Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Αγκάθια και Αμάραντα από τη Γιάννα Ανδρεάδη στην Άνδρο


Αγκάθια και αμάραντα
Γιάννα Ανδρεάδη

KΑΪΡΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Χώρα Άνδρου, 6 Ιουλίου – 31 Αυγούστου

Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη παρουσιάζει την έκθεση της Γιάννας Ανδρεάδη με έργα ζωγραφικής και σχέδια εμπνευσμένα από τα τοπία και τα φρύγανα της Άνδρου.
Η εικαστική απόδοση της ενέργειας της φύσης αποτελεί ένα θέμα που η Γιάννα Ανδρεάδη εξερευνά στη δουλειά της, στη διάρκεια της καλλιτεχνικής πορείας της, σε σχέση πάντα με τις ταξιδιωτικές εμπειρίες της. Η αφρικανική σαβάνα, η έρημος της Ναμίμπιας, το μυθικό για τη ζωγραφική βουνό Sainte Victoire στη Γαλλία, η θάλασσα στον Ατλαντικό Ωκεανό, τον Ειρηνικό ή το Αιγαίο είναι μερικοί από τους ζωγραφικούς σταθμούς της.
Επισκέπτεται την Άνδρο συχνά εδώ και δεκαπέντε χρόνια με βάση το Κόρθι, και το καλοκαιρινό ξερό τοπίο της είναι αυτό που την εμπνέει. Οι αποχρώσεις της κίτρινης ώχρας, οι ιδιαίτερες ξερολιθιές, ο πλούτος του γυμνού τοπίου.
Οι αφάνες, οι γαλαστοιβίδες, οι ασφάκες, οι άρτηκες, τα γαϊδουράγκαθα, οι σκυλοκρεμμύδες, το σμύρνιο και ιδιαίτερα το μαγικό ελίχρυσο, «της γης το χρυσάφι», γίνονται τα μαυρόασπρα σχέδια που συνθέτουν το βιβλίο Αγκάθια και αμάραντα, με εισαγωγικό κείμενο του Μανώλη Χάρου, από τις Εκδόσεις Άγρα.
Το βιβλίο μαζί με τη δημιουργία βοτανικού κήπου από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη στα Απατούρια, το κτήμα του αρχοντικού πύργου Αγαδάκη, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Life Andros Park, αποτέλεσαν τον σύνδεσμο και την αφορμή για την έκθεση.
Το βιβλίο συνιστά ένα από τα προτιμώμενα μέσα δημιουργίας και έκφρασης της Γιάννας Ανδρεάδη. Μέχρι τώρα έχει εκδώσει δεκαπέντε βιβλία, φωτογραφικά λευκώματα ή βιβλία με σχέδια, στη Γαλλία, το Μεξικό, την Ινδία και την Ελλάδα, στις Εκδόσεις Άγρα, καθώς και πολλές λιθογραφικές αριθμημένες εκδόσεις στο Atelier Franck Bordas.
Η έκθεση στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη θα δώσει επίσης την ευκαιρία να εκτεθεί στις βιτρίνες της μια επιλογή βιβλίων από το αρχείο της Βιβλιοθήκης που αφορούν το ανδριώτικο τοπίο ή τα τοπικά φυτά.
Η Γιάννα Ανδρεάδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε ζωγραφική στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts του Παρισιού. Zει στη Γαλλία από το 1978. Εκφράζεται με τη ζωγραφική, το σχέδιο, τη φωτογραφία, τα βιβλία και τα συμμετοχικά έργα. Η δουλειά της εμπνέεται από τις εμπειρίες της, τη φύση, αλλά και το αστικό τοπίο και την πολιτιστική πολυμορφία της πόλης. Εκθέτει τακτικά ζωγραφικά ή φωτογραφικά της έργα στη Γαλλία. Το 2015 πραγματοποιήθηκε αναδρομική έκθεση της δουλειάς της στη Λοριάν της Βρετάνης και παράλληλα εκδόθηκε κατάλογος με τον τίτλο Géographies. Στην Ελλάδα, μετά την παρουσίαση του συμμετοχικού έργου Ο κόσμος γύρω από μια φλόγα στο πλαίσιο του ATHINA by ART 2004 (επιμέλεια Βάσια Καρκαγιάννη-Καραμπελιά) στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, εξέθεσε την εκδοτική της δουλειά των τελευταίων δεκαεννέα χρόνων τον Oκτώβριο του 2012 στην οικία Κατακουζηνού, στο πλαίσιο του Athens Printfest. Τον Δεκέμβριο του 2016 εξέθεσε το συμμετοχικό φωτογραφικό έργο «ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ» στο Μουσείο Μπενάκη και παράλληλα κυκλοφόρησε το βιβλίο ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ – Παράθυρα στην πόλη από τις Εκδόσεις Άγρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου