Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

"Το Δέντρο του Αντώνη" σε βιβλίο

 


Το Δέντρο του Αντώνη σε βιβλίο

Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα!

Το διήγημα που δημιουργήσαμε συλλογικά στο εργαστήριο με τίτλο "Το δέντρο του Αντώνη", έγινε e-book και κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο από την «Ανοικτή Βιβλιοθήκη» (https://www.openbook.gr/to-dentro-toy-antoni/ )

Στο πλαίσιο του «Έτους Σαμαράκη» και προκειμένου να τιμήσουμε και να γνωρίσουμε τον Αντώνη Σαμαράκη, πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου εργαστήριο για παιδιά από 12 ετών.

Στον πυρήνα της ιδέας βρισκόταν το περίφημο Πεύκο του Αντώνη Δέντρο του Σαμαράκη που βρίσκεται στο Χαλάνδρι.

Πηγή έμπνευσης τα βιβλία αλλά και η ίδια η ζωή του, το παράδειγμα που έδωσε καθώς αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και βρέθηκε πάντοτε κοντά στα παιδιά.

Στους στόχους μας ήταν η δημιουργία ενός θεατρικού έργου. Οι συνθήκες λόγω της πανδημίας και της καραντίνας στάθηκαν εμπόδιο στην υλοποίησή του, ωστόσο η ομάδα μας δεν το έβαλε κάτω.

Έτσι, με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας των Παραμυθιών, δημιουργήσαμε μια συλλογική ιστορία. Το διήγημα που μπορείτε πια να διαβάσετε στο e-book με τίτλο «Το δέντρο του Αντώνη».

Από την πρώτη στιγμή, στην προσπάθειά μας που απέδωσε πολλούς ακόμη καρπούς με διηγήματα, παραμύθια και εικαστικά έργα*, στάθηκε δίπλα μας η σύζυγος του μεγάλου μας συγγραφέα, η κυρία Ελένη Σαμαράκη. Μας εμψύχωνε σε κάθε μας βήμα και μας έκανε την τιμή να γράψει και τον πρόλογο στο μικρό μας βιβλίο.

Το βιβλίο δεν θα είχε κυκλοφορήσει χωρίς την στήριξη του Γιάννη Φαρσάρη και της «Ανοικτής Βιβλιοθήκης», που ανιδιοτελώς το επιμελήθηκαν και του έδωσαν τη μορφή που έχει σήμερα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Προοδευτικό Σύλλογο «Τα Καστέλλια» που συνεχίζοντας τις δράσεις του για τη στήριξη της λογοτεχνίας, υπήρξε αρωγός και της δικής μας προσπάθειας.

Τα πιο μεγάλα ευχαριστώ βεβαίως στο «Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο» του Δήμου Χαλανδρίου, στον Αλέκο Βαρβέρη και στον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Σέργιο Γκάκα, που αγκάλιασαν την πρότασή μας.

Μας έδωσαν μάλιστα τη δυνατότητα να συνεχίσουμε και για το 2021-22 με ένα εργαστήρι εμπνευσμένο από την «Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου.

Η πιο ευχάριστη έκπληξη ήταν βεβαίως τα ίδια τα παιδιά που συμμετείχαν που κατέληξαν τελικά να μας διδάσκουν και να μας ταξιδεύουν με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου

Πολυτίμη Μαχαίρα -εικαστικός, σκηνογράφος

Κώστας Στοφόρος -συγγραφέας, δημοσιογράφος

*Τα παραμύθια, τα διηγήματα και οι ζωγραφιές έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα  http://paramithokouzina.blogspot.com/

Ο πρόλογος της Ελένης Σαμαράκη

«Τι μεγάλη χαρά και τι ύψιστη τιμή για έναν συγγραφέα, να τον διαβάζουν, να τον αισθάνονται και μετά να μεταπλάθουνε το έργο του και τα νοήματα του και να το προχωρούν με δικές τους  ιστορίες μεταδίδοντας έτσι το μήνυμα του μέσα από την δική τους φαντασία και τα βιώματα.

Αυτή η θαυμάσια δουλειά έγινε στο εργαστήριο για τον Αντώνη Σαμαράκη σε συνεργασία με το Αετοπούλειο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου, με την καθοδήγηση και την έμπνευση του κυρίου Κώστα Στοφόρου και της κυρίας Πολύτιμης Μαχαίρα.

 

Παρακίνησαν τα παιδιά που συμμετείχαν, να γράψουν τα δικά τους διηγήματα, τόσο ώριμα, τόσο καλογραμμένα , τόσο με βαθιά σκέψη και ενσυναίσθηση.

 

Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό που το εργαστήρι αυτό έλαβε χώρα στο Χαλάνδρι, τόπο που ο Αντώνης πέρασε τα παιδικά του καλοκαίρια, πρώτα σε αντίσκηνο στα πεύκα Χαλανδρίου και μετά  σ ένα μικρό σπίτι, εκεί που σήμερα υπάρχει ένας χώρος αφιερωμένος στο πέρασμα του από το Χαλάνδρι, το πεύκο του Αντώνη.

 

Ο Αντώνης είχε πάντα βαθιά νοσταλγία και ωραίες αναμνήσεις από αυτά τα χρόνια, που διαβάζοντας ακατάπαυστα κάτω από αυτά τα πεύκα, διάπλασαν τον χαρακτήρα του και τον οδήγησαν στους δικούς του προβληματισμούς.

 

Τα κείμενα  των παιδιών με συγκίνησαν σε βάθος και ομολογώ ότι πολλές φορές σκέφτηκα πόσο θα ενθουσίαζαν τον Αντώνη, θα τηλεφωνούσε στα παιδιά, θα ερχόταν σε άμεση επαφή μαζί τους, θα στεκόταν δίπλα τους, θα τα εμψύχωνε και θα τους έλεγε να διαβάσουν πολύ και να προχωρήσουν στην ζωή τους μένοντας πάντα ο εαυτός τους. Και να προσπαθήσουν σκληρά με πίστη και υπομονή. Πίστευε πάντα στην προσπάθεια και έλεγε ότι κάποτε θα ήθελα να πουν για μένα, ότι τουλάχιστον προσπάθησα!

 

Σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά γι αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία, καλή συνέχεια στα όνειρα σας»

 

Ελένη  Σαμαράκη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου