Παρασκευή 25 Απριλίου 2025

Κυκλοφόρησε: Η πρώτη μου αγάπη

 


Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ

εκδόσεις Λέμβος

Πολλοί αναρωτιούνται πώς γίνεται να θυμόμαστε ακόμη την πρώτη μας αγάπη. Η νοσταλγία για  τα  χρόνια που πέρασαν, η νεότητα και η ωραιοποίηση  κάνουν το παρελθόν να φαντάζει σαν  κάτι που έμεινε  αναλλοίωτο, το οποίο  μας δίνει ένα παραμύθι που αντέχει στο χρόνο.

Η πρώτη αγάπη θα έχει ξεχωριστή θέση στη ζωή του καθενός. Είναι εκείνη η στιγμή που για πρώτη φορά  η φλόγα  του έρωτα δεν έσβησε γρήγορα μέσα σε μια στιγμή, αλλά μετατράπηκε σε πυρκαγιά δυνατή που φούντωνε μέρα με τη μέρα.

Εκτός του ότι αντιπροσωπεύει την νεότητά μας, μπορεί να μας  υπενθυμίσει εκείνες τις στιγμές που όλα φαινόντουσαν δυνατά και υποσχόμενα, σ’ εκείνες τις στιγμές που η ζωή μας ήταν καθημερινά γεμάτη από  καινούργια και συναρπαστικά πράγματα.

Κρατάμε λοιπόν τις πολύτιμες αναμνήσεις μας, και συμφωνούμε ότι η πρώτη αγάπη μας βοήθησε να διαμορφωθούμε ως άτομα, να προχωρήσουμε και να δούμε με άλλα μάτια τη ζωή.

 

 


Αθανασίου Έρικα, Αρωνιάδα Πόπη, Ατζακάς Γιάννης, Βαρβαρήγος Δημήτρης, Βεληβασάκη Γεωργία, Βοϊκλής Γιώργος, Δαλακούρα Νάγια, Δενδρινός Γεράσιμος, Ιντζέμπελης Ελπιδοφόρος,

Ιντζέμπελης Θοδωρής, Καριζώνη Κατερίνα, Κατσαλίδας Νίκος, Κρητικός Μάρκος,

Λιακόπουλος Θανάσης, Λογαράς Κώστας, Μάινας Στέλιος, Μήτσου Ανδρέας,

Μίλεσης Στέφανος, Μπανά Πολύνα, Μπούρας Κωνσταντίνος, Νικηφόρου Τόλης,

Πύργαρης Γιώργος, Ραπτόπουλος Βαγγέλης, Σακελλίου Λιάνα, Σαραντινού Λεύκη,

Σκιαδαρέση Μαρία, Σκιαθάς Αντώνης, Σπυράκης Απόστολος, Στοφόρος Κώστας, Τότσκα Λίτσα, Φιλίππου Φίλιππος, Φραγκάκης Ηλίας, Χαριάτης Άγγελος, Χρυσανθόπουλος Γιάννης

Τίτλος: Η Πρώτη μου Αγάπη

Επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

Διόρθωση κειμένων: Βίκυ Πορφυρίδου


Τετάρτη 23 Απριλίου 2025

Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά: Λογοτεχνία/Εικονογράφηση και Τεχνητή Νοημοσύνη Παρόν, Μέλλον και Προβληματισμοί

 


Λογοτεχνία/Εικονογράφηση και Τεχνητή Νοημοσύνη

Παρόν, Μέλλον και Προβληματισμοί

Τετάρτη, 7 Μαίου 2025, ώρα 6:00μμ

Αίθουσα “Αντώνης Τρίτσης” του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50

 

Ομιλίες:

– Δρ. Κατερίνα Πάστρα – Κύρια Ερευνήτρια, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής  Νοημοσύνης, Πρόεδρος Εθνικού Δικτύου Επιτροπών Ισότητας &     Καταπολέμησης Διακρίσεων Ερευνητικών Κέντρων & Ινστιτούτων

– Ηλιάνα Κωστή – Δικηγόρος, Υποψήφια Διδάκτωρ στην ΤΝ & τα Προσωπικά Δεδομένα

– Έφη Σαμαρτζοπάνου – Συγγραφέας, Μηχανικός Λογισμικού στις Ένοπλες Δυνάμεις

– Τέτη Σώλου – Σκιτσογράφος, Συγγραφέας

Ανοιχτή συζήτηση

Μπορείτε να βρείτε την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα μας και στο fb

Είσοδος ελεύθερη



PEN GREECE: Παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων «Για τον μεγάλο Gabo: Έλληνες λογοτέχνες τιμούν τη μνήμη του σπουδαίου συγγραφέα Gabriel García Márquez» τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2025

 


Τo PEN Greece και οι εκδόσεις Έναστρον σας προσκαλούν στην κεντρική παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων, «Για τον μεγάλο Gabo: Έλληνες λογοτέχνες τιμούν τη μνήμη του σπουδαίου συγγραφέα Gabriel García Márquez». Πρόκειται για μια έκδοση - αφιέρωμα στη μνήμη του κορυφαίου συγγραφέα, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον θάνατό του, η οποία υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ και σε συνεργασία με το PEN Κολομβίας.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Έναστρον Βιβλιοκαφέ (Σόλωνος 101, Αθήνα) τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2025 και ώρα 20.00

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Κατερίνα Μαλακατέ, συγγραφέας, Ταμίας PEN Greece

Εριφύλη Μαρωνίτη, δημοσιογράφος, μεταφράστρια, μέλος ΔΣ PEN Greece

Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας, μέλος ΔΣ PEN Greece

Έφη Ριζά, εκδότρια

 

Αποσπάσματα θα διαβάσει:

Δημήτρης Φιλελές, ποιητής, Αντιπρόεδρος PEN Greece

Συντονισμός: Τέσυ Μπάιλα, συγγραφέας, Πρόεδρος PEN Greece



Τρίτη 22 Απριλίου 2025

Συνέδριο “Συζητώντας για τον Andrea Camilleri”



 Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γεννήση του Andrea Camilleri, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθήνων και το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν ένα συνέδριο αφιερωμένο στο έργο και τη λογοτεχνική κληρονομιά του σπουδαίου Ιταλού συγγραφέα.

 

Συζητώντας για τον Andrea Camilleri

Δευτέρα 28 Απριλίου – ώρα 18:00

Τρίτη 29 Απριλίου – ώρα 16:00

Αμφιθέατρο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου

 

Ελεύθερη είσοδος κατόπιν εγγραφής μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ:

https://iicatene.esteri.it/el/gli_eventi/calendario/convegno-raccontando-andrea-camilleri/?fbclid=IwY2xjawJ0RaVleHRuA2FlbQIxMABicmlkETE3SEhRTkVDS0I5Rm5MZ21wAR4-hlbpdY0QCGHcVwopxVKSFhNmpqNMnqF-msjhnNsK-d0YU3sHTnw3t8H96w_aem_JLBnwNSxFgv6BR9eUsbD5A

Θα παρέχεται ταυτόχρονη μετάφραση.

 

Το συνέδριο προβλέπει τη συμμετοχή διακεκριμένων Ιταλών και Ελλήνων συγγραφέων και εκδοτών, μεταφραστών, πανεπιστημιακών καθηγητών και μελετητών, προκειμένου να παρουσιαστεί και να αναδειχτεί το έργο, η ζωή και η δημιουργικότητα του μεγαλύτερου αφηγητή της εποχής μας. Θα εξεταστούν τόσο τα αστυνομικά όσο και τα ιστορικά μυθιστορήματα του Andrea Camilleri, καθώς και διηγήματα και μονόλογοι, με έμφαση σε θέματα όπως η γλώσσα του Camilleri, η Σικελία και η σπουδαιότητά της, η γαστρονομία ως εργαλείο διδασκαλίας, η σχέση με την ελληνική αρχαιότητα και το φαινόμενο της μετανάστευσης.

Δευτέρα 21 Απριλίου 2025

Ο μικρός Γιωργάκης

Μια ιστορία από το εργαστήριό μας στο Αετοπούλειο



Ο μικρός Γιωργάκης

του Σωκράτη Τυροκομάκη 

Μια φορά και έναν καιρό, σε κάποιο χωριό έμενε ο μικρός Γιωργάκης. Το όνειρο του μικρού ήταν να γίνει επιστήμονας. Άλλα υπήρχε ένα πρόβλημα ο μικρός Γιωργάκης δεν είχε πάει καθόλου σχολείο, και ήθελε πάρα πολύ επειδή έβλεπε όλα τα άλλα παιδιά του χωριού να πηγαίνουν ώμος ο πατέρας του δεν τον άφηνε καθώς του έλεγε συνεχώς πως "Το σχολείο είναι δηλητήριο στη σκέψη σου". Είχαν περάσει 2 χρόνια από όταν άρχισε αυτό το όνειρο. Είχε κατακουραστεί να κόβει δέντρα κάθε βδομάδα, κάθε μέρα και κάθε ώρα και αποφάσισε να πάει στη μητέρα του. Είχε να δει τη μητέρα του εδώ και πολύ καιρό, από όταν χώρισε με τον πατέρα του μια φορά είχαν μιλήσει. Όμως ο μικρός Γιωργάκης αναρωτήθηκε, πως θα πάει στη μητέρα του που ζει στην πόλη έξω πέρα από το δάσος? Και του ήρθε η κατάλληλη ιδέα, κοίταξε τον χάρτη και υπολόγισε πως η πόλη που ζούσε η μητέρα του ήταν μια βδομάδα μακριά από το χωριό με τα πόδια. Πήρε ένα μπουκάλι νερό και ένα σακίδιο γεμάτο πατατάκια και άρχισε να πηγαίνει, όμως όσο έβγαινε από την πόρτα τον είδε ο πατέρας του και του είπε 

-Που πηγαίνεις νεαρέ?
-Να κόψω ξύλα.
-Και που πας χωρίς το τσεκούρι σου.
-Α ναι το ξέχασα.
-Κάτσε πάω να στο φέρω εγώ.
Ο μικρός Γιωργάκης περίμενε μέχρι ο πατέρας του να φύγει από την όραση του και άρχισε να τρέχει όσο πιο γρήγορα μπορούσε μέσα στο δάσος μέχρι που δεν μπορούσε να τρέξει άλλο. Έκατσε με την πλάτη του σε ένα δέντρο και ξεκουράστηκε λιγάκι, αλλά μετά από λίγο άρχισε να ακούει τον πατέρα του να τον φωνάζει και πήγε πιο βαθιά μέσα στο δάσος. Μετά από το ταξίδι μπήκε στην πόλη, ευτυχώς θυμόταν που ζούσε η μητέρα του και πήγε προς τα εκεί. Χτύπησε το κουδούνι και η μητέρα του του άνοιξε, της είπε όλη την ιστορία και έκαναν καταγγελία στον πατέρα του.

Σάββατο 12 Απριλίου 2025

Η Λ.Ο.Υ. που έγινε Λούλου!

 Στο εργαστήρι συγγραφής της Αστράμαξας μιλήσαμε για τη "Λουλού" της Άννας Βαγενά που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τα παιδιά. Εδώ η ιστορία της Μαρίας -Ιωάννας, μαθήτριας της ΣΤ Δημοτικού.



                                                 Η Λ.Ο.Υ. που έγινε Λούλου!

της Μαρίας Ιωάννας Παρασκευοπούλου

 

Γεια σας! Με λένε Λούλου και δεν είμαι παρά ένα σκυλάκι με ασυνήθιστη ιστορία. Η αρχή της ζωής μου ξεκίνησε με τη μητέρα και τα αδέρφια μου σε ένα γκαράζ στη Νέα Υόρκη. Μια μέρα, όμως ήρθαν κάποιοι άνθρωποι και με πήραν. Επειδή αντιστάθηκα, μου έδωσαν αναισθητικό υγρό. Η μητέρα και τα αδέρφια μου έλειπαν και έτσι δεν μπόρεσα, παρά να ακολουθήσω εκείνους τους παράξενους ανθρώπους. Με βάλανε σε ένα όχημα και ξύπνησα την επομένη, μέσα σε ένα κλουβί. Βρισκόμουν σε ένα μεγάλο εργαστήριο, όταν ένας άνθρωπος με πλησίασε και μου έβαλε μια ταμπέλα με το κωδικό μου όνομα: Λ.Ο.Υ. Το είχα καταλάβει πια, ήμουν ένα πειραματόζωο.

 

Οι πρώτοι μήνες με τους επιστήμονες ήταν άγριοι. Ζούσα σε ένα κλουβί. Κάθε μέρα σηκωνόμουν νωρίς. Με έβγαζαν από το κλουβί μου για να μου χορηγήσουν διάφορες ουσίες που ανακάλυπταν. Μετά από λίγο καιρό, το εργαστήριο χρεοκόπησε και οι άνθρωποι που ήρθαν για να μαζέψουν τα πράγματα από εκεί, με πήγαν σε ένα καταφύγιο ζώων. Εκεί με περιέθαλψε μία γιατρός, γιατί είχα, λέει, κάποιες σοβαρές αρρώστιες, τις οποίες κατάφερε να θεραπεύσει. Από τα πολλά φάρμακα όμως, άρχισα σιγά σιγά να χάνω το τρίχωμά μου. Δεν ήμουν πια το ίδιο σκυλί. Οι καφέ μακριές σγουρές τρίχες μου, δεν υπήρχαν για να τονίζουν τα όμορφα καστανά μάτια μου. Δεν ήμουν παρά ένα μικρόσωμο και ασυνήθιστα άσχημο σκυλάκι. Τα άλλα ζώα στο καταφύγιο δε με ήθελαν. Κάθε φορά που τα πλησίαζα, γρύλιζαν ή έφευγαν μακριά.

 

Ένα μεσημέρι ένας άντρας ήρθε στο καταφύγιο. Ήταν και αυτός ασυνήθιστος. Φορούσε γυαλιά και μαύρα ρούχα. Τά’  χε και τα κιλάκια του!  Κρατούσε ένα μαντήλι, που κάθε λίγο χρησιμοποιούσε για να σκουπίσει τα δάκρυά του. Η κα. Δανάη, η υπεύθυνη του χώρου, έτρεξε αμέσως να τον εξυπηρετήσει.

-       Συλλυπητήρια για την κόρη σας… Τι κάνει η εγγονή σας; τον ρώτησε.

-       Καλά είναι… Για αυτή ήρθα… Ψάχνω ένα κουταβάκι για να της κρατάει συντροφιά, απάντησε ο άντρας.

-       Δυστυχώς δεν έχουμε κουτάβια… Παρόλα αυτά, έχουμε περιθάλψει άλλα, πολύ φρόνιμα σκυλιά. Θέλετε να τα δείτε;

-       Ευχαρίστως!

-       Ωραία τότε, περάστε μέσα.

 

Μπήκε μέσα στο χώρο του καταφυγίου, όπου βρίσκονταν μόνο σκυλιά με άσχημη ιστορία. Πέρασε μπροστά από πολλά, αλλά κανένα δεν του τράβηξε την προσοχή. Κανένα, μέχρι που είδε εμένα! Για πρώτη φορά από την ημέρα που ήρθα εδώ, αισθάνθηκα ότι υπήρχα και ότι δεν ήμουν ένα φάντασμα που κανένας δεν μπορούσε να δει. Μπήκε μέσα στο χώρο που με κρατούσαν και ένα ελαφρύ χαμόγελο, ξεπρόβαλε στο πρόσωπό του. Αμέσως, ρώτησε την κα. Δανάη, το όνομα και την ιστορία μου, αφού φαντάστηκε ότι ο λόγος που δεν είχα τρίχες ήταν πρόβλημα υγείας. Στο κάτω κάτω, δεν συναντάς κάθε μέρα ένα σκυλάκι δίχως τρίχωμα... Ενώ η κα. Δανάη του διηγούταν την δυσάρεστη περιπέτειά μου, με πήγαν σε ένα δωμάτιο για να με πλύνουν και να με δώσουν σε εκείνο τον παράξενο κύριο, που λεγόταν Μιχάλης Μακρινός. Λυπήθηκε μάλλον με όσα είχα περάσει και αποφάσισε να με υιοθετήσει. Μέχρι να τελειώσω το μπάνιο μου, είχε συμπληρώσει τα απαραίτητα έγγραφα για να με πάρει και να πάμε στο νέο μου σπίτι.

Μπήκαμε στο αυτοκίνητό του και ξεκινήσαμε. Κάποια στιγμή φτάσαμε μπροστά στο σπίτι του. Έμενε σε μια παλιά κατοικία με έναν μικρό κήπο. Η πόρτα της ήταν μπλε και οι εξωτερικοί τοίχοι ήταν πράσινοι σαν το χορτάρι. Το ότι ήταν παλιά το καταλάβαινε κανείς από την αρχιτεκτονική της. Παρόλο που δεν είχα δει πολλά σπίτια στη ζωή μου, το συγκεκριμένο το υπολόγιζα, γύρω στη δεκαετία του ΄70. Πριν μπούμε μέσα, το νέο μου αφεντικό, έβγαλε μια σακούλα παιχνιδιών από το αυτοκίνητό του. Απ’ ότι φαίνεται κατάλαβε ότι παραξενεύτηκα και έτσι μου εξήγησε ότι τα παιχνίδια προορίζονταν για την εγγονή του. Τώρα ξέρω τι σκέφτεστε: Πώς μου το εξήγησε, αφού οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τα σκυλιά…; Για να σας πω την αλήθεια, και εγώ το βρήκα περίεργο όταν κάθισε στο πεζούλι δίπλα μου και μου διηγήθηκε την ιστορία της πολυαγαπημένης του εγγονής, Αμέλιας, που έχασε τους γονείς της σε ένα τροχαίο δυστύχημα. Αφού έμαθα κάποια πράγματα για αυτήν την Αμέλια, μπήκαμε επιτέλους στο σπίτι.

            Το πρώτο δωμάτιο που είδα ήταν το σαλόνι. Δεν ήταν μεγάλο, είχε λαμπατέρ, δύο πολυθρόνες και μια τηλεόραση πάνω σε ένα τραπέζι. Στο κέντρο του υπήρχε μια στοίβα με βιβλία. Πίσω από αυτά ήταν λίγα μαξιλάρια και πάνω τους καθόταν ένα λεπτοκαμωμένο, ξανθό κοριτσάκι με μπλε μάτια. Το πρόσωπο της Αμέλιας έλαμψε με το που είδε τον παππού της. Έτρεξε και τον αγκάλιασε. Ήταν έτοιμη να πάρει τα δώρα της. Τότε με είδε! Αμέσως ρώτησε τον παππού της ποια είμαι. Εκείνος της απάντησε ότι εκτός από τα παιχνίδια, είχε σκεφτεί, ότι χρειαζόταν και μια φίλη και πώς έτσι κατέληξε να της πάρει μία σκυλίτσα. Ακόμα θυμάμαι το χαμόγελο της Αμέλιας όταν το άκουσε. Αυτή ήταν που αποφάσισε ότι αντί για Λ.Ο.Υ., ήθελε να με λένε Λούλου!

Τα βράδια κοιμάμαι μαζί της, ενώ τα πρωινά παίζουμε στον κήπο. Ποιος να το πίστευε ότι μετά από όλα όσα πέρασα, κατάφερα επιτέλους να βρω ένα μέρος που να μπορώ να το λέω «σπίτι». Τώρα πια η Αμέλια δεν είναι 6 χρόνων, όπως όταν την πρωτογνώρισα. Πάει έκτη δημοτικού, έχει γίνει μια υπέροχη κοπέλα και εγώ είμαι, ήμουν και θα είμαι πάντα εκεί για αυτήν, η Λούλου της!


Μπορείτε εδώ να διαβάσετε και το Ταξιδιάρικο Σαντούρι της Μαρίας Ιωάννας

Μη σουβλίζεις το αδερφάκι σου –μόνο το αρνί!

 Αν κι έχει γραφτεί πριν πολλά -πολλά χρόνια, ίσως το βρείτε χρήσιμο οι νέοι γονείς (δημοσιεύτηκε στο "Ημερολόγιο ενός πατέρα" το 2013. Δεν άλλαξα τίποτε στην αρχική δημοσίευση

Μη σουβλίζεις το αδερφάκι σου –μόνο το αρνί!





Ένα "Ημερολόγιο" γραμμένο πριν από λίγα χρόνια, άκρως επίκαιρο -μέρες που έρχονται... (Για το θέμα Πάσχα και ...εφηβεία θα πρέπει να μιλήσω προσεχώς!!!)

Μη σουβλίζεις το αδερφάκι σου –μόνο το αρνί!

Η μέρα ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις, παρά το ελαφρύ hangover από τη βραδιά της Ανάστασης. Λίγη παραπάνω μαγειρίτσα, μια βόλτα στο τοπικό μπαρ (ευτυχώς δεν έχει «μπόμπες») και το ξύπνημα δεν είναι και πολύ εύκολο. Ευτυχώς στον καταμερισμό εργασίας, άλλος από την παρέα ανέλαβε το πρωινό σούβλισμα/ ψήσιμο.
Στο χωριό μας γίνονται μεγάλοι «λάκκοι» και ψήνουμε κατά γειτονιές. Υπάρχουν χρονιές που μπορεί να δει κανείς πάνω από δέκα αρνιά στη σειρά! Ομολογώ πως όταν πρώτη φορά θα έβλεπε ο Μεγάλος μου γιος τα αγαπημένα του αρνάκια στη …σούβλα, ένιωθα μια ανησυχία. Πως θα τους εξηγούσα ότι πρόκειται για τα ίδια ζωάκια που του άρεσε να χαϊδεύει; Δεν χρειάστηκε να εξηγήσω τίποτα. Η μεθυστική τσίκνα και το ρουμελιώτικο DNA, έδιωξαν μακριά οποιεσδήποτε ζωοφιλικές ανησυχίες και μαζί ασχοληθήκαμε με τα αγαπημένο μου πασχαλινό χόμπι. Τσιμπολόγημα ροδοκόκκινης και τραγανής πέτσας κατευθείαν από τη φωτιά… Η μύηση στα «βάρβαρα» έθιμα συνεχίστηκε με επιτυχία και με τα άλλα δυο μου παιδιά. Θέλω να πω μην τρομάζετε με αυτά, άλλα πρέπει να σας ανησυχούν!

…και για να γυρίσω στη συγκεκριμένη μέρα, σηκώνομαι με τα πολλά κι αρχίζω να πίνω τον καφέ μου. Από την πρώτη γουλιά παιδιά και ανίψια αρχίζουν να με τριγυρίζουν:
-Κύριε Κωστή (έτσι επέμενε να με λέει η μικρή ανιψιά μου εκείνο το Πάσχα και να μου μιλά στον πληθυντικό), πότε θα έρθει ο Πασχαλινός Λαγός;
-Σε λίγο θα πάω να δω. Εσείς μη βγείτε από το σπίτι ακόμη γιατί μπορεί να τον τρομάξετε.
Αποβραδίς τα σημειώματα έχουν μπει σε στρατηγικά σημεία του κήπου και μικροδωράκια περιμένουν τα παιδιά πίσω από το πηγάδι, μέσα στο φούρνο, στο παράθυρο, μέσα στο παλιό κουρείο… Οι οδηγίες του λαγού είναι γραμμένες με απλά λόγια αλλά και με σκίτσα, έτσι που όλοι να μπορούν να λύσουν τα αινίγματα και να βρουν τα δώρα.
Εννοείται πως ο καφές δεν τέλειωσε ποτέ:
-Έλα μπαμπά, πάμε να δούμε
-Κύριε Κωστή, βαρέθηκα
-Θείε έλα
-Μπαμπά, θέλω να πάμε να δούμε και τα αρνιά (οι πέτσες που σας έλεγα)
-Με πήρε τηλέφωνο ο…
Σηκώνομαι λοιπόν και δίνω οδηγίες στους μεγαλύτερους, να μη βιάζονται και ό,τι βρίσκουν να το μοιράζονται δίκαια.
Διότι ξέρετε πως τα γέλια και η διασκέδαση μπορούν να μετατραπούν ευκολότατα σε γενική …σύρραξη. Έχουν όμως γνώση οι φύλακες! Γι’ αυτό και τα δώρα φροντίζουμε να είναι -ει δυνατόν- ολόιδια ή τουλάχιστον ίσης αξίας και μεγέθους. Έχει συμβεί, να αρχίσει ένα απίστευτο μαλλιοτράβηγμα γιατί ο καθένας διεκδικούσε το δώρο που προοριζόταν για τον άλλο. Ευτυχώς που δεν ήταν πουθενά γύρω ο Πασχαλινός Λαγός γιατί κάποιοι- κάποιοι θα τον είχαν κάνει στιφάδο που έδωσε τα «καλά» αυτοκόλλητα στην αδερφή τους…
Με την άγρυπνη εποπτεία μας, αλλά και τα ωραία δωράκια που είχε φροντίσει η μαμά να …ενημερώσει τον Πασχαλινό Λαγό ότι προτιμούν τα παιδιά, όλα κύλησαν με γέλια και χαρά.. Μέχρι που η κόρη μου ξέχασε προς στιγμήν τις πέτσες και το κοκορέτσι!

Νηστεύεις; Όχι, ευχαριστώ!

Έτσι τα καταφέραμε μια χαρά με τον Πασχαλινό Λαγό, όμως όταν μαζευόμαστε πολλοί, ποτέ δεν ξέρεις από πού θα σου …έρθει. Αν π.χ. εσύ έχεις συμφωνήσει με το παιδί για κάποιο είδος νηστείας, αν έχεις ανατρέξει σε ειδικούς και έρευνες που διαβεβαιώνουν ότι η νηστεία είναι ευεργετική και για τα παιδιά, αλλά φιλοξενείς μια οικογένεια με παιδάκια που φροντίζουν να τρώνε μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα παγωτά και άλλα «απαγορευμένα» εδέσματα, πώς να αποφύγεις τις συγκρούσεις; Πώς να χειριστείς ως νέος Κόφι Ανάν την κρίση. Πώς να μην προσβάλλεις τους καλεσμένους σου;
Βλέπετε δεν καλείς κάποιον υπό όρους, ούτε του δίνεις να υπογράψει κανένα Πασχαλινό …Μνημόνιο Νηστείας. Μάλλον χρειαζόμαστε κάποιον ειδικό να τον έχουμε σε άμεση χρήση…
Τι να πουν τα παιδιά και τα ξαδέρφια που τρώνε υπομονετικά τις φακές τους ή βουτάνε το ψωμί τους στη σαλάτα, όταν βλέπουν τα παιδιά των φίλων να καταβροχθίζουν σάντουιτς με σαλάμι στο τραπέζι;
Και το ανάποδο βεβαίως!  Μου έχει τύχει στο παρελθόν να γίνω μάρτυρας μεγάλης σύγκρουσης μεταξύ ακραία νηστευόντων και φιλελεύθερων. Μπορεί εσείς να μην πιστεύετε στη νηστεία ή να αφήνετε τα παιδιά σας να αποφασίζουν ελεύθερα ποιους κανόνες θα τηρήσουν και να βρεθείτε σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον. Η αρχή του αλληλοσεβασμού, δεν είναι πάντα εύκολα εφαρμόσιμη.
Εδώ, μια πολύ χρήσιμη συμβουλή που μου έχουν δώσει, είναι να προσπαθείς αν μπεις στη θέση του άλλου. Να παίξεις ένα "παιχνίδι ρόλων" με τον εαυτό σου -η οικογενειακώς. Εξετάζοντας το θέμα που συγκρούεσαι μέσα από την οπτική του "άλλου", μπορεί να διαπιστώσεις πως όσο βάσιμες είναι οι δικές σου απόψεις γαι τη νηστεία και τη θρησκεία, είναι καλό να μην προκαλεί ο ένας τον άλλο. Επίσης, αν το θέμα μας είανι το φαγητό θα πρέπει να συζητήσουμε και να λύσουμε τις διαφορές μας σε "ανύποπτο χρόνο" και μακριά από τα παιδιά!
Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι στο κοινό τραπέζι θα υπάρχουν τα κοινώς αποδεκτά φαγητά, αλλά εκτός τραπεζιού ο καθένας έχει την ελευθερία του αρκεί αν μη την κάνει πράξη ...προκλητικά! Είναι ευκαιρία να διδάξουμε και κάτι πολύ σημαντικό στα παιδιά μας. Την ανοχή και το σεβασμό στις απόψεις και τις πεποιθήσεις των άλλων. Έτσι αντί για αιτία σύγκρουσης η νηστεία ή η μετάληψη, μπορούν να δώσουν την αφορμή για ένα σημαντικό και χρήσιμο μάθημα ζωής.
Π.χ., μπορούμε να πούμε στο παιδί μας, "εσύ μπορεί να φας το παγωτό σου, αλλά δεν χρειάζεται ούτε να το φας μπροστά στο Γιαννάκη, ούτε να καμαρώνεις. Για τους φίλους μας είναι σημαντική η νηστεία και ίσως θα άξιζε κι εσύ να το δοκιμάσεις -κάνει καλό και στον οργανισμό. Βλέπεις ότι κι εγώ που δεν είμαι της εκκλησίας, αυτές τις μέρες σέβομαι τους άλλους και τα έθιμα και αποφεύγω κρέατα και τέτοια..."

Η σούβλα είναι για το... αρνάκι

Άντε και τα περάσαμε όλα αυτά αλώβητοι, μέχρι την όμορφη μέρα της Λαμπρής. Φτάνουμε λοιπόν τελικά στο λάκκο όπου στριφογυρίζουν τα αρνάκια. Ο μεγάλος μου γιος μου λέει το ανέκδοτο:
-Γιατί το αρνί δεν θέλει να ξενυχτήσει το βράδυ της Ανάστασης;
-Γιατί το πρωί έχει …γύρισμα!

Στο μεταξύ σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από το λάκκο. Και δεν είναι μόνο η τσίκνα. Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στα αυτιά μου.
-Εγώ θα γυρίσω το αρνί
-Όχι, εγώ!
-Να φύγετε όλοι, εμένα ο μπαμπάς μου, μου είπε πως εγώ θα το γυρίσω!
-Όλο αυτά κάνεις, εγώ είμαι μεγαλύτερη!
-Κι εγώ είμαι πιο μεγάλος  απ’ όλους… Εσύ είσαι χαζή!
-Κι εσύ είσαι βλαμμένο και θα πω στη μαμά ότι με είπες χαζή.
-Είσαι και κοντή και χοντρή –εγώ πάντα λέω την αλήθεια.

Γοερά κλάματα αρχίζουν, σκεπάζοντας τα κλαρίνα που έχει βάλει ο γείτονας. Το ένα παιδί σπρώχνει   το άλλο:
-Θα σου κάνω ότι έκαναν οι Τούρκοι στο Διάκο
-Μπαμπά, ο Κ. λέει ότι θα με σουβλίσει!
Στο τέλος ένα από τα μικρά πέφτει πάνω στη γειτόνισσα που έφερνε περήφανη τη μοσχοβολιστή της μακαρονόπιτα…


Η σύρραξη γενικεύεται!

Το να επέμβουμε κατόπιν εορτής, όχι μόνο δεν έχει νόημα, αλλά μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες παρενέργειες. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποσύρουμε τις εχθρικές δυνάμεις, όσο πιο ήρεμα αντέχουμε. Δεν αρχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το παιδί μας, ούτε γινόμαστε κι εμείς μέρος του καυγά. Γιατί τα παιδιά σε λίγη ώρα θα παίζουν αδερφωμένα, έχοντας ξεχάσει τα πάντα, ενώ αν ανακατευτούν οι μεγάλοι τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή.
Αν θέλετε λοιπόν να προλάβετε, επειδή είναι δεδομένο πως όλα τα παιδιά θα θέλουν να κάνουν κάποια πράγματα, πιθανότατα την ίδια ώρα, να ορίσετε από πριν ποιος θα κάνει τι, να μοιράσετε «αρμοδιότητες» και γενικώς να βρείτε δραστηριότητες που προωθούν την ομαδικότητα και απασχολούν τα παιδιά…

Γενικώς η οργάνωση θα σας βοηθήσει ώστε αυτό το Πάσχα να σουβλίσετε μόνο το αρνί!

ΥΓ. Δεν ασχολήθηκα με λοιπές συρράξεις, όπως πόσα σοκολατένια αυγά επιτρέπεται να φάει ένα παιδί, πόσα κόκκινα αυγά να τσουγκρίσει, σε ποια κατεύθυνση να στέλνει τα βαρελότα, ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά στο τραπέζι κ.α. Θα χρειαζόταν μάλλον ολόκληρο βιβλίο… Γι’ αυτό σας λέω μόνο τα τρία μαγικά ξόρκια: Καλή διάθεση, οργάνωση και υπομονή…   


Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

Έκθεση της Γιάννας Ανδρεάδη και του Ιάσονα Καραΐνδρου:«Ραντεβού στην Αθήνα»

 





Η γκαλερί Alma στην Σκουφά 24Α παρουσιάζει την έκθεση της Γιάννας Ανδρεάδη και του Ιάσονα Καραΐνδρου«Ραντεβού στην Αθήνα» από τις 10 Απριλίου έως τις 10 Μάϊου.

Ο επιμελητής Μανώλης Χάρος σημειώνει για την έκθεση

«Ραντεβού στην Αθήνα

Θέλησα να δώσουμε αυτό το Ραντεβού στην Αθήνα, με την Γιάννα και τον Ιάσονα, όταν είμαστε στο Παρίσι, και μιλούσαμε για ένα σωρό πράγματα που τα αφήναμε στη μέση, καθώς κάτι άλλο ερχόταν πάντα στην κουβέντα και τελικά όλα είχαν μιαν αναγωγή εκεί, στο σημείο αναφοράς μας πίσω- εκεί- στον τόπο, στην Αθήνα. Και οι δυό τους χρόνια πολλά κάτοικοι στο Παρίσι. Με επιτυχημένες σπουδές εκεί, και μετά πορείες στο χώρο των εικαστικών, με δουλειές ώριμες και πλήρεις. Δουλειές με έντονη την διεθνή ταυτότητα των δημιουργών τους.

Προτείνοντας λοιπόν αυτό το ραντεβού στην Αθήνα, σκόπευα να δω (και να δείξω σαν επιμελητής της έκθεσης) αυτά τα έργα που γεννήθηκαν, όχι περιστασιακά σε μια τυχαία παραμονή, αλλά προήλθαν από το εκεί που έχει μέσα του το εδώ. Και των δύο τα έργα αναφέρονται στο φως. Ή πάντως παρακολουθούν το φως. Οι σκιές των πουλιών στην πόλη, οι σκιές των αγαλμάτων στην μνήμη. Πόσο φιλοσοφικό μοιάζει το βλέμμα και των δύο, με αυτόν τον τρόπο που οι Γάλλοι συνηθίζουν να μας αποδίδουν, πως τάχα όλη μας η σκέψη πηγάζει από την σκέψη της λαμπρής αρχαιότητας.

Σίγουρα υπάρχει μια βάση σε αυτό, ίσως όχι με τον τρόπο που το λένε, αλλά σίγουρα με τον τρόπο που το βλέμμα και οι παραστάσεις μας διαμορφώνουν σαν Έλληνες καλλιτέχνες. Να όμως πως τελικά, από διαφορετικούς δρόμους και με διαφορετικές στάσεις, και τους δυο τους γοητεύει το φως που είτε υποδηλώνει τα λαμπρά αγάλματα των αρχαίων θεών, στα έργα του Ιάσονα, είτε αναφέρεται στο φως της γης και της θάλασσας, στα έργα της Γιάννας. Και οι δυο αναφέρονται στο φως που διαμορφώνει την πραγματικότητα που αντιλαμβάνονται τα μάτια μας και αποκτά νόημα στις διεργασίες του νου μας. Και μπορεί να φέρουν μέσα τους σημεία και αναφορές από την γνώση και τα ταξίδια τους (όπως η χρήση του μαύρου μελανιού στην Γιάννα ή το κλειδί του Γαλιλαίου το έργο του Ιάσονα, τόσο φορτισμένα από πολιτισμούς έργα και των δύο), όμως διατηρούν πάντα την φρεσκάδα των ωραίων καλλιτεχνημάτων.

Τις Μούσες των Καλών Τεχνών έχουν υπηρετήσει στο έργο τους και οι δύο με πίστη και συνέπεια για πολλά χρόνια. Και είναι στιγμή, στις τόσο πολυποίκιλα φορτωμένες προσωπικές πορείες και των δυό τους, αυτό το ραντεβού στην Αθήνα, αυτή η συνάντηση φίλων που δείχνει ο καθένας τι κουβαλά μαζί του». 

Μανώλης Χάρος

Επιμέλεια: Μανώλης Χάρος , Μαρία Αλμπάνη

"Η Διαδρομή": Έκθεση της Εύας Παπαδοπούλου

 


Η Sianti Gallery την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025 στις 19:00 εγκαινιάζει την ατομική έκθεση γλυπτικής της Εύας Παπαδοπούλου με τίτλο «Η Διαδρομή». Η φύση και η παράδοση αποτελούν ανεξάντλητες πηγές έμπνευσης για την γλύπτρια, ενώ η διαχρονική διάσταση της εμπειρίας αντικατοπτρίζεται σε όλο το φάσμα του έργου της, από τις πρώτες της δημιουργίες μέχρι τις πιο πρόσφατες. Αυτή η σειρά έργων της αποτυπώνει την καλλιτεχνική της αναζήτηση μέσα από δύο θεματικές ενότητες, την  «Φύση» και τον «Νόστο».



Λίγα λόγια για την έκθεση

Στην πρώτη ενότητα, «Φύση»,  η φύση αποτελεί πηγή έμπνευσης για την δημιουργό.Η δομή και η ροή του φωτός, οι αποχρώσεις της αυγής και του δειλινού, καθώς και οι αρχαίοι μύθοι, μεταπλάθονται σε γλυπτικές φόρμες γεμάτες κίνηση και αρμονία. Ιδιαίτερα τα έργα που διερευνούν συμβολισμούς των μύθων, όπως η επιλογή του Ηρακλή ή η χρυσή βροχή, προσδίδουν μια αφηγηματική διάσταση στη γλυπτική τέχνη.

Η δεύτερη ενότητα, «Νόστος», αποτελεί μια γλυπτική αναδρομή στη μνήμη, μέσα από προσωπικά βιώματα και αναφορές στην παιδική ηλικία. Αντικείμενα της καθημερινότητας – όπως το καλοκαιρινό παγωτό γρανίτα, το σοκολατένιο κέρασμα της γιαγιάς, η ιεροτελεστία μιας συνάντησης και ο ελληνικός καφές ή οι εικόνες από τα Σκυριανά κεντήματα της μητέρας της και οι κλωστές πεταλούδα – μεταμορφώνονται σε σύμβολα της νοσταλγίας και του ανήκειν.

Η ιστορικός τέχνης Ήρα Παπαποστόλου περιγράφει το έργο της με τα εξής λόγια:

«Η Εύα δουλεύει οδηγημένη από το ένστικτο και την έμπρακτη γνώση. Ακολουθεί τους νόμους της φύσης και διαθέτοντας την φαντασία ενός ποιητή, φτιάχνει γνήσια έργα τέχνης».

Επιπλέον, ο κριτικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος σημειώνει:

«Τα κομμάτια μαρμάρου παρουσιάζονται ως αποσπάσματα ενός μεγάλου κομματιού της φύσης και της υλικής πραγματικότητας. Η Εύα Παπαδοπούλου έχει βρει έναν απρόσμενο τρόπο για να φέρει αντιμέτωπες την βαρύτητα της ιστορίας με την ελαφρότητα των εικαστικών πρακτικών, που διασπώνται και ανασυντίθενται στην στροφή μιας καινούργιας χιλιετηρίδας της τέχνης».

Στα έργα της Εύας, εκατοντάδες θραύσματα μαρμάρου τοποθετούνται κάθετα στην επιφάνεια του κάδρου, δημιουργώντας ένα έντονο ανάγλυφο αποτέλεσμα που ισορροπεί μεταξύ γλυπτικής και ζωγραφικής. Οι συνθέσεις της δίνουν την αίσθηση της κίνησης, διαγράφοντας τα στοιχεία ενός ανανεωμένου σύγχρονου ιμπρεσιονισμού, παρά την αυστηρότητα και την σκληρότητα του υλικού. Όπως τονίζει η ίδια: «Είναι μια πρόκληση να χρησιμοποιείς ένα ανυπότακτο υλικό και να δημιουργείς μια εικόνα που φαίνεται αβάσταχτα ελαφριά».

Το έργο της, βιωμένο ως μια αδιάλειπτη υπαρξιακή εμπειρία, απελευθερώνει προσωπικές εικόνες. Ανάγλυφα, χρηστικά γλυπτικά αντικείμενα και γλυπτά μνημειακών διαστάσεων συντελούν στη δημιουργία ενός αυθύπαρκτου γλυπτικού κόσμου, που ισορροπεί ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, τη μνήμη και την φαντασία.

Πέμπτη 10 Απριλίου 2025

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 10ο Διεθνές Συνέδριο Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα



Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Χιλλ,  στις 5-6 Απριλίου 2025 το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα» που διοργανώνεται από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, την Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος και τη Σχολή Χιλλ σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το Συνέδριο το παρακολούθησαν περισσότερα από 1400 άτομα ενώ παρουσιάστηκαν πάνω από 450 εισηγήσεις και εργαστήρια.

Μετά από δέκα χρόνια τα Συνέδρια αυτά που στοχεύουν στη σύνδεση της Εκπαίδευσης με τον Πολιτισμό έχουν γίνει πλέον θεσμός για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η επίδραση τους ξεπερνά κατά πολύ τις ημέρες διεξαγωγής και διαχέεται μέσα σε όλο το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των συνεδρίων.

Πιο συγκεκριμένα, το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο ως στόχο είχε να παρουσιάσει τις σύγχρονες εκπαιδευτικές, παιδαγωγικές, μουσειολογικές, μουσειοπαιδαγωγικές θεωρίες, απόψεις, προτάσεις, πρακτικές ενισχύοντας την αλληλεπίδραση και την ανταλλαγή απόψεων  ανάμεσα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και των πολιτιστικών φορέων και μουσείων.

Επίσης, το Συνέδριο κάλυψε και μια σειρά από βασικά και επίκαιρα θέματα έρευνας των Επιστημών της Αγωγής.



Χαιρετισμούς κατά τη τελετή έναρξης απηύθυναν οι:

Λίλυ Κορωνέλλου, Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου, Σχολή Χιλλ

Ευαγγελία Κανταρτζή, Πρόεδρος του ΕΚΕΔΙΣΥ και Διευθύντρια Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών

Σπύρος Δουκάκης, Πρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Χρυσάκης Νικόλαος, Ειδικός Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών

Στάθη Αφροδίτη, Κοινωνική Ψυχολόγος/ Σύμβουλος Επικοινωνίας Ειδικής Γραμματείας Προστασίας των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών

Δημοπούλου Μάρσα, Δικηγόρος M.A. in Animal Wlefare, Ethics and Law, M.Sc. in HRM, τ. Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ζώων Συντροφιάς, Νομική Σύμβουλος στην Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών την ανάπτυξη της φιλοζωίας και της υπεύθυνης ιδιοκτησίας σε μαθητές/τριες.





Το Συνέδριο τίμησαν -μεταξύ άλλων- με την παρουσία τους:

-Ο Ισίδωρος Κούβελος, Πρόεδρος Ολυμπιακής Επιτροπής

-Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Γληνού

-Η Άννα Βασιλειάδη, Πρόεδρος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

-Η Μαίρη Τρύφων, Αντιδήμαρχος Δήμου Παλαιού Φαλήρου

Μεταξύ των εισηγητών αναφέρουμε:

-Μελίδη Έλενα, Διευθύντρια Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Υπουργείο Πολιτισμού Δάφνη Νίκη, Επιμελήτρια Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

-Χρονοπούλου Ελένη, Προϊσταμένη Τμήματος Μουσείων, Συλλογών και Πολιτιστικών Χώρων Διεύθυνσης Πολιτισμού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α)

-Μπότσου Χριστίνα, Τερλιξή Αγνή και Καβαλιεράτου Ελίνα από την Εθνική Πινακοθήκη

-Παυλίδου Αθηνά, , Διευθύντρια Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

-Ταμπάκος Δημοσθένης, Ολυμπιονίκης, Αντισμήναρχος,

-Στραβάκου Πελαγία, Καθηγήτρια Σχολικής Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

-Ελένη Μουσένα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

-Μαυρομμάτη Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια Διδακτικής της Ιστορίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

-Αργυροπούλου Μαρία, Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού, Πανεπιστημίου

-Βενιέρη Φωτεινή, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

-Νικόλαος Γ. Ράπτης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΤΕΠΑΕΣ) της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

-Μάρω Δόικου, Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ.

 


Τα πρακτικά των συνεδρίων μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου www.ekedisyconf.weebly.com

Αναλυτικές πληροφορίες για το Συνέδριο μπορείτε να δείτε εδώ: www.ekedisyconf.weebly.com

Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς μας Ελληνοεκδοτική και ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Αγίας Φιλοθέης 17, Πλάκα, 10556, Αθήνα

Τ: 210 3250341

W: http://www.ekedisy.gr/ E: info@ekedisy.gr