Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Η ιστορία του Μπαρμπα Γιάννη Κανατά, όπως την φαντάστηκαν τα παιδιά

Σήμερα, στον Κυριακάτικο περίπατό μας στην Πλάκα, πέρα από όλα όσα μάθαμε για την ιστορία της πόλης φτιάξαμε κι ένα παραμύθι για τον Μπαρμπα Γιάννη Κανατά, που ήταν κάπως έτσι:


Λένε πως ξαφνικά ο Μπαρμπα Γιάννης εξαφανίστηκε από την πόλη. Εμείς σήμερα φανταστήκαμε τι ακριβώς συνέβη.
Σε έναν από τους δικούς του Κυριακάτικους περίπατους συνάντησε μια όμορφη κοπέλα σε ένα ζαχαροπλαστείο. Την Κλαίρα. Την ερωτεύθηκε αμέσως και της ζήτησε να γίνει γυναίκα του. Εκείνη συμφώνησε με έναν όρο: Να πάνε να ζήσουν στο νησί της, την Αντίπαρο.
Ο Μπαρμπα Γιάννης συμφώνησε, αλλά επειδή δεν ήθελε να μάθει κανείς ότι θα πήγαινε να ζήσει στο νησί της γυναίκας του ήθελε να το κρατήσουν κρυφό.
Υπήρχε κι άλλος ένας λόγος που δεν ήθελε να μάθει κανείς τίποτα. Ανακάλυψε ότι στην Αντίπαρο το χώμα ήταν το καλύτερο για να φτιάχνει τα κανάτια του.
 Ο Μπαρμπα Γιάννης είχε κι έναν εχθρό. Τον Ιάκωβο Τσιλιμπουρδάκη, γνωστό και ως Σκρουτζ για τη μεγάλη τσιγκουνιά του. Ο Ιάκωβος ήθελε αν πουλάιε μόνο αυτός κανάτια και μια φορά είχε απλώσει πάγο στο δρόμο, για να γλιστρίσει το αμάξι (!) του Μπαρμπα Γιάννη και να σπάσουν τα κανάτια. Ευτυχώς ο Μπαρμπα Γιάννηςτο είδε εγκαίρως και γλίτωσε.

Τώρα ο Ιάκωβος είχε θυμώσει πολύ γιατί η Αθήνα είχε γεμίσει με τα ωραία κανάτια από την Αντίπαρο. Κανείς δεν αγόραζε τα δικά του. προσπάθησε να μάθει από που έρχονταν και που ζούσε ο Μπαρμπά Γιάννης αλλά κανένας δεν ήξερε.
Μια μέρα παριστάνοντας πως είναι φίλος του πήγε στον Πειραιά, βρήκε το καΐκι που έφερνε τα κανάτια κι έμαθε τα πάντα.
Μια και δυο τράβηξε για την Αντίπαρο. Έφτασε τη μέρα του γάμου και δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα.
Την άλλη μέρα κάλεσε τον Μπαρμπα΄Γιάννη σε διαγωνισμό.
Όποιος έφτιαχνε το καλύτερο κανάτι θα έμενε μόνος του στην αγορά. Ο άλλος θα άλλαζε δουλειά.

Έφτιαξαν κι οι δυο πολύ ωραία κανάτια κι έγινε ψηφοφορία. Υπήρχε ισοψηφάι, αλλά ο πονηρός Ιάκωβος δωροδόκησε τον τελευταίο που ψήφιζε και κέρδισε!
Ο Μπαρμπά Γιάννης με τη γυναίκα του άνοιξαν εστιατόριο στην Αντίπαρο και έζησαν ευτυχισμένοι ακόμη και χωρίς κανάτια!


Για συμμετοχή στον επόμενο περίπατό μας
Πληροφορίες -κρατήσεις:

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Τριπόδων 23 Πλάκα, 2103250341 info@ekedisy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου