Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Πανελλήνιου Συνέδριου για την Εκπαίδευση

 


5ο  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Εκπαίδευση στον 21Ο αιώνα: Aνάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας

 

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου οι εργασίες του 5ου Πανελλήνιου Συνέδριου με τίτλο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας» που συνδιοργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος και τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2020 στην Αθήνα.

 

Το Συνέδριο, το οποίο τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Δήμου Αθηναίων, διεξήχθη εξ ολοκλήρου διαδικτυακά​, λόγω των έκτακτων μέτρων και της συνεχιζόμενης απαγόρευσης εκδηλώσεων με συμμετοχή άνω των 50 ατόμων στον νομό Αττικής.

 

Παρά τις αντιξοότητες το συνέδριο γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία, με 500 εισηγήσεις και εργαστήρια από 600 εισηγητές και με τη συμμετοχή εκατοντάδων εκπαιδευτικών, φοιτητών, γονέων και ανθρώπων που ενδιαφέρονται για το παρόν και το μέλλον της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.  Οι εισηγήσεις φανέρωσαν τον πλούτο των ερευνών και δράσεων που υλοποιούνται σε όλη τη χώρα και δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για την Παιδεία.

 

Πολλά ήταν τη συγχαρητήρια που δέχθηκαν οι φορείς για την άψογη διοργάνωση του συνεδρίου.

 

Κατά την τελετή έναρξης απηύθυναν χαιρετισμούς η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων,  Σοφία Ζαχαράκη, εκ μέρους του Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος Καθηγητής Κωνσταντίνος Μαλαφάντης, η Πρόεδρος του ΕΚΕΔΙΣΥ και Διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Μανώλης Καλαμπόκας εκ μέρους του Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, η Αντιδήμαρχος Ασπροπύργου Σοφία Μαυρίδη και η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας Γιώτα Σιδερά -Χουλιάρα.  

 

Ακολούθησαν οι κεντρικές ομιλίες:  

Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών -Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος

Η δημιουργική γραφή ως μέσο δημιουργικής ανάγνωσης της λογοτεχνίας.

Μαυρογένη Σταυρούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΠΑ.ΜΑΚ.

Η καλλιτεχνική δημιουργία του Μακεδονικού αγώνα, ένα χρήσιμο εργαλείο διδασκαλίας.

Μιχάλης Αθανάσιος, Επίκουρος Καθηγητής, Ε.Κ.Π.Α.

Κριτική σκέψη και καινοτομία στη γλωσσική διδασκαλία: θεωρητικό υπόβαθρο και διδακτική εφαρμογή

Παπαδημητρίου Σοφία, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης & Ψηφιακών Μέσων, ΥΠΑΙΘ- Σοφός Αλιβίζος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Δημιουργικότητα και Καινοτομία στο πλαίσιο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τον Ψηφιακό Γραμματισμό στα Οπτικοακουστικά Μέσα

Ιωάννης Παρασκευόπουλος, Γ. Γραμματέας Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημιουργική σκέψη: Ο καμβάς της ευρηματικότητας και της καινοτομίας. Ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας

 

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν το Σάββατο και την Κυριακή 26 και 27 Σεπτεμβρίου.

Το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορείτε να το δείτε εδώ

Για το συνέδριο:

Η σύγχρονη ελληνική εκπαίδευση έχει να επιδείξει, παρά την αστάθεια που προκαλούν οι αλλεπάλληλες αλλαγές στα δομικά της στοιχεία, πολυάριθμα δείγματα καινοτομίας και δημιουργικότητας. Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, η διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας για τη διαχείριση κρίσεων και την επίλυση συγκρούσεων, η ανάπτυξη της ευελιξίας στη λήψη αποφάσεων αποτελούν απαραίτητα εφόδια για κάθε σύγχρονο μαθητή και μελλοντικό πολίτη σε όλους τους τομείς κοινωνικής και πολιτισμικής δράσης. Μόνο μέσα από καινοτόμες και δημιουργικές διδακτικές προτάσεις επιτυγχάνεται, ταυτόχρονα, η ανάπτυξη αντίστοιχων δεξιοτήτων ζωής και η επίτευξη γνωστικών στόχων χάρη στον μετασχηματισμό και την ανανέωση  της μαθησιακής διαδικασίας και τη διασύνδεση της μαθητικής με την πραγματική ζωή. Το φετινό Συνέδριο εστίασε σε αυτήν την προβληματική της πολύπλευρης ανάπτυξης του μαθητή όλων των βαθμίδων στο σύγχρονο σχολείο συμβάλλοντας με νέες ιδέες και διδακτικό υλικό σε μια διαφορετική πορεία.

Πολλές είναι οι συνέργειες που αναμένεται να υλοποιηθούν σε συνεργασία φορέων και εισηγητών οι οποίες προέκυψαν από τον πλούσιο διάλογο που αναπτύχθηκε.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου ήταν οι εξής:

Πολιτισμός και Τέχνες στην Εκπαίδευση

Μουσειοπαιδαγωγική

Εκπαιδευτικά Προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Πολιτιστικών Φορέων και Μουσείων

Εκπαίδευση και Λογοτεχνία

Καινοτόμες διδακτικές πρακτικές

Αναλυτικά προγράμματα και σχολικά εγχειρίδια

Διαπολιτισμική Προσέγγιση

Ειδική αγωγή

Εκπαίδευση Ενηλίκων

Εκπαιδευτική Πολιτική

Εκπαιδευτική Έρευνα

Ιστορία της Παιδαγωγικής και της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση

Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης

 

Ηλεκτρονική σελίδα: http://ekedisyconference.weebly.com/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου