Στις 17 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί στο 2ο Λύκειο Χαλανδρίου (Αχαΐας 2) στις 10 το πρωί θα προβληθεί η ταινία του συγχωριανού -Καστελλιώτη- και ξεχωριστού σκηνοθέτη Δημήτρη Μακρή "Εδώ Πολυτεχνείο"
Ο Δημήτρης Μακρής την εποχή που γύριζε τη ταινία |
Η ταινία «Εδώ Πολυτεχνείο» γυρίστηκε αμέσως μετά τη φοιτητική εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου 1973.
Ο Μακρής, που τότε φοιτούσε στην Ιταλία, θεώρησε χρέος του προς τον αγώνα των φοιτητών να γυρίσει την ταινία και αν και ένα μεγάλο μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο η ταινία είναι αρκετά ρεαλιστική. Τα γυρίσματα διήρκεσαν αρκετά, καθώς ήταν όλο το «συνεργείο» μόνος του με μια 16αρα κινηματογραφική μηχανή.
Το υλικό προήλθε από Έλληνες και ξένους φωτορεπόρτερ, οι οποίοι αποτύπωναν κρυφά τις κινητοποιήσεις εντός και εκτός του χώρου του Πολυτεχνείου.
Την αφήγηση για την ιταλική εκδοχή έκανε ο Ουμπέρτο Τερρατσίνι ενώ στην ελληνική εκδοχή της ταινίας ο Αλέξανδρος Παναγούλης και η μουσική είναι του Μίκη Θεοδωράκη.
Το 1974, η ταινία παρουσιάστηκε την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ της Βενετίας. Μάλιστα παιζόταν τιμητικά μόνο αυτή για μια ολόκληρη ημέρα, καθώς το φεστιβάλ εκείνη τη χρονιά, ήταν αφιερωμένο στον Αντιφασιστικό Αγώνα.
Έτος Παραγωγής: 1974 Παραγωγή: Ελληνικός Αντιφασιστικός Κινηματογράφος Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μακρής Είδος: Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ Σενάριο: Νίκος Σταυρόπουλος, Δημοσθένης Δεφαρανας, Δημήτρης Μακρής Δ/ντές Φωτογραφίας: Fabio CIANCHETTI, Paolo PINCIONE, Alvaro PIANEZZI, Sandro CASALVIERI, Δημήτρης Μακρής, Gian Franco POLETTINI, Furio DE FRANCESCHI Μοντάζ: Δημήτρης Μακρής Μουσική Σύνθεση: Μίκης Θεοδωράκης Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Emilio DELLE PIANE, Torquato TESSARIN, Giorgio MODENA, Ciliano CASELLI, Lilio LAMBERTI, Tommaso IMPERATO, Daniella MORETI, Sergio MASIERI Αφήγηση: Αλέκος Παναγούλης, Umberto TERRACINI
Σύνοψη της υπόθεσης: Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ παρεμβατικού χαρακτήρα, με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ιδιαιτέρως μετά τα γεγονότα του Νοεμβρίου, το 1973. Πρόκειται για μεταφορά του κλίματος και των γεγονότων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με μια ανασύνθεση κινηματογραφικών επικαίρων και δραματοποιημένων διασυνδετικών σκηνών. Στην ταινία υπάρχουν πλάνα που έχουν κινηματογραφηθεί απο φοιτητές που βρίσκονταν στο πολυτεχνείο.
Με πληροφορίες από τη Μηχανή του Χρόνου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου