Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Οι «Αλησμόνητες πατρίδες» στο Πόρτο Κάγιο: «Τα Βουρλά της Ιωνικής Ερυθραίας»

 


Οι «Αλησμόνητες πατρίδες» στο Πόρτο Κάγιο:

«Τα Βουρλά της Ιωνικής Ερυθραίας»

 

Την Τρίτη 23  Νοεμβρίου στις 8.30 το βράδυ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις «Αλησμόνητες Πατρίδες» στο «Πόρτο Κάγιο» θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Τα Βουρλά της Ιωνικής Ερυθραίας»

 Συνομιλούν ο φιλόλογος Θοδωρής Κοντάρας, μελετητής του Μικρασιατικού Ελληνισμού,

και ο Φώτης Καραλής, πρόεδρος της Ένωσης Βουρλιωτών Μ. Ασίας.

 

 Μια ιστορική αναδρομή στα Βουρλά της καρδιάς μας. Ένα σεργιάνι πάνω στ’ αχνάρια της βουρλιώτικης Ρωμιοσύνης. Περπατώντας στις εξοχές ή στα σοκάκια των Βουρλών και των τριγυρινών ρωμαίικων χωριών, θα βαδίσουμε στο χώρο και την ιστορία του, από τον νωχελικό Γκιούλμπαξε και τα αμμουδερά εγγλεζονησιώτικα ακρογιάλια ίσαμε τους απέραντους αμπελώνες και τους πολύβουους μαχαλάδες του Βουρλά. Το λιμανάκι της Σκάλας και οι κλαζομενιακές σαρκοφάγοι, οι βουρλιώτικοι κουλάδες με τις χρυσοφόρες κουρμούλες της σταφίδας, οι λόφοι της άφαντης πολιτείας και τα απέραντα τιμάρια της βυζαντινής οικογένειας των Βρουλάδων, τα λεσπέρικα σπίτια και τα αρχοντικά των φατόρων, ο Σεφέρης, ο Άης Γιάννης των παραξυμών κι η Βρυσάρα του Σιραμαχαλά θα μας πουν την ιστορία τους, από τα βάθη της ελληνικής αρχαιότητας μέχρι εκείνη την αξημέρωτη Κυριακή της 4ης Σεπτεμβρίου 1922, όταν το φως παραχώρησε τη θέση του στο έρεβος και πάγωσαν τα γέλια των κοριτσιών στα μάτια της θαυματουργής Παναγιάς της Βουρλιώτισσας.

 

     Ένα προσκύνημα στην πατρογονική γη, που ακόμη μας πληγώνει με τις καυτές της μνήμες, για να νιώσουμε κάτι από τον απόηχο της σφριγηλής, αλλά μαρτυρικής βουρλιώτικης Ρωμιοσύνης, η οποία υπήρξε από τον 18ο αιώνα μια από τις δυναμικότερες εστίες του νεότερου Ελληνισμού.

Το αφιέρωμα στις «Χαμένες πατρίδες», επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος.

Ακολουθούν

30 Νοεμβρίου:  Ίμβρος Α μέρος / Η ιστορία ενός ντοκιμαντέρ

7 Δεκεμβρίου: Μουσικές και παραμύθια από τη Μικρά Ασία

 

Κόστος: 12 ευρώ -στην τιμή περιλαμβάνεται κρασί και παραδοσιακοί μεζέδες

Πληροφορίες:

Πόρτο Κάγιο, Γαρυττού 112 Αγία Παρασκευή -κοντά στο Μετρό Χαλάνδρι- τηλ.  21 0600 3352 /6974586419

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου