Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025

Μπουκιά και ταξίδι: Παγωτό με φρέσκο ελαιόλαδο



Αυτή κι άλλες δέκα υπέροχες συνταγές από τον Νίκο Κουλούσια, γνωριμία με 11 τόπους κι έντεκα προϊόντα με 11 πρωτότυπες ιστορίες, με εικονογράφηση της Ελεάνας Μάρκου.

Από το βιβλίο "Μπουκιά και ταξίδι" του Κώστα Στοφόρου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δίφωνο και μπορείτε να το βρείτε κατευθείαν εδώ:  https://shop.difono.art/product/boukia-kai-taxidi/




Παγωτό με φρέσκο ελαιόλαδο

Υλικά

500 ml γάλα πλήρες

120 γρ ζάχαρη

75 ml κρέμα γάλακτος

1 στίκ βανίλιας ή βανίλια σκόνη ή ½ κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας

50 γρ σκόνη γάλα

3 φύλλα ζελατίνης 5 γρ

35 ml Παρθένο Ελαιόλαδο

30 ml μέλι

¼ κ. γ. αλάτι

 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζω το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το στίκ βανίλιας αφού πρώτα το σχίσω βάζω τα σποράκια του όπως και το στίκ μέσα.

Τα βάζω σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας απαλά.

Σε ένα μπολ με κρύο νερό βυθίζω τα φύλλα ζελατίνης για 5 λεπτά.

Μόλις ζεσταθεί αρκετά το μίγμα (πριν βράσει) διαλύω μέσα του το γάλα σκόνη και στη συνέχεια τα φύλλα ζελατίνης αφού πρώτα τα έχω στραγγίξει καλά από το νερό.

Λίγο πριν βράσει το μίγμα, κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτω το μέλι και το αλάτι και ανακατεύω ελαφριά να διαλυθούν.

Μεταφέρω το μίγμα στο σκεύος με το οποίο θα το αποθηκεύσω στην κατάψυξη και αφού πρώτα το περάσω από ένα σουρωτήρι το αφήνω σε δροσερό μέρος να κρυώσει.

Έπειτα σκεπάζω το σκεύος με καπάκι, αν έχει, διαφορετικά με μια μεμβράνη και το βάζω στην κατάψυξη για τουλάχιστον 8 ώρες. Μετά από μια ώρα όταν δω ότι σιγά σιγά σφίγγει προσθέτω το παρθένο ελαιόλαδο και ανακατεύω . Ξανά σκεπάζω και το αφήνω μέχρι να ολοκληρωθεί η στερεοποίηση .

Όταν στερεοποιηθεί καλύπτω την επιφάνεια με μια λαδόκολλα



Μπουκιά… και ταξίδι Έντεκα προϊόντα δεμένα με την ελληνική διατροφή: λάδι, μέλι, φέτα, σύκα, μαστίχα, φιστίκι, ντομάτα, αμνοερίφια, σαρδέλα, φακές, ζυμαρικά. Έντεκα ιστορίες παιδιών που μας ταξιδεύουν από την αρχαία Αθήνα, στη Λέρο των Ιπποτών, στη Μονή των Καπουτσίνων λίγο πριν την Επανάσταση του ‘21, στη Σάμο του 18ου – 19ου αιώνα, στην Αίγινα στις αρχές του 20ου αιώνα, στη Χίο του 1920, στην Κάρπαθο της δεκαετίας του ‘50, στην Αστυπάλαια της δεκαετίας του ‘60, στη Ρούμελη στα τέλη του 20ου αιώνα, στη σημερινή Λέσβο αλλά και στην Αθήνα της εποχής μας. Έντεκα μοναδικές συνταγές από τον κορυφαίο Έλληνα σεφ Νίκο Κουλούσια που έχει κάνει γνωστή την ελληνική κουζίνα σε όλο τον πλανήτη! Ένα βιβλίο που συνδέει τη διατροφή με την ιστορία και τη γνώση με τη διασκέδαση. Καλή σας όρεξη!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου