Διαβάζοντας ένα ακόμη εξαιρετικό βιβλίο από τις εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, το "Λογοτεχνία και Επανάσταση, είναι πάρα πολλά τα ζητήματα που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.
Συνομιλητές/ συγγραφείς του βιβλίου είναι ο Ζοζέφ Αντράς (Joseph Andras) και η Καουτάρ Αρσί (Kaoutar Harchi)
Ο Αντράς συγγραφέας οκτώ βιβλίων που όλα κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, η Αρσί συγγραφέας και κοινωνιολόγος.
Και οι δυο γεννημένοι στη δεκαετία του '80.
Πως και γιατί γράφουμε, πως αγωνιζόμαστε, πως δημοσιεύουμε, πως ζούμε...
ένιωσα πως μιλούσαν και την Ελλάδα, ότνα αναφέρθηκαν σε ζητήματα δημοκρατίας και εκλογών:
"Αντράς: ...Η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν είναι δημοκρατία. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία δεν είναι δημοκρατία... Ζούμε σε ένα καθεστώς ολιγαρχικό. Πλουτοκρατικό. Μας έχουν υφαρπάξει τη δύναμή μας να δρούμε. Δες τι τελευταίες βουλευτικές εκλογές: Το 11% των εγγεγραμμένων ψήφισε Μακρόν. Μια χούφτα άνθρωποι κρατούν τη χώρα όμηρο...
...Να πιστεύεις ότι το να ψηφίζεις μια φορά στα πέντε ή επτά χρόνια θα πει δημοκρατία, είναι φάρσα, και κακοήθης μάλιστα. Να είσαι "πολίτης" δεν θα πει να εκλέγεις "αντιπροσώπους" που πληρώνονται καλύτερα από τον μέσο καθαρό μισθό -αντιπροσώπους που δεν δίνουν κανένα λογαριασμό στους εκλογείς τους και που δεν είναι ελέγξιμοι και ανακλητοί ανά πάσα στιγμή. Το ζητούμενο δεν είναι να είμαστε ακυβέρνητοι, αλλά να κυβερνιόμαστε μόνοι μας..."
Στη συνέχεια απαριθμεί δεκάδες κρίσιμα ζητήματα για τα οποία αποφασίζουν -χωρίς έλεγχο- οι κυβερνώντες και καταλήγει:
"Για τίποτα δεν αποφασίζουμε! Μαι δημοκρατική επανάσταση -για να το πω με πλεονασμό -είναι η προϋπόθεση που θα μας επιτρέψει επιτέλους να ξανακάνουμε πολιτική"
"Αρσί: ...Η ισότητα είναι υποτιθέμενη, ενώ η ανισότητα μοιάζει να έχει ως παράδοξη προϋπόθεση την ανισότητα όλων των άλλων. Και αυτό ισχύει τόσο σε εθνική, όσο και σε παγκόσμια κλίμακα"
Ο Αντράς αναφέρεται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που ενώ βρήκε την πλειονότητα των πολιτών αντίθετη πέρασε ως νόμος αό την κυβέρνηση σε πλήρη δυσαρμονία με τον λαό:
"...Εκατομμύρια άνθρωποι ηττήθηκαν από είκοσι πέντε τυχάρπαστους (ΣΣ εννοεί τους υπουργούς)που τους ποδοπάτησαν, τους ταπείνωσαν και τους στέρησαν τη μόνη απτή, υπολογίσιμη, σωματική ζωή τους..."
"Αρσί: ...όποτε οι καθημερινοί άνθρωποι θέλησαν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, σφαγιάστηκαν. Οι χορτάτοι δεν έχουν όρεξη να γίνουν άνθρωποι όπως οι άλλοι..."
Και τι γίνεται με τα κόμματα που δεν μας εκφράζουν; Η Αρσί είναι κάθετα αντίθετη, όμως ο Αντράς έχει άλλη άποψη:
"...Καταλαβαίνω απόλυτα να μη θέλει κανείς να ψηφίσει, αλλά εγώ ψηφίζω που και που, γιατί τα πέντε λεπτά που σου παίρνει μπορεί να έχουν σημασία για την υλική ύπαρξη πολλών. Αν ο Μελανσόν είχε κερδίσει στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, για παράδειγμα, ο νόμος για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού δεν θα είχε περάσει- δυο χρόνια ζωής κλέφτηκαν από τον πληθυσμό, κι αυτό για ένα πεντάλεπτο κι ένα κομμάτι χαρτί..."
Και κλείνω με αυτό που λέει για την αριστερά η Αρσί:
"...Για μένα είναι φριχτό πράγμα να είσαι αριστερός, γιατί το να είσαι αριστερός έχει το εξής παράδοξο: από τη μια σίγουρη αποτυχία. Από την άλλη, διαρκή και συλλογική προσπάθεια να καταφέρεις με τον αγώνα σου να μη συμβεί αυτή η αποτυχία..."
..συνεχίζεται...
Λίγα λόγια γενικά...
Όλοι οι συγγραφείς στρατεύονται. Ορισμένοι στρατεύονται υπέρ του κόσμου έτσι όπως είναι· άλλοι, για να τον αλλάξουν. Το ζητούμενο μιας κατ’ ουσίαν ανατρεπτικής ή επαναστατικής λογοτεχνίας, όσο επιτακτικό και αν είναι σήμερα, προσκρούει συχνά στους κυρίαρχους όρους δόμησης του λογοτεχνικού πεδίου, στη συντριπτική υπεροχή ενός πλαισίου που είναι δεκτικό στην «εικόνα της ανατροπής» μα όχι στην ουσία της και, φυσικά, στην ολοένα μεγαλύτερη συρρίκνωση του αναγνωστικού κοινού. Σε αυτό το πλαίσιο, πώς να αγωνιστούμε -μέσα από τη γραφή αλλά και τη στάση μας- για μια άλλη κοινωνία, χωρίς να παραμυθιαζόμαστε; Αυτό το ερώτημα προσπαθούν να απαντήσουν εδώ ο Ζοζέφ Αντράς και η Καουτάρ Αρσί. Η συζήτηση, αναλυτική όσο κι εξομολογητική, πατάει στην ιστορία της λογοτεχνίας και των κοινωνικών αγώνων και φτάνει σε ζητήματα που αφορούν το σήμερα της πολιτισμικής κριτικής (μετααποικιοκρατική θεωρία, πολιτική ταυτοτήτων, woke culture κ.ο.κ.), διερευνώντας τη δυνατότητα μιας γραφής ταγμένης στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας ίσων. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Πιστεύω ότι αρχίζοντας να γράφω, γράφω ενάντια. [...] Γράφω ενάντια σε μια ορισμένη τάξη, σε μια ορισμένη βία, σε μια ορισμένη ομάδα ανθρώπων. Μετά, η αντιπαλότητα αυτή σβήνει. Αρχίζω να γράφω υπέρ. Σκέφτομαι τι θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, τι θα μπορούσε να μην κάνει κακό. Και μ' αρέσει αυτό. Το θέλω. Είμαι υπέρ του». (Καουτάρ Αρσί)
«Ας αγωνιστούμε από το εσωτερικό της Ιδέας για να τη φτάσουμε μέχρι τέλους. Αντί να προσθέτουμε επίθετα σε επίθετα, να διαιρούμε υποδιαιρέσεις [...] και να επινοούμε νεολογισμούς κάθε μέρα, καλύτερα θα κάναμε να επενδύσουμε θετικά αυτή την απλή, συνολική, ενοποιητική ιδέα. Να πούμε ένα μεγάλο ναι. Δεν είμαστε "αντί", είμαστε σοσιαλιστές, κομμουνιστές. Άρα αναφομοίωτοι». (Ζοζέφ Αντράς)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου