Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Το μακρύ ταξίδι του Καραβάτζο: Μια παρουσίαση γεμάτη μουσική στη Νέα Ιωνία

 


Το μακρύ ταξίδι του Καραβάτζο: Μια παρουσίαση γεμάτη μουσική στη Νέα Ιωνία

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Νέας Ιωνίας και οι εκδόσεις Κέδρος σας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Στοφόρου «Το μακρύ ταξίδι του Καραβάτζο  -περιπέτεια στη Θράκη»

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Νέας Ιωνίας Πατριάρχου Ιωακείμ 4  Νέα Ιωνία Αττικής

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Θανάσης Αγάθος Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 Αποσπάσματα θα διαβάσουν μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου της Νέας Ιωνίας

Μαζί μας σε παραδοσιακά και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια:

-Χορωδία Σαμοθράκης του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης « Αρμονίας Γένεσις»

-Παραδοσιακή Χορωδία Ο.Π.Α.Ν. Δήμου Νέας Ιωνίας

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Διακοπές στην Αλεξανδρούπολη. Μια ευκαιρία για τους φίλους να γνωρίσουν την εκπληκτική φύση του Έβρου αλλά και την ιστορία της Θράκης. Εξερευνήσεις, συναυλίες, κολύμπι, γεύσεις, χρώματα και αρώματα…

Γρήγορα όμως το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στην αναζήτηση ενός πίνακα του κορυφαίου Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζο. Είναι ένα έργο υπαρκτό ή ένας ακόμη θρύλος που συνδέεται με τη σκοτεινή ζωή και τον βίαιο θάνατο του καλλιτέχνη; Ποιο ρόλο παίζει σ’ αυτή την ιστορία η μεγάλη ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Δόμνα Βισβίζη; Τι συνδέει άραγε τον έναν από τους δύο πολιούχους της Κατάνια, τον Άγιο Εύπλου, με την Αίνο της Ανατολικής Θράκης;

Μετά τις δραματικές στιγμές που πέρασε στην Κεφαλονιά, η παρέα των παιδιών θα ζήσει μία ακόμη συναρπαστική περιπέτεια με αναπάντεχη εξέλιξη. Θα μάθουμε και άλλα πολλά, όπως, ας πούμε, πώς ο έρωτας μπορεί να σε κάνει… φανατικό οπαδό του βόλεϊ!

Για τη Χορωδία Σαμοθράκης



Η  Χορωδία Σαμοθράκης ιδρύθηκε το 2007. Η ιδέα δημιουργία της, προέρχεται από το φεστιβάλ «Μουσική στη Σαμοθράκη» που διοργάνωσε το καλοκαίρι του 1999 και του 2000 στη Σαμοθράκη, η πιανίστα Δόμνα Ευνουχίδου, σε συνεργασία με το δήμο Σαμοθράκης, στο πλαίσιο του οποίου λειτούργησε μεταξύ άλλων, ένα χορωδιακό εργαστήρι για τα παιδιά του νησιού. Στόχοι της χορωδίας είναι να φέρει παιδιά, νέους και ενήλικες σε επαφή με το τραγούδι και μέσω της φωνής και του χορωδιακού συνόλου, να βιώσουν τις ευεργετικές επιδράσεις της μουσικής. Εστιάζουμε επίσης στο καθήκον της Μουσικής Παιδείας που εξελίσσει τις μουσικές και εκφραστικές ικανότητες του ανθρώπου και οδηγεί στην πνευματική ολοκλήρωση και αρμονία.

Η χορωδία έχει ταξιδέψει εκπροσωπώντας τη Σαμοθράκη και αναδεικνύοντας τη μουσική και τον πολιτισμό της, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, σε διάφορα φεστιβάλ που διοργανώνονται σε πόλεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού: Αλεξ/πολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Πολύγυρο, Δράμα, Αθήνα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα καθώς και Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία. Παράλληλα η χορωδία και ο σύλλογος μας έχει φιλοξενήσει παρόμοιες μουσικές-χορωδιακές ομάδες στη Σαμοθράκη, με στόχο την ανταλλαγή μουσικών προτάσεων και ιδεών.

Τη χορωδία διευθύνει η Γιώτα Τηγανούρια, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2007 η χορωδία είναι υπό τη σκέπη του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης: «Αρμονίας Γένεσις» που είναι ένας πολιτιστικός μη κερδοσκοπικός φορέας και έχει σαν στόχο την προώθηση του πολιτισμού μέσα από την τέχνη της μουσικής επενδύοντας στο ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό. Στη δημιουργία του συλλόγου προχωρήσαμε επειδή πιστεύουμε στη δύναμη της μουσικής που επηρεάζει θετικά την προσωπικότητα των ανθρώπων, διαμορφώνει συνειδήσεις, επιδρά ευεργετικά στις κοινωνικές σχέσεις και δομές, και καλλιεργεί τη συλλογική συνείδηση.

Για την Παραδοσιακή Χορωδία Ο.Π.Α.Ν. Δήμου Νέας Ιωνίας



Η χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού Ο.Π.Α.Ν. Δήμου Νέας Ιωνίας αποτελεί ένα σημαντικό και δημιουργικό τμήμα, το οποίο με τη συνεχή δράση του, ενισχύει την πολύπλευρη λειτουργία των τμημάτων του πολιτιστικού φορέα του δήμου.

Διευθυντής της χορωδίας από το 2006 είναι ο κ. Ευάγγελος Σαραντίδης, καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, Ανωτέρων Θεωρητικών της Ευρωπαϊκής Μουσικής και βιολονίστας, μελετητής με πολλαπλή έρευνα πάνω στην παραδοσιακή μουσική.

Το ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνει τραγούδια από την ελληνική μουσική παράδοση, με επιμονή στα ιδιαίτερα ακούσματα και ηχοχρώματα από τις διάφορες περιοχές της πατρίδας μας.

Σκοπός των μαθημάτων είναι η προσέγγιση με αγάπη και σεβασμό του μουσικού θησαυρού μας και του ήθους που αποπνέουν τα τραγούδια αυτά . Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής αποτυπώνεται σε επιτυχημένες εμφανίσεις του τμήματος με πλήθος συναυλιών και εκδηλώσεων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου