Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Στη Λέσβο των ανθρώπων και των γεύσεων

 Î— εικόνα ίσως περιέχει: τον Kostas Stoforos, χαμογελάει, κάθεται, ωκεανός, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες, νερό, φαγητό και φύση





Επιστροφή από τη Λέσβο και το 3ο Lesvos Food Fest.

Είχα τη χαρά να συμμετέχω στην έναρξη την Τρίτη 2 Ιουλίου στις "Ιστορίες του γεραγώτικου ελαιώνα". Τη λύπη να γυρίσω χωρίς να το απολαύσω ολόκληρο...


Η φιλοξενία, τα τοπία, οι πεντανόστιμοι μεζέδες, το κορυφαίο ούζο του νησιού...
Άντε να φύγεις από εκεί.
Πέρασα δυο καταπληκτικά βράδια:
Το ένα στις εγκαταστάσεις -το παλιό ελαιοτριβείο- της Μοδούσας και το δεύτερο στο βιβλιοπωλείο Book and Art στην πόλη της Μυτιλήνης.
Παρουσίασα το βιβλίο "Ένα κουτί θάλασσα" που διαδραματίζεται στη Λέσβο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.
Όμως οι εικόνες θα τα πουν καλύτερα

Υποδοχή με πρωινό στο Μουσικό Καφενείο από τη Μαρία Καπλανέλλη -"ψυχή του Φεστιβάλ:




Επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο και ανάγνωση της εφημερίδας /περιοδικού "Πλατεία"



Γυρίσματα στο Πέραμα για την ΕΡΤ3





Στρογγυλό τραπέζι και μεζέδες στη Μοδούσα 





Ο Παράδεισος επί της γης: Αύλωνας στον Κόλπο της Γέρας. Φοβερή φιλοξενία από τον Κώστα Αρτακιανό






Βράδυ στη Μοδούσα. δεκάδες παιδιά δημιουργούν το δικό τους παραμύθι


Μοναδικές αφηγήσεις παραμυθιών με την ελιά από την Ελεάνα Χατζάκη



Βράδυ μαγικό στη Καρίνη με την Ερμολία Σέντα




Περίπατος στη Μυτιλήνη το άλλο απόγευμα και καφές στον Ερμή



Στο βιβλιοπωλείο Book and Art της Βάλιας Μπαρμπατιώτη. Διάβασαν αποσπάσματα τα παιδιά από το 9 ο Δημοτικό και φτιάξαμε παραμύθια...




Το άλλο μεσημέρι πριν φύγω τα τελευταία μας ουζάκι με τον εκλεκτό συνάδελφο Στρατή Μπαλάσκα.

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται:

6 Ιουλίου – “Street Food στον Μόλυβο”

19:30 Οδός “Μιχαήλ Γούτου”, Μόλυβος
Μεταμορφώνουμε τοπικές συνταγές σε φαγητό δρόμου και κάνουμε γευσιγνωσία ντόπιων προϊόντων στον κεντρικό δρόμο του Μολύβου μετά μουσικής και χορού. Μια γιορτή του δρόμου που πλαισιώνεται  από εκπλήξεις, κεράσματα, παρουσιάσεις, εργαστήρια και μαγειρέματα, προσαρμοσμένα σε σύγχρονες τάσεις γαστρονομίας. Πρωταγωνίστριες της δράσης και φέτος οι Μολυβιάτισες νοικοκυρές οι οποίες  μαγειρεύουν για μας στο δρόμο τοπικές γλυκές και αλμυρές συνταγές. Λέσβιοι παραγωγοί ελαιολάδου, ούζου, μελιού, τυροκομικών προϊόντων, πατάτας, βράσματος κ.α. θα δώσουν το παρόν για γευσιγνωσίες και παρουσιάσεις προϊόντων. 
Προμηθευτείτε το οικολογικό σετ σερβιρίσματος από το περίπτερο του Φορέα Τουρισμού Μολύβου και δοκιμάστε τις λιχουδιές που ετοιμάσαμε για σας, δωρεάν.
Τη δράση οργανώνει ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου σε συνεργασία με το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου.
Μαζί μας στo… δρόμο  θα είναι ο chef Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο Παναγιώτης Μπελτζινίτης food stylist και food photographer, που θα δοκιμάσουν τα προιόντα, θα παρουσιάσουν τους παραγωγούς και θα προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους παρουσίασης των εδεσμάτων.
21:30 Live νησιώτικη μουσική με  “Χρώματα Αιγαίου” απο τη Βασιλική Παπαγεωργίου με ούτι, κανονάκι και άλλα παραδοσιακά μουσικά όργανα, μας προσκαλούν να χορέψουμε στον δρόμο.

7 Ιουλίου – “Γλυκιά σαν καραμέλα”

Ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού θα προβάλει την παρασκευή της “καραμέλας” με την παραδοσιακή τεχνική, καθώς και την ανάδειξή της μέσα από νέες δημιουργικές συνταγές. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό, Εξωραϊστικό Σύλλογο Ερεσίων «Φανίας» θα αναβιώσει τις “καντρίλιες” με μαθήματα χορού. Το 3ο Lesvos Food Fest θα κλείσει στην αμμουδιά της Σκάλας Ερεσού με τραγούδι και γλέντι.
Οι Ερέσιοι πάντα αγαπούσαν τη διασκέδαση, το χορό, το τραγούδι και το καλό φαγητό. Ταξίδεψαν ή μετανάστευσαν στο εξωτερικό, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες, και επιστρέφοντας έφεραν νέες ιδέες, που αφομοιώθηκαν από την τοπική παράδοση τόσο στη γαστρονομία όσο και στη διασκέδαση. Κάπως έτσι, το “Dulce de leche” της Αργεντινής έγινε η παραδοσιακή “καραμέλα”, χρησιμοποιώντας το εκλεκτό πρόβειο γάλα της περιοχής,  και “οι καντρίλιες” της Δυτικής Ευρώπης εντάχθηκαν στη διασκέδαση ήδη από τα χρόνια του μεσοπολέμου.
11:00 – Πλωτά μαγειρέματα στην πλατεία Παπανικολή της Σκάλας Ερεσού. 
O διακεκριμένος chef Μανώλης Παπουτσάκης μας προτείνει τρόπους ένταξης της καραμέλας στην σύγχρονη κουζίνα.
18:00 – “Καραμέλα” στην αυλή της Φανής στη Σκάλα Ερεσού
Ερέσια νοικοκυρά θα μας δείξει την παρασκευή της “καραμέλας” με τον παραδοσιακό τρόπο.
*Ακολουθήστε τις σχετικές πινακίδες που θα σας οδηγήσουν από την Πλατεία Παπανικολή στην αυλή της Φανής.
19:30 – “Καντρίλιες” στην πλατεία Παπανικολή στη Σκάλα Ερεσού
Το γλέντι θα ξεκινήσει χορεύοντας “καντρίλιες” με τραγούδια μιας άλλης εποχής.
20:30 – Παρέες με τραγούδι στην αμμουδιά
Mε ούζο και μεζέδες, τραγούδι και χορό σαν μια μεγάλη παρέα, θα κλείσουμε το 3ο Lesvos Food Fest στην παραλία της Σκάλας Ερεσού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου