Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Ιστορικοί περίπατοι στην Πλάκα: Ένα παραμύθι για τον Λυσικράτη

 
Σήμερα απολαύσαμε άλλη μια όμορφη μέρα στην Πλάκα (και θα ήταν πιο όμορφη αν επιτέλους κάποιος απαγόρευε την κυκλοφορία ΙΧ αυτοκινήτων -τουλάχιστον τις Κυριακές για αρχή)
Η βόλτα μας ξεκίνησε από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην οδό Τριπόδων, πήγαμε στο μνημείο του Λυσικράτη, στον Άγιο Δημήτριο όπου διακόνευσε ο Αθανάσιος Διάκος, περάσαμε από τα Λουτρά των Αέρηδων, τους Αέρηδες, το Μουσείο Λαικών Μουσικών Οργάνων...
Κάναμε ένα ταξίδι στην ισοτρία της Πλάκας και μετά, με μια όμορφη παρέα από γονείς και παιδιά φτιάξαμε ένα παραμύθι, με τη βοήθεα της Μαγικής Τράπουλας και με βάση τις στολές που φορούσαν τα παιδιά που είναι κάπως έτσι:

Αναζητώντας την ... Ευτυχία!

Ο Λυσικράτης θέλει να γίνει χορηγός στους Όρνιθες του Αριστοφάνη και θέλει στο Χορό να είναι και η Ευτυχία που κάνει τον Άσπρο Κύκνο. Όμως εκείνη την εποχή απαγορευόταν οι γυναίκες να παίζουν στο θέατρο και ο Λυσικράτης της είπε να μεταμφιεστεί σε άντρα. Όταν πήγε μεταμφιεσμένη στη μητέρα της εκείνη θύμωσε πολύ, την μάλωσε και της απαγόρευσε να πάιξει στο έργο.
Η Ευτυχία τότε έφυγε απότ ην Αθήνα κι έψαξε να βρεί μια χώρα όπου να μπορεί να χορέψει. Έτσι έφτασε στην Αίγυπτο και πήγε στη βασίλισσα Κλεοπάτρα που της έδωσε την άδεια και την πα΄ντρεψε με έναν Αιγύπτιο Αξιωματούχο.
Όμως ο Λυσικράτης έψαχνε την Ευτυχία, όχι μόνο για να παίξει στο έργο, αλλά και γιατί ήθελε να την παντρευτεί ο γιος του. Έδωσε λεφτά σε μαι πειρατίνα για να πάει αν τη βρει. Δυστυχώς η Πειρατίνα είχε κλέψει μια τράπεζα κι έτσι ο δαιμόνιος επιθεωρητής Χρήστος τη συνέλαβε πριν φύγει για την Αίγυπτο.
Ο Λυσικράτης έδωσε έξι μισθούς στον Επιθεωρητή για να βρεί εκείνος την Ευτυχία.
Όταν ο Χρήστος έφτασε στην Αίγυπτο ανακάλυψε πως η Ευτυχία ήταν ήδη παντρεμένη!

Ο Λυσικράτης έδωσε κι άλλα λεφτά στον Επιθεωρητή κι εκέινος συνέλαβε τον άντρα της Ευτυχίς και τον έβλαε στο ίδιο κελί με την Πειρατίνα. Μετά πήρε την Ευτυχία και την έφερε πίσω στην Αθήνα.
Στοτέλος παντρε΄τυηκε η Ευτυχία με τον γιο του Λυσικράτη και χόρεψε στους Όρνιθες που πήραν το πρώτο βραβείο κι έτσι ο Λυσικράτης έφτιαξε το μνημείοτ ου στην οδό Τριπόδων!

Ο επόμενος περίπατός μας θα γίνει την 1η Μαρτίου. Θα συναντηθούμε στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπάιδευσης και θα πάμε στο Μοναστηράκι

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου