Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Σημαντικές παρουσίες στην Τελετή Βράβευσης του 3ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού




Το σχολείο μας:
Το σχολείο που ζήσαμε – Το σχολείο που ονειρευόμαστε

 Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης  του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, οργανώνουν την τελετή απονομής των βραβείων του 3ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα «Το σχολείο μας: Το σχολείο που ζήσαμε – Το σχολείο που ονειρευόμαστε» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου από τις 11πμ στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.  

Νηπιαγωγεία Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια από όλη την Ελλάδα και την ομογένεια, δημόσια και ιδιωτικά, έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό στίγμα.

Από τη Χίο ως τη Κέρκυρα, από τη Νότιο Αφρική ως τη Ρουμανία, από την Κάσο μέχρι τη Νάουσα, από τη Λάρισα και τον Τύρναβο, από την Τήνο, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, το Αιγάλεω, τη Νέα Σμύρνη, τα Βριλήσσια, τον Βόλο, την Αχαΐα, το Ρέθυμνο, την Άρτα, τη Κοζάνη, το Μοσχάτο, την Αλεξάνδρεια, τα Τέμπη, την Ηλεία, τη Λέρο, τη Φλώρινα, την Κόρινθο, τη Σιάτιστα και τόσα άλλα νησιά, πόλεις, χωριά και νομούς της Ελλάδας, δεκάδες μαθητές έδειξαν με τις δημιουργίες τους πως το μέλλον είναι εδώ!

Αλλά και τα ελληνικά σχολεία από άκρη σε άκρη του κόσμου: από τη Νότιο Αφρική, την Αλεξάνδρεια, τη Ντόχα, το Τορόντο, το Μαϊάμι, τη Μελβούρνη, τη Βενεζουέλα, το Βουκουρέστι  συνεργάζονται και διηγούνται το δικό τους σχολείο όπως το ονειρεύονται και το φαντάζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες της ομογένειας, της άλλης μεγάλης Ελλάδας!

Aνάμεσα στα βραβεία ξεχωρίζει η συμμετοχή με τον τίτλο «Το σχολείο μου. Ελληνικό και…παγκόσμιο» που είναι συμμετοχή από 11 σχολεία της Ελλάδας και της Ομογένειας. Συμμετέχουν το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «Αθηνά», η  Αρχιμήδειος Ακαδημία Μαϊάμι, ΗΠΑ, , το Δημοτικό Σχολείο Bελβεντού  «ΧΑΡΙΣΙΟΣ  ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ»,  το Σχολείο Ελληνικής Κοινότητας Βαλένσιας Βενεζουέλας, η Ελληνική Σχολή «Ζήνων» Μελβούρνη, Αυστραλίας , το «Τοσιτσαίο – Πρατσίκειο» Δ.Σ. Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, το Σχολείο Oakleigh Grammar  Μελβούρνης, Αυστραλίας, το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας   από Ντόχα, Κατάρ, το Σχολεία «Παιδεία» και Πολιτιστικό Τμήμα της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο του Καναδά, το Νηπιαγωγείο Σχολής Σαχέτι  , Γιοχάνεσμπουργκ, Νότιος Αφρική και το Μουσικό σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος & Ελένη Παπανικολάου» Σιάτιστα.   
                                                              
Οι μαθητές και μαθήτριες συνεργάζονται από όλα τα σχολεία αυτά και παρουσιάζουν το δικό τους σχολείο , συνθέτουν και τραγουδούν το  τραγούδι τους αφιερωμένο στην Ελλάδα «‘Ελλάδα μας χώρα μας γλυκιά» «Κάθε φορά που θα το τραγουδάμε οι φωνές μας θα ενώνονται» «Κι αν είμαστε μακριά μας ενώνει η αγάπη μας για την πατρίδα μας» Πώς μπορούμε να φανταστούμε το σχολείο του αύριο; Μα φυσικά ελληνικό και παγκόσμιο»

Από το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βόλου ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Αίσωπος αφηγείται τη δική τους συγκινητική ιστορία. Η μικρή Μαρία ζωντανεύει στις μνήμες  του παππού πλέον συμμαθητή της   και μια παιδική ιστορία αγάπης και φιλίας ζωντανεύει ξανά.

Το 37ο Νηπιαγωγείο  Λάρισας  μας λέει «θέλω ένα σχολείο που θα μου δώσει ένα μολύβι για να ζωγραφίσω τα όνειρά μου» και μια μικρή σκαλίτσα για να σκαρφαλώσω στο φεγγάρι.

Το 13 Νηπιαγωγείο Λάρισας  μαζί με το Νηπιαγωγείο Γόννων μας στέλνει τα δικά του μηνύματα «εγώ ονειρεύτηκα ένα σχολείο με μια αυλή και στη μέση ένα δέντρο με μια μεγάλη σκάλα για να φτάνουμε πολύ πολύ ψηλά..όλοι όμως να φτάνουμε. Ακόμα κι αυτοί που δεν μπορούν»

Το 6ο Νηπιαγωγείο Λιοσίων μας δίνει το «Δέντρο της γνώσης» ενώ  στα Εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία» τα παιδιά ονειρεύονται νεροτσουλήθρες , υπολογιστές αντί για βιβλία και λιγότερα μαθήματα.

Το 5ο Δημοτικό Βριλησσίων μας αναπαριστά το παλιό σχολείο «χεράκια –μαντηλάκια» δίνει εντολή αυστηρός δάσκαλος αλλά μας δείχνει και τις εικόνες από το σχολείο του παρόντος. Τα παιδιά ονειρεύονται ένα σχολείο που ανοίγει την αγκαλιά του σε κάθε παιδί… «ονειρευόμαστε ένα σχολείο που θα δένει το χθες με το σήμερα χωρίς φόβο για το αύριο»

Τα έργα κρίθηκαν από ειδική Επιτροπή εκπαιδευτικών, ειδικών επιστημόνων και καλλιτεχνών. Ανάμεσα στα ονόματα των μελών της Επιτροπής οι σκηνοθέτες Μένος Δελιοτζάκης, Γιάννης Σακαρίδης, η συγγραφέας Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη, Παπεπιστημιακοί Δάσκαλοι όπως οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μαλαφάντης, Τζίνα Καλογήρου, Ευαγγελία Γαλανάκη, Βασιλική Λαλαγιάννη.
Στην Τιμητική Επιτροπή συμμετέχουν η συγγραφέας Άλκη Ζέη, ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας κ.α.
Στην τελετή βράβευσης, θα δοθούν ξεχωριστά βραβεία για την προσχολική, δημοτική και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και βραβεία ανά κατηγορίες.

Αξίζει να αναφερθούμε και σε αυτούς που στήριξαν τον Διαγωνισμό: Το Ινστιτούτο  OSD Ελλάδος- Σχολή Μωραΐτη, τη SKAG, την ΑΒ Βασιλόπουλος και τους εκδοτικούς οίκους Καλειδοσκόπιο, Αφοι Κυριακίδη, Μεταίχμιο, Μίνωας, Πατάκης και Ψυχογιός.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο info@ekedisy.gr, 210 3250341.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου