευρώπης εντάχθηκαν στη διασκέδαση ήδη από τα χρόνια του μεσοπολέμου.
11:00 – Πλωτά μαγειρέματα στην πλατεία Παπανικολή της Σκάλας Ερεσού. 
O διακεκριμένος chef Μανώλης Παπουτσάκης μας προτείνει τρόπους ένταξης της καραμέλας στην σύγχρονη κουζίνα.
18:00 – “Καραμέλα” στην αυλή της Φανής στη Σκάλα Ερεσού
Ερέσια νοικοκυρά θα μας δείξει την παρασκευή της “καραμέλας” με τον παραδοσιακό τρόπο.
*Ακολουθήστε τις σχετικές πινακίδες που θα σας οδηγήσουν από την Πλατεία Παπανικολή στην αυλή της Φανής.
19:30 – “Καντρίλιες” στην πλατεία Παπανικολή στη Σκάλα Ερεσού
Το γλέντι θα ξεκινήσει χορεύοντας “καντρίλιες” με τραγούδια μιας άλλης εποχής.
20:30 – Παρέες με τραγούδι στην αμμουδιά
Mε ούζο και μεζέδες, τραγούδι και χορό σαν μια μεγάλη παρέα, θα κλείσουμε το 3ο Lesvos Food Fest στην παραλία της Σκάλας Ερεσού.