Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

«Φιλαναγνωσία και παιδικά βιβλία για το 1821»

 


Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 8 μμ (ώρα Ελλάδος) στο πλαίσιο της σειράς δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τις οποίες υλοποιεί το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση που δέχθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ελληνική Παιδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιεί επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Φιλαναγνωσία και παιδικά βιβλία για το 1821».

Θα μιλήσουν συγγραφείς βιβλίων που απευθύνονται σε παιδιά και νέους και προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο και οπτική την Επανάσταση, του ήρωες και τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν.

Θα μιλήσουμε για τον πλούτο των εκδόσεων που κυκλοφόρησαν με αφορμή την επέτειο αποτιμώντας την προσφορά τους στην γνώση της ιστορίας της Επανάστασης από τα παιδιά.

Μάρω Βασιλειάδου: Ένα ταξίδι στο χρόνο με οδηγό την Ελληνική Επανάσταση

Αγγελική Δαρλάση: Οι μικροί αγωνιστές στο εργαστήρι της συγγραφέα

Βασιλική Μαρκάκη – Ζήνωνας Ζαμπακίδης: Μιλώντας για τα Πρόσωπα της Επανάστασης του 1821

Κώστας Στοφόρος: Ανακαλύπτοντας την Ιστορία της Επανάστασης μέσα από το μυστήριο

Τα βιβλία των συγγραφέων τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης είναι

Μάρω Βασιλειάδου, 1821 – Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία, εκδόσεις Διόπτρα

Ποια χρώματα είχε η επαναστατική σημαία του Ρήγα Φεραίου; Ποιο ήταν το συνωμοτικό όνομα που έδωσε η Φιλική Εταιρεία στον Αλέξανδρο Υψηλάντη; Ποια καπετάνισσα κυβέρνησε το ιστιοφόρο «Αγαμέμνων» και ποια το «Καλομοίρα»; Πώς γινόταν ένα σκάφος πυρπολικό και τι τραγούδησε ο στρατηγός Μακρυγιάννης στους συμπολεμιστές του μια βραδιά μέσα στην πολιορκημένη Ακρόπολη; Οι απαντήσεις βρίσκονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, που αφηγείται ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός, την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Με τις εικόνες και τους χάρτες του, μας μεταφέρει σε έναν κόσμο που υπήρξε πριν από διακόσια χρόνια και μας περιγράφει σημαντικά γεγονότα. Ταξιδεύουμε στην ιστορία και τη γεωγραφία για να συναντήσουμε τα πρόσωπα και τις ιδέες εκείνων που οραματίστηκαν την Ελλάδα ως ελεύθερο κράτος και κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Αγγελική Δαρλάση, Οι Μεγάλοι… μικροί: Οι αγωνιστές του 1821, εκδόσεις Μεταίχμιο

Τι συμβαίνει όταν ο Θοδωρής κατεβαίνει με το γαϊδουράκι του από το βουνό, όπου κρύβεται με την οικογένειά του, για να πουλήσει ξύλα στην Τριπολιτσά, κι εκείνο λερώνει με λάσπες έναν Τούρκο; Όταν η Λασκαρίνα κλέβει μια βάρκα και ξανοίγεται στη θάλασσα για να κερδίσει ένα στοίχημα; Όταν ο Γιώργης χάνει ένα πρόβατο από το κοπάδι που βοσκάει; Όταν ο Κωνσταντής παίρνει μια δύσκολη απόφαση κρυφά από τη μητέρα του; Ή όταν η Μαντώ κρύβεται σε μια ντουλάπα για να κρυφακούσει μια πολιτική συζήτηση; Ιστορίες εμπνευσμένες από την προσωπικότητα και τα βιογραφικά στοιχεία σημαντικών Ελλήνων κι Ελληνίδων στην παιδική τους ηλικία. Ιστορίες για εκείνους τους Μεγάλους που ως μικροί αντιμετώπισαν κάποια μικρή ή μεγαλύτερη δυσκολία που πιθανότατα έπαιξε τον δικό της ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους ή και στην πορεία της ζωής τους.

Βασιλική Μαρκάκη – Ζήνωνας Ζαμπακίδης, Τα πρόσωπα της επανάστασης του 1821, εκδόσεις Ψυχογιός

Ποια ήταν η πρώτη κατάσκοπος στον Αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας; Το όνομα ποιου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης έχει δοθεί σε σταθμό του μετρό στο Παρίσι; Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ελληνικού κράτους. Ωστόσο, πόσα γνωρίζουμε για τις ζωές των ανθρώπων που υποστήριξαν τον Αγώνα ή ανέπτυξαν σημαντική δράση σε αυτόν;

Στο βιβλίο αυτό, πενήντα άνθρωποι, περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί, αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο τις ιστορίες τους, δίνοντας μια ανθρώπινη νότα στα γεγονότα της εποχής. Όλοι τους –αγωνιστές, υποστηρικτές, φιλέλληνες, αντίπαλοι, άντρες αλλά και γυναίκες– ξεχώρισαν και συνέδεσαν τη ζωή και το όνομά τους με ένα από τα κρισιμότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας και έβαλαν το λιθαράκι τους για τη δημιουργία της Ελλάδας που γνωρίζουμε και στην οποία ζούμε σήμερα.

Κώστας Στοφόρος, Ο χαμένος μύθος του Αισώπου, εκδόσεις Μίνωας

Η Ρόδη και ο Λυκούργος πηγαίνουν για διακοπές στη Σάμο με τους γονείς τους. Φθάνοντας στο Καρλόβασι στον θείο Πυθαγόρα και στη θεία Διαμαντούλα τούς περιμένει ένα σπίτι «χωρίς σύνδεση με το ίντερνετ, γεμάτο παλιατζούρες, με τηλεόραση για το μουσείο και με μπάνιο από το 1821»! Κι ενώ η απογοήτευσή τους είναι μεγάλη, όλα αλλάζουν όταν γνωρίζουν καινούριους φίλους και με οδηγό τον… θεότρελο θείο τους ανακαλύπτουν την ιστορία και τη μοναδική φυσική ομορφιά της περιοχής. Δάση, παραλίες, καταρράκτες, τόποι άγνωστοι και γεμάτοι μαγεία. Η εμφάνιση ενός μυστηριώδους δημοσιογράφου θα φέρει νέες ανατροπές. Θα πρέπει να λύσουν έναν γρίφο που θα τους οδηγήσει στην ανακάλυψη του μεγάλου μυστικού του Λυκούργου Λογοθέτη, «μεγάλου προγόνου τους» και ηγέτη της Επανάστασης του ’21 στη Σάμο.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε όλες τις δράσεις  συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου