Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Η σπηλιά του Δράκου στις προτάσεις της "Κριτικής Παιδαγωγικής"


Η σπηλιά του δράκου.

Κώστας Στοφόρος.

Εκδόσεις Κέδρος.

Αθήνα 2019.

Στο βιβλίο του αυτό, ο Κώστας Στοφόρος βάζει την νεανική συντροφιά των προηγούμενων βιβλίων του σε μια περιπέτεια στην πόλη της Καστοριάς και πιο συγκεκριμένα στην σπηλιά του δράκου, το όμορφο αξιοθέατο της λίμνης.

Η ιστορία του βιβλίου περιστρέφεται γύρω από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Καστοριάς. Με κέντρο αυτό το τραγικό ιστορικό γεγονός, ο συγγραφέας ξετυλίγει και περιγράφει το Ολοκαύτωμα με τρόπο που να μπορούν να το διαβάσουν και να το καταλάβουν μικρά παιδιά και έφηβοι προς τους οποίους, κυρίως, απευθύνεται το βιβλίο.
Η ιστορία της σπηλιάς, τα έθιμα της πόλης, τα Ραγκουτσάρια, στιγμιότυπα από την αρχαία και τη βυζαντινή ιστορία της πόλης, η αφήγηση του Ολοκαυτώματος αλλά και το σύγχρονο πολιτικό του βάρος και η δράση των αρνητών του, αποτελούν τα στοιχεία που πλέκονται μέσα σε μια αστυνομική περιπέτεια που στήνει ο συγγραφέας προκειμένου να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του νεανικού αναγνωστικού κοινού.

Η μορφωτική συμβολή και η παιδαγωγική αξιοποίηση του μικρού αυτού μυθιστορήματος είναι προφανής: πλήθος πληροφοριών, επεξεργασμένες όμως στη δυναμική του πως εμφανίζονται και λειτουργούν στο σήμερα, υπάρχουν διάσπαρτες στην αστυνομική πλοκή, όχι σαν ψηφίδες εμβόλιμες αλλά ως ζωντανά στοιχεία που διαμορφώνουν το κοινωνικό γίγνεσθαι. Το Ολοκαύτωμα και η ιστορική του βαρύτητα, το πως εκτυλίχθηκε στην Ελλάδα, το τι πολιτικές παρενέργειες δημιούργησε, το πως οι νεοναζιστές σήμερα το αρνούνται είναι στοιχεία που ξεδιπλώνονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου, το οποίο γίνεται ουσιαστικά ένα αστυνομικό – πολιτικό μυθιστόρημα που απευθύνεται σε νέους και νέες.

Κώστας Θεριανός 

Αναδημοσίευση από την Κριτική Παιδαγωγική 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου