Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Μια Ιστορία Αγάπης και Επιθυμίας: Μια υπέροχη ταινία!

 


Είχα την τύχη να παρακολουθήσω χθες στον Δημοτικό Κινηματογράφο Αγίας Παρασκευής «Θανάσης Βέγγος» την ταινία της Λεϊλά Μπουζίντ «Μια Ιστορία Αγάπης και Επιθυμίας» (2021).

Μια εξαιρετική ταινία, μακριά από κάθε στερεότυπο, γεμάτη ερωτισμό χωρίς να καταφεύγει σε «τολμηρές» σκηνές και με έξοχες ερμηνείες από τους ηθοποιούς, ειδικά από τους δυο πρωταγωνιστές, τον Sami Outalbali και τη Zbeida Belhajamor.



Μυηθήκαμε στη μαγική αραβική ποίηση, αλλά μάθαμε και τι κρύβεται πίσω από το τραγούδι «Layla» που ο Έρικ Κλάπτον εμπνεύστηκε από το ερωτικό ποίημα «Λεϊλά και Μετζνούν» του πέρση κλασσικού ποιητή Νεζαμί (1141-1201). Το ποίημα εξιστορεί τον έρωτα της πριγκίπισσας Λέιλα, την οποία ο πατέρας της πάντρεψε με κάποιον άλλον κι όχι με τον Μετζνούν που αγαπούσε, με αποτέλεσμα ο αγαπημένος της να τρελαθεί.

Πολλά συγχαρητήρια στην Κινηματογραφική Λέσχη Αγίας Παρασκευής για την επιλογή

Περίληψη

Ο Αχμέντ, ένας Γάλλος με καταγωγή από την Αλγερία, μεγάλωσε στα προάστια του Παρισιού. Στο πανεπιστήμιο γνωρίζει τη Φαράχ, μια νεαρή Τυνήσια γεμάτη ενέργεια, η οποία μόλις έφτασε στο Παρίσι. Καθώς ανακαλύπτει ένα σώμα κειμένων αραβικής ερωτικής λογοτεχνίας, την ύπαρξη των οποίων δεν είχε καν διανοηθεί, ο Αχμέντ ερωτεύεται παράφορα τη Φαράχ – μόνο που, αν και τον συνεπαίρνει η επιθυμία του, αυτός θα προσπαθήσει να της αντισταθεί.

Η σκηνοθέτις

Η Λεϊλά Μπουζίντ γεννήθηκε το 1984 στην Τυνησία και μεγάλωσε στην Τύνιδα. Το 2003 βρέθηκε στο Παρίσι για να σπουδάσει Γαλλική Λογοτεχνία στη Σορβόνη και αργότερα πέρασε στο Τμήμα Σκηνοθεσίας της σχολής La Fémis. Αφότου γύρισε πολλές βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, το 2015 η Λέιλα γύρισε την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, το As I Open My Eyes (A peine j’ouvre les yeux). Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας και στην πορεία απέσπασε περισσότερα από σαράντα βραβεία διεθνώς, σημειώνοντας επιτυχία κατά τη διάρκεια της ταυτόχρονης διανομής της στους κινηματογράφους της Γαλλίας και της Τυνησίας. Το A Tale of Love and Desire είναι η δεύτερη ταινία της.

 

Φιλμογραφία

2010 Un Ange passe (μμ)

2013 Gamine (μμ)

2015 A peine j’ouvre les yeux | As I Open My Eyes

2021 Une Histoire d’amour et de désir | A Tale of Love and Desire

 

Συντελεστές

Σενάριο -Σκηνοθεσία:

Leyla Bouzid

Διεύθυνση φωτογραφίας:

Sébastien Goepfert

Μουσική:

Lucas Gaudin

Ηθοποιοί:

Sami Outalbali, Zbeida Belhajamor, Diong-Kéba Tacu, Aurélia Petit, Mahia Zrouki, Bellamine Abdelmalek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου