Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Προσωπογραφίες, ακροστιχίδες και άλλες ιστορίες...

 Στο εργαστήριό μας με έμπνευση από τη Ντενεκεδούπολη της Ευγενίας Φακίνου ζητήσαμε από τα παιδιά να αυτοσχεδιάσουν πάνω σε εικόνες γνωστών προσώπων.

Η δεύτερη άσκηση ήταν να φτιάξουν μια ακροστιχίδα με το όνομά τους και στη συνέχεια να δημιουργήσουν μια ιστορία με τις λέξεις που χρησιμοποίησαν.

Τα πρώτα δείγματα

Προσωπογραφίες

Καποδίστριας της Αμύρσας Γιαννακάκη

Φρίντα Κάλο της Μυρτώς Γιαννακάκη

Αλβέρτος Αϊνστάιν του Γιάννη Κώνστα

Άγκαθα Κρίστι της Στέλλας Κώνστα

Ο Πικάσο του Οδυσσέα Τυροκομάκη

Του Σωκράτη Τυροκομάκη

Της Στέλλας Ζερβούδη



Ακροστιχίδες

Από τον Οδυσσέα Τυροκομάκη

Ο - Ουρανοξύστης
Δ - Δάσος
Υ - Υποβρύχιο
Σ - Σκουλίκι
Σ - Σαλάχι
Ε - Έρημος
Α - Ανατίναξη
Σ - Στρατηγός

Κάποτε στην μέση μίας ερήμου υπήρχε ένας ουρανοξύστης, στον οποίο είχε την επιχείρησή του ένα Σκουλίκι. Το Σκουλίκι κοιτούσε από τον ψηλότερο όροφο του κτιρίου την θέα, όταν παρατήρησε κάτι να κουνιέται στην άμμο. Ήταν η Νέμεσις του, ο στρατηγός Σαλάχι στο υποβρύχιο του, το οποίο βρισκόταν κάτω από την άμμο. Το Σκουλίκι σήμανε συναγερμό και όλοι άρχισαν να πανικοβάλλονται. Ένα ελικόπτερο ετοιμάστηκε για να ξεφύγει το Σκουλίκι, στο οποίο ανέβηκε και άρχισε να πηγαίνει προς κάποιο δάσος. Ο στρατηγός Σαλάχι πέταξε το υποβρύχιο του πάνω στον ουρανοξύστη και η ανατίναξη κατέστρεψε τα πάντα στην περιοχή γύρω, μαζί με το ελικόπτερο, αφήνοντας πίσω έναν γιγάντιο κρατήρα. Μετά από πολλά χρόνια, δύο φίλοι κάθονταν στον κρατήρα. Σε κάποια φάση, έφυγε ο ένας, έφυγε κι ο άλλος και έμεινε ο κρατήρας μόνος του, πάλι.

Σωκράτης Τυροκομάκης

Σ Σφουγγάρι
Ω ωκεανός
Κ καλαμάρι
Ρ ραγίζω
Τ ταβέρνα
Α αστερίας
Τ ταβέρνα
Η Ηλίας
Σ σαλάχι

Στη ταβέρνα παπάκι κοντά στον Διαστημικό Ωκεανό, Στην κουζίνα δίπλα στον φούρνο υπάρχει μια γιάλα. Μέσα στη γιάλα υπάρχει ο Γιώργος το σφουγγάρι, ο Βασιλόπουλος ο αχινός, η Πετούνια το σαλάχι και ο Ηλίας το καλαμάρι. Μια μέρα η Πετούνια πήγε να φάει τον Βασιλόπουλο αλλά καρφώθηκε όσο προσπαθούσε. Την ίδια μέρα ο Ηλίας πήγε να φάει τον Γιώργο αλλά μια πέτρα που ο Μάκης από την ταβέρνα κύκνος που είναι ανταγωνιστές με την ταβέρνα παπάκι έριξε στη γιάλα και ράγισε και έσπασε το γιαλί και όλο το νερό χύθηκε. Μετά τους απήγαγε και τους έριξε στον πισω διαστημικό ωκεανό.

Στέλλα Ζερβούδη



Μαρίνα Δημητριάδη




Ήταν μια φορά ένα  κορίτσι που ονομαζόταν Κατερίνα  και μια μέρα εκεί που καθόταν και διάβαζε την Ενόλα Χολμς είδε έναν λεκέ στην φόρμα της. Ήταν λεκές από μελάνι τρία χρόνια έπλενε και έπλενε. Χρυσά είχε κάνει τα καθαριστήρια ρούχων αλλά ο λεκές εκεί επίμονος. Αγόρασε δαντέλες να το καλύψει πάλι τίποτα. Πήγε την άλλη μέρα σε ένα μαγαζί με σιδερότυπα αγόρασε ένα μεγάλο και το σιδέρωσε. Ξέχασε όμως πως στο μελάνι δεν κολλάει το σιδερότυπο. Τότε σκέφτηκε μια εφεύρεση που θα έλυνε τα χέρια των ανθρώπων. Έτρεξε στην αποθήκη και μάζεψε τα υλικά. Την τρόμπα του μπαμπά της, το παλιό της ποδήλατο, ένα ψεύτικο μωρό, κόλλες, ψαλίδια. Και έφτιαξε την γνωστή και χρήσιμη αρζούλα. Το πώς την έφτιαξε είναι μυστικό και δεν θα το αναφέρουμε γιατί πολλοί Κινέζοι κάνουν απομιμήσεις. Δεν ήταν και η πιο εμφανισιμη συσκευή αλλά  δούλευε. Πατούσες την τρόμπα και οι τροχοί ξεκινούσαν να γυρνούν. Μετά το μωρό χτυπούσε με τα πόδια του που είχαν κόλλα πάνω τον λεκέ και ο λεκές έφευγε. Μέχρι και η ΝΑΣΑ την κάλεσε και της κάνανε πρόταση για αποστολή στο διάστημα αλλά αρνήθηκε. Θεωρούσε πως ''το επίπεδό της ήταν τόσο υψηλό που δεν θα έπεφτε στην ΝΑΣΑ"


...και μια ιστορία από τον Οδυσσέα Τυροκομάκη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου