Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Ένα κουτί θάλασσα με νοστιμιές από τη Λέσβο: Χάχλες, σουγάνια και καυτοί γκιουζλεμέδες!


Μετά τους μεζέδες ένα δροσιστικό κοκτέιλ με βάση -φυσικά- το ούζο!


Βρέθηκα στο 3o Lesvos Food Fest και είχα την τύχη να είμαι στην έναρξη του Φεστιβάλ στον Παπάδο όπου εκτός από τις ιστορίες του Γεραγώτικου Ελαιώνα δοκιμάσαμε αναρίθμητους και εκλεκτούς μεζέδες.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη η κουζίνα της Λέσβου είναι απλά...κορυφαία.

Την άποψή μου αυτή μοιράζομαι και με τους ήρωες του βιβλίου μου "Ένα κουτί θάλασσα" (εκδόσεις Μίνωας) που απολαμβάνουν τα φαγητά του νησιού.

Δυο μικρά αποσπάσματα:

 1.
"Ο μπαμπάς και ο κύριος Γιάννης είχαν καθίσει κάτω από τη «μουριά του Μυριβήλη», στην ομώνυμη ταβέρνα. Τεράστιο δέντρο!

Δε θα το πιστέψετε... Πάλι έτρωγαν μεζεδάκια. Ευτυχώς όχι αστακομακαρονάδες που έβλεπα να τρώνε οι ξένοι δίπλα για βραδινό. Μου έδειξαν ένα πιάτο που ο ταβερνιάρης τούς είχε φτιάξει για να δοκιμάσει ο μπαμπάς τις νοστιμιές του τόπου: παστουρμάς μαγιάτικου, λακέρδα, σκορδάτες γαρίδες, τηγανητή σουπιά με ξίδι και πιπέρι και, φυσικά, παστή σαρδέλα, και «ούζο 100% εξ αποστάξεως, που φτιάχνει για το μαγαζί η ποτοποιία Σμυρνιώ», όπως περήφανα το παρουσίασε ο κύριος Γιάννης, λες και το έφτιαχνε ο ίδιος.

Όμως, το καλύτερο ήταν το χταπόδι. Έτσι που μιλούσε γι’ αυτό, με έκανε να το δοκιμάσω. Καλά... Δεν υπάρχει... Δεν έχω ξαναφάει τέτοιο πράγμα. Νοστιμιά φοβερή! Και να λιώνει στο στόμα σου"

"Καναπεδάκια" με χταπόδι και φάβα, από το Καφέ Μεζεδοπωλείο "Ένωση Καλοφαγάδων" μαζί με εκλεκτά προϊόντα από την περιοχή της Γέρας, όπως το ελαιόλαδο από τη "Μοδούσα"



2.

"...Μόνο να έβλεπες το τραπέζι, ξεχνούσες και έρωτες και τα πάντα! Σύμφωνα με τις σημειώσεις μου, έφαγα κατά σειρά τα εξής:


κολοκυθολούλουδα γεμιστά με τυρί, αυγά και κρεμμύδι
ντολμαδάκια γιαλαντζί
τυροπιτάκια τηγανητά (γκιουζλεμέδες τα είπε η κυρία Σαπφώ)
κεφτεδάκια με ούζο και κύμινο
μπιφτέκια ψημένα στα νεραντζόφυλλα

Και όλα αυτά γιατί δεν είχε βρει καλό κομμάτι αρνί για να μας φτιάξει γιαουρτλού!"



Βρέθηκα λοιπόν στο Φεστιβάλ για να παρουσιάσω το βιβλίο και να φτιάξουμε παραμύθια με τα παιδιά, αλλά από πρωίας άρχισαν οι μεζέδες.

Με αφορμή γύρισμα της ΕΡΤ3 στο Πέραμα, με φόντο τον περίφημο μύλο, δοκιμάσαμε καναπεδάκια με χταπόδι και μελιτζάνες τυλιχτές από το Καφέ Μεζεδοπωλείο "Ένωση Καλοφαγάδων" στον Μεσαγρό και Βασιλόπιτα από το Αρτοζαχαροπλαστείο Σουσαμλή σην Αγιάσο. Αυτή η μερακλίδικη βασιλόπιτα με τα πολλά φύλλα είναι μοναδική. Κάποια ψυχή από το νησί την αγοράζει τη χωρίζει σε κομμάτια και τη φυλά στην ...κατάψυξη για να τη γεύεται όλο το χρόνο στην Αθήνα!





Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι στη Μοδούσα κι εκεί που νομίζαμε πως τα έχουμε δει όλα, να οι χταποδοκεφτέδες και τα τηγανητέλια από το εστιατόριο Μπαλουχανάς και άλλοι μεζέδες από τον Δεσπότη" στο Πέραμα της Γέρας...




Φυσικά υπήρχαν διαφόρα παστά και τα εκπληκτικά σουγάνια -γεμιστά φύλλα κρεμμυδιού και οι γκιουζλεμέδες από τον Κώστα Αρτακιανό και το εστιατόριο -ξενώνα Αύλωνα.


Σουγάνια από την οικογένεια Αρτακιανού στον Αύλωνα


Εκεί φιλοξενήθηκα και με ...αποτέλειωσαν με μια ακόμη δέσμη μεζέδων, όπως οι "παντρεμένες σαρδέλες" - ο πιο επιτυχημένος γάμος, με δυο σαρδέλες ανοικτές και στη μέση μυρωδικά... Αλλά και τα γεμιστά κολοκυθολούλουδα με διάφορα τυριά και μυρωδικά.






Σημειώνω ότι οι απίθανες αυτές γεύσεις εστίαζαν που εστίαζαν στο ελαιόλαδο, το ούζο και την τοπική παράδοση!

Το βράδυ στο Φεστιβάλ, ο Σύλλογος Μίλτος Κουντουράς ήρθε με πολλούς μεζέδες. Δοκιμάσαμε και "χάχλες" ξερό τραχανά σε σχήμα βαρκούλας που μπορείς να το γεμίσεις με σαλάτα ή κάτι άλλο, ή -όπως εγώ- να το φας σκέτο! 


ενώ παρασκευάστηκε φρέσκος τραχανάς από πρόβειο γάλα. Τι να σας λέω τώρα.Ζεστό το φάγαμε!

Φρέσκος, μοσχοβολιστός τραχανάς


Τσιμπολογώντας στον Αύλωνα. Σουγάνια, ψάρι και φαβα



...και μιa συνταγή για σουγάνια, από το Lesvos Insider

Σουγάνια // Η τέχνη είναι στο τύλιγμα

Οι κρεμυδοντολμάδες είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Λέσβου. Την μαγειρεύουν οι νοικοκυρές της Φίλιας την ημέρα των Χριστουγέννων και συμβολίζει τον Χριστό στα σπάργανα. Η γέμιση δεν διαφέρει πολύ από εκείνη των ντολμάδων και η τέχνη είναι στο τύλιγμα.

1 κιλό μεγάλα κρεμμύδια
500γρ κιμά μοσχαρίσιο
250γρ ντομάτα στον τρίφτη
100γρ ρύζι γλασέ
1 πρέζα κύμινο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
ελαιόλαδο

Τσιγαρίζουμε τον κιμά με ελάχιστο ελαιόλαδο και σβήνουμε με την ντομάτα.
Αλατίζουμε και προσθέτουμε το κύμινο.
Προσθέτουμε ελάχιστο νερό και το ρύζι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 15 λεπτά περίπου.
Στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό και αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα καθαρισμένα κρεμμύδια ολόκληρα για 20-25 λεπτά.
Τα αφαιρούμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χαράζουμε από τη ρίζα ως το κοτσάνι ώστε να βγαίνει ολόκληρο το φύλλο τους όταν το τραβήξουμε.
Γεμίζουμε με μια κουταλιά από το μείγμα, τα ρολάρουμε σε μια επιφάνεια να κλείσουν καλά και τα βάζουμε όλα σε ένα πλακερό/βαθύ μεγάλο σκεύος με 1 ποτήρι νερό και ελάχιστο ελαιόλαδο.
Σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μαγειρεύουμε για 30 λεπτά περίπου.
Συνδυάζονται με αυγολέμονο ή γιαούρτι πρόβειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου