Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Γίνε κι εσύ Κατάσκοπός της Γεωγραφίας!

 


Από την Ιαπωνία μέχρι τη Σκοτία, οι καλύτεροι κατάσκοποι είναι της γεωγραφίας!

Αν είστε λίγο όπως εγώ, τότε σίγουρα έχετε αναμνήσεις από μεσημέρια καλοκαιριού στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς, που όλοι έπρεπε υποχρεωτικά να κοιμηθούν μετά το φαγητό.
Απαράβατος νόμος – κι αλίμονο αν έκανες θόρυβο∙ το παραμικρό τρίξιμο πόρτας ισοδυναμούσε με αυτόματη φωνή από τα βάθη της κρεβατοκάμαρας, εντάσεως όσο η έκρηξη του ηφαίστειου Κρακατόα.
Τις εποχές εκείνες που έπινες χαρούμενος νερό από το λάστιχο ρισκάροντας μόνιμη βλάβη στην υγεία σου –και που δεν διέθετες κινητό τηλέφωνο– είχες τρεις επιλογές για τα μεσημέρια του καλοκαιριού:

Α. να κοιμηθείς, σαν να είσαι… ο πιο βαρετός άνθρωπος στον κόσμο,
Β. να κάθεσαι ανάσκελα στο κρεβάτι σου μαθαίνοντας όλες τις ρωγμές στον σοβά του ταβανιού,
Γ. να ανακαλύψεις τον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης – και της απόδρασης από τα προβλήματα της σκληρής, για ένα οκτάχρονο παιδί, καθημερινότητας.


Κάπου εκεί στα 7-8, γυρίζει ένας διακόπτης και από βιβλία-παραμυθάκια ανακαλύπτεις (με ενθουσιασμό-κατάπληξη-δέος) ότι υπάρχουν βιβλία με μυστήριο και περιπλάνηση σε όλο τον κόσμο. Εκεί που νομίζεις ότι η ιστορία κι η γεωγραφία είναι όσα γραμμικά σου μαθαίνουν στο σχολείο, έρχεσαι αντιμέτωπος/-η με έναν άλλο κόσμο. Έναν κόσμο που ίσως οι μεγάλοι προσπαθούν να σου κρύψουν;

Αφού, όμως, ήδη πας δευτέρα-τρίτη δημοτικού, είσαι κι εσύ μεγάλος/-η πια και μπορείς να ξεκινήσεις τη δική σου εξερεύνηση στις επτά ηπείρους και στους πέντε ωκεανούς (και στις τριάντα δύο θάλασσες). Να ανακαλύψεις χαμένες πολιτείες, άγνωστες ναυτικές ορολογίες και να ξεσκεπάσεις συνωμοσίες, χαμένες στους αιώνες. Δεν έχει σημασία που δεν τα έχουν βρει όλα αυτά οι Μαγγελάνοι κι οι Αμούδσεν πριν από σένα. Ο θησαυρός περιμένει υπομονετικά εσένα να τον ξεθάψεις.

Παλιότερα η αφορμή για όλα αυτά μπορεί να ήταν τα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ» (στην απλοποιημένη εκδοχή τους, γιατί αν διαβάσεις το κανονικό βιβλίο διαπιστώνεις ότι είναι μια δαιδαλώδης φιλοσοφική πραγματεία πάνω στο ερώτημα αν οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους διεφθαρμένοι ή διαφθείρονται ζώντας μέσα στην κοινωνία), αλλά και το «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» (που πάντα με άφηνε με την απορία: πώς στο καλό γίνεται κάτι να είναι τόσο βαθιά; Αφού δεν έχει τόσο βάθος ο ωκεανός, το έψαξα στην εγκυκλοπαίδεια Υδρεία που πιάνει μια σειρά ράφια στη βιβλιοθήκη των γονιών).

Τα παιδιά αξίζει να αποκτήσουν μια νέα σχέση με το φανταστικό, μια νέα σχέση με τον μαγικό κόσμο του βιβλίου. Όχι από κάποια ελιτίστικη επιμονή, αλλά επειδή όντως η σχέση με την ανάγνωση μπορεί να τους αλλάξει τη ζωή προς το καλύτερο. Και μια καλή αφορμή είναι η σειρά βιβλίων «Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας» η οποία συνδυάζει το πνεύμα της περιπέτειας, μαζί με ιστορικές γνώσεις, περιπλάνηση σε όλο τον κόσμο και –τι άλλο;– άλυτα μυστήρια.

Σύμφωνα με την υπόθεση, όσα παιδιά καταφέρνουν να απαντήσουν στις γεωγραφικές ερωτήσεις της υποθετικής εφαρμογής Πορτολάνος, γίνονται δεκτά σε μια μυστική λέσχη και καλούνται να λύσουν τα άλυτα μυστήρια που λέγαμε παραπάνω, να μοιραστούν γνώση και να προστατέψουν αρχαία τεχνουργήματα. Επίσης, να μάθουν και πέντε πράγματα για τον εαυτό τους.

Η Μίκα λατρεύει τα μάνγκα και θα ανακαλύψει το κεράσι της ζωής στην ονειρική Ιαπωνία. Ο Πίτερ περιπλανιέται στους δρόμους της Νέας Υόρκης αναζητώντας ένα παλιό χειρόγραφο. Ο Ιάσονας αντιμετωπίζει τα τρομακτικά Καρπάθια Όρη στη Ρουμανία και τις νυχτερίδες του Κόμη Δράκουλα. Η Αμαλία κι η Ρόη οργώνουν τα Φιόρδ της Νορβηγίας ψάχνοντας το μυστικό των Βίκινγκς. Η Κρίστα αναρωτιέται πού κρύβεται το βιβλίο ενός σπουδαίου Ιταλού σκακιστή. Ο Νάνος επισκέπτεται μεσαιωνικά κάστρα στη Γαλλία, όπου κυριαρχούν αρπακτικά πουλιά. Ο Ορέστης θα μαγευτεί από τα ομιχλώδη τοπία της λίμνης Λοχ Νες στη Σκοτία, ακολουθώντας έναν μακρόσυρτο ήχο… Κι οι περιπέτειες συνεχίζονται!


Αν θέλετε τα παιδιά να μάθουν γεωγραφία διασκεδάζοντας και ζώντας απίστευτες περιπέτειες, συλλέξτε και τα επτά βιβλία της σειράς!

Το κάθε βιβλίο είναι γραμμένο από την έμπειρη πένα διαφορετικών συγγραφέων. Μια πένα ταιριαστή, σύγχρονη και γεμάτη ενσυναίσθηση προς ένα παιδί που μεγαλώνει σήμερα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου