Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Η Αριάδνη παίζει μπάλα

 Η ιστορία που δημιούργησαν στο εργαστήρι μας στην Αστράμαξα ο Γιάννης Ανδρίτσος, ο Νικόλας Βλαχογιάννης και ο Ιωάννης Φίλιος είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο της Δέσποινας Ηρακλεόυς "Τα παπούτσια της δασκάλας" (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) που διαβάσαμε στο πλαίσιο του μαθήματός μας.



Έτσι προέκυψε ένα κορίτσι ποδοσφαιρίστρια!


Η Αριάδνη παίζει μπάλα!



Η Αριάδνη πηγαίνει στην Ε Δημοτικού κι από μικρή αγαπάει το ποδόσφαιρο. Μετά από πολλή πίεση στους γονείς της καταφέρνει να τη γράψουν στον Αστέρα Αλίμου. Καθώς δεν υπάρχει ομάδα κοριτσιών παίζει με τα αγόρια. Ο προπονητής της βλέπει το ταλέντο της, αλλά στην αρχή οι συμπαίκτες της είτε την κοροϊδεύουν, είτε αδιαφορούν γι’ αυτή.

Αποφεύγουν ακόμη και να τη μαρκάρουν όταν παίζουν διπλό.

Όλα αυτά μέχρι τον αγώνα με τον Κολωνό.

Η Αριάδνη είναι αναπληρωματική.

Το παιχνίδι είναι ισόπαλο, όταν είκοσι λεπτά πριν το τέλος του παιχνιδιού ο προπονητής την βάζει αλλαγή.

Στην αρχή έχει πάλι να αντιμετωπίσει κοροϊδίες, όμως καθώς παίζει στα χαφ και κινείται με μεγάλη άνεση με τη μπάλα, δίνει καλές πάσες και τρέχει πάνω κάτω στο γήπεδο, σύντομα αρχίζουν να την προσέχουν.

Ο αγώνας θέλει δυο λεπτά για αν λήξει, όταν της κάνουν φάουλ λίγο έξω από την περιοχή του Κολωνού.

Αποφασίζει να το εκτελέσει η ίδια. Παίρνει φόρα, σουτάρει και η μπάλα πάει στο «γάμα» της εστίας! Ο τερματοφύλακας βλέπει ανήμπορος τη μπάλα να μπαίνει στα δίχτυα.

Τρελοί πανηγυρισμοί από τον Αστέρα. Οι συμπαίκτες της τη σηκώνουν ψηλά και οι οπαδοί της ομάδας φωνάζουν ρυθμικά το όνομά της.

Από κείνη την ημέρα γίνεται βασική στην ομάδα κι όλοι οι αντίπαλοι αναγνωρίζουν την αξία της.

Αυτό δημιουργεί και εχθρούς.  

Καθώς πλησιάζει το ντέρμπι με την Αίγινα, ο προπονητής της Αίγινας, ο Θανάσης, που ξέρει πως αν χάσουν θα χάσει τη θέση του συνεννοείται με έναν παίκτη της ομάδας  τον Φώτη. Του αναθέτει να μιλάει συνέχεια άσχημα στην Αριάδνη, να της κάνει σκληρά φάουλ και αν την κάνει να πάρει κόκκινη κάρτα.

Έχει ήδη συνεννοηθεί με τον διαιτητή, που για μια σακούλα φιστίκια θα περιμένει και την πιο μικρή αφορμή για να βγάλει την Αριάδνη από τον αγώνα.

Ο προπονητής της Αριάδνης που ξέρει τα βρώμικα κόλπα των αντιπάλων του, της κάνει ολόκληρο μάθημα.

«Ό,τι κι αν γίνει, να μείνεις ψύχραιμη. Σίγουρα θα βάλουν τον Φώτη να σε χτυπάει και να σε νευριάζει. Εσύ μην αντιδράσεις!»

Αυτό που δεν φαντάστηκε ο προπονητής της Αριάδνης είναι πως οι αντίπαλοι θα έριχνα λάδι μέσα στα παπούτσια της Αριάδνης την ώρα που οι δυο ομάδες έβγαιναν από τα αποδυτήρια και χαιρετήθηκαν μεταξύ τους.

Η Αριάδνη γλιστρούσε συνεχώς και η μπάλα της έφευγε.

Η Αίγινα σε μια επίθεση έβαλε και γκολ αφού η Αριάδνη δεν μπόρεσε να σταματήσει τον αντίπαλο.

Εκείνη βγαίνει για λίγο από τον αγώνα, ζητάει αν της δώσουν ταλκ, το βάζει στα παπούτσια και δεν γλιστράει πια.

Τώρα παίζει όπως ξέρουν όλοι. Όμως ο Φώτης την πειράζει συνέχεια. Στο τέλος εκείνη δεν αντέχει, του λέει μια βρισιά κι αμέσως ο διαιτητής της δείχνει κίτρινη κάρτα.



Ευτυχώς μια μαμά στο ημίχρονο είχε καταγράψει με το κινητό όσα έκανε ο Φώτης. Πήγε στον διαιτητή και του το έδειξε.

«Θα σας καταγγείλω αν συνεχίσετε να είσαστε εναντίον της ομάδας μας!» είπε εκείνη θυμωμένη κι ο διαιτητής τα χρειάστηκε.

Στο δεύτερο ημίχρονο έδειξε κίτρινη κάρτα στον Φώτη.

Εν τω μεταξύ, αυτό που δεν ήξερε κανείς είναι πως η Αριάδνη είχε μια νονά που ήταν νεράιδα. Εκείνη είδε τι έγινε και αποφάσισε να τη βοηθήσει. Με το μαγικό της ραβδί έβγαλε το λάδι από τα παπούτσια, αλλά και τα έκανε μαγικά, έτσι που η Αριάδνη να τρέχει ακόμη πιο γρήγορα.

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου η Αριάδνη με ένα τρομερό σουτ από το κέντρο του γηπέδου στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 1-1.

Το γήπεδο σηκώνεται όρθιο:

Α-ΡΙ-ΑΔΝΗ

Α-ΡΙ-ΑΔΝΗ

Όμως η Αίγινα δεν είχε πει τον τελευταίο της λόγο.

Ο Φώτης σε μια επίθεση δυο λεπτέ πριν το τέλος του αγώνα, ανατρέπεται από το τερματοφύλακα του Αστέρα.

Ο διαιτητής δίνει πέναλτι και αποβάλλει τον τερματοφύλακα!

Η Αριάδνη αποφασίζει να μπει αυτή τερματοφύλακας.

Ο Φώτης σουτάρει, η Αριάδνη πέφτει στη σωστή γωνία, αποκρούει το πέναλτι και δίνει γρήγορα τη μπάλα στους επιθετικούς της.

Στην αντεπίθεση ο Αστέρας βάζει γκολ και το παιχνίδι λήγει 1-2! 




Για το βιβλίο της Δέσποινας Ηρακλέους έγραψα στο literature.gr





Η Δέσποινα Ηρακλέους με έμπνευση από την πραγματική ιστορία της δασκάλας Ντόρις Μυριανθέα, μας γράφει για «Τα παπούτσια της δασκάλας» σε ένα βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο με την πολύ όμορφη εικονογράφηση της Χρύσως Χαραλάμπους.

Η Ντόρις Μυριανθέα είναι δασκάλα Ειδικής Αγωγής στη Κύπρο, αλλά και Διεθνής Διαιτητής Ποδοσφαίρου από το 2015! Δασκάλα -διαιτητής λοιπόν, όπως και η ηρωίδα της ιστορίας. (το βιβλίο περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη δράση της αλλά και μια βιογραφία της).

Συχνά βιβλία δηλώνουν πως είναι κατά των στερεοτύπων, αλλά με τον τρόπο που προσεγγίζουν τα θέματα μάλλον αντίθετα αποτελέσματα πετυχαίνουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η συγγραφέας διαλέγει έναν πιο υπαινικτικό τρόπο να προσεγγίσει το θέμα της, επικεντρώνοντας στα «παπούτσια της δασκάλας» που παραμένουν μυστήριο μέχρι το τέλος του βιβλίου.

Η συγγραφέας μαζί με το βιογραφικό της Ντόρις Μυριανθέα, περιγράφει και τον τρόπο που η ίδια την παρουσίαση στην τάξη της και πόση έκπληξη ένιωσαν τα παιδιά όταν περιμένοντας διαιτητή που θα τους επισκεπτόταν είδαν πως ήταν γυναίκα!

Μέσα από τον τρόπο που βιώνει την υπόθεση η ηρωίδα του βιβλίου, η Σόφη, τόσο η ίδια, όσο και οι μικροί αναγνώστες αντιλαμβάνονται ότι «μπορείς να γίνεις ό,τι θέλεις, φτάνει να δουλέψεις πολύ. Και αν μην αφήσεις κανέναν να σταματήσει τα όνειρά σου»

Ένα βιβλίο αισθητικά άψογο που δίνει τη δυνατότητα για δουλειά και στο σπίτι και στη τάξη. Κι εκτός από τα παιδιά νομίζω είναι πολύ χρήσιμο και για τους γονείς!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου